Cock van Wijk opnieuw alleen aan kop

Opnieuw staat Cock van Wijk alleen bovenaan. Door te winnen van Evert van de Pol heeft hij nu één punt voorsprong op Arne van Mourik en Andrew Tjon a Ong. Toys Sheoratan heeft met 2 punten minder Cock nog enigszins in het vizier, de overige deelnemers zijn uitgeschakeld voor de eindoverwinning.

Al snel in de wedstrijd kwam Evert van de Pol met een schijf op 22 te zitten, een mooi aanknopingspunt voor Cock van Wijk. Echter, winnen was niet mogelijk en de schijf werd uiteindelijk afgeruild maar wel met een makkelijker stelling voor Cock. Met bezetting van veld 29 leek Evert in grote problemen te komen maar Cock liep vast, en moest een schijf inleveren. Echter…er dreigde wel een doorbraak op de lange vleugel. Die kwam er ook omdat Evert een meerslagfinesse van Cock niet wist te voorkomen. Met uiteindelijk een schijf minder kwam Evert ook op dam, en wellicht was deze stelling nog remise. Evert vond deze echter niet en zo boekte Cock een uitermate waardevolle overwinning.
De twee Zeister kemphanen, Arne van Mourik en Harry de Waard, speelden een onderhoudende partij. Er ontstond eerst “droog” klassiek en werd het evenwicht lange tijd nergens verbroken. Wel deelde Harry eerst nog wat plaagstootjes uit met damdreigingen. Uiteraard werd dit door zijn tegenstander doorzien. Vervolgens probeerde Arne een hekstelling te creëren op de linkervleugel van de ADG’er maar kwam hier snel van terug. Middels een dubbele achterwaartse ruil stond plots de stelling weer ver uit elkaar en kon de opbouw opnieuw beginnen. Weliswaar voelden beide matadoren elkaar nog even aan de tand maar nadat de stelling tot een 6 om 6 was uitgedund tekenden beiden de vrede en ontstond er geen “burenruzie!”
Overigens kwam Arne er na afloop achter dat hij de winst had gemist. In een 8 om 8 stelling speelde hij een offer (27-21) terwijl 39-34 winnend zou zijn geweest maar in de partij had Arne geen tijd om de gevolgen van 14-19 en 35-30 uit te rekenen waardoor Arne nu op een punt achterstand staat van Cock.
Ook Andrew Tjon a Ong heeft nog alle kansen na zijn winst op Peter Frans Koops. Met 35-30 ging Andrew voortvarend uit de startblokken maar of het allemaal goed was viel te bezien. Na zo’n 20 zetten stond de korte vleugel van Andrew vast, wel had Peter Frans er wat veel materiaal achter staan. Op de 23e zet overzag Peter Frans echter een combinatie. De titelverdediger natuurlijk niet en niet veel later stond er zomaar een dubbeldekker op veld 5. Het was wel een dure dam, namelijk voor drie schijven maar Peter Frans vond geen goed plan en nam de dam met schijfverlies af. Met een schijf minder was Peter Frans uiteindelijk kansloos tegen Andrew, die daarmee kans behoud op prolongatie van de titel.
“In mijn partij tegen Frits Stüger moest ik tot het uiterste gaan,” aldus Toys Sheoratan. Hij liet een flankaanval toe. En probeerde te omsingelen. “Ik gaf hem de kans niet om goed in zijn omsingelingsspel te komen. In het late middenspel heb ik veel tijd gebruik om een sluitend winst te verkrijgen en het lukte. Achteraf gezien kan ik zeggen dat het een heel leerzaam partij is geweest.”
Bert Roest profiteerde al heel vroeg in de wedstrijd van een blunder van Ton van der Ploeg. Het leek spannend te gaan worden nadat Ton al vroeg op het kerkhofveld terecht was gekomen. Echter nadat hij naar eigen zeggen de verkeerde schijf vastpakte mocht Bert gratis combineren naar dam. Met een dubbeldekker en een schijf meer was het direct afgelopen.
De overige partijen eindigde in remise want Wim Vlooswijk kreeg snel kansrijk spel tegen Gerard Benning. Wim kon alleen geen kansrijk plan vinden tegen de overvolle korte vleugel van Gerard en kon uiteindelijk ook de voorpost op 23 niet winnen.
Spannend was het zeker bij Lucien Farzan en Bert Habets. Lucien wilde revanche voor zijn nederlaag van vorig seizoen. Bert werkte echter niet mee want het klassiek leek goed voor hem maar goed verdedigen en een dam op 3 bracht uitkomst voor Lucien. In een 4 om 4 met wederzijds dam probeerde beide het nog wel even maar de stelling was potremise, hetgeen wat beide spelers ook snel overeenkwamen.

3 koplopers in eerste klasse
Met drie spelers op 11 punten is het superspannend in de eerste klasse. Jaap Langerak heeft de beste papieren omdat hij de meeste weerstandspunten verzameld heeft. Jaap won zijn partij tegen Wim de Jong. De geboren Benschoppers, ook wel “bereschieters” genoemd, schroomden beiden het initiatief niet. Via niet alledaagse zetten probeerde Jaap het spel moeilijk te houden. Aanvankelijk had Wim daar niet veel moeite mee en bouwde mooi klassiek op. Maar met 27 ……. 22-28 trok Wim ten strijde. Deed dit niet helemaal goed en Jaap had even later schijfwinst af kunnen dwingen. Kennelijk was dit voor Jaap op dat moment ook te moeilijk want hij zag het te laat. Wel hield Jaap hier een licht voordelige stand aan over die hij verder uit kon bouwen. Toen Wim wat later nog een dammetje open liet staan was het snel uit.
Jan Ongelosono staat ook op 11 punten. Zijn tegenstander Saan Bouw had echter heel lang het beste van het spel. In klassiek wist Saan echter niet te profiteren van zijn gunstige stelling en zag zijn voordeel langzaam verdwijnen. Toen de stelling open geruild werd bleek Jan met wat onorthodoxe zetten behendiger, kwam na een subtiel offer op dam en de overgebleven stelling was reddeloos verloren voor Saan.
Ook Arie Koster staat zonder echt op te vallen weer in de top van het klassement. Ook Arie won van een goed presterende DAWO-dammer, ditmaal Leo van Raay. Langzaam maar zeker kreeg Arie het initiatief en na Arie kon na 50 zetten d.m.v. een offer doorbreken naar dam. De overgebleven stand werd secuur uitgespeeld door Arie, dat hem twee punten en voorlopig de derde plek opleverde in het klassement.
Met goed positiespel gaf Robert De Wolf ook nu geen kansen weg. Tot de 28e zet dan, want toen had Chris Schippers eenvoudig kunnen winnen met 27-21, zie toernooibase. Rond de 40e zet kreeg Chris een nieuwe kans die wel aan hem besteed was. Met 2 schijven meer was er voor Robert geen redden meer aan.
Remisekoning Hans Verhoeven mocht weer een “paaltje” bijschrijven. Daar had hij overigens niet over te klagen want Ben van der Linden had met frivool spel lang de beste kansen. In een 9 om 9 geloofde beide spelers het wel. Zonde want met 36-31 had Ben het toch best nog even mogen proberen.
Bij de overige partijen ontsnapte Eric Dubelaar tegen René Runhaar. Eric kon zijn verloren schijf terug winnen en leek zelfs eerder op dam te gaan komen maar René vond nog een goed remiseplan. Hans Vermeij speelde lang een gelijkwaardige partij tegen Cor Vonk maar een onbegrijpelijke blunder (1 om 2) zorgde voor een ongelijke strijd waarna een nieuwe blunder de partij snel besliste.
In een aanvallende opening werd de linkervleugel van Kumar Bihari druk bezet. Met de zet 20-25 gaf Arie van Nieuwkerk zijn tegenstander echter weinig speelruimte. Met de 37e zet ruilde Kumar met 34-30 met een 3 om 3. Deze vereenvoudiging had een gelijk spel tot gevolg, na van beide zijden secuur spel aldus Arie.
Piet van Dijk en Hans Loots speelde een gelijkwaardige klassieke partij zonder echte kansen voor beide. Na wederzijds doorbreken werd de vrede dan ook getekend. In de onderste regionen verloor Ruud de Koning onnodig van Mahesh Shankar. Na een gelijkwaardige partij kon Ruud afwikkelen naar een 3 om 3 stelling. Dat deed hij niet, gaf zelfs onnodig een schijf weg en haalde vervolgens, toen het nog steeds remise was op verkeerd veld dam. Die fouten kwam Ruud niet meer te boven en Mahesh kon profiteren.
Het werd een vrij soepele overwinning voor de Harry Vredeveldt. “Tot halverwege het middenspel hield Andreas Ongers goed stand, maar op beide flanken  kwam hij door wat kromme zetten plotseling in de problemen, verloor twee houtjes, speelde moedig verder, maar liep uiteindelijk vast en moest opgeven,” aldus Harry.
De wedstrijd tussen George de Groot en Anton van Ginkel was lang een gelijk opgaande strijd. In de slotfase had George een damschijf gegeven om meer kans te maken op een dam. Ik had beter een andere keus kunnen maken, want de dam kwam te laat. De dreiging van Anton werd steeds groter. Hij brak door en vormde met een eerste, tweede en derde dam en een schijf een steeds groter gevaar. Ik kan daar slechts een dam en schijf tegenover stellen. Uiteindelijk een verloren partij, aldus George.

Voor uitslagen en standen: Zie toernooibase

Scroll naar boven