Zenderstad UPDB-kampioen clubcompetitie

Door het gelijkspel van Ons Genoegen tegen Hilversum kon Zenderstad de titel niet meer ontgaan. In de zevende ronde versloeg Zenderstad het Utrechtse UDG-Vriendenkring met een regelmatige 7-1. Ook deze score bij ADG tegen Gooi&Eemland. In de Hoofdklasse was Het Groene Hart al zeker van degradatie.
In de Eerste Klasse won Ons Genoegen 2 van DAWO en promoveert daarmee naar de Hoofdklasse. Austerlitz was al gedegradeerd.
In de Tweede Klasse stak DBS met kop en schouders boven de concurrentie uit, het promoveert met een 100% score.

Hoofdklasse

Zenderstad prolongeert provinciale titel
Verslag Koos van Amerongen

Voor het derde jaar op rij hebben de dammers van Zenderstad de provinciale clubcompetitie weten te winnen. Dankzij het gelijkspel van naaste concurrent Ons Genoegen tegen DC Hilversum was dat voor aanvang van de uitgestelde wedstrijd tegen UDG-Vriendenkring al duidelijk. In het treffen om des keizers baard ontbraken basisspelers Rik Verboon en Laurens Fijn van Draat aan IJsselsteinse zijde en moesten de Utrechters het zonder kopvrouw Ester van Muijen stellen.
Koos van Amerongen trof in Ruud Klaarenbeek Esters invaller. Ruud was van plan het overzichtelijk te houden. Dat lukte aardig, maar ging wel ten koste van een dozijn tempi. Koos wist steeds meer druk op de stelling te zetten en uiteindelijk bezweek de UDG’er ondanks kranig verweer op bord en klok (2-0).
Niet veel later was Martijn de Leeuw klaar. Tegenstander Paul de Heus koos er in de opening voor om een klein nadeeltje te accepteren. Dat leverde aanvankelijk een rustige aanschuifstand op, maar leidde uiteindelijk tot een wat ongemakkelijk pre-klassiekje. In typerende stijl wist Martijn de druk op te voeren en de UPDB-secretaris een schijfje te ontfutselen. Paul leek nog naar dam te kunnen, maar het stond allemaal net goed voor Martijn (4-0).
De wederom ingevallen Bert Habets speelde een leuke wedstrijd met Dirk Bijkerk, met een wat ongebruikelijk spelbeeld. Met 31.33-29 stuurde Bert aan op een wederzijdse lange vleugelaanval. Daarin kon Dirk twee keer winnen: na 38.29-23? combinatief met het verrassende 17-22!! en even later positioneel door naar dam te lopen in plaats van een remise-afwikkeling te nemen (5-1).
Het slotwoord was aan Martijn van der Klis. De sluwe Jan Ongolesono ging voor een spannende opzet, waarbij hij de aanval in leek te gaan en Martijn het centrum pakte. Na een aantal ruilen kreeg Martijn een goede centrumaanval die alsmaar sterker werd. Met 41..4-10! gooide Martijn de stand op slot, wat resulteerde in een krachteloze rechtervleugel voor Jan en niet veel later de volle buit (7-1).
Wegens beperkte beschikbaarheid van de basisspelers was het dit jaar regelmatig een puzzel om een team achter de borden te krijgen. Met dank aan meedenkende tegenstanders (de wedstrijden tegen de Utrechtse teams mochten we verschuiven, waarvoor hulde) wisten we de schade beperkt te houden tot net iets minder dan 2 invallers per wedstrijd. Of, nou ja, ‘schade’, als teamleider is het natuurlijk heerlijk als je over Martijn van der Klis (6 uit 4), Laura Timmerman (3 uit 2) en de altijd beschikbare Bert Habets (3 uit 3) kan beschikken.

DC Hilversum laat zege glippen in Utrecht, Peter van Heun topscorer hoofdklasse
Verslag Maarten Kolsloot

De dammers uit Hilversum spelen een goed seizoen in de hoofdklasse van de UPDB en konden maandag een podiumplek veiligstellen in het eindklassement. Na een spannende strijd werd het 4-4. De zege was heel dichtbij.

Ton Bollebakker speelde tegen Wouter Ludwig op het eerste bord. De laatste tegenstanders van Ludwig in de landelijke competitie: Sven Winkel en Martin Dolfing. Ludwig meet zich dus met WK-deelnemers. Bollebakker is dat nog niet. Er werd wat geruild in de opening en Ton kreeg een hoge randschijf. Na afloop vonden beiden het een veegpartij. Wouter had de bezem vast: 2-0.

Maarten trof op bord twee Auke Zijlstra. Auke bouwt het vaak zo op dat een handige ruil niet ver weg is. En wat doe je dan? Alle ruilen ontwijken gaat niet en alles ontwijken is soms ook jezelf opknopen. Maarten bouwde een aanvalletje op en een logische zet was verhinderd. De logische zet kwam en de punten gingen naar Maarten: 2-2.

Wim Vlooswijk speelde tegen Cock van Wijk. Wat er ook gebeurt op het bord: dan weet je zeker dat er mooie en kleurrijke verhalen volgen na afloop. Of van Cock, of van Wim. Ik hoorde vooral dat van Wim en het ging ongeveer zo: eerst was het gelijk, toen iets beter voor Wim, toen slecht en toen remise. Ik leer mijn dochters altijd aan om niet te veel ’toen’ te zeggen in een verslag, maar goed, dit is ongeveer hoe Wim het vertelde. Remise was prima en de tussenstand 3-3.

Peter van Heun legde voor de wedstrijd uit dat je niet altijd te kritisch moet zijn in een verslag. Dat komt goed. Peter speelt een fantastisch seizoen in de hoofdklasse. Mooie overwinningen, veel punten, goede partijen. Maandag ook. Goede partij tegen Arne van Mourik, grappige combinatie in een stand die ook met gewoon doorspelen kansen bood. Het eindspel was heel spannend, waarschijnlijk ook heel goed, maar werd na felle strijd remise. De eindstand was 4-4 en we waren heeeeeeel dichtbij de zege.

Met acht punten uit zes duels mogen we heel tevreden zijn. Zenderstad wordt waarschijnlijk (weer) afgetekend kampioen en DC HIlversum mogelijk derde. OG Utrecht staat in de eindrangschikking één punt boven Hilversum. ADG kan nog langszij komen met een ruime zege, maar we duimen dat het niet zo is.

Peter wordt mogelijk topscorer van de hoofdklasse met 9 uit 6. Maarten staat tweede in dat klassement met 9 uit 6, al speelde hij tegen veel zwakkere tegenstanders dan Peter. Ben Provoost kan de Hilversumse 1-2 op de ranglijst nog verstoren met een zege op dinsdag. We duimen voor Gooi & Eemland.

Ton en Wim haalden heel veel belangrijke punten dit seizoen. Wim 4 uit 6 wedstrijden tegen stevige tegenstand en Ton 5 punten uit 6 duels met ook een paar grote vissen daarbij. Al met al ook leuk: we speelden iedere wedstrijd met dezelfde vier mensen. Zie je ook niet altijd. Op naar volgend jaar of eerst nog: de bekerstrijd in het voorjaar. Die willen we dit jaar wel een keer winnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven