In de Hoofdklasse is de wedstrijd tussen de twee koplopers Ons Genoegen en Zenderstad uitgesteld. Onderin won Gooi&Eemland van Het Groene Hart. Daardoor is een ronde voor het einde van de competitie Het Groene Hart gedegradeerd. ADG versloeg UDG-Vriendenkring.
In de Eerste Klasse kwamen de reserves van Ons Genoegen met de schrik vrij, LDV liet de Utrechters ontsnappen met 4-4. Zenderstad 2 versloeg DAWO en heeft slechts één wedstrijdpunt minder. Onderin versloeg Zenderstad 3 Austerlitz dat daardoor op de laatste plaats terechtkwam.
In de Tweede Klasse is het niet spannend: DBS gaat onbedreigd op promotie af, nu werd gewonnen van ‘concurrent’ DAWO 2.
Hoofdklasse
Moeizame overwinning ADG
Verslag Cees Strooper
Het viertal van ADG heeft in de provinciale damcompetitie een magere 5 – 3 overwinning behaald op UDG Vriendenkring. Alleen kopman Ben Provoost wist te winnen.
Ben Provoost had al vroeg in de partij tegen Jan Ongolesono een voordelige positie door een evenwichtigere schijvenverdeling. Dat dwong Ongolesono om het zogeheten ‘Kerkhofveld’ te betreden, om nog tot enig tegenspel te komen. De technicus die Provoost is oefende verder druk uit op de schaars bezette rechtervleugel van zijn tegenstander. Toen laatstgenoemde afzag van een voortzetting die hem meer speelvrijheid zou hebben gegeven werd een doorbraak naar dam voor Provoost onafwendbaar.
De partij tussen Cees Strooper en Paul de Heus kon wat betreft de einduitslag alle kanten op. De openingskeuze van Strooper was gebaseerd op een recente partij van De Heus waarin hij de opening bepaald niet goed behandelde. ‘Dat wil ik ook wel tegenspelen’ moet Strooper gedacht hebben. Tot zijn verbazing speelde De Heus de theoretisch bekende opening nu wel sterk tegen waardoor Strooper in een situatie belandde waarin hij zeer nauwkeurig moest spelen (en dat ging hem onvoldoende goed af). De Heus had na enkele inleidende zetten een schijf winnende combinatie kunnen nemen. Ook hij bleek op dat moment mis te tasten. Het gevolg was dat Strooper met ruim positioneel voordeel het middenspel inging. Even later zette Strooper (te?) overmoedig verkeerd voort waarna De Heus via een lichte forcing schijfwinst had kunnen behalen. Toen hij dat niet zag was het voordeel definitief voor Strooper. Op het moment dat geoogst had kunnen worden nam Strooper nogmaals een verkeerde beslissing waarna De Heus zijn nadeel binnen de perken kon houden. Remise dus.
Jan de Ruiter kwam tegen Dirk Bijkerk niet tot kansrijk spel. Na vele ruilen eindigde de partij volkomen gelijkwaardig in remise.
Harry de Waard kreeg pas na de opening enig terreinvoordeel tegen Kennedy Krishnadath. Door het uitgedunde materiaal kon De Waard er geen kansrijk eindspel uithalen, ondanks dat hij ruimschoots eerder op dam was gekomen. Het was voor Krishnadath niet moeilijk om de remiseweg te vinden.
ADG – UDG-Vriendenkring 5-3
Verslag Paul de Heus
In de mail die ik tevoren aan mijn teamgenoten stuurde schreef ik: ‘We hoeven ons geen illusies te maken over de uitslag.’ Achteraf kun je stellen dat de overwinning van ADG geen moment in gevaar kwam, maar die viel toch veel kleiner uit dan gedacht.
Ester van Muijen kwam ziek terug van het WK Jeugd in Polen en werd vervangen door Kennedy Krishnadath. Met alle respect voor Kennedy, een gevoelige aderlating.
Jan Ongolesono zat aan bord 2 tegen Ben Provoost. Jan kreeg een lesje klassiek en kon het al in een 10-om-10 opgeven.
Paul de Heus zat aan bord 1 tegen Cees Strooper. Na de opening 34-30 (20-25) 30-24 kwam Cees niet goed te staan. Door een misrekening van Paul kwam er een grote schijfopruiming waarna hij onder grote druk kwam te staan. Tot verbazing van omstanders (en de spelers) sleepte Paul er een zeer benauwde remise uit.
Twee blauwe remises aan de andere borden: Dirk Bijkerk speelde een prima partij tegen Jan de Ruiter. Jan kreeg wel wat terreinvoordeel maar Dirk hield de controle over belangrijke velden.
Kennedy Krishnadath kwam tegen Harry de Waard ook wat onder druk, maar Kennedy speelde dit keer geen va-banque en Harry bereikte zo goed als niets. Een volkomen gelijkwaardige remise.
Groene Hart getroffen door Gooi&Eemland
Verslag Leo van der Laan
Op bezoek in Nieuwerbrug, nogal een end weg. De verhoudingen lagen fifty-fifty voor aanvang, maar al snel verstoring toen Arie van der Knaap een slordige opening op het bord neerzette. Maar ja, Leo van der Laan pikte dat niet en wist de rollen volledig om te draaien, in het eindspel een paar keer winst voor Arie, maar ook remises voor Leo werden gemist. En zoals zo vaak, Arie was de laatste die iets niet goed deed, dus remise.
Aan bord 1 leek het na 50 zetten bij Cees Kuijer (met puntjes) en Jelmer Martens wel remise te gaan worden. Maar ja, Cees produceerde dan toch nog een positionele fout en het logische vervolg gaf hem geen kans meer te herstellen.
Dan Richard Cousijnsen tegen Arie de Bruijn, dezelfde rating, de Bruijn probeerde het wel, maar Richard gaf nergens wat toe, dus een normale remise.
Op het vierde bord waren Bert Roest en Frans Boot beide nogal voorzichtig. Eerst het ene punt veilig houden, stond voorop en Bert was daar uiteraard tevreden mee.
Gooi&Eemland blijft dus in de Hoofdklasse en Het Groene Hart degradeert naar de eerste klasse.
Eerste klasse
Koploper Ons Genoegen 2 komt goed weg
Verslag Wim Vlooswijk
Koploper Ons Genoegen 2 speelde thuis tegen LDV. De ploeg uit Loenen koos voor een tactische opstelling, met hun sterkste man Fred Wortel op 4. Dat pakte heel goed uit. Fred won via een combinatie van Gerard Morsink. 0-2
Op bord 3 won Ben van der Linden een schijf nadat Peter Kolkman een mooie damcombinatie nam, maar daarbij niet had gezien, dat Ben hem direct voor 1 schijf kon afvangen.
Aan de eerste borden stonden Arie Roos (tegen Lucien Farzan) en Bart Jagt (tegen Wim Vlooswijk) op dat moment heel erg goed. De OG’ers leken tegen hun eerste nederlaag aan te gaan lopen.
Arie Roos maakte het keurig remise tegen Lucien, 1-3.
Maar toen Wim Vlooswijk toch nog won van Bart Jagt was het 3-3 en hing alles af van de laatste partij.
Ondanks een schijf achterstand wist Peter Kolkman er tegen Ben van der |Linden
een punt uit te slepen. En zo werd het toch nog 4-4
Ons Genoegen kwam met de schrik vrij en bleef daardoor met 1 punt voorsprong koploper.
De mannen uit Loenen waren blij met een wedstrijdpunt.
Toch moet bij hen het gevoel overheerst hebben dat er meer in had gezeten.