UPDB-clubcompetitie, 4e ronde

Ons Genoegen en Zenderstad gaan nog gelijk op in de Hoofdklasse. Beide teams wonnen hun derde wedstrijd, al lijkt Zenderstad het iets gemakkelijker te hebben dan Ons Genoegen. In de volgende ronde staat hun onderlinge wedstrijd op het programma. Het Groene Hart zal in de volgende ronde van Gooi&Eemland moeten winnen om in de Hoofdklasse te kunnen blijven.

In de Eerste Klasse won Zenderstad 2 met enig geluk van Austerlitz, maar Ons Genoegen 2 blijft de belangrijkste promotiekandidaat. Zenderstad 3 en Austerlitz gaan uitmaken wie er degradeert.

In de Tweede Klasse kan DBS promotie bijna niet meer ontgaan na de overwinning op het jeugdteam van Hilversum.

 

David tegen Goliath
Verslag Koos van Amerongen

De dammers van Zenderstad hebben ook de derde ronde van de provinciale clubcompetitie weten te winnen: hekkensluiter Het Groene Hart werd in De Oase met 7-1 verslagen. Van tevoren was al wel duidelijk dat het voor de sympathieke bezoekers een lastige opgave zou worden. Ook zonder basiskracht Martijn de Leeuw – Bert Habets viel weer in – was het gemiddelde ratingverschil 165 punten per bord. David tegen Goliath.

Koos van Amerongen gaf het startschot door Arie van der Knaap te verslaan. Nadat Koos de opbouw van zijn tegenstander al vroeg had verstoord (9.29-23!), wist Arie zijn stand nog inventief te ontwikkelen. Met het verrassende 17.37-31! dwong Koos echter alsnog groot voordeel af. Niet veel later liep Arie tot zijn ongenoegen in een niet al te ingewikkelde dam-voor-1. Hij stribbelde nog wat tegen, maar kon een nederlaag niet meer voorkomen (2-0).

Rik Verboon trof in Arie de Bruijn een tegenstander die er wel zin in had. Arie bestreek Rik met het door hem zo geliefde wapen: een aanval. Rik probeerde aanvankelijk constructief tegen te spelen, maar besloot al gauw te neutraliseren. Na een lange opbouwfase ontstond er een gunstig klassiekje, maar toen Arie op het juiste moment goed oplette, kon de vrede worden getekend (3-1).

Het boeiendste gevecht ontstond op het bord met het kleinste krachtverschil. Bert Habets koos tegen Frans Boot vanuit de opening voor een gewaagde omsingelingsstrategie. Frans pakte gretig het centrum. Nadat hij zich had verklaard (25.27-22) volgde een aantal ruilen en switchte Bert naar klassiek, waarin Frans slachtoffer werd van de Coup Philippe die Bert erin had gevlochten (5-1).

Ondertussen had Laurens Fijn van Draat zijn tegenstander al onder druk weten te zetten. In de opening plaatste hij een hoge actieve randschijf (15) op het bord, om vervolgens op klassiek aan te sturen. Dat lukte aardig. Cees Kuijer vond nog een innovatieve verdediging (43.4-9), al leek dat uitstel van executie. Toen Laurens de trigger niet overhaalde kreeg Cees nog een kans om remise te maken, maar toen hij via het verkeerde veld naar dam liep werd het overmacht (7-1).

En zo wist David Goliath wel te verrassen, maar niet te verslaan. In de volgende ronde de kraker tegen Ons Genoegen, dat eveneens al haar wedstrijden wist te winnen.

 

UDG-Vriendenkring 1 – Ons Genoegen 1 3-5

Verslag Paul de Heus

Jan Ongolesono had een vrij rustige partij tegen Lucien Farzan maar rond de 30e zet stak hij de lont in het kruitvat. Het leek alle kanten op te kunnen gaan, maar uiteindelijk werd het een gelijkwaardige remise. Paul de Heus hield Alfons Ottink zonder al te veel complicaties op remise. Ester van Muijen mocht Wouter Ludwig bestrijden, dat leverde een spannende partij op, maar volgens Wouter was 27.31-26 een erg slechte zet. In het vervolg kwam Ester niet meer onder de druk uit. Daarna moest Dirk Bijkerk eigenlijk winnen van Arne van Mourik, dat leek niet helemaal onmogelijk, maar Arne kan nog vrij eenvoudig remise maken. Toch een blauwe uitslag voor Dirk.

 

Eerste Klasse

Austerlitz – Zenderstad 2 2-6

Verslag Harry Vredeveldt

Opnieuw verloor Austerlitz onnodig kostbare punten, nu tegen Zenderstad 2, dat met 2 invallers verscheen.
Bram Boer toonde zich van zijn beste kant door met wit een verdiende remise en een blauwe notering te halen tegen de veel sterker geachte Karl van der Horst.
Aan bord 2 stond Harry Vredeveldt onder druk tegen Ed Kok, die meende met een opsluiting van de korte vleugel de winst cadeau te krijgen. Harry verloor, want hij koos een verkeerde voortzetting, waardoor wit schijfwinst forceerde, wat theoretisch nog op een benauwde remise had kunnen uitlopen. Had zwart de juiste voortzetting gekozen, was de stand remise gelopen: 1-3 voor Zenderstad.
Henk Zoonen offerde tegen Jacco Scheper aan het eind van het middenspel de verkeerde schijf, waardoor hij een drie om drie naar dam en de winst miste.
In plaats van 3-3 werd het zo 1-5. Waarna Herman Keereweer tegen Stef Baerends
een overmachtseindspel met winst over het hoofd zag en genoegen nam met remise.

Zwaar balen voor de mannen uit het nietige dorpje in de Zeister bossen: 2-6. Het had een daverende verrassing kunnen zijn!

DAWO 1 – Gooi & Eemland 2

Verslag Cor van Setten

In een gezellige volle zaal, zowel DAWO 1 als 2 speelden thuis, werd er flink geknokt voor de punten.

De eerste tegenvaller voor DAWO was de nederlaag van Jaap Veld tegen Jude Kasangaki Jaap liep in een verrassend zetje en besloot de schijven maar in de doos te doen. Cor van Setten kwam tegen invaller Bert Roest in klassiek spel terecht. In het middenspel kwam het spel wel op de wagen, maar beide spelers lieten zich niet verrassen en na een grote afruil van Cor werd tot remise besloten.

Dick van der Velden kwam al snel een schijfje voor tegen Hans Vermeij en kon dat vakkundig naar winst spelen. De partij Hennie van Lambalgen tegen Adrie Butzelaar ging aardig gelijk op, totdat Hennie in een 3 om 3 naar dam liep. Maar er zat een engeltje op zijn schouder, want de dam ging er gelijk af met een schijf op veld 6 en na enkele zetten moest Adrie de handdoek gooien. Na analyse bleek er toch nog een kleine kans op remise. Door de winst van Hennie won DAWO toch nog met 5 – 3.

 

Tweede Klasse

DAWO 2 – Het Groene Hart 2

Verslag Cor van Setten

Ook hier werd gestreden met mooie partijen. De 1e partij van Gerrit Pul – Hans de Knikker ging verloren voor DAWO. Gerrit kwam al snel een schijf achter en kon dat niet meer repareren. Wim Putman deed het beter en maakte al snel de gelijkmaker tegen Peter de Vos. Saan Bouw kreeg al heel snel een dam cadeau tegen Mahesh Shankar. Het duurde nog een tijd voor dat de winst zichtbaar was, hoewel Saan het waarschijnlijk iets eerder had kunnen beslissen. Alles hing nu af van de partij Martin van Dijk – Ardjan de Jong. Het ging gelijk op in een 4 om 4 stand en Ardjan moest een schijf offeren om door te breken. In hevige tijdnood kon Martin de puntendeling vinden. Ook hier werd door DAWO 2 met 5 – 3 gewonnen.

 

UDG-Vriendenkring – LDV 2  1-7

Verslag Paul de Heus

Het tweede team van de Utrechters leden een zware nederlaag waar toch minstens een gelijkspel verwacht werd. Aan twee borden was immers een behoorlijk rating-overwicht.

Kennedy Krishnadath liet het centrum aan Eric Dubelaar die daar gretig gebruik van maakte. Kennedy kwam onder steeds grotere druk te staan en kon in een 6-om-6 stand de schijven gaan weggeven. Een blauwe uitslag voor Eric. Arie Koster bereikte helemaal niets tegen Chris Schippers en moest op het eind zelfs remise maken. Sjef Valk kwam in een slecht klassiek standje terecht tegen Gerrit van Schaick. Hij meende zich met een schijnoffer te kunnen redden, maar Gerrit had iets verder gekeken en ging na een kleine afwikkeling een voordelig eindspel in. Dat was al snel kansloos voor Sjef. Wim Zwanink speelde pas zijn tweede wedstrijd voor UDG-Vriendenkring. De gelijktijdige bezetting van de velden 26 en 28 werd hem fataal toen Cor Vonk met een kleine combinatie daarvan profiteerde.

1 gedachte over “UPDB-clubcompetitie, 4e ronde”

  1. Adrie Butzelaar

    Hallo Paul, er zijn nog geen detail uitslagen ingevuld van Dawo – G en E 2 en Dawo 2 tegen Groene Hart. Ik heb zelf de uitslagen doorgemaild van de 1e wedstrijd.
    Groetjes Adrie Butzelaar van Gooi en Eemland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven