UPDB-clubcompetitie, 1e ronde

De clubcompetitie van de UPDB is weer van start gegaan.

In de Hoofdklasse kon kampioen Zenderstad nog genieten van een vrije ronde. Ons Genoegen versloeg het versterkte Het Groene Hart met 5-3. Hilversum hield ADG verrassend op 4-4, dezelfde uitslag bij de -op papier- twee zwakste teams in deze klasse: UDG-Vriendenkring en Gooi&Eemland.

In de Eerste Klasse zal het gaan tussen Ons Genoegen 2 en Zenderstad 2. Beide teams verpletterden met 8-0 hun tegenstanders, respectievelijk Gooi&Eemland 2 en Zenderstad 3. DAWO versloeg LDV.

In de Tweede Klasse heeft DBS zich aanmerkelijk versterkt en steekt nu met kop en schouders uit boven de concurrentie. Toch werd het tegen Het Groene Hart 2 slechts een 5-3 overwinning. UDG-Vriendenkring 2 won met nogal wat geluk van het jeugdteam van Hilversum. Het derde team van Hilversum speelde 4-4 gelijk tegen LDV 2.

 

Gooi&Eemland 1 tegen UDG-Vriendenkring 1   4-4

Verslag Leo van der Laan

 Genoeg te beleven bij de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Aan het eerste bord de sterkste twee spelers, maar al vlot zag het er voor Richard Cousijnsen niet goed uit. Schijfverlies was al onontkoombaar, maar Ester van Muijen zag een fraaie damslag naar 49 ook niet. Dus kreeg de Baarnaar kans te herstellen, maar deze zag dit ook niet. Alsnog maakte Ester de partij met een doorbraak uit.

Aan het laatste bord stond Jan Ongolesono onder druk bij Michiel Luiten, op het moment dat hij het bijna gelijk kon trekken, maakte hij een blunder. Genadeloos strafte Michiel dit af. Aan het derde bord wist Jelmer dat hij geduld moest hebben, Ruud Klarenbeek hield hem onder controle. Met 48-42? ging het mis volgens de computer. Met 6-11!  kon Ruud de witte stelling ruïneren, hij zag het ook niet, en remise omdat beiden 6-11! nogmaals misten. Blijven over Leo van der Laan en Paul de Heus, na de opening kwam Paul er iets beter uit, hij verzuimde dit voordeel te vergroten en kwam na een afwikkeling met beide op dam een schijf achter. Omdat Paul net niet de beste zetten deed en Leo wel, kwam de laatste gewonnen te staan. Maar Leo zette niet de dam op de middellijn, gelukkig voor hem bleef Paul consequent en was winst weer in zicht, maar ook nu weer liet Leo het weglopen.

 

Puntverlies ADG in strijd om Utrechts kampioenschap

Verslag Cees Strooper

In de eerste ronde van het Utrechts kampioenschap heeft het viertal van ADG 4 – 4 gelijkgespeeld tegen Hilversum. Tegenover een nederlaag van Marcel Everloo stond een overwinning van Cees Strooper. In de overige twee partijen werden de punten gedeeld.

 Als eerste was Marcel Everloo uit. In een klassieke middenspelpositie had Everloo een bepaalde opstelling moeten innemen, om de zogeheten Bomzet in de stand te brengen. Met die (noodzakelijke) opstelling had hij voordelig de rest van het middenspel kunnen ingaan. Toen hij dat naliet werd de positie van oud-Amersfoorter Maarten Kolsloot allengs beter. Dat breidde hij verder uit door het innemen van de Ghestem-doorstoot. Daarna dacht Everloo het op een mooie combinatie te kunnen laten uitkomen. Helaas was er één klein probleem, namelijk een verplichte slag, waardoor hij niet aan de uitvoering van zijn plan kon komen. Hem restte niets anders dan capitulatie.

Harry de Waard en Ton Bollebakker deelden de punten. Bollebakker had de hele partij wat makkelijker spel, maar De Waard hield de remisehaven steeds goed in het zicht. De remise kwam voor niemand als een verrassing.

Cees Strooper trof in oud-predikant Wim Vlooswijk een tegenstander die hij, op grond van rating, zou moeten kunnen ‘hebben’. In de opening ging dat niet helemaal naar wens en het moet gezegd dat Vlooswijk de stand steeds goed flexibel en open hield. Toch was er een moment dat Vlooswijk zich misrekende. Het gevolg daarvan was dat Strooper, als het ware uit het niets, schijfwinst kon behalen. Daarna moest Strooper nog nauwkeurig spelen omdat Vlooswijk enkele remisewendingen in het spel bracht. Toen die klippen waren omzeild was de overwinning een feit.

Zo stond het dus 3 – 3 terwijl op het kopbord ADG-crack Ben Provoost tegenstander Peter van Heun het vuur na aan de schenen legde. Na een fraaie opening zag het er rooskleurig uit voor Provoost omdat hij flink terreinvoordeel had geboekt. In de latere middenspelfase bleek dat Van Heun zijn reputatie van taai speler eer aan deed. Provoost kreeg het niet voor elkaar en dat was bepaald teleurstellend. Zo werd het dus 4 – 4.

 

DAWO verslaat LDV verrassend ruim

Verslag Cor van Setten

DAWO moest aantreden met een invaller, onze voorzitter was verhinderd en zodoende werd onze penningmeester maar ingezet. Op het 4e bord ging het tegen de veel sterker geachte Fred Wortel eerst mis, doordat Leo van Raaij een dammetje om de oren kreeg. In een nog vol bord, kon Leo het nog repareren en won zowaar met een donkerblauwe notering op toernooibase.

Jaap Veld kreeg tegen Bart Jagt steeds meer positioneel voordeel en speelde de partij keurig naar winst.

Hennie van Lambalgen liet Arie Roos ook al doorbreken, maar ook hij kon in de partij nog net terugslaan en wist een remise uit het vuur te slepen.

Cor van Setten moest tegen good old Ben van der Linden steeds maar oppassen om niet in zetjes te lopen en kon na verloop van tijd de druk iets opvoeren met veel gedwongen zetten voor Ben. De Loenenaar was verplicht om  in een 4 om 4 stand, een schijf te offeren, maar dat was voldoende voor de puntendeling.  Al met al een goed begin voor de UPDB competitie.

 

Hilversum jeugddammers stunten, bijna…

Verslag Bert Roest

Maandag 18 september speelde Hilversum 2 met de jeugd aangevuld met jeugdtrainer Bert Roest tegen UDG Vriendenkring 2. Het scheelde weinig, maar het had 5-3 kunnen worden. Het werd jammer genoeg 2-6. De twee punten van Bert tegen debutant Wim Zwanink waren ‘logisch’. Maar eigenlijk hadden Jasmina Benhari en Colman van Dinther er drie aan moeten toevoegen.

Mohammed Benhari liep tegen een simpele 2 om 3 aan tegen Evert Muijs en ging daarna in het middenspel via een denderende slagzet van Evert ten onder. Mohammed zei ‘Een mooi leermoment’.

Jasmina speelde een puike partij. De sterker geachte Arie pakte ze hard aan door zijn korte vleugel te overrompelen. Dat leverde voor Jasmina schijfwinst op. Het ging mis in het eindspel.

Dat Jasmina later de aangeboden duidelijke remise negeerde was onbegrijpelijk en lastig voor de jeugdleider te aanvaarden.

Colman verspeelde tegen Sjef met een blundertje een schijf in het middenspel, maar herstelde zich uitstekend. In bovenstaande stand ging Colman ‘zwerven’ met zijn zwarte dam. Speelde hij 47-41 dan was het meteen remise. Jammer.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven