UPDB-clubcompetitie, 6e ronde

In de clubcompetitie zijn veel beslissingen al gevallen, één ronde voor het eind.

Zenderstad won voor het eerst sinds 2019 eens niet, het werd 4-4 tegen ADG. De IJsselsteiners hebben aan een gelijkspel tegen UDG-Vriendenkring voldoende om zich voor de derde keer op een rij provinciaal kampioen te kunnen noemen. Het Groene Hart degradeert, dat was al vóór de nederlaag tegen Hilversum bekend.

In de Eerste Klasse heeft Ons Genoegen 2 aan een gelijkspel tegen DAWO genoeg om te promoveren. Het verblijf in deze klasse heeft dan maar één jaar geduurd. Austerlitz kan alleen nog in theorie aan degradatie ontsnappen na de wat zure nederlaag tegen de Utrechters.

In de Tweede Klasse was het kampioenschap zoals verwacht voor DBS, al had dat kampioenschap zomaar een ronde uitgesteld geweest wanneer UDG-Vriendenkring 2 de winstkansen had gepakt.

 

Provinciale titel voor het grijpen

Verslag Laurens Fijn van Draat

In de 6e ronde van de provinciale clubcompetitie moest koploper Zenderstad thuis aantreden tegen ADG. De Amersfoorters kwamen versterkt opdraven en er ontstond een spannende strijd. De eerste uitslag viel op bord 2 waar Rik Verboon het opnam tegen de Amersfoortse kopman Ben Provoost. Onder het mom ‘puntje voor de club’ speelde Rik tegen zijn natuur een rustige partij. Hij kwam geen moment in de problemen en daarmee was de eerste remise een feit.

Op bord 1 trof Laurens Fijn van Draat de Amersfoortse versterking Rutger Koetsier. In het middenspel liep de spanning snel op met prachtige offervarianten als mogelijkheden. In plaats hiervan koos Rutger ervoor het contact te verbreken waarmee hij licht nadeel accepteerde. Toen Laurens niet het scherpst reageerde eindigde de partij in een rustige remise.

Op bord 3 trof Laura Timmerman Cees Strooper. Ook hier een rustige opening, maar in het late middenspel gingen beiden er vol in. Even leek de aanval van Cees op de korte vleugel veel sneller te gaan dan de tegenaanval van Laura. Maar dat werd gauw geneutraliseerd en de derde remise was een feit. Voer voor de liefhebber om te kijken of beide spelers sterke voortzettingen hebben gemist.

Op bord 4 nam Martijn van der Klis een vroege hekstelling ‘met 2 stukken op de lijn’ tegen Harry de Waard. In het middenspel verbrak Harry de opsluiting en Martijn kwam iets gemakkelijker te staan. Een onverantwoorde winstpoging met een volkomen verkeerd getaxeerd offer had hem de kop moeten kosten. In het eindspel kon Harry het echter niet rond krijgen waardoor kort voor middernacht de vierde remise kon worden opgetekend. Door dit gelijke spel heeft Zenderstad in de laatste ronde tegen UDG-Vriendenkring genoeg aan een gelijkspel om de titel binnen te halen.

 

Eerste Klasse

Ruime zege van Ons Genoegen 2 op Austerlitz: 2-6

Verslag Harry Vredeveldt

Ons Genoegen kwam op oorlogssterkte nar Austerlitz, omdat de Utrechters nog volop kans hebben kampioen te worden en te promoveren naar de Hoofdklasse. De 2-6 overwinning lag in de lijn der verwachting; zeker nadat Harry Vredeveldt al vroeg in de wedstrijd onnodig een schijfje achter kwam tegen Peter Kolkman.

Daarna ging het niet meer zo vlot voor de bezoekers: Bram Boer (tegen Gerard Morsink) ruilde vlotjes naar een gelijkwaardige stand; Henk Zoonen leek de overhand te krijgen en Herman Keereweer (tegen Toys Sheoratan) speelde weer eens een puike partij.

Harry Vredeveldt leek nog aardig tegenspel te kunnen leveren tegen Peter Kolkman, maar produceerde in het eindspel de tweede blunder, waardoor Peter op zijn gemak door de ‘gatenkaas’ kon wandelen, 0-2.

In het eindspel bleek Gerard Morsink over de betere techniek te beschikken en moest Bram Boer jammer genoeg het onderspit delven, 0-4.

Alle hoop was toen gevestigd op de nummers 1 en 2: Zowel Henk Zoonen als Herman Keereweer stonden er redelijk tot goed voor, maar ook nu weer was Herman in het eindspel niet vaardig genoeg  en gaf onbegrijpelijk de grafzet 33-28 af, waarna Toys onberispelijk 11-16 speelde en Herman direct opgaf, 0-6.

Inmiddels had Henk zijn voordeel omgezet in prima winstkansen, waar Wim Vlooswijk geen raad meer mee wist en in kansloze positie zijn tegenstander kon feliciteren, 2-6.

Door dit resultaat blijft OG volop in de race voor het kampioenschap en degradeert Austerlitz als er in de laatste ronde geen wonder gebeurt: Het staat 2 punten achter op Gooi&Eemland, dat nog tegen Zenderstad 3 speelt en Austerlitz speelt nog tegen Loenen. Bovendien heeft G&E veel meer bordpunten.

 

Hilversum wint van Het Groene Hart 

Verslag Maarten Kolsloot

DC Hilversum blijft lekker draaien in de hoofdklasse van de UPDB. Wedstrijd vijf leverde winst op in De Zoutkeet.

Ton speelde op bord 1 tegen Cees Kuijer de Keller-opening. Leek allemaal spannend, was ook een beetje aftasten. Op het moment dat ik dacht: nu wordt het écht spannend, was het opeens remise. Ton zal z’n aanbod wel goed getimed hebben.

Peter bouwde ondertussen een spannend pot op tegen Arie de Bruijn. Deze opening vind ik altijd wat statisch voor wit, maar wel interessant. Roozenburg ging naar spel met randschijven ging naar mooie slotstand voor Peter en winst.

Waar gewonnen wordt, gaat soms ook iets verloren. In dit geval bij Wim tegen Arie van der Knaap. Die laatste had vanuit de opening vrij makkelijk spel in het centrum of de aanval. Wim ging er wat omheen en net op het moment dat die rondgang misschien een puntje ergens moet opleveren (maar waar?) zit er een doorbraakje in. Verlies voor Wim.

Dat maakte wel dat de laatste partij van de dag ook ergens om ging. Maarten tegen Pieter de Vos. Dat vind ik een mooie naam en het bleek een speler met taai verweer. De opening was wat stijfjes (4 … 17-22 is niet handig) en daarna werd het spannend en goed voor zwart. Maar had het verzet niet steviger gekund? Vast, al werd het nu een overtuigende zege. En we wonnen met 5-3.

De laatste wedstrijd over twee weken uit naar OG Utrecht. Zouden we op het podium in de hoofdklasse eindigen? Het kan. Een positie in de middenmoot ligt ook voor de hand. Het seizoen loopt lekker tot nu toe, dus wie weet verrassen we nog een keer. Peter kan topscorer worden. Maarten misschien ook nog. Kortom: strijd genoeg.

 

Tweede Klasse

DBS kampioen met 100% score

Verslag Jan van de Veen

Afgelopen maandagavond is DBS bestaande uit Ton van der Ploeg, Karel Hammacher, Peter Frans Koops en Jan van de Veen kampioen geworden. Met nog 1 wedstrijd kan het team niet meer ingehaald worden. Bijzonder is dat alle zes matches zijn gewonnen.

In de zesde ronde stond de uitwedstrijd tegen het tweede team van UDG-Vriendenkring op het programma. DBS had aan een gelijkspel genoeg maar men ging voor de winst. Het bleek een spannende wedstrijd te gaan worden waarbij het zelfs goed mogelijk was geweest dat UDG-Vriendenkring aan het langste eind had getrokken. Het pakte echter anders uit en na zo’n 3 uur spelen was de eindstand 5-3 voor DBS en kon het kampioenschap gevierd worden.

Deze zesde teamoverwinning kwam tot stand toen topscorer Jan van de Veen al na twee uur spelen won van Kennedy Krishnadath. Krisnadath koos voor de 34-30 opening waarna Van de Veen de spannende zet 16-21 deed. De partij werd spannender en spannender. Van de Veen bleek de betere rekenaar te zijn en liet Krishnadath geen kans en won op de 50e zet. Vervolgens werd het 2-2 omdat Karel Hammacher verloor van Sjef Valk Jr. Valk speelde degelijk en won in het middenspel een schijf en maakte de partij netjes af. Peter Frans Koops speelde tegen de ervaren en degelijke Arie Koster. Koster was ook degelijk in deze partij maar Koops had over het algemeen het betere van het spel, maar de partij liep remise. Met de tussenstand van 3-3 op het scorebord was de beurt aan de voorzitter van DBS, Ton van der Ploeg, om het karwei af te maken tegen Evert Muis. Muis stond minder het grootste deel van de partij maar kreeg zelfs nog winstkansen. Hij pakte deze kansen niet en Van der Ploeg aarzelde niet de partijwinst binnen te halen.

V.l.n.r. Ton van der Ploeg, Jan van de Veen,
Karel Hammacher en Peter Frans Koops.

1 gedachte over “UPDB-clubcompetitie, 6e ronde”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven