UPDB-Clubcompetitie, 3e ronde

In de Hoofdklasse won Ons Genoegen met 6-2 van ADG en zal de titelstrijd tussen de Utrechters en Zenderstad gaan. De IJsselsteiners wonnen eveneens met 6-2 bij Hilversum. Onderin won UDG-Vriendenkring van Het Groene Hart, maar het had evengoed andersom kunnen uitpakken.

In de Eerste Klasse won Ons Genoegen 2 van Zenderstad 2 en is op koers om het verloren terrein in één seizoen te heroveren.

DBS won en is het enige team zonder verliespunten in de Tweede Klasse. De concurrentie zal tevreden moeten zijn met een strijd om de tweede plaats.

 

Hoofdklasse

UDG-Vriendenkring met geluk langs Het Groene Hart

Verslag Paul de Heus

Het Groene Hart was enigszins verzwakt door het niet meespelen van Frans Boot. Maar juist invaller Mahesh Shankar had matchwinnaar kunnen zijn als hij het damzetje had gezien dat gedurende enkele zetten mogelijk was tegen Dirk Bijkerk. Toen hij dat niet zag, won Dirk, want die stond al een tijdje veel beter. De andere partijen werden remise: Paul de Heus had voordeel tegen Cees Kuijer, maar dat was te weinig voor de winst. Ester van Muijen had een zeer spannende klassieke partij tegen Arie de Bruijn. Na een afwikkeling kon ze het nog net remise houden. Jan Ongolesono speelde voorzichtig tegen Arie van der Knaap, die won tenslotte vorig jaar van Ester. Jan had op het laatst het betere van het spel maar ook hier dus remise.

 

Zenderstad neemt lastige horde
door Koos van Amerongen

In de tweede ronde van de provinciale clubcompetitie hebben de dammers van Zenderstad op bezoek bij DC Hilversum een 6-2 overwinning geboekt. Soepel ging dat niet. De bekerfinalist van vorig jaar verweerde zich kranig en hield lang zicht op een gelijkspel. Ondanks de afwezigheid van basiskrachten Laurens Fijn van Draat en Martijn de Leeuw en invaller Bert Habets (ziek), zaten we met Martijn van der Klis en invaller-invaller Ed Kok met een leuk team achter de borden.

Martijn van der Klis gaf het goede voorbeeld door de Hilversumse voorzitter Wim Vlooswijk te verschalken. Vanuit een opening met wederzijds flankspel was het Wim die uiteindelijk de flanken controleerde en Martijn die het centrum pakte. Martijn wist de flankaanval onder druk te zetten en uiteindelijk een schijf te winnen, om vervolgens met een kleine combinatie de partij te beslissen.

Teamleiders Koos van Amerongen en Peter van Heun troffen elkaar aan het eerste bord. Uit een onorthodoxe opening ontstond een open positioneel gevecht waarin Koos een klein maar groeiend tempovoordeel had. Toen Koos in het late middenspel de weerlegging van een wending overzag en Peter deze wel vond, was de muziek uit de stand (3-1).

Ondertussen had Ed Kok het zwaar tegen Maarten Kolsloot. Maarten kwam met enorm terreinvoordeel uit de opening en bouwde zijn centrumstand steeds verder uit. Ed moest zorgvuldig manoeuvreren om niet overlopen te worden, maar deed dat goed door zijn formaties te behouden en met een kleine wending remise te forceren toen dat kon (4-2). Na afloop werden de koppen bij elkaar gestoken op zoek naar een beter plan voor Maarten, maar er werd niet direct een sluitende winst gevonden.

Het slotwoord was voor Rik Verboon. Na een rustige opening kreeg Rik langzaam wat grip op de stand van zijn taaie tegenstander Ton Bollebakker. Dat resulteerde in een door Rik zo geliefd sterk centrum. Ton speelde dat aanvankelijk goed tegen, maar toen Rik met 46.36-31! de knuppel in het hoenderhok gooide wist hij niet de juiste weerlegging te vinden en was het binnen enkele zetten klaar (6-2).

Zenderstad gaat nu samen met Ons Genoegen Utrecht met 4-uit-2 aan kop. In de volgende ronde komen de dammers van het nog puntloze Het Groene Hart op bezoek.

Ons Genoegen – ADG

Verslag Cock van Wijk
In de 3e ronde van de UPDB-competitie trad Ons Genoegen thuis aan tegen ADG uit Amersfoort. Beide teams misten deze avond een vaste teamspeler: Alfons Ottink aan Utrechtse zijde, Cees Strooper aan Amersfoortse zijde.
Cock van Wijk (bord 3) probeerde vanuit de opening wat tempovoordeel te verkrijgen tegen Hans Mulder. Dat lukte wel, maar aanvalsspel zat er niet in. Via een halve hekstelling werd dat tegengegaan en nadat die verbroken was zette Hans de hakken in het zand. Cock bleef lang iets makkelijker spel houden, maar nadat Hans in het late middenspel een damzet en even later een lokzet liet voor wat het was, werd de vrede getekend.
Aan bord 1 diende Wouter Ludwig af te rekenen met Jan de Ruiter. Die zette al vroeg een flankaanval in, maar al snel werd zijn voorpost erg wankel doordat Wouter het sterke veld 28 innam. Toen hij, naarmate de partij vorderde, ook de controle op de linkervleugel van Jan pakte, bleek de voorpost niet meer te houden. Na de schijfwinst won Wouter snel.
Aan bord 4 liet Auke Zijlstra een vooruitgeschoven stuk toe op veld 15, altijd een garantie voor spannend spel. Dat was een kolfje naar de hand van flankspelspecialist Harry de Waard. Toch ging er in het middenspel iets mis met z’n opbouw, want Auke slaagde erin de linkerflank onder vuur te nemen, waardoor Harry werd teruggedrongen. Auke brak door naar dam en won precies op tempo.
Daarmee was de winst voor OG binnen. Arne van Mourik voegde er nog een puntje aan toe door de sterkste speler van ADG, Ben Provoost, na een zwaar klassiek duel, op remise te houden!

 

Eerste Klasse

DVSB Gooi&Eemland  2 wint van Austerlitz

Verslag Adrie Butzelaar

Het 2e viertal moest aantreden tegen Austerlitz. Beide teams hadden pas één punt, dus de winnaar zou de onderste plaats verlaten. Captain Adrie Butzelaar zorgde voor de eerste winst tegen Evert van Grondelle. Na een mindere opening en wat ontsnappingen van Evert, sloeg Adrie toe met een zetje van Weiss naar dam. Hans Vermeij had in de opening al een schijf winst tegen Harry Vredeveldt door een foute achterloop. Harry geen kans kreeg om deze terug te winnen. Een dwangzetje dwong Harry tot overgave. Op bord 1 zat Jude Kasangaki tegenover Henk Zoonen. Beiden waren tegen elkaar opgewassen en deelden de punten. Invaller Henk Vogelenzang de Jong en Herman Keereweer waren ook aan elkaar gewaagd, maar in het eindspel kwamen er toch gaten bij Herman. Beiden haalden twee (!) dammen en toen Herman er een van los liet staan, sloeg Henk toe. Eerst overzag Henk de winnende combinatie, op de lange lijn en een tempozetje, maar later kwam de vangstelling er toch en de winst van 7-1 was binnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven