clubcompetitie, zesde ronde

Hoofdklasse

 Knappe remise DC Hilversum tegen ADG (4-4)
(verslag Maarten Kolsloot)

De korte samenvatting: taai Hilversum te taai voor ADG. Maar goed, we maken ons er niet te gemakkelijk vanaf. En een knap gelijkspel moet je natuurlijk ook een beetje vieren met een leuk tekstje. Bij deze dan.

Een wedstrijd zonder doelpunten: niet altijd interessant, maar dinsdag waren er toch genoeg opmerkelijke momenten. Om te beginnen de opstelling. Peter van Heun was er niet bij. Maar Bert wel. Bert Roest trof op bord 1 Ton van der Ploeg. Een kleine tactische verrassing van ADG dat toch een enorm ratingoverwicht had: 1077,5 gemiddelde rating voor de thuisploeg versus 1226,5 voor de bezoekers. Met dank aan de verrassende opstelling zagen we aan het eerste bord twee taaie spelers. En een taaie partij. De zwarte stand na 34 zetten is wel mooi. Maar goed. Mooi is nog geen winst natuurlijk. Bert nam een afwikkeling. Die werd remise. En dat was wel ongeveer het verhaal van de partij.

Op bord twee nam NK-finalist Ben Provoost een gigantische voorsprong op de klok tegen Ton Bollebakker. En eerlijk is eerlijk: zijn strategie was de eerste 25 zetten ook overzichtelijk. Ton zocht de rand op, Ben pakte een groot centrum en bijna een uur op de klok. Daarna begon het grote nadenken, want Ton is niet voor niets taai. De 27e zet van zwart (18-23) zorgde voor hoofdbrekens door het open veld 42. Het eindspel was nog een heel geschuif, maar wel remise.

Op het derde bord nog een partij met een enorm ratingvoordeel voor de bezoekers: Maarten Kolsloot met wit tegen Cees Strooper. Na 16 zetten bestaat een principiële stand met keuzes: flankspel of richting het centrum met ruilen toelaten. Dat laatste gebeurde. Er werd geruild en na 26 zetten prijkt een vrij uitgewoonde 10×10 op het bord die in de eindfase nog een paar leuke momenten oplevert: Kolsloot laat op de 44e zet schijfwinst toe, maar die plusschijf blijkt niet heel royaal door het gekke zwarte blok op de lange vleugel. Remise het opmerkelijke resultaat.

Nog opmerkelijker werd het op bord vier waar Jaap Langerak combinatiekoning Harry de Waard trof. De Waard begon aan een omsingeling, maar Jaap pakte een mooie aanval. Misschien speelde Jaap bij vlagen wel wat te bescheiden. Zoals in de aanvalsfase, maar ook in de laatste fase had hij misschien nog wel wat door kunnen spelen in plaats van door te breken. Niettemin voor de tweede keer in een paar maanden tijd remise tegen De Waard. Knap werk van Jaap.

Met vier remises is het optellen ook makkelijk: 4-4 de eindstand. Met 5 uit 5 schurkt DC Hilversum weer tegen de (sub)top van de stand aan in de provinciale hoofdklasse. De laatste wedstrijd tegen OG Utrecht is misschien weer een kans op een stuntje. Voorlopig staat Maarten derde op de topscorerslijst. Niet gek. Al waren woensdag nog niet alle andere uitslagen van maandag verwerkt.

 

1e Klasse
(verslag Ed Kok)

Het Groene Hart – Zenderstad 2: 6-2. Het Groene Hart kampioen 1e klasse!
Uit in Nieuwerbrug had Zenderstad 2 nog een heel kleine kans op het kampioenschap van de UPDB 1e klasse. Dan moest wel eerst ruim gewonnen van Het Groene Hart dat zelf bij gelijkspel of winst direct kampioen was.
Lang ging de strijd gelijk op maar in de latere uurtjes begon Zenderstad 2 te verslappen. Zowel Stef Baerends (bord 1 tegen Cees Kuijer) als  Gerard Bakker (bord 4 tegen Peter de Vos) gingen daarin combinatief ten onder. Ed Kok (bord 2) speelde tegen Arie van der Knaap die alle onheil op tijd zag aankomen en in de gecompliceerde partij een gelijkwaardige remise haalde. Jacco Scheper (bord 3) kwam in een nadelig eindspel maar bleef keurig binnen de remise-grenzen tegen Frans Boot.
Het Groene Hart gefeliciteerd met dit verdiende kampioenschap!

Zenderstad 3 – Austerlitz 2: 2-6. Zenderstad 3 degradeert.
In dezelfde klasse speelde Zenderstad 3 eerder deze week thuis het degradatie-duel tegen Austerlitz. Een gelijkspel zou voor Zenderstad genoeg voor handhaving zijn. Het zat er ook wel in, maar ook hier ging het later op de avond mis.
Theo van Londen (bord 3) was tegen Wim van de Broek een schijf voorgekomen. Een poging om een tweede schijfwinst te forceren werd Theo fataal, een verborgen zetje naar dam deed Theo direct de das om. Kumar Bihari (bord 2) speelde een mooie partij tegen Harry Vredeveldt. Middels een dam geven en deze gebruiken in een combinatie bereikte Kumar een goede stand. Winst zat er echter in de uitgedunde stand helaas net niet meer in, dus remise.
Op bord 3 was Bram Bekkers tegen Evert van Grondelle een schijf achtergekomen. Door eerst nog zoveel mogelijk op het centrum te spelen en daarna door te breken behaalde Bram nog een dam. Door vervolgens op de losse schijven van Evert te jagen kon Bram nog net de remise binnenslepen.
Op bord 1 was Piet Schep tegen Henk Zoonen nog bezig en in een klassiek eindspel terecht gekomen. Piet moest nu winnen en sloeg een remise aanbod van zijn tegenstander af. De stand werd nog wel complex maar dan vooral voor Piet. Zijn tegenstander bleef in tijdnood steeds de beste zetten spelen en wist optimaal te profiteren van de uitgedunde verdediging van Piet.

 

2e Klasse

Gooi&Eemland 2 kampioen
(verslag Adrie Butzelaar)

Het is ons gelukt, om met ons 2e viertal kampioen te worden in de wedstrijd tegen LDV 2.

Loenen deelde het eerste plaagstootje uit, door in het gebouw `t Web het licht in de zaal even uit te doen, om ons te misleiden. Dat lukte  Bart Jagt ook, door op jacht te gaan naar zijn vierde overwinning en met een hekstelling tegen mij (waar ik niet meer uitkwam) teamleider Adrie, waren de eerste punten voor Loenen binnen. Ik baalde een uur lang als een stekker, alvorens er voordeel op de borden kwamen.

Aanvankelijk dacht ik dat Henk de Groot zichzelf vastliep, maar dat was een vergissing. Hij knikte naar mij, kwam een schijf voor en toen de achterlijn was bereikt gaf zijn tegenstander Cor Vonk zich over en Henk behaalde zijn vierde winstpartij.

Ook Jude Kasangaki nam een doorbraak naar dam op de trictrac lijn en hield met zijn dam en 3 schijven de 8 schijven van Chris Schippers tegen. Aan zijn linkerkant lonkte nog een vangstelling met doorbraak voor Chris, maar deze wist Jude goed te pareren en toen Chris geen uitweg meer zag, gaf hij op en het vierde punt was binnen. Mijn gezicht stond weer op vrolijk. Onze superinvaller en topscorer Henk Vogelenzang de Jong had een hele tijd een voorpost op 27 en toen zijn opponent Gerrit van Schaik die afruilde leek een veilige remise in het verschiet. Nou nog 1 zetje dan maar, dat was net fataal, want Henk pakte met een 2 om 4 alsnog zijn 4e overwinning en met 2 – 6 kon er een klein feestje  gevierd worden.

Scroll naar boven