Bondswedstrijden in tijden van Corona

De provinciale bondswedstrijden staan weer voor de deur. In verband met de coronacrisis heeft het UPDB-bestuur een aantal maatregelen geformuleerd om de risico’s voor onze leden zo klein mogelijk te houden.

Tijdens de wedstrijden moet aan de volgende voorwaarden voldaan zijn:

– elke partij wordt gespeeld op twee borden

– tussen de borden staat een plexiglasscherm

– tussen de verschillende partijen is steeds anderhalve meter ruimte

– toeschouwers, ook die zelf aan andere borden spelen, houden steeds anderhalve meter afstand

– de speelruimte is goed ventileerbaar, de KNDB heeft hier eisen voor opgesteld (zie KNDB.nl)

De UPDB-verenigingen die aan de competitie deelnemen dienen actie te ondernemen om aan deze voorwaarden te voldoen. In verband met de grote gezondheidsrisico’s van onze leden kunnen we geen uitzonderingen toestaan.

coronaproof dammen bij het 65+ toernooi

1 gedachte over “Bondswedstrijden in tijden van Corona”

 1. Dank UPDB bestuur voor het plaatsen van dit besluit op de website van de UPDB zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

  1. Damclub Zenderstad onderstreept dat dammen mogelijk moet zijn op een manier waarbij de besmettingsrisico’s voor het Coronavirus zo klein mogelijk zijn.
  2. Damclub Zenderstad vind echter ook dat, indien een speler en zijn tegenstander dit beiden wensen, op een manier gespeeld wordt welke zij zelf prettig en veilig genoeg vinden.

  Voor zowel 1 en 2 geldt uiteraard dat aan de regels van het Protocol Verantwoord Dammen van de KNDB voldaan moet worden.

  Ad1: Algemeen gangbaar is dat, indien er 1,5 m afstand gehouden wordt, er geen extra maatregelen als spatschermen of mondkapjes nodig zijn. Damclub Zenderstad volgt deze 1,5 meter regel door de mogelijkheid met twee borden te dammen.

  Ad 2: De ervaring van damclub Zenderstad in haar interne competitie is dat, de bij aanvang van de clubavond opgestelde dubbele bordopstellingen, door de spelers zelf voor de wedstrijd verwisseld worden door een enkele bordopstelling.
  Tot nu toe is dus door alle individuele spelers bewust voor een enkele bordopstelling gekozen. Zie ook onze website www. damclubzenderstad.nl

  Wij denken daarom dat de regels van de UPDB met betrekking tot de bordopstelling te streng zijn. Daarnaast wijken deze regels af van de KNDB regels , zijn onpraktisch voor jeugddeelname en hebben een verplicht kosten aspect voor alle verenigingen (met name de aanschaf van spatschermen).

  Beter zou zijn in volgorde van voorkeur:

  – opstelling met dubbele borden, geen spatscherm
  – indien dit niet mogelijk is, enkel bord met spatscherm
  – indien beide spelers dit wensen kan met een enkel bord zonder spatscherm gespeeld worden (conform KNDB wedstrijden en diverse toernooien)

  Op deze wijze wordt een algemeen gangbaar zeer veilige dam-omgeving geboden maar wordt ook rekening gehouden met de wensen van de spelers zelf, met eventuele beperkingen voor dubbele borden en met aansluiting bij andere (niet UPDB) damwedstrijden.

  Wij zijn heel benieuwd naar de mening van andere verenigingen met betrekking tot de door UPDB verplichte bordopstelling met twee borden en spatscherm in de UPDB bondswedstrijden.

  Vriendeljke damgroet,

  Ed Kok
  Voorzitter damvereniging Zenderstad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven