UPDB Bekerviertallencompetitie 2024

Tekst: Cock van Wijk

De 2e ronde van de bekercompetitie begon met de verrassende uitschakeling van de finalist van vorig jaar, dcHilversum. Op bezoek bij Gooi&Eemland werd met 6-2 verloren. Daarbij wel de kanttekening dat Ton Bollebakker (ziekte) node werd gemist. Een vroege en goedkope damcombinatie van Leo van der Laan tegen Jaap Langerak bracht de thuisclub al snel aan de leiding. Richard Cousijnsen verkreeg een zeer gunstige hekstelling tegen Maarten Kolsloot en in de tijdnoodfase ging laatstgenoemde ten onder. Doordat Jelmer Martens een gelijkwaardige remise behaalde tegen Wim Vlooswijk en Kyrylo Ivanov kopman Peter van Heun in bedwang hield, boekte de thuisclub een mooie 6-2 overwinning!

Een week later was het 2e team van Gooi&Eemland niet opgewassen tegen titelverdediger Zenderstad, dat met duidelijke cijfers won.
Diezelfde avond was het bloedstollend spannend in Utrecht, waar de teams van Ons Genoegen elkaar troffen. Wouter Ludwig won al snel 2 schijven tegen Toys Sheoratan, leverde er weer 1 in , maar won afgetekend. Alfons Ottink speelde half-open klassiek tegen Dré Verheggen. Later ging dat over in gesloten klassiek en tot verrassing van iedereen verkreeg Dré een gunstig eindspel dat hij op knappe wijze in winst omzette! Zo stond het plots 2-2. Cock van Wijk probeerde een halve hekstelling op het bord te krijgen tegen invaller Henk Doedens. Dat lukte niet echt en in de tijdnoodfase was hij blij dat hij nog een punt kon binnenhalen voor z’n team.

Alle ogen waren daarna gericht op de partij Peter Kolkman – Arne van Mourik. Arne moest winnen om het 1e team door te laten gaan. Dat leek snel te gaan lukken, want Peter liep in een klassiek-achtige laveerpartij helemaal vast. Maar een doorbraak naar dam ten koste van 2 schijven leverde een hoogst onduidelijk eindspel op. Nadat er nog wat schijven van het bord waren verdwenen, ontstond er een 4 –om – 2 overmachtseindspel voor Arne, maar in de afwerking ging het niet helemaal goed. Peter kon de stand remise houden, echter in een zenuwslopende eindfase ging hij toch nog ten onder…

ADG tenslotte versloeg Het Groene Hart, waardoor voor het eerst in jaren vier hoofdklasseteams de halve finale gaan spelen.

Uitslagen 2e ronde:


maandag    11 maart        Gooi&Eemland 1             – dcHilversum                         6 – 2         

maandag    18  maart        Gooi&Eemland 2             – Zenderstad 1                         1 – 7
maandag    18  maart        Ons Genoegen Utrecht 1  – Ons Genoegen Utrecht 2    5 – 3              

donderdag  28  maart        Het Groene Hart              – ADG                         2 – 6

Programma 1/2 finale (periode 3: 25 maart t/m 19 april 2024)

dinsdag                             ADG                                – Ons Genoegen Utrecht 1    *   

dinsdag                             Zenderstad 1                    – Gooi&Eemland 1                       *

* Bij een 4-4 gelijkspel tussen teams met een gelijkwaardige sterkte beslist de eerste winstpartij gerekend vanaf het eerste bord. Bij 4 remises gaan ADG en Gooi&Eemland 1 door naar de finale.

De finale wordt gespeeld in de periode 21 april t/m 10 mei. Beide finalisten plaatsen zich voor de landelijke bekercompetitie (1 juni, NDC Den Hommel).

De uitslagen en partijen worden ingevoerd in Toernooibase, waarbij ook een beroep wordt gedaan op uw medewerking. Veel succes in de bekercompetitie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven