Loting tweede ronde Beker

Programma 1/4 finale (periode 2 : 26 februari t/m 22 maart 2024)

maandag                           Gooi&Eemland 1               – DC Hilversum                         *              

maandag                           Gooi&Eemland 2              – Zenderstad 1                         –
maandag                           Ons Genoegen 1   – Ons Genoegen 2   –

donderdag                         DV Het Groene Hart         – ADG                         *                   

De onderstreepte verenigingen hebben in het hierboven weergegeven programma aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde. (In dit bericht zijn de onderstrepingen weggevallen. Ons Genoegen 2 en Gooi&Eemland 2 zijn de onderstreepte teams.)

* Bij een 4-4 gelijkspel tussen teams met een gelijkwaardige sterkte beslist de eerste winstpartij gerekend vanaf het eerste bord. Bij 4 remises gaan Gooi&Eemland 1 en ADG door naar de volgende ronde.

Verslag Cock van Wijk

De bekercompetitie wordt dit seizoen met een iets gewijzigde opzet gespeeld, namelijk in periodes van ongeveer een maand. Het is aan de clubs om een datum overeen te komen, waarbij het initiatief uit gaat van de thuisspelende club. Als de clubs niet tot overeenstemming komen dan stelt de wedstrijdleider van de UPDB een datum vast. Voor verdere informatie wordt verwezen naar de website van de UPDB, waar het wedstrijdreglement is te vinden.

De 1e ronde leverde een aantal verrassingen op. Zo boekte Ons Genoegen 2 een 5-3 overwinning op UDG-Vriendenkring. Ester van Muijen lokte een damzet uit tegen Lucien Farzan in de verwachting die met schijfwinst onschadelijk te maken. Er bleek een lek in haar berekening te zitten, waardoor de dam maar met gelijk spel werd afgenomen. De resterende positie was nog steeds kansrijk, maar Lucien vocht zich knap naar remise. Na een gelijkwaardige remise van Paul de Heus tegen Toys Sheoratan werd duidelijk dat er kansen voor OG waren. Gerard Morsink kreeg groot positioneel voordeel tegen Jan Ongolesono, maar een te vroege opstoot naar 28 gaf Jan de gelegenheid het nadeel te neutraliseren en een punt te pakken. De beslissing viel uiteindelijk aan bord 3. Peter Kolkman had de hele partij het initiatief tegen Dirk Bijkerk. Een sterke voorpost op 24 dacht Dirk via de bezetting van veld 23 te ondermijnen, maar het tegendeel bleek het geval. De schijf  op 23 ging verloren en Peter won daarna snel.

De 2e verrassing was de nederlaag van Zenderstad 2 tegen Gooi&Eemland 2. Het commentaar van secretaris Karl van der Horst was duidelijk, een verdiende overwinning voor de mannen uit Baarn! Zelf kwam hij goed weg met remise tegen Bert Roest. Bert had in het late middenspel kunnen afwikkelen naar een gewonnen eindspel zoals Karl op Toernooibase aangaf. Piet Schep had wel een winstmogelijkheid tegen Adrie Butzelaar, maar toen hij dat naliet waren alle kansen aan Adrie maar het werd remise.

Op de 26e zet was er een symmetrische klassieke stand ontstaan tussen Jacco Scheper en Henk de Groot. Na een wederzijdse kerkhof-uitval werd het nog even spannend, maar ook hier remise. De beslissing viel uiteindelijk aan bord 1. Stef Baerends van de thuisclub zette Jude Kasangaki onder grote druk. Dat kwam vooral doordat van de open hekstelling van Jude geen kracht uit ging. In een 7-om-7 stand forceerde Stef een tijdelijke schijfwinst maar daarna (ongetwijfeld in tijdnood) liep Stef in een 2-om-2 doorbraak van Jude, die vervolgens het eindspel won.

Een 3e verrassing was mogelijk in Hilversum, maar de finalist van 2023 kwam met de schrik vrij. Aan bord 1 had Wim Vlooswijk het erg lastig tegen Cor van Setten en in een mindere positie kon hij nog net afwikkelen naar remise. Ton Bollebakker zette de linkervleugel van Hennie van Lambalgen in het middenspel vast en op de andere vleugel rukte hij steeds verder op richting de damlijn. Nog net op tijd kon Hennie zich met een 3-om-2 combinatie bevrijden uit z’n benarde positie. Ton wikkelde nog wel af naar een iets beter eindspel, maar het werd remise en daarmee een blauwe notering voor Hennie op Toernooibase.

Op bord 4 zat de sterkste speler van Hilversum, Peter van Heun. Hij slaagde erin snel spanningen te creëren tegen Saan Bouw. Diens voorpost op 23 werd snel verorberd door Peter, maar de plus-schijf op 28 stond wankel. Een verkeerd plan van Saan zorgde ervoor dat Peter de schijfwinst behield en later won hij de partij.
Maarten Kolsloot had al snel het beste van het spel tegen Dick van de Velden. De aanvalsschijf op 27 zag er goed uit, maar eigenhandig verdween die weer van het bord. In de tijdnoodfase sloeg het spel ineens om. Dick won in een dunne klassiekachtige stand zelfs een schijf en had een heel kansrijk eindspel. Tot opluchting van de Hilversummers werd het toch even later remise…

2 gedachten over “Loting tweede ronde Beker”

 1. Adrie Butzelaar

  Hallo Cock
  Wij van G en E 2 hebben aan elk gelijkspel toch ook genoeg, voor de volgende ronde. Ik zag namelijk een streepje achter Zenderstad 1 staan tekenend voor de volgende ronde. Wij zitten in de 1e klasse. Groetjes Adrie

  1. Cock van Wijk

   Hallo Adrie,

   Gooi@Eemland 2 heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde omdat G en E 2 een klasse lager speelt dan Zenderstad 1.

   Cock.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven