Arne van Mourik beslist barrage in eerste duel

Arne van Mourik is de nieuwe kampioen van de provincie Utrecht. De 2 noodzakelijk voorgeschreven barragepartijen met Cock van Wijk werd al in de eerste ronde beslist. De Vleutenaar ging moedig de strijd aan maar kon – door zijn verliespartij – niet voorkomen dat Arne zijn 3e provinciale titel behaalde. Na 2002 en 2014 mag hij zich nu opnieuw een jaartje de beste van de UPDB noemen!
Het ging echter niet vanzelf in die eerste barragepartij want Cock ging er met gestrekt been in. “Ik had mijzelf duidelijk ten doel gesteld het eerste duel (met wit) vol op winst te spelen,“ aldus Cock. “Ik moest ook wel omdat Arne met een voorsprong begon van 1 weerstandspunt meer uit de reguliere finale!!”
Zijn clubgenoot had zich al een beetje voorbereid op de 35-30 opening en bleek dus niet gek ingeschat. De wijsheid ‘opening overleven en dan komt het goed’ was voor hem ook nu weer van toepassing. Weliswaar kwam Cock met een mooie centrumstand het middenspel ingestormd, echt voordeel had hij echter niet. Arne wist natuurlijk dat remise voor hem geen verkeerde uitslag zou zijn en daarom speculeerde hij een aantal keer dat zijn clubgenoot de spanning op het bord wilde houden. Daarom ook liet Cock een twee om twee toe waardoor hij een ‘hoge hekstelling’ moest gaan tegenspelen. Onder het motto ‘veld 23 pakken en dan later op de lange vleugel er door’ had de Vleutenaar wel een gezond plan bedacht. Maar in de uitvoering van het geheel kwam een abrupte kink in de kabel omdat hij twee zetten omdraaide. Plots kon Arne zo maar de voorpost oppeuzelen, met dank aan de hekstelling. Daarna maakte de Zeistenaar geen fout meer zodat 1 barragepartij voldoende bleek om zich de nieuwe provinciaal kampioen te mogen noemen.
Arne, ook nog eens zeer actief in de problemistenwereld, staat bekend als een “taaie” speler en omsingelaar pur sang. Hij zal zeker meedoen aan de Halve finales NK in 2020. Dit wordt de vierde keer want behalve in 2003 en 2015 (als provinciaal kampioen) had de OG’er ook in 2005 deelgenomen (Wouter van Beek was toen kampioen maar had geen behoefte aan HF). Wie weet kan hij door mee te doen een keer stunten met plaatsing voor de finale van Nederland. Waarom niet, in herinnering ligt nog altijd zijn klokwinst op veelvuldig wereldkampioen Harm Wiersma (2003). We zullen zien!
                                                                             Arne van Mourik

Scroll naar boven