Andrew Tjon a Ong nadert Evert van de Pol na fraaie zege, koploper Gerard Benning behoud koppositie

Met nog één ronde te gaan is het zowel in de hoofdklasse als in de eerste/tweede klasse ongekend spannend aan de top. Evert van de Pol wist stand te houden in zijn partij tegen Bert Habets maar zag Andrew naderen na een schitterende partij tegen Arne van Mourik. In de eerste/tweede klasse had Gerard Benning naar eigen zeggen enig geluk tegen Dick de Boer waardoor hij met remise weg kwam. Dat gaf Bert Roest kans zijn titelkansen nieuw leven in te blazen. Jeffrey Verwoerd volgt op 2 punten en heeft alleen een theoretische kans.

Koploper Evert van de Pol speelde een spannende partij tegen Bert Habets. Doordat van beide de lange vleugel werd opgesloten werd het een echte klassieker. Bert had hier lange goede kansen maar Evert kon zich net aan staande houden en een gelijkwaardige puntendeling afdwingen.

In 2003 verloor Arne voor het laatst van Andrew, sindsdien hadden beide een ellenlange serie met spannende remises neergezet. Deze keer ging het iets anders. Met een agressieve opening wilde Andrew een messcherp duel op het bord brengen. Wat begon als een flankaanval werd later door Andrew omgezet naar een half-open klassieke omsingeling waarbij Arne steeds achter de feiten aanliep. Nadat het voordeel erg hoog was opgelopen greep Andrew mis omdat hij teveel meeging in de tijdnood van zijn tegenstander. Arne had de remise voor het grijpen maar combineerde echter naar een wederzijdse doorbraak. Deze doorbraak was echter niet voldoende om een punt veilig te stellen en Arne verloor het overmachtseindspel kansloos.

Het podium is vrijwel zeker en Peter Frans Koops zal daarbij horen! De sympathieke Bunschotenaar ging in eerste instantie mee in het door Harry de Waard geliefde flankspel. Echter…Peter Frans switchte tijdig naar klassiek en het “voordeel” van Harry was slechts schijn. Na een ruil naar het kerkhofveld werd de spanning door Koops flink opgevoerd. Het was nog onduidelijk wie de beste papieren had toen Harry blunderde en in een simpel damzetje liep. De titelverdediger spartelde nog eventjes door maar kon niet veel later alsnog opgeven.

Lucien Farzan is met een opmars bezig na zijn tweede winstpartij op rij. Laura Timmerman was hiervan het slachtoffer. Lang zag het er niet naar uit. Wat ruilen zorgde voor een goede centrum stand voor Laura en wat schijven aan de rand voor Lucien. Halverwege liet Laura echter een ruil op haar korte vleugel toe waarbij ze Lucien misschien te ver liet komen. Lucien profiteerde in tijdnood optimaal van de dunne vleugel en dwong met een kleine finesse een doorbraak af die helaas voor Laura huizenhoog gewonnen was.

Ook Frits Stuger is begonnen met winnen nadat hij aan begin van het toernooi zo lang droog stond. Nu profiteerde Frits optimaal van de matige opening van Ton van der Ploeg die interessant leek te starten met half-open klassiek maar na 6: 36-31?? gewoon met een overvolle lange vleugel kwam te zitten! Lang bleef Ton last houden van het overtollige materiaal maar hij mocht zich er uit ruilen op de 25e zet waar 07-11 voor Frits eerder beter geweest was. Een nieuwe fase brak aan met onduidelijke kansen maar Ton nam een combinatie de er niet in zat. In plaats van schijven voor stond hij er één achter. Ton probeerde het nog heel lang maar tevergeefs.

Een sterk optreden van Toys Sheoratan afgelopen woensdagavond, dat beloofd wat voor de slotronde als hij tegen Evert van de Pol mag aantreden. Tegenstander Jan van de Veen begon met een Roozenburg waar Toys onder druk kwam te staan. De partij ging echter over naar een Parti Bonnard waarna Toys de regie volledig overnam. Uiteindelijk kon Jan zich uit de Parti Bonnard ruilen maar gevolg was dat hij een dodelijke aanval om de oren kreeg die uiteindelijk met een kleine combinatie werd beslist.

Dick van der Velden was over de opzet van zijn partij wel tevreden maar ging toch met een nul naar huis. Al vrij snel voerde Dick de druk op en leek de opgesloten korte vleugel op termijn fataal te worden voor Kennedy. Met een mix van snelheid en kracht dacht Kennedy de partij over te nemen maar kwam lang bedrogen uit totdat Dick een combinatie van twee zetten diep over het hoofd zag. Kennedy nam de niet al te moeilijke combinatie naar dam en het was gelijk over en uit.

Ook Cor van Setten en Cock van Wijk speelde een boeiende partij. De rechtervleugel van Cor was wat dunnetjes maar wel speelbaar. Cock vond het ingewikkeld om een juist plan te vinden maar kon de duimschroeven toch dusdanig aandraaien dat Cor moest capituleren. Bij analyse lijkt Cor op de 47e zet de beslissende fout gemaakt te hebben. In plaats van 36-31 zou 27-22 aangewezen zijn. 12-17 zou voor Cock dan verhinderd zijn wegens de dreiging 40-35 en ongeacht welke zet 35-30. Cock zou dus genoodzaakt zijn om te ruilen met 11-17 waarna de partij met normale zetten wel richting de remisehaven zou zijn gelopen.

Eerste / Tweede klasse

Gerard Benning ging tegen Dick de Boer door het oog van de naald. De Linschotenaar had een goede opening en won in het middenspel een schijf door een offer naar veld 37. Die zou hij na een 2 om 2 veroveren wat ook geschiedde. In een verloren stand (Er stond nog een schijf van Dick op vallen) kleunde Gerard mis want Dick probeerde nog een laatste geintje en daar trapte de koploper pardoes in. Omdat Dick het eindspel niet nauwkeurig behandelde wist Gerard nog met remise te ontkomen.

Bert Roest wist te profiteren van het puntverlies van Gerard en kwam een puntje dichterbij. De partij tussen Bert en Anton van Ginkel had een zuivere klassieke opbouw waarbij Anton last van had van een statische lange vleugel. De strijd woedde daarom ook lang op de lange vleugel van Bert waar hij ook de overhand had. Uiteindelijk won Bert een schijf met een eenvoudige hielslag. Door het sterke centrum van Bert was de stelling uitschuiven een kwestie van techniek.

Ook Jeffrey Verwoerd heeft nog zich op de titel maar zal zich vooral bezig houden met het veiligstellen van het eremetaal. Lang zag het er overigens totaal niet naar uit dat hij zijn partij in winst om zou zetten want Wim de Jong had lang het betere van het spel. Jeffrey probeerde het met ruilen overzichtelijk te houden maar kwam positioneel wel fors nadelig te staan. Een tijdelijk offer werd door Wim echter niet juist behandeld. Een offer van Jeffrey met oploop had beantwoord moeten worden met laten slaan en controle pakken op veld 23. Wim ging echter naar het kerkhofveld en zag 2 zetten later dat hij naast zijn tijdelijke plusschijf ook het schijfje op het kerkhofveld kon inleveren. Vervolgens stond uit het niets alles goed voor Jeffrey… 2-0

Kumar Bihari wist vervolgens Arie van Nieuwkerk te kloppen. Dat zou je na 18 zetten niet zeggen want Arie had op dat moment toch een betonaanval op het bord weten te zetten. Om onduidelijke redenen vertrouwde Arie zijn partijopzet niet en ruilde naar veld 20 om uiteindelijk op 15 te komen. Nog steeds had Arie enorm voordeel totdat een blunder van jewelste gelijk de partij beëindigde. Een gelukje voor Kumar.

Al gauw werd het klassiek tussen Ben van der Linden en Hans Verhoeven. Ben kwam echter met een lelijke schijf op veld 46 te zitten waardoor hij al gauw richting kerkhofveld moest om deze achterblijven wellicht te kunnen ontwikkelen. Het activeren van schijf 46 mislukte en een blunder zorgde ervoor dat Hans combinatief een schijf voor kwam. De resterende stelling was na een nieuwe fout van Ben onmogelijk meer te redden.

De nog ongeslagen René Runhaar kreeg al snel een geïsoleerde schijf op 16 cadeau van clubgenoot Jaap Langerak. Gedurende de partij was het streven van Jaap om met geduld het verband uit de stelling van René te halen en te houden. Dat lukte en op de 46e zet had René zes losse schijven op het bord staan die nauwelijks met elkaar samenwerkte. Jaap bouwde het voordeel uit en nadat René een remisevariant miste werd een doorbraak René fataal.

Met een vroege halve hek kreeg Harry Vredeveldt het in ieder geval voor elkaar dat de korte vleugel van Arie Koster lastig te ontwikkelen was. Toch lukte het Arie een krachtig centrum op te bouwen en nadat Harry de opsluiting zelf oploste leek het terreinvoordeel van Arie weleens uitbetaald te gaan worden. Een opstoot naar 22 was echter niet de juiste weg en na wat ruilen sloegen de bordjes om. Harry nam niet zijn beste kansen waar en met een grote ruil had Arie zich eerder in veiligheid kunnen brengen. Arie deed echter een winstpoging wat resulteerde in een eindspel met wederzijds 2 dammen. Arie bleek behendiger en pakte één dam af en verkreeg een gunstiger eindspel. In een 4 om 3 werd echter al tot remise besloten. Wat vroeg want Arie had vier dammen kunnen halen en het dan ook zeker nog kunnen proberen te winnen!

Sjef Valk was daarna handiger in klassiek dan Hennie van Lambalgen. Hennie kreeg al vlot veel terreinwinst maar na een blundertje op de 20e zet kon Hennie een schijf inleveren. Hennie probeerde er daarna nog lang iets van te maken en mocht zelfs zijn schijf terug winnen maar het vervolg was nog erger voor Hennie. Inmiddels had Sjef een doorbraak bewerkstelligd en won geruisloos.

Cor Vonk won nog knap zijn partij nadat hij op de 12e zet een simpele fout maakte. Saan Bouw won een schijf maar kon met die weelde niet omgaan. Op de 29e zet vergat Saan om 39-34 te doen waarna Cor zijn schijfje weer terug had veroverd. Het vervolg was miraculeus en eindigde in een vastloopvariant waar Saan geen oplossing voor vond.

Na veel ruilen in de opening waren er na 11 zetten al wederzijds 6 schijven in het doosje bij de partij tussen Robert De Wolf en Hans Loots. Daarna bouwde Robert zijn stelling uitstekend op en kreeg na een grote fout van Hans zelfs een doorbraak in de schoot geworpen. Het presentje leek heel lang uitgepakt te worden door Robert maar toch kreeg Hans het voor elkaar om door te breken naar dam waarna Robert één tempo te kort kwam voor de winst.

Leo van Raay wist te winnen van Hans Vermeij. Lang zag het er niet zo naar uit want Leo wist geen kansen te kweken uit zijn mooie stelling, goed ingericht voor half open klassiek. Hans bouwde niet helemaal lekker op maar had nog wel een rotgeintje ingebouwd want de aangeboden 1 om 2 was natuurlijk vergiftigd. Uiteindelijk bleek het toch allemaal niet te werken voor Hans en kon hij een schijf inleveren. In het vervolg probeerde Hans het nog wel, dacht naderhand op de 54e zet nog remise kansen te hebben maar verloor in de praktijk het overmachtseindspel.

Andreas Ongers behaalde een verdienstelijk punt tegen Piet van Dijk. Dit keer niet de randen opgezocht maar actief centrum spel bezorgde Andreas een goede stelling tegen Piet. Toch leek het mis te gaan nadat Andreas onnodig een doorbraak toe liet maar Piet vergat een extra offertje te doen om simpel te winnen en vervolgens verzuimde hij de nog steeds gewonnen stelling te verzilveren. Desondanks een mooi punt voor de goede partijopzet van Andreas.

Tot twee keer toe kwam André Heiwegen in de hekstelling te staan tegen Ruud de Koning. De eerste keer was ongevaarlijk maar de tweede keer was het toch wel degelijk kansrijk voor Ruud. Het leek alsof Ruud zijn voordeel steeds verder wist uit te breiden maar toen hij zich genoodzaakt zag de halve hek te verbreken kreeg André opeens goede kansen. Een juist plan om het Ruud moeilijk te maken werd echter niet gevonden.

De partij tussen George de Groot en Henny Pikker word maandag 30 april ingehaald.

Ga naar toernooibase.nl voor de detailuitslagen.

Scroll naar boven