ADG wint Eemlandtoernooi 2022

ADG heeft het Eemlandtoernooi 2022 gewonnen. Het achttal won met 11 uit 8. DVSB werd tweede met 9 uit 11 en de dammers van Boboli Bunschoten sloten de rijen met 4 uit 8. Vanwege coronamaatregelen is het toernooi enkele jaren niet gespeeld. Eens te meer toonde ADG zich de sterkste in deze confrontatie met de naaste dam-buren.

Jan de Ruiter dwong tegenstander Leo van der Laan tot het nemen van onaangename keuzen. Toen laatstgenoemde eenmaal op het ‘kerkhofveld’ was aanbeland werd zijn spel werkelijk onaangenaam vanwege het gebrek aan niet-compromitterende zetten. Via een kleine, maar lepe combinatie kwam Jan op dam, waarna de winstvoering niet moeilijk meer was.

Ton van der Ploeg en Bert Roest speelden tegen elkaar en het leek de vraag wie van beide het meeste ontzag had voor de ander. Het antwoord zullen we nooit weten. De remise kwam er.

Harry de Waard kreeg met Lennart Bolks een tegenstander met een duidelijk mindere speelsterkte. Lennart slaagde er niet in om het ratingverschil van ongeveer 300 punten weg te poetsen. Harry bouwde zorgvuldig aan een sterke flank-centrum positie. Toen hij eenmaal de strategisch belangrijke velden te pakken had bleek er geen redding meer te zijn voor Bolks. Ten koste van meerdere schijven achterstand bereikte deze nog wel de damlijn maar omdat het eindspel kansloos was gaf hij op.

Cees Strooper verkreeg tegen Wim Muijs na een experimentele openingsbehandeling een stand waarin hij wel moest omsingelen. Als Muijs meer oog had gehad voor zijn kansen had hij Strooper serieus pijn kunnen doen. In plaats daarvan stuurde hij aan op een afwikkeling die eerder Strooper een licht voordeel gaf. Dit was echter lang niet genoeg voor de winst. Bevangen door de hitte in de speelzaal door de hete nazomer speelde Muijs vervolgens een te druistige zet. Strooper kon daarna eenvoudig aansturen op schijfwinst. Even later gaf Muijs op. Een zeer onnodige nederlaag voor Muijs!

Hans Mulder werd het slachtoffer van een damdreiging die Michiel Luiten in de stand had gewoven. Deze dreiging was eenvoudig te pareren, maar Hans liet zich verrassen. Een knap resultaat voor Michiel Luiten.

Mark Klein Kranenbarg is het nieuwe damseizoen erg goed begonnen. Met ondernemend spel verkreeg hij groot terreinvoordeel tegen Adri Butzelaar. Hij maakte het af via een 4×4 oppositie die in zijn voordeel was. Een prima positionele overwinning.

Ton Bollebakker nam het op tegen Oekraïner Kyrylo Ivanov. In de centrum-klassieke positie leek Ton zich geen zorgen te hoeven maken. Maar toen hij ten onrechte zijn Olympische formatie wilde behouden kreeg hij aansluitproblemen op zijn rechtervleugel. De door Ton gezochte oplossing door ruilmanoeuvres aan zijn linkervleugel speelden Ivanov in de kaart. Ton moest een schijf geven, in ruil voor enige compensatie. Nadat beide spelers een dam hadden behaald bleek dat het overblijvende eindspel erg slecht stond voor Ton. Hij kon met zijn dam geen schijven van zijn tegenstander aanvallen en kon ook niet voorkomen dat zijn tegenstander een tweede dam ging halen. Er restte niets anders dan capitulatie.

Frits Stüger slaagde er in om in de eindfase een gelijkwaardige positie om te zetten in winst. Dit moet met tijdnood te maken hebben gehad.

Zo werd een totaal van 11 punten behaald, genoeg voor de winst.

De volledige uitslag:

 1. ADG                                      8-11
 2. DVSB                                    8-9
 3. Boboli Bunschoten        8-4

De uitslagen van de ADG-spelers:

 1. Cees Strooper – Wim Muijs                        2-0
 2. Ton Bollebakker – Kyrylo Ivanov             0-2
 3. Harry de Waard – Lennart Bolks              2-0
 4. Jan de Ruiter – Leo van der Laan            2-0
 5. Mark Klein Kranenbarg – Adri Butzelaar 2-0
 6. Ton van der ploeg – Bert Roest                1-1
 7. Hans Mulder – Michiel Luiten                   0-2
 8. Frits Stüger – Klaas de Graaf                     2-0
Scroll naar boven