ADG heeft weinig moeite met Zenderstad

In IJsselstein had het provinciale achttal van ADG een relatief gemakkelijke avond tegen Zenderstad. Het eindresultaat was een ruime overwinning. Met een 11-5 overwinning gingen de Amersfoorters huiswaarts.

ADG startte sterk door snelle overwinningen van Gerrit de Bruijn, die zijn tegenstander verlokte om in een damzet te trappen. Het resultaat daarvan, schijfwinst, kwam niet meer in gevaar. Op routine speelde De Bruijn de partij naar winst. Ook bij Cees Strooper liep het lekker. Tegenstander Bihari bouwde zijn positie wel zo onhandig op dat de gehele overbevolkte linkervleugel vast kwam te staan. Toen hij ook nog in een kleine damcombinatie liep was het pleit beslecht.

Jan van de Veen kwam ogenschijnlijk met wat voordeel uit de opening tegen Ed Kok. Toch hield Kok met degelijke zetten de stand gelijk. De puntendeling was uiteindelijk volkomen gelijkwaardig. Harry de Waard moest een van de beste damsters van Nederland, Laura Timmerman, bevechten. Ook die partij bleef volkomen binnen de remisemarge. Als vijfde was Hans Mulder uit. Tegen de taaie Piet Schep kwam hij met duidelijk voordeel uit de opening. Toch was het lang niet duidelijk hoe Mulder dat voordeel moest concretiseren. Toch slaagde hij er in de zwakke rechtervleugel van Schep uit te dunnen. De uiteindelijke doorbraak naar dam op die vleugel was beslissend. Met deze 8-2 voorsprong kon ADG met vertrouwen de rest van de wedstrijd afwachten.

Toch waren er wat wolken aan de hemel want zowel Frits Stüger als Bryan Brank verkeerden in behoorlijke problemen. Beiden toonden echter hun vechtlust en wisten daarmee hun partijen de remisehaven binnen te laveren. Als laatste was grootmeester Ben Provoost bezig. In het middenspel had hij door een sterke berekening schijfwinst afgedwongen. Daarmee leek de buit binnen. Maar Bert Habets toonde zich van zijn onverzettelijke kant. Het kan niet anders of Provoost moet in de afwerking een foutje hebben gemaakt. Zoals het ging slaagde Habets er in toch net, via een geitenpaatje, de damlijn te bereiken. Een knappe prestatie!

De einduitslag was evenwel een ruime 11-5 overwinning voor ADG.

OG Utrecht blijft ADG volgen na ruime zege

Ook de spelers van Ons Genoegen wonnen op dinsdagavond hun wedstrijd. Uit bij LDV/DCH werd met 10-6 gewonnen. Cock van Wijk, Peter Kolkman en Teus de Mik wonnen hun partijen. Sipke Veenstra deed iets terug tegen Gerard Morsink en de overige partijen eindigden in remise.

Eerste Klasse

Dammers Gooi&Eemland net in de min 7-9

Verslag door Bert Roest (Gooi&Eemland)

Een positief resultaat tegen het achttal dammers van UDG-Vriendenkring uit Utrecht bleef uit. De Baarnse dammers deden het prima, totdat op diverse damborden in het middenspel verkeerde voortzettingen werden gedaan.

Het begon prima voor Gooi&Eemland. Leo van der Laan wist op bord 2 Jan Ongolesono in het gevorderde middenspel te trakteren op het zetje van Weiss. Het was meteen uit. Het tegenovergestelde gebeurde naast hem. Henk Vogelenzang de Jong dacht een schijf te kunnen verschalken, maar dat bleek een valstrik. Arie Koster – bekend om zijn slagzetjes – sloeg genadeloos toe en pakte een dam en de winst. Weer kwam Gooi&Eemland op voorsprong, doordat Henk de Groot met knap spel Patrick van der Tol in het middenspel wegdrukte, een dam haalde en daarmee zijn tegenstander in de houdgreep hield. Bert Roest speelde op bord 1 tegen de sterke Paul de Heus, die brutaal een voorpost op het bord zette. Bert richtte zich op het in de klem houden van de vijandige lange vleugel. Beide kregen geen echt voordeel, dus het werd remise.

Michiel Luiten verloor tegen Kennedy Krishnadath. Door een slagzetje kwam Michiel met een lastige schijf op veld 19 te staan. Moeilijk te verdedigen, maar bij heel zorgvuldig spelen had het misschien gekund. Adrie Butzelaar had het zwaar tegen Wim de Jong, die hem dwong vervelende zetten te doen. Dat bleek een opmaat naar een slagzetje naar dam. Adrie spartelde nog tegen, maar verloor. Hans Vermeij deed het met een remise prima tegen Fred Dammers. Kwam een schijf voor. Die leverde hij weer in met de gedachte niets anders te kunnen. Bij heel nauwkeurig kijken had er meer in gezeten. Tenslotte Jan Bouwmans. Hij stond beter in het eindspel tegen Wim Bes. Wim wist zich net te redden met een leep offer en dwong zo remise af, aldus Bert Roest.

Verslag door Paul de Heus (UDG-Vriendenkring)

 UDG-Vriendenkring won in een spannende wedstrijd. Jan Ongolesono verloor door een zetje van Weiss van Leo van der Laan, maar Wim de Jong versloeg Adrie Butzelaar.

Daarna duurde het lang voor er weer wat gebeurde: Arie Koster speelde een gedurfde partij tegen Henk Vogelenzang de Jong die hij met een verrassende slagkeuze aftroefde. Daarna verloren de Utrechters de voorsprong weer door een nederlaag van Patrick van der Tol die zich eenvoudig liet wegzetten door Henk de Groot.

Paul de Heus kon niet door de ijzeren verdediging van Bert Roest komen: remise.

Een standaardcombinatie leverde Kennedy Krishnadath groot voordeel op tegen Michiel Luiten. Deze verdedigde niet goed waardoor Kennedy de thuisploeg weer een voorsprong bezorgde.

Fred Dammers tegen Hans Vermeij en Wim Bes tegen Jan Bouwman boden toen remise aan in betere standen waardoor de 9-7 een feit werd.

LDV/DCH 2 verliest nipt van DAWO

Ondanks dat DAWO slechts 7 spelers mee kon nemen heeft het de uitwedstrijd tegen LDV/DCH toch winnend afgesloten. René Runhaar won door de man-meer-situatie zonder te spelen. Ook Ruud de Koning won op het laatste bord zijn partij. De borden 5 t/m 7 waren echter trefzeker voor DAWO waardoor de Woudenbergers hun eerste teamzege dit seizoen boekten.

De wedstrijd tussen Het Groene Hart en Austerlitz is uitgesteld

 

Viertallencompetitie

Gooi&Eemland 2 – DBS

Afgelopen dinsdag mocht het Bunschoter viertal, bestaande uit schakers, aantreden tegen DBS Baarn. Het team van Baarn is samen met Woerden titelfavoriet en ze hebben sterke spelers zoals Peter Frans Koops (tevens lid van damclub Bunschoten) en Ton van de Ploeg tot hun beschikking.

Jeroen Gootjes heeft de afgelopen weken op damgebied een sterke groei doorgemaakt. Als beloning mocht hij op bord 1 aantreden tegen Peter Frans. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes speelde Jeroen een ijzersterke partij en kwam tot ieders verbazing in een remisestelling terecht. Peter Frans liet echter zien waarom hij mag worden gerekend tot één van de beste spelers van Bunschoten. Via enkele krachtzetten kon hij de partij in het eindspel naar zich toe trekken.

Op bord 2 speelde Dirk de Graaf tegen een wel heel bijzondere tegenstander, namelijk dambeer Simon. Deze dambeer is mascotte en tevens jeugdtrainer van damclub Baarn. In deze partij moest de Kaaieman het onderspit delven tegen de dambeer. In de opening kwam Simon een schijf voor en dit voordeel werd vakkundig omgezet in partijwinst.

Op bord 3 speelde topscoorder Thomas Reichardt. Zijn tegenstander kon in de opening een combinatie uithalen. Dit werd echter gemist, waarna Thomas binnen enkele zetten via een forcing een gewonnen stand kreeg. Thomas combineerde naar dam, won de partij en staat na twee rondes nog op 100%!

De meest spectaculaire partij van de avond werd gespeeld door Dion de Graaf. Na de opening kwam een vlakke stand op het bord. Na bijna drie uur spelen gebeurde ineens van alles. In een tijdsbestek van een ongeveer een uur won Dion een schijf, verloor hij drie schijven, won hij een schijf terug, kwam gewonnen te staan, kwam verloren te staan en speelde uiteindelijk remise. Beide spelers kregen achteraf complimenten voor hun doorzettingsvermogen.

De spelers waren tevreden met de 3-5 eindstand, maar met wat geluk had het heel anders kunnen aflopen.

Viertal DAWO te sterk voor Loenen

Ook de reserves van Loenen konden het niet bolwerken tegen DAWO. Sjoerd Wiegersma, Anton van Ginkel en Fred van Ee wonnen hun partijen en maakten zo de achterstand ruimschoots ongedaan. Barend Vedder had namelijk voor die tijd al gewonnen van Marinus de Smit.

De wedstrijd tussen Het Groene Hart en UDG Vriendenkring is uitgesteld

Scroll naar boven