Nationale damcompetitie KNDB  | 1e ronde  |  Zaterdag 16 september 2017

Hoofdklasse A

Gooi&Eemland houdt schade beperkt tegen titelkandidaat
Damcombinatie Friesland


De Nationale Competitie is weer begonnen. Voor Gooi&Eemland wederom een jaar om zich te bewijzen als hoofdklasser. Dit jaar willen we de degradatiewedstrijd ontlopen wat in zal houden dat de wedstrijden tegen de mindere goden gewonnen zullen moeten worden. Aan de instelling lag het deze middag niet. Ondanks dat de sterke Friezen (vijf spelers met meer dan 1300 rating!) duidelijk een maatje te groot waren, werd de schade beperkt gehouden. Dat kwam mede door het sterke optreden van de invallers.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen voor de veel te vroeg overleden Robert Sall. Daarna bleef het lange tijd 0-0. Rond 15.00 uur werd de ban echter gebroken doordat Dick Beking moest opgeven tegen Jan Algra. Lang hield Dick goed stand maar nadat de partij vorderde moesten de randen opgezocht worden. Dat resulteerde in een gespleten stand. De schijven werkten niet meer samen en na een achterloop van Jan zag Dick geen goede zet meer. Dicht zetten zou positioneel dramatisch zijn en de andere opties zouden een combinatie of schijf verlies opgeleverd hebben, 0-2.

Ook Gerhard moest het onderspit delven, Douwe Edelenbos bleek sterker deze middag. Gerhard kwam met een voorbereide opening, het lukte en hij verkreeg dan ook een betere stelling. Douwe wist niet echt goed wat hij met de hekstelling en voorpost aan moest en ruilde de laatste maar af. Gevolg was dat Gerhard een hek kreeg met 2 schijven op de lange lijn. In dit gedeelte bleek Douwe behendiger. De Fries verkreeg het centrum waarna Gerhard een lichte combinatie overzag die op slag uit was. Een afstraffing leek aanstaande maar zoals vermeld, de invallers waren in opperbeste doen! Gerard Benning was in zijn nopjes na afloop en terecht want hij hield de sympathieke Erwin Heslinga op remise. De toernooitijger uit Friesland ruilde Huizum in voor DC Friesland en wilde in zijn openingspartij scoren maar werd geconfronteerd met een ontketende Benning, die volgens damprogramma Dragon een geheel vlakke partij speelde. Wat Heslinga ook probeerde, Gerard bleef koel en in een zes om zes stand was het eerder Erwin die naar remise moest zoeken dan Gerard. Erwin zag in dat zijn kansen voorbij waren en wikkelde af naar een gelijkwaardige remise, een donkerblauwe notering voor Gerard! Een slordige onoplettendheid in een iets slechtere opstelling in klassiek had een nederlaag voor Leo van der Laan tot gevolg. Het was middels een drie om drie met doorbraak direct uit, zonde want zijn stelling was zeker nog houdbaar geweest.

Het tweede bordpunt kwam op naam van Willem Bor en hoe! Als je niet beter zou weten zou je nog kunnen denken dat we Klaas neergezet hadden want Willem zette zijn partij op als een volleerd grootmeester. Na een gelijkwaardige opening kreeg Willem de velden 23 en 24 aangeboden van Sjoerd Huitema, die bijna 300 ratingpunten meer heeft. Geen beste beslissing van de Fries want de aanval werd ingezet en het vervolg was dat Huitema twee uur lang moest spelen voor zijn damleven. Dat lukte niet maar op het moment suprême haalde Willem helaas de trekker niet over. Op de 49e zet had het a-positionele 47-41 de volle buit betekend voor Bor. Het werd 47-42 en zo kon de Fries voor de poort van de hel ontsnappen.

Weliswaar geen blauwe notering, maar Peter Frans Koops deed ook uitstekende zaken. Bastiaan Hollander kwam niet verder dan remise in een spannende partij waarin Peter Frans een voorpost kreeg. Kansen om te omsingelen waren er zeker en Koops kwam dan ook in de problemen en wellicht verloren te staan. Echter, de creatieve oplossingen waren voldoende om een punt over te houden aan het duel want Bastiaan bereikte wel een gunstiger eindspel maar het bleek niet meer te winnen.

Eric van Dusseldorp wist de eerste zege te noteren bij G&E. Willem Leijenaar kwam een eind en had aan het begin ook beter spel na een niet goed doorgedachte ruil. Eric vocht zich echter terug en beschwindelde Willem met een leuke meerslagcombinatie. Die was overigens niet gewonnen maar Willem vond in tijdnood de misschien toch de voor de hand liggende remise niet.

Ook Cor de Jong pakte twee punten en versloeg de hoger aangeslagen Teake Kooistra. Een spannende partij met een schijf op 15 voor Cor. De strijd om het centrum begon en Cor wist handig steeds de zet 19-23 te verhinderen. Uiteindelijk dacht Teake een schijf te kunnen pakken van Cor nadat hij ergens achter liep maar Cor zou Cor niet zijn als deze niet vergiftigd was. Teake kreeg even zijn schijfje meer maar kon daarna inpakken omdat Cor toesloeg met een achterwaartse doorbraakcombinatie!

De strijd was weer helemaal open… nouja, niet helemaal want we stonden met 7-9 achter en de laatste borden gaven weinig hoop. Walter Thoen was in gevecht met Gerlof Kolk en had een punt veilig moeten stellen. Gerlof vocht echter door tot zijn laatste kans waar hij uiteindelijk voor beloond werd. In de analyse bleek remise niet moeilijk maar na 4 uur spelen helaas overzien door Walter.

De nederlaag was een feit maar Erik Maijenburg vocht door voor een punt tegen de ijzersterke Wytze Sytsma. Het leek even een Keller te worden maar al gauw ging men over naar een KVO. Erik weigerde lang 7-11 wat in ieder geval de combinatiemogelijkheden van Sytsma een halt toeriep. Desondanks moest zorgvuldig gespeeld worden om te overleven wat ook lang lukte maar Sytsma wist toch handig de stand van Erik te ontregelen. Een nadelig eindspel werd nog bereikt en deze was wonderbaarlijk genoeg nog remise. Erik vond het noodzakelijke offer echter niet en nadat duidelijk werd dat Wytze een 2e dam ging halen was het verstandig de strijd te staken, wat ook geschiedde.

Na afloop werd er nog heerlijk gegeten met de Friezen, die hun 2e tiental over zagen komen uit Amersfoort. Over 2 weken wacht Harderwijk en dan begint de competitie pas echt voor G&E.

1e KLASSE A

ADG soepel uit de startblokken


In de eerste klasse A van de landelijke damcompetitie gingen de Amersfoortse dammers soepel van start tegen damcombinatie Fryslân (ja, zo schrijven ze dat daar).

Het Leeuwarder team verscheen met 9 spelers in de arena en liet bord 10 open. Dat betekende dat Frits Stüger zonder te spelen twee punten kon laten aantekenen. Op zich kan een vraagteken geplaatst worden bij de niet zo tactische keuze om juist bord 10 open te laten. Doorgaans tref je in de opstelling daar nou eenmaal niet de allersterkste tegenstander. Maar goed, 2-0 voor ADG.

Het zou drieënhalf uur duren voordat de volgende beslissing viel. Cees Strooper profiteerde slim van de moeizame, en niet geheel correcte, openingsbehandeling van zijn tegenstander. Met samenhangende 'prikzetjes' dwong Cees verzwakking van de Friese positie en isolatie van schijven af. Dat resulteerde in schijfwinst en kort daarna opgave van zijn tegenstander. Wim Martin zag zich gelijk al geplaatst voor een forse uitdaging door de naam van zijn tegenstandster correct op het notatiebiljet te spellen: Munkhtuya Nasanbayar. De Mongoolse staat meer dan 150 punten hoger op de ratinglijsten dan Martin, die in het middenspel zowaar met een offer voor doorbraakkansen een serieuze winstpoging waagde. Wie het onderste uit de kan wil, etc. gold ook hier en met een venijnige combinatie werd de Amersfoorter op zijn plaats gezet.

In de partij van Bryan Brank kwam tegen Danny Ruiter een klassieke stand op het bord. Niet bepaald zijn favoriete speltype. Bryan verzuimde op de 44e zet de kansrijkste voortzetting, waarna de positie volstrekt gelijkwaardig was. Ruiter speelde taai en hij leek op het oog zelf iets makkelijker te staan. De Fries werd echter op het einde wat nerveus en maakte op de 54ste zet geheel onverwacht de beslissende fout. Hij bood nog remise aan maar dat werd geweigerd omdat Bryan op dat moment ook de winst zag: 6-2 voor ADG.

In de partij van Hans Mulder werd vooral gelaveerd en daarna nog eens gelaveerd, zonder dat er nou echt sprake was van 'hakken'. De stelling schoof in elkaar en op dat moment vonden beide spelers het tijd voor arbeidsduurverkorting en werd er remise overeen gekomen.

Ook bij Marcel Everloo gebeurde er in de partij niet zoveel, of het zou moeten zijn dat de ADG-er zijn tijdverbruik wat beter onder controle leek te hebben dan te doen gebruikelijk. Marcel is weleens te vredelievend. Zo ook in deze partij. De 8 om 8 eindstand waarin de vrede getekend werd is natuurlijk potremise, maar de tegenstander leek rijp voor een fout, en die komt niet meer als het al 1-1 is.

Een leuke flankspelpartij was te zien bij Harry de Waard tegen Niek de la Fontaine. Harry kwam gemakkelijker uit de opening en kreeg steeds meer grip op het centrum. Daarbij werd de rechtervleugel van de Fries voorlopig even aan banden gelegd. In de 2e helft van de partij wist Fries zich los te weken en zijn rechtervleugel te ontwikkelen. Toch bleef Harry krachtig op het centrum opereren en dreigde met diverse combinaties. Om de angel hieruit te halen kwam de la Fontaine met een a-positionele zet. De ADG-er profiteerde hiervan optimaal en dreigde met een doorbraakactie. Om dit te voorkomen offerde de Fries een schijf maar kreeg daarna geen kans meer op herstel. Weliswaar werd het officieel een klokwinst voor De Waard maar op dat moment hing de stelling van de noorderling toch al aan een zijden draadje.

Gerrit de Bruijn wilde met wit wel een Keller spelen en Bernard Post ging daarin volgaarne mee. De rol van omsingelaar was voor de Amersfoorter, terwijl Post in de 'nieuwe' Keller vol in de aanval gedwongen werd. De statistieken in dit schema zijn op (groot)meester-niveau duidelijk in het voordeel van de aanvaller. Alleen de onnavolgbare Georgiev heeft deze opening met wit op zijn vaste repertoire staan. Maar zeker op niveau eerste- en hoofdklasse KNDB is het voor wit uitstekend speelbaar zoals De Bruijn ook in deze partij aantoonde. Hij sloop er fraai omheen en kreeg de zwarte aanval stevig in de tang. De Fries wrong zich behendig in allerlei bochten maar kwam uiteindelijk aantoonbaar minder te staan. Het einde werd versneld door een lichte combinatie en De Bruijn maakte het daarna secuur af. Inmiddels 12-4 voor het Amersfoortse team.

Een partij met twee gezichten tussen Nico Kruijswijk tegen Arnold Wiegersma. Tot aan de 41e zet had Nico makkelijker spel met licht voordeel, maar het innemen van een hekstelling was op dat moment het verkeerde plan. Een aantal zetten later was het zelfs noodzakelijk een doorbraak te nemen. Dat kon op twee manieren, hij koos de verkeerde en een moeilijk eindspel was het gevolg. Nico kroop door het oog van de naald na zijn 56e zet Zijn tegenstander had de winst voor het oprapen, maar hij zag het niet. Nico hervond zich: de laatste 4 zetten brachten uiteindelijk een zwaar bevochten remise op het bord.

Ton Bollebakker ploeterde tegen een taaie tegenstander. Hier gold dat dammen soms gewoon hard werken is, doorgaan, doorgaan en nog eens doorgaan. Tot die kans komt, al is het in het vijfde speeluur. De tegenstander die al lang onder druk stond bezwijkt en alles valt goed in het eindspel. Winst voor Ton en een eindstand van 15-5 voor ADG.

1e KLASSE B

OG Utrecht wint nipt van D’Amateurs

De eerste wedstrijd in de Nationale Competitie leverde voor Ons Genoegen Utrecht een benauwde 11-9 overwinning op tegen de D'Amateurs uit St Michielsgestel (Br). Voor de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van het plotselinge overlijden van Wim van der Kooij, oud-lid van Ons Genoegen en ook zeer bekend in Brabant als lid van Heijmans Excelsior. Wim werd slechts 63 jaar.

Het was te merken dat het de eerste wedstrijd van het seizoen was. Iedereen moet nog in het ritme komen en voor sommigen was het zelfs de eerste wedstrijd na maanden van rust! Ons Genoegen kwam met 2-0 achter door een blunder van Teus de Mik tegen Barend van Amerongen. In het klassieke spel zag hij een standaard doorbraakcombinatie over het hoofd. Vrij snel daarna was het weer gelijk door een damcombinatie van Gerard Morsink tegen Frits van Tilborg. Frits gaf op voordat Gerard de damcombinatie ten uitvoer bracht.

Vele uren was het vervolgens stil in de zaal en werd er geconcentreerd gespeeld. In het 4e speeluur leek Lex van Amerongen in een laat klassiekje in de problemen te komen tegen Tom Vissers, maar een standaard offer en dreigende doorbraakcombinatie zag er ineens goed uit. Tom zag het gevaar en nam zelf ten koste van een schijf een doorbraakcombinatie. Daarna werd de vrede snel getekend (3-3).

Auke Zijlstra bemerkte in het late middenspel dat z'n stand niet klopte tegen John Wilsens. Toen hij ook nog een rekenfout maakte en verkeerd offerde, was de stand ineens uit (3-5). Ook deze onverwachte klap kwam Ons Genoegen snel te boven doordat Lucien Farzan won van Jacques Brouns. Deze had de hele partij het initiatief, maar een verkeerde afruil met 24-29 verzwakte z'n linkervleugel, waardoor Lucien ineens op kon stomen naar dam en voordat het helemaal uit was, gaf Jacques al teleurgesteld op (5-5).

Wim Vlooswijk bereikte niets tegen Rob Pijnenburg en was tevreden met remise. Toys Sheoratan speelde 3 uur lang een goede aanvalspartij tegen Leo van Vlerken, maar ging in de afwerking niet goed te werk met remise als gevolg (7-7).

De borden 1, 2 en 3 moesten de beslissing brengen voor Ons Genoegen. Cock van Wijk doorbrak de impasse en pakte na een spannende aanvalspartij tegen Antoine van Zandvoort een gunstig eindspel dat gedecideerd in winst werd omgezet (9-7).

Alfons Ottink speelde ook een prima aanvalspartij tegen Jos van der Wielen, maar wist z'n ongetwijfeld winnende positie niet te gelde te maken. Arne van Mourik ten slotte speelde een puur positionele klassiek-achtige laveerpartij met duidelijk voordeel tegen Willem Peter Berkelmans. In het late middenspel miste hij een combinatieve kans met vermoedelijk een gewonnen eindspel. Nu liep het ook hier naar remise, zodat de eindstand 11-9 voor de thuisclub werd. Zwaarbevochten, maar zeker niet onverdiend!

2e klasse C

Pak slaag voor Zenderstad


Het team van Zenderstad ontbeerde nog het ritme van de zaterdagse wedstrijden. Opvallend was de tijdsopbouw van Zenderstad tegenover die van de tegenstander Rijnsburg. De dammers van Rijnsburg zaten veel meer in het ritme van een 4 uren wedstrijd en namen veel meer de tijd in hun opening.

Dat dit niet altijd tevoorschijn komt in de uitslag is een gegeven, maar zaterdag tussen bijna gelijkwaardige tegenstanders gaf dit wel de doorslag. Dit verklaart ook het pak slaag dat Zenderstad via een 16 – 4 nederlaag moest incasseren.

Met een gelijkwaardige remise aan bord 1 van Rob de Meij, een benauwde remise aan bord 4 van Kumar Bihari en een verdiende overwinning van Theo van Londen hield het zaterdag dan ook op. Gauw vergeten en er weer tegenaan gaan in de volgende wedstrijd.


Matige start van Gooi&Eemland 2

Het tweede team kende een valse start. Drie van de sterkere spelers deden niet mee. Bert Roest afgemeld, Gerard Benning invallen in het eerste en Kennedy Krishnadath kwam niet opdagen.

Dus na een uur was het 0-2. De schade werd echter snel gerepareerd en we kwamen zelfs voor met 7-3 en 8-4. Daarna werd het een wederzijds foutenfestival. Beide teams hadden de volle winst nog kunnen behalen. Maar uiteindelijk bleef de teller op 10-10 staan. Gezien het vertoonde spel kon iedereen daar mee leven.

Het verloop:

1. Niet opgekomen – Bert van der Leijden (847) 0-2

2. Ad Vreeswijk (804) - Mick Boudens (425) 2-0 Ad trof in Mick een lastige jeugdige opponent. Maar toen het vast dreigde te lopen maakte Mick een fatale fout. Ad haalde een goede dam en speelde de partij rustig uit. (2-2) 3. Lennart Bolks (780) - Puck Boudens (587) 2-0

Puck is een vrouwelijke welp, die al aan het WK heeft meegedaan en daar 11e werd. Maar Lennart was vandaag toch een maatje te groot. Na een slordige opbouw kreeg Lennart een matige hekstelling met 2 schijven op de lange lijn. Maar Lennart werd geholpen door Puck. Zij miste een zetje en Lennart kon de punten bijschrijven. (4-2)

4. Ton van der Ploeg (965) - Frans Groot (876) 1-1 Na een leuke combinatie van Ton naar dam voor 2 schijven wacht een damvang waarmee de stand weer gelijk komt en remise overeen wordt gekomen. (5-3)

5. Jaap Langerak (881) - Frank Aarts (690) 2-0 Jaap bouwt erg voorzichtig aan zijn stand. Krijgt toch langzaam maar zeker voordeel en kan dat uit gaan bouwen naar een sterk centrum. Maar dan duikt Frank na 44. 36-31 met 21-26 de hoek in. En dat was nou net de hoek waar de klappen vallen. Er volgt een direct winnende dam en Frank geeft terecht op. (7-3)

6. Huib Poort (852) - Luuk Terweijden (622) 1-1 Huib kreeg voordeel tegen de jonge Luuk. Leek gewonnen te staan in een 4 om 2 stand met beiden een dam. Maar Luuk wist knap nog een schijf van Huib te veroveren. (8-4)

7. Anne Wouda (885) - Bryan Tesselaar (872) 0-2 Anne speelde een ongelukkige partij. Nam na een achterloop van Bryan een plakker die hem 2 schijven achterstand en verlies op had moeten leveren, maar …. Bryan koos de verkeerde variant en Anne kon nog 2 dammen scoren en afwikkelen naar remise leek slechts een kwestie van tijd. Maar Anne was in een gulle bui en gaf met een mini zetje beide dammen weg. (8-6)

8. Michiel Luiten (990) - Co Filmer (904) 1-1 Michiel kwam beter te staan, maar miste ergens de boot en kreeg de winst niet rond. (9-7)

9. Henk de Groot (863) - Kevin van Langen (753) 1-1 Een enerverende pot, waarbij beiden een keer via een zetje de volle winst hadden kunnen pakken. (Zie tournooibase). Uiteindelijk een doorbraak voor beiden en omdat de zetjes niet werden gezien werd even later de vrede getekend. (10-8)

10. Hans Loots (846) - Jelle van der Eng (585) 0-2 Een foute positionele zet gaat Hans nekken. De jonge Jelle laat hem vastlopen en Hans kan met nog een behoorlijk aantal schijven op het bord opgeven. (10-10)


Uitslagen en standen zijn te vinden op toernooibase.kndb.nl