Provinciale Competitie - Ronde 2

LDV/DCH kan niet stunten na droomstart OG Utrecht


In de eerste thuiswedstrijd heeft LDV-DCH niet voor een stunt kunnen zorgen. De bezoekers uit Utrecht hadden een droomstart en gaven daarna niets meer weg. Uitslag 6-10.

De koffie was nog niet koud of Arie Roos ging opzichtig in de fout tegen Teus de Mik. De OG-er mocht in de opening een 2-om-3 naar dam uitvoeren (0-2). Nog geen 5 minuten later blunderde Gerrit van Schaick door achter 2 schijven van Cock van Wijk te lopen. Die kon z'n ogen niet geloven en met de simpele tempozet 33-29 en 29-24 werd naar veld 1 gecombineerd. Afname van de dam zou twee stukken kosten, dus gaf Gerrit terecht op (0-4).

De andere spelers van het thuisteam waren aangeslagen, maar vochten goed terug. Bart Jagt bracht tot tweemaal toe een subtiele Coup Royal dreiging in het spel tegen Dick de Boer. Deze doorzag de trucs van Bart en in een 6-om-6 stand braken beiden door naar dam. Het eindspel was duidelijk beter voor Bart, maar omdat Dick twee dammen kon halen was het toch remise (1-5).

Jaap Langerak onderschatte de kracht van de halve hekstelling tegen Gerard Morsink. Hij kwam in het late middenspel goed weg toen Gerard een (vermoedelijk dodelijke) kettingstelling achterwege liet. Jaap kon zich loswerken en de partij liep geruisloos remise (2-6).

Andrew Tjon A Ong, de topper aan Loenense zijde, kreeg in z'n favoriete opening 31-27 geen vat op het spel van Heike Verheul. Heike had zelfs iets makkelijker spel en in deze voor haar laatste test voor het WK behaalde ze een prima remise (3-7).

Ben van de Linden speelde klassiek tegen Auke Zijlstra. Vanuit de opening kwam hij minder te staan, maar een verkeerd plan van Auke in het middenspel bracht de partijen weer in evenwicht. Beiden braken door naar dam met een gelijkwaardige remise (4-8).

Bert van Oosterom had de hele partij het initiatief tegen Arne van Mourik. Deze hanteerde een omsingelingstactiek om het zware centrum van Bert in de tang te nemen. Bert gaf Arne echter nauwelijks aanknopingspunten. Arne besefte dat op tijd en wikkelde af naar remise (5-9).

Frits Aalberts speelde een fraaie aanvalspartij tegen Peter Kolkman. Laatstgenoemde probeerde een actieve omsingeling op te zetten, maar kon geen goed plan vinden. In een 6-om-6 stand moest Peter 3 schijven geven om nog door te kunnen breken naar dam. In de tijdnoodfase kon Frits de overmacht niet uitbuiten en moest in een teleurstellende remise berusten (6-10).

Gooi&Eemland eenvoudig voorbij Zenderstad

In IJsselstein wist titelkandidaat Gooi&Eemland te winnen bij Zenderstad. De thuisclub miste toppers als Laura Timmerman en Laurens Fijn van Draat en kon dat uiteraard niet opvangen.

Toch maakten de bezoekers het zichzelf onnodig moeilijk. De auto met chauffeur Leo van der Laan kwam een half uur te laat binnen en niet veel later liep Leo in een simpele 2-om-3. Stef Baerends bleef koel en nadat hij via een 1-om-2 naar dam mocht combineren was het tijd voor Leo om op te geven.

Lang was Bram Bekkers onderweg naar een megasensatie. De jeugd heeft de toekomst en Henk Vogelenzang de Jong kreeg geen grip op het spel van zijn jonge opponent. Pas op het einde ging Bram in een dameindspel de mist in. Zonde want hij had een punt zeker verdiend.

Ook Michiel Luiten kwam pas laat langs de stelling van zijn tegenstander. Het ging gelijk op maar nadat Ton Vink naar het kerkhof ging, miste Michiel wellicht goede kansen. Met een grote hak ging de partij richting een puntendeling maar na een verkeerde plakker van Ton was het plots gedaan.

Vervolgens won Peter Frans Koops met een hekstelling van Jacco Scheper. Uiteindelijk wist Peter Frans schijfwinst te boeken vanuit diezelfde hekstelling. In de combinatie die Peter Frans nam zat er ook één die naar dam ging. Waarom Peter Frans die niet nam is onduidelijk maar de schijfwinst was ook voldoende om te winnen.

Eric van Dusseldorp en Ed Kok vochten een boeiend flankspel gevecht uit. Een theoretisch duel bleek want het inmiddels ter ziele gegane blad van Gerard Bakker schonk hier ooit aandacht aan. Wellicht had Ed niet gerekend op 29x20 op zet 27 waarna de witte stelling ging ‘lopen’. Na een foutzet van Eric kreeg Ed kans op herstel maar dit werd gemist. Op de 50e zet ging Ed definitief in de fout waarna Eric de klus positioneel perfect uitspeelde.

Nieuwe aanwinst Maarten Kolsloot won gedecideerd van Kumar Bihari. In de aanval probeerde Maarten het verschil te maken. Aanvankelijk wilde Kumar de schijf eraf ruilen. Had ook gekund maar toen hij toch naar 26 ging wandelen en voor omsingelen koos was het centrum voor Maarten. Toen deze ook nog met een ludieke 2-om-2 naar veld 14 mocht combineren was het wachten op de zege.

Bert Habets, kopman van Zenderstad, remiseerde met Richard Cousijnsen. In de aparte speelstijl van Bert ging hij op jacht naar kansen maar die leken er de hele partij niet te komen. Richard bleef eenvoudig op de been maar overzag een lichte doorbraakmogelijkheid van Bert. Dit kostte Bert een schijf maar hij was wel sneller op dam. De stelling zal nog wel remise geweest zijn omdat Richard er ook door kon maar toen Bert te snel met 15-10 aan de wandel ging combineerde Richard gezien de tussenstand maar gelijk naar remise.

Toch was het slotakkoord voor Rutger Oskam die, naar het schijnt in verloren positie, toch Jan van de Veen wist te verrassen, 5-11.

Geflatteerde zege voor ADG

Het provinciale team van ADG heeft de matige start van de Utrechtse bondscompetitie (een harde nederlaag tegen Ons Genoegen) weggepoetst met een forse overwinning. Tegen Het Groene Hart kon een 12-4 overwinning worden bijgeschreven.

Toch ging het allemaal niet van een leien dakje. Cees Strooper vergaloppeerde zich door in een klein maar venijnig zetje te lopen. Via schijfverlies kon hij erger voorkomen, maar zijn positie leek volkomen hopeloos. Maar tegenstander Hanssens kon de weelde niet aan want op zijn beurt liep hij in een combinatie. Strooper haalde een dam en op slag leek hij de winst zelfs nog binnen te halen. Hanssens zette zich over de teleurstelling heen, nam de tijd voor de juiste zetten en haalde verdiend de remise binnen.

Harry de Waard is goed uit de zomerperiode gekomen. Hij bleef gedurende de hele partij druk zetten op de positie van Peter de Vos en dat kostte laatstgenoemde veel tijd. Uiteindelijk bezweek hij daardoor in een positie die waarschijnlijk nog houdbaar was. En dan Frits Stüger. De hele partij had hij het enorm zwaar tegen Gerrit IJssel die een uitstekende partij speelde. Langzaam maar zeker oefende hij zoveel druk uit op de zwakke linkervleugel van Stüger dat een nederlaag nabij was. Maar Frits maalde niet om een schijfje achterstand, of twee, en wist toch een doortocht naar dam te bewerkstelligen. In wederzijdse tijdnood slaagde Stüger er toch in om nog een schijf te bemachtigen, waarna tot remise werd besloten.

Bryan Brank had aanvankelijk zijn handen vol aan het prima half-open klassieke speltype dat tegenstander Bertus Jansen hem voorzette. Door nauwkeurig spel trok Brank het initiatief naar zich toe. Hij brak als eerste door naar dam, late gevolgd door een tweede dam. Hij kon weliswaar niet verhinderen dat ook Jansen een dam haalde, maar de ongelukkige opstelling van de overige schijven van Jansen maakte dat de winstvoering niet al te ingewikkeld was. Zo stond het 6-2 voor ADG halverwege de wedstrijd.

Piet Bottenheft speelde een dijk van een partij. Dat werd wel eventjes geholpen door een fout van tegenstander Shankar, maar daar maalde niemand om. Bottenheft won een schijf en speelde de partij volgens het boekje uit. Hij nam de strategisch belangrijke velden in bezit, zorgde voor terreinvoordeel en ontnam zijn tegenstander de kans om naar dam door te breken. Zonder meer een uitstekende partij!

Marcel Everloo moest behoorlijk aan de bak tegen de kopman van Het Groene Hart, Jan Commandeur. Maar ook Everloo verweerde zich goed. De tijdnood deerde hem niet en hij wist voldoende bewegingsruimte te behouden om ofwel aan de ene zijde dan wel aan de andere zijde naar dam door te breken. Remise dus.

Evert van de Pol had een licht centrumoverwicht, maar toen beide spelers wederzijds naar dam doorbraken bleek dat van geen waarde. Na deze remise stond het 10-4 voor ADG.

Als laatste was Hans Mulder bezig tegen Gerard Benning. De partij kenmerkte zich door het gegeven dat Mulder herhaaldelijk precies dezelfde schijvenformatie op het bord zette, ondanks herhaaldelijk (achterwaarts) afruilen daarvan door tegenstander Benning. Toen dat tenslotte nog een keer gebeurde, overzag laatstgenoemde kennelijk de dreigingen die daar uit voortkwamen. Geforceerd won Mulder een schijf. Toch duurde het nog even voordat de vis op het droge was. Met twee schijven meer kon Mulder gaan werken aan het behalen van een tweede dam, waarna Benning opgaf.

Eerste klasse

UDG-Vriendenkring wint ruim van Austerlitz

Austerlitz, met drie invallers, was niet opgewassen tegen titelkandidaat UDG-Vriendenkring. Austerlitzer Remmert Köster verloor plotseling toen hij tegen Fred Dammers een 1-om-3 naar dam openzette.

Fred van Ee trok de stand gelijk door een mooie dam te nemen tegen Tiemen Smit. Dat leverde Fred een blauwe notering op. De jarige Arie van Soesbergen liet zich door Wim de Jong van het centrum en uiteindelijk van het bord drukken.

Paul de Heus speelde een spannende partij tegen Herman Keereweer. Door een klein truukje kwam Herman een schijf achter en ondanks een taaie verdediging was hij daarna kansloos.

Kennedy Krishnadath nam een riskante opstelling in aan zijn lange vleugel maar het loste zich goed op. Daarna speelde Kennedy een paar onlogische opbouwzetten, maar Kobus Dijkhorst was tevreden met remise.

Harry Vredeveldt nam voortvarend een voorpost in tegen Patrick van der Tol, maar hij vergat deze te ondersteunen vanuit het centrum. De voorpost ging dan ook verloren. Patrick meende in het eindspel een sluitende winst te zien, offerde een schijf maar kreeg toen pas in de gaten dat een van zijn schijven in de weg stond. Zo werd Harry’s doorzetten beloond met een remise.

Sjef Valk jr speelde een solide opening tegen Wim van de Broek maar ging op de 26e zet in de fout. Wim profiteerde niet van het foutieve bezetten van veld 27 en liet zich daarna zomaar opsluiten aan zijn lange vleugel. Met een schijf voorsprong gaf Sjef de partij niet meer uit handen en ondanks de tijdnood besliste hij de partij met een combinatie.

Arie Koster en Henk Zoonen hielden elkaar in (ruil)evenwicht tot de 34e zet. Arie plaatste toen een Gesthemdoorstoot die door de tempovoorsprong van Henk praktisch meteen winnend bleek. Henk ruilde de voorpost af en probeerde even later een offer van Dussaut, maar de stand was niet meer te redden.


ADC/DAWO 1 te sterk voor clubgenoten

De dammers van ADC Amerongen en DAWO speelde hun eerste pot tegen elkaar. Die wedstrijd eindigde in een duidelijke overwinning voor ADC/DAWO 1.

Wel was er een verrassing te bespeuren, Anton van Ginkel won van Hennie van Lambalgen. Echter, toen was de strijd al wel gestreden want Arie van de Grift won van Marinus de Smit, Erris van Egdom van Evert van Grondelle en Cor van Setten van Gerrit Pul. Bram Boer en Leo van Raay hielde het wel gelijk tegen Martin van Dijk en Jaap van Laar waarna Wim Putman won van Wim van Stempvoort.

Van Ginkel deed hierna iets terug maar Dick van der Velden zorgde met zijn zege op Saan Bouw dat ADC/DAWO 1 voorlopig mede koploper is.

Reserves Zenderstad winnen ruim van LDV/DCH

In Loenen wist Zenderstad een ruime zege te boeken. Met 11-5 keerden zij tevreden naar IJsselstein terug.

Theo van Londen gaf het goede voorbeeld met een zege op Eric Dubelaar. Hennie Pikker en Ruud de Koning deelde daarna de punten waarna Nico Verhoeven de voorsprong uitbreidde met zijn zege op Jan Kooistra, die een doorbraak wilde forceren maar in een vervelende plakker liep.

Ad Vreeswijk en Rob de Meij remiseerden aan het eerste bord. Cor Vonk en Anton van Hal volgde het voorbeeld waarna ook Hans Verhoeven won. Deze keer was Piet van Dijk het slachtoffer. Toen debutant Seth Matahelumual van Leo van Dijk won was de strijd gestreden. De zege van René Runhaar op Arie van Nieuwkerk was enkel voor de statistieken.

Viertallencompetitie

UDG-Vriendenkring 2 verslaat Zenderstad 3 met 6-2

Het viertal van UDG-Vriendenkring verdedigt deze competitie zijn kampioenschap.

In de eerste ronde moest het worden opgenomen tegen het jeugdige Zenderstad. Dat betekent een bijna twee keer zo hoog tempo als normaal, maar de Utrechtenaren gingen daar ogenschijnlijk beter mee om dan de IJsselsteiners.

René Nurmohamed speelde een spannende partij tegen Roald Scheper. Een hoge opsluiting van de lange vleugel zorgde voor een ongebruikelijk spelbeeld. Na een uitruil van voorposten kampte Roald met een slecht opgestelde lange vleugel. In een 10-om-10 stand kon hij geen zet meer doen zonder schijfverlies. Een sterk gespeelde partij van René.

Jan van Ee en Luuk Kassing speelden in een eindspel met veel dammen nog lang door, maar de onvermijdelijke 1-1 kwam er toch uit. Hetzelfde bij Leo Poot tegen Jan Timmerman, maar dan zonder dat dammen-eindspel.

Ad Beuk verloor al snel na de opening een schijf, maar daarna ging Bram Bekkers ernstig in de fout en won Ad alsnog de partij.

Het Groene Hart wint van drietal

Het Groene Hart won thuis van LDV/DCH 3, wat helaas niet voldoende spelers tot zijn beschikking had. Hierdoor won Chris Schippers aan het vierde lege bord.

Nadat ook Nico Blankestein won van Peter van der Zwaag was de strijd al gestreden. De overige 2 partijen eindigden in een puntendeling.


Uitslagen en standen kunt u vinden op Toernooibase.kndb.nl