Dammen op de Dijk ouderwets gezellig en spannend


Ondanks het wisselvallige weer streden zaterdag 29 juli 2017 meer dan 60 dammers om de eer bij het in Nederland schier unieke gongdammen. Het systeem waarbij de bedenktijd per zet slechts 10 seconden is, vereist snelle besluitvaardigheid en gebruik maken van de bedenktijd van de tegenspeler, maar ook veel intuïtie – gevoel voor wat de positie vraagt.

Blunders en misgrepen horen er bij, Ieder krijgt zijn deel daarvan, zodat uiteindelijk toch wel de sterkste (snel)dammers komen boven drijven.

Foto: Herman Stuijver
De stemming tijdens het toernooi was doorlopend zonnig. Het wisselvallige weer deed geen afbreuk aan de sfeer en de gezelligheid. De 63 deelnemers aan het damfestijn streden verwoed en in hoog tempo, maar zeer geanimeerd om bekers en – bescheiden -geldprijzen.

In de hoofdklasse greep provinciaal damkampioen Harry de Waard bij afwezigheid dit jaar van Alexander Shvartsman zijn kans, en behaalde de eerste prijs. Wim Keessen uit De Kwakel behaalde evenveel punten als Harry in de finale, maar zag om gezondheidsredenen af van een beslissingswedstrijd met Harry. Harry heeft hard moeten werken om met de Dammen op de Dijk titel de kroon op zijn damseizoen 2017 te zetten - na het behalen van het Persoonlijk Kampioenschap UPDB.

Harry plaatste zich in de voorronde duidelijk als eerste met 9 uit 5 vóór o.a. Bert van Oosterom en debutant Fred Elgersma (Harderwijk). In de finale ging het Harry niet zo makkelijk af: hij liet zich foppen door de andere Harderwijker Ton Eekelschot, kwam niet voorbij de stugge verdediging van Wim Keessen, maar won wel van Evert van de Pol, Bert van Oosterom en Ton Eekelschot die op S-B een gedeelde 3e plek in de finale veroverden.

In HK A-2 behaalde herintreder Rob van Westerloo – hij deed mee aan één van de eerste DodD’s begin deze eeuw - de eerste plaats, op korte afstand gevolgd door Arie de Bruijn en de sterke Noord-Hollander Cor Westerveld, beiden debutanten bij DodD en dus nog een beetje onwennig, maar toch al duidelijk aanwezig en goed op dreef.

In de Eerste Klasse deed Michiel Luiten gelukkig weer van zich spreken, door in B1 de stoere Hilversummer Jaap Langerak nipt voor te blijven. Hij moest daartoe in de finale wel de betonnen verdediging van Jaap slopen en ook de sterke “youngster” Bram Cysouw slachtofferen.

Een geweldige prestatie van de DVSB er die gezien zijn damprestaties op de goede weg lijkt voor wat betreft zijn gezondheid. In B2 greep de topspeler van LDV: Frits Aalberts de eerste prijs, net vóór “good old” Dick de Boer die door een niet verwachte nederlaag tegen Bert Roest de hoofdprijs in B2 misliep, maar uiteindelijk wel de 80+ prijs pakte. In B-3 kaapte een andere “young”-ster, nl. Anne Wouda de hoofdprijs weg voor de neus van Gerrit van Schaick en Jaap van Laar. In B-4 revancheerde Arie Koster zich voor zijn “matige” voorronde door Cees Kentie op S-B vóór te blijven. In B-5 behaalde Evert Muijs een zeer verdienstelijke 1e prijs vóór Harry Vredeveldt, en in B-6 bleef Ben van der Linden o.a. zijn clubgenoten Leo en Piet van Dijk voor.

In verreweg de leukste – gemoedelijkste – klasse nl. waarin zgn. toppers niet mógen uitkomen, gingen thuisdammer Ruud van der Steeg (Jr) en Roelof van Drenth in de hoogste groep met de hoofdprijzen heen. In C2 schaarden Ruud de Koning en Jan van de Koot zich bij de winnaars. In groep 3 kaapte Steve Cheddie met dank aan het S-B systeem de 1e prijs weg voor de neus van Loosdrechter Frits Frijlink.

Uitslag 80+ competitie:

1. Dick de Boer
2. Jaap van Laar
3. Jan van de Koot

De enthousiaste leden van Damvereniging Loosdrecht kunnen weer terugzien op een geslaagd Dammen op Dijk 2017 – op naar Dammen op de Dijk 2018 (op zaterdag 28 juli).


Foto's met datumvermelding rechts onderin zijn gemaakt door Babs Vreeswijk en foto's zonder datum door Harry de Waard.


Ga naar Toernooibase voor de detailuitslagen

De site van "de Nieuwsster" (een regionale krant die alleen in Loosdrecht een omstreken verschijnt) heeft een pagina groot artikel gewijd aan Dammen op de Dijk. Wij hebben de pdf voor u gedownload. Het staat op pagina 5.