Diemen winnaar Supercup-UPDB

Het scheelde maar weinig….

Verslag en foto's van Harry de Waard

Was het vorig jaar OG Utrecht dat afgetekend beslag wist te leggen op de Supercup UPDB, deze keer was het een nek-aan-nek race tussen DDV Diemen en ADG Amersfoort. Beide teams finishten ex aequo met 15 punten waardoor het resultaat gerekend vanaf bord 1 uitkomst moest brengen. En uitgerekend Leo Rosendaal, spelend voor DDV maar ook lid bij ADG, zorgde ervoor dat de cup met de grootste oren mee naar Diemen kon worden genomen. Hij won op het eerste bord van Herman Keereweer terwijl Cees Strooper remiseerde aan hetzelfde bord met Arne van Mourik. Al met al was het weer een ouderwets gezellig damavondje in het Nationaal Denksportcentrum dat in feite de afsluiting van het UPDB damseizoen inluidde.

De avond begon goed voor ADG. De klok was nog maar nauwelijks in gang gezet of Wim Martin had de eerste punten al op zak. Een klassieke Haarlemmer (onvoorstelbaar!) tegen Fred van Ee ging hieraan vooraf. Kassa! Zonde van de avond voor beide spelers.

Vervolgens duurde het tot een uur of tien alvorens de volgende punten werden gescoord. De meest spraakmakende partijzege was die van Bryan Brank op Cock van Wijk die ruim 200 ratingpunten meer heeft. Er kwam spannend flankspel op bord, het favoriete spel van de ADG-er. Toch speelden beiden niet op zijn sterkst en had de OG-er het betere van het spel. Maar Bryan kon zijn ogen niet geloven want op de 27e zet blunderde Cock waardoor de Amersfoorter een simpele winnende doorbraak nemen. Bryan: “Winnen van een van de sterkere dammers van de provincie Utrecht geeft een goed en voldaan gevoel. Ik ben nog steeds aan het genieten van de overwinning.”

In de partij tussen Gerrit de Bruijn en Henk Zoonen had Gerrit vanaf de meet het initiatief. In het middenspel leidde dit tot concreet voordeel: wit op het centrum en zwart kampte met een achtergebleven schijf. De vraag of dat voordeel doorslaggevend was, werd niet beantwoord, want de speler van Austerlitz overzag bij zijn pogingen de stand te vereenvoudigen een combinatie die Gerrit terloops in het spel had gevlochten.

Ook ADG-er Paul Everloo kwam tot winst. In zijn partij tegen DDV-speler Rob van Westerloo leek het in de opening dammen op lange afstand. Er werd in de beginfase veel geruild en er waren na 16 zetten aan beide kanten al 7 schijven van het bord ‘geharkt’. De vijandelijke schijven stonden op dat moment mijlenver van elkaar. Na de (her)opbouwfase duurde het dan ook (wederom) 16 zetten alvorens Paul kon toeslaan. Hij verraste de Amsterdammer met een venijnige doorbraakcombinatie die echter veel hout kostte: 2 schijven. Waarschijnlijk dat de speler van DDV met het opkomen van zijn rechter randschijf meer spel had gekregen dan wat hij nu deed. Enkele zetten later kon Paul een extra schijfje oppeuzelen en was het gedaan.

Harry de Waard (ADG) had in Hennie van Lambalgen (Austerlitz) een taaie verdedigingskunstenaar. Halverwege de partij had hij nog niets bereikt en stond alles nog volkomen gelijkwaardig. Pas in de 2e helft kreeg Harry enkele aanknopingspunten, maar nog steeds…. geen duidelijke winstkansen. De speler van DAWO, die inviel bij Austerlitz, speelde in de eindfase plots wat passief en kreeg Harry licht terreinvoordeel. Het dammeneindspel leek gewonnen waardoor Hennie van verder spelen afzag. Direct daarna toonde Harry echter nog de flinterdunne remise die hij op dat moment had kunnen nemen.

Alle overige partijen eindigden in een puntendeling. Arne van Mourik (Ons Genoegen) nam tegen Cees Strooper (ADG) vlak na de opening een wilde hak. Het gevolg daarvan was voor de OG-er een scheve schijvenverdeling en een onderontwikkelde lange vleugel. In het vervolg probeerde hij noodgedwongen een beetje half-open klassiek maar Cees wist dit te verijdelen. “In het late middenspel leek ik met een verre voorpost concreet voordeel te halen, maar mijn tegenstander verdedigde naar behoren. Weliswaar hield ik een fractie beter spel, maar dit was niet genoeg voor de winst”, aldus Cees.

DDV-er Ruph Bhawanibhiek had spannend spel met ADG-er Ton Bollebakker. Hilversummer Ton bouwde een mooie aanval op, maar de Diemenaar zette daar een scherpe omsingeling tegenover. “Mijn aanval zag er mooi uit, maar was misschien overontwikkeld. Ik moest voor mijn gevoel pas op de plaats maken”, aldus Ton. Analyse moet nog uitwijzen of dat klopt. Met nog 6 minuten voor 17 zetten bood de ADG-er remise aan in een onduidelijke stelling. Ruph stemde in.

Marcel Everloo deelde de punten met Auke Zijlstra, die na 4 zetten al de hekstelling in dook, maar wel met nog twee schijven op de lange lijn. Het duurde lang alvorens er een beetje spanning in de partij kwam. Na vele ruilen kreeg Marcel weer aanknopingspunten door met combinaties te dreigen en met ontsnapping uit het hek. De Utrechter stond vervolgens een afwikkeling toe en meende dat dit met een gelijk aantal schijven gepaard ging. Hij had echter verkeerd geteld waardoor de ADG-er plots op klaarlichte dag een schijfje voorstond. Auke had het zelf niet eens door. Maar in het vervolg speelde de Marcel te passief en belandden zijn schijven in een blokje midden op het bord. De OG-er – met een schijf minder - zette zijn tegenstander klem en koos uiteindelijk voor een twee om twee met een gezamenlijke doorbraak naar dam. Toen merkte Auke pas dat hij een schijf achter stond! Maar de schijven van de ADG-er stonden zo opgesteld dat al ras een schijf werd teruggewonnen en er uiteindelijk remise werd overeengekomen.

Na een erg rustige opening waarin weinig te halen was kreeg Evert van de Pol (ADG) op de 26ste zet een briljant idee om te ruilen (34-29- 23x34 - 39x30) en meende dat tegenstander Dick de Boer (OG) er met 20-25 niet achter mocht lopen vanwege een vermeende doorbraak. Dat was echter helemaal niet het geval en zo stond de Barneveldse dammer gewoon een schijfje achter met geen enkele compensatie. Integendeel, de OG-er had daarnaast nog dijk van een stand. “Tussen de vele winst- mogelijkheden wist Dick toch een variant te vinden die mij remise gaf. Nadat hij vervolgens remise aanbood heb ik dan ook twee handen in de lucht gestoken”, aldus een opgeluchte Evert.

Siegried Parbhoe ten slotte remiseerde met Hans Mulder. Een gelijkopgaande strijd maar in het middenspel kon de ADG-er toch licht druk op het centrum zetten. De Diemense dammer wist deze “aanval” af te slaan maar dat ging wel met enkele terugwaartse ruiltjes. Plots gingen er belletjes rinkelen bij Siegfried die een damzetje zag twinkelen met naslag. Het was wel even schrikken voor Hans maar toch bleek de combinatie niet meer dan een remise op te leveren.


Uitslagen en stand

UITSLAGEN
wo 10-05-2017      DDV   -    Austerlitz  
2
-
0
 Leo Rosendaal (1185)  -  Herman Keereweer (928)  2 - 0 Partij
   OG Utrecht  -    DDV  
0
-
2
 Wouter van Beek (1246)  -  Herman v Westerloo 1207  0 - 2 Partij
   Austerlitz   -    DDV  
0
-
2
 Kobus Dijkhorst (850)  -  Martin Kruijswijk (1026)  0 - 2 Partij
   ADG   -    OG Utrecht
1
-
1
 Cees Strooper (1298)  -  Arne van Mourik (1241)  1 - 1 Partij
   Austerlitz   -    OG Utrecht
0
-
2
 Rutger van Santen (911)  -  Alfons Ottink (1297)  0 - 2 Partij
   DDV   -    ADG  
1
-
1
 Roep Bhawanibhiek (1210)  -  Ton Bollebakker (1226)  1 - 1 Partij
   ADG   -    Austerlitz  
2
-
0
 Harry de Waard (1190)  -  Hennie v. Lambalgen (753)  2 - 0 Partij
   OG Utrecht   -    DDV  
1
-
1
 Gerard Morsink (965)  -  Nordin Hammadi (1028)  1 - 1 Partij
   Austerlitz   -    DDV  
0
-
2
 Wim van de Broek (764)  -  Ricardo Bona (1043)  0 - 2 Partij
   ADG   -    Austerlitz  
2
-
0
 Gerrit de Bruijn (1210)  -  Henk Zoonen (964)  2 - 0 Partij
   DDV   -    ADG  
0
-
2
 Rob van Westerloo (1151)  -  Paul Everloo (1137)  0 - 2 Partij
   ADG   -   OG Utrecht
1
-
1
 Marcel Everloo (1049)  -  Auke Zijlstra (1214)  1 - 1 Partij
   Austerlitz   -   OG Utrecht
0
-
2
 Anton v. Ginkel (648)  -  Ruud Klaarenbeek (1082)  0 - 2 Partij
   DDV   -    ADG  
1
-
1
 Siegfried Parbhoe (989)  -  Hans Mulder (1111)  1 - 1 Partij
   Austerlitz   -    ADG  
0
-
2
 Fred van Ee (523)  -  Wim Martin (1106)  0 - 2 Partij
   OG Utrecht   -    DDV  
0
-
2
 Peter Kolkman (986)  -  Milton Menso (1032)  0 - 2 Partij
   Austerlitz   -    DDV  
0
-
2
 Adrie v. Soesbergen (622)  -  Nico Kruijswijk (1019)  0 - 2 Partij
   OG Utrecht   -    ADG  
0
-
2
 Cock van Wijk (1260)  -  Bryan Brank (1050)  0 - 2 Partij
   Austerlitz   -   OG Utrecht
1
-
1
 Harry Vredeveldt (812)  -  Wim Vlooswijk (1115)  1 - 1 Partij
   ADG   -   OG Utrecht
1
-
1
 Evert van de Pol (1085)  -  Dick de Boer (928)  1 - 1 Partij

Pl Teams 1 2 3 4 We Pu Bs
1   DDV           1 0 1 .. 2 2 1 .. 2 2 2 2 10 15 10
2   ADG   1 2 1 ..         1 1 1 2 2 2 2 .. 10 15 10
3   Ons Genoegen Utrecht 1 0 0 .. 0 1 1 1         2 1 2 .. 10 9 -2
4   Austerlitz   0 0 0 0 0 0 0 .. 0 1 0 ..         10 1 -18

Wilt U de partijen naspelen…. dat kan. Door met de control-knop ingedrukt met uw muis op de D te klikken en vervolgens op Partij achter de naam kunt U elk duel van afgelopen dinsdagavond naspelen.