ADG maakte weer indruk tijdens Eemland- toernooi  
 
(door Harry de Waard)
AMERSFOORT - Het laatste deelnemende team aan het toernooi om de UPDB-Supercup is bekend. In eigen huis wist gastheer ADG de meeste wedstrijdpunten binnen te halen tijdens het jaarlijks terugkerend Eemlandtoernooi (14). De keistad-dammers zetten daarmee de naaste concurrentie opzij en bleven met 6 partij-zeges, 2 remises en 2 verliespartijen sterk overeind.

Het team kwam goed uit de startblokken door een overwinning van Evert v.d. Pol, die Douwe de Graaf van het bord drukte. Toch was het toen al over tienen dat de eerste punten door wedstrijdleider Gert van Maanen op het scorebord werden bij geschreven. Al snel bleek dat het wederom een nek aan nekrace zou worden tussen de Amersfoorters en DVSB. Geruchten gingen dat de Gooilanddammers ijzersterk achter de borden zouden verschijnen met o.a. ex WK-ganger Leopold Leopold Kouogueu Kouomou en de pas uit Amerika teruggekeerde Bert Zwart.

Beide matadoren waren echter niet van de partij. Dit nam niet weg dat de topborden goede zaken deden: Zo zette Walter Thoen Bunschoter Wim Muys hardhandig van het bord en was het Richard Cousijnsen die in een fraaie flankspelpartij de meerdere bleek over ADG’er Gerrit de Bruijn. De Bunschotense formatie bleef een beetje achter en zagen alleen de jeugdspelers Anne Wouda en Alexander v.d. Mheen de bolle buit binnenhalen. Er werden nog eens 2 remises aan toegevoegd maar alle overige 7 duels gingen verloren.

ADG heeft zich daarmee geplaatst voor de door de UPDB georganiseerde "Supercup". Dan komen alle winnaars van de voorjaarstoernooien nog eens tegen elkaar uit om uit te maken wie de grootste beker mee naar huis mag nemen. Het evenement zal plaats-vinden in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht. Naast ADG zijn dit Diemen, winnaar van het Vechtstreektoernooi, Austerlitz, dat het Heuvelrugtoernooi op haar naam schreef en OG Utrecht, winnaar van het Domstadtoernooi.

Het Eemlandtoernooi vond dit jaar voor de 21e keer plaats en trad ADG – onder leiding van arbiter Gert van Maaanen - op als een uitstekend gastheer. De Amersfoortse dammers hebben tot nu toe 12 keer de grootste beker mee naar huis mogen nemen, terwijl DVSB volgt met 9 toernooizeges. Bunschoten, dat volgend jaar gastheer is, wacht nog steeds op de 1e overwinning!


Pl Teams 1 2 3 We Pu Bs
1   ADG             1 1 0 2 2 2 2 2 2 0 10 14 8
2   DVSB   0 0 2 1 1           2 2 2 1 0 10 11 2
3   Boboli Bunschoten   0 2 0 0 0 1 2 0 0 0           10 5 -10

Voor uitslagen en eindstanden: zie toernooibase