Door 5-3 wedstrijdzege op titelverdediger Ons Genoegen Utrecht: 
ADG’ers provinciaal beker kampioen 
v.l.n.r.: Harry de Waard, Gerrit de Bruijn, Ton Bollebakker, Cees Strooper 
 
(door Harry de Waard)
BUNSCHOTEN - Door in de finaleronde OG Utrecht met 5-3 te verslaan heeft ADG Amersfoort het provinciaal bekerkampioenschap 2017 voor viertallen binnengehaald. Het was de 6e keer dat de keistaddammers deze titel veroverden. De fel begeerde Jan Bombokaal mag door dit resultaat daarom weer voor een jaar in de prijzenkast gezet worden.

Het beloofde een spannend avondje te worden in het Denksportcentrum En Passant. Immers, ADG had aan 4 remises genoeg om de titel binnen te halen. Bij elke andere 4-4 uitslag zou de overwinning aan het hoogste bord tellen. Nadat de opstellingen bekend waren gemaakt kon de strijd beginnen. Niet alleen de klokken tikten er lustig op los maar ook menig rikketik bij de dammers.

Ton Bollebakker was als eerste klaar en deelde na 3 uur de punten met Auke Zijlstra. De opening verliep wat onhandig voor Auke waardoor er gemakkelijker spel ontstond voor de ADG-er. “In het middenspel kreeg ik daarom voordeel in een klassieke omsingeling van het statische centrum van de Utrechter,” aldus Ton. Toen het erg spannend leek te worden en de OG-er onder grote klassieke druk kwam te staan, was hij de Hilversummer toch te slim af en wist hij nog een verrassende combinatie uit te halen met directe remise.

Cees Strooper ging tegen kopman Alfons Ottink vol in de omsingeling. Op een gegeven moment verkreeg de Utrechter een ontwikkelingsvoorsprong van maar liefst 11 tempi. Dat kon Cees niet verontrusten omdat dat mogelijk zou leiden voor zijn tegenstander tot positioneel mindere zetten naar strategisch zwakke randvelden. Hij zou toch ergens heen moeten, nietwaar? Het was de verdienste van Alfons dat hij nauwkeurig bleef spelen. Daardoor kwam het niet tot het voor de ADG’er gewenste scenario en besloot daarom de aanvalspositie van Alfons af te breken. In een volkomen gelijkwaardige 5 om 5 stelling werd daarop de vrede getekend.

Doorbraak

Daarna wist Gerrit de Bruijn de spanning te doorbreken door te winnen van Cock van Wijk. “De opening was nog maar net achter de rug toen Cock zich al grote moeilijkheden op de hals haalde. Ik profiteerde alert en incasseerde al snel een schijfwinst.” De OG’er probeerde nog wat compensatie te verwezenlijken door zijn tegenstander een korte vleugelopsluiting op te dringen. Die compensatie nam wel zeer grote vormen aan toen Gerrit zich een ernstige positionele onnauwkeurigheid liet ontglippen.

Ondanks een schijf achterstand ging de domstaddammer vanaf dat moment aan de leiding. In de spannende slotfase moet er een ruime remise voor Cock in hebben gezeten, maar door de tijdsdruk waren weloverwogen beslissingen niet meer te nemen. Er sloop een combinatie in de stand en die overzag de OG-er. Opgelucht haalde Gerrit de volle buit binnen.

Op dat moment rustte er een zware, zeg maar gerust onmogelijke taak op de schouders van Arne van Mourik. ”Nou Arne, nu jij nog even van Harry winnen en we zijn er!” grapte Alfons Ottink. Beiden wisten wel beter, want op dat moment stond de OG-er door een enorme blunder op de 17e zet al een schijf achter tegen Harry de Waard.

De ADG-er kon zijn ogen niet geloven. Arne: “Dat is nu al de 3e keer op rij. Eerst tegen Laura Timmerman tijdens het UPDB-kampioenschap, daarna tegen Wouter van Beek op de clubavond en nu vanavond weer. Grrrr. ”Achteraf verklaarde de Arne dat zijn concentratie even weg was in de opbouwfase na de vierdubbele ruil (twee maal twee) die Harry vlak daarvoor (terecht) nam.

  ADG 1   OG Utrecht 1 5   3  
1. Ton Bollebakker  - Auke Zijlstra   1 - 1 (1)
2. Cees Strooper   - Alfons Ottink  1 - 1 (2)
3. Harry de Waard - Arne van Mourik   1 - 1 (4)
4, Gerrit de Bruijn   - Cock van Wijk  2 - 0 (3)

Natuurlijk bleef de OG-er verbeten doorvechten en zocht zijn heil op de linkervleugel. Hij wist daar de druk op te voeren omdat de ADG-er zijn aandacht meer op de andere kant van het bord had gericht en daar wilde doorbreken. Op de 46e zet werd een actie van Arne overzien die uiteindelijk dan toch nog via een doorbraak zijn plaatsgenoot wist te verrassen. Beiden kwamen op dam waardoor de partij vervolgens op slag remise werd.

Daarmee werd de einduitslag 5-3 voor de Amersfoorters en door dit resultaat provinciaal bekerkampioen. UPDB-wedstrijdleider Cock van Wijk reikte na afloop de Jan Bombokaal uit die een jaar in de prijzenkast van de Amersfoortse dammers mag schitteren. Het feest kon daarna beginnen!

Voor uitslagen en eindstanden: zie toernooibase