Jan Bom Bokaal - 1/8 Finale

Reserves ADG verrassen Gooi&Eemland,
Lennart Bolks stunt tegen Alfons Ottink!


Foto's van Paul de Heus

Het bekertoernooi zit er al op voor Gooi&Eemland. Het eerste team liet zich thuis verrassen door ADG 2 en het tweede team met Bunschotenaren was kansloos tegen OG Utrecht ondanks dat Lennart Bolks een prestatie van formaat leverde, remise tegen Alfons Ottink. Opvallend is dat zowel ADG, OG Utrecht, Zenderstad als LDV/DCL met beide teams verder gaan, terwijl Het Groene Hart en UDG-Vriendenkring hun beide teams uitgeschakeld zagen worden.

Met op drie borden ratingvoordeel mocht Gooi&Eemland 1 starten aan het bekertoernooi. Tegenstander ADG 2 dat aan een gelijkspel dus genoeg had, bezat wel aan het vierde bord de sterkste op papier. Voor Gooi&Eemland deed Bert Roest het daar uitstekend, Evert van de Pol kon het klassiek niet vermijden en verkreeg ook geen voordeel.

Dramatisch verliep het op bord drie. Jelmer Martens speelde toch zijn vertrouwde systeem, maar het was al snel te zien dat hij zich moest aanpassen aan zijn tegenstander Bryan Brank, die soepel de juiste volgorde aanhield en op het moment dat Jelmer via een combinatie remise kon afdwingen, maakte Jelmer een fout en kreeg hij geen kans meer.

Pas bij het naderen van het eindspel kreeg Leo van der Laan enig grip op de stelling. Een toegestane opsluiting werd uiteindelijk goed uitgebuit tegen Henk Vos.

Richard Cousijnsen was nu verantwoordelijk voor de einduitslag. Na een flinke afruil bleef er een zeven tegen zeven stand over, met voordeel voor Richard. Maar hij nam toen, achteraf natuurlijk, de verkeerde beslissing. In plaats van door te duwen, werden rustige opbouwzetten gedaan, waardoor Hans Mulder gelegenheid kreeg zijn achtergebleven schijven te activeren. Er moest gewonnen worden en Richard ging te ver, kwam in de knel en kon opgeven.

Aldus bekert ADG 2 met deze 3-5 overwinning verder.

Het eerste viertal van ADG had geen kind aan UDG-Vriendenkring 2. Cees Strooper opende de score voor het 1e viertal. Hij had behoorlijke moeite om in een gunstige positie te raken in zijn partij tegen Wim Bes. Dat kwam enerzijds door het handige openingsspel van de Utrechter en anderzijds door en strategisch niet verstandige keuze van Cees. “Toch kwam het allemaal goed voor mij omdat ik de kans kreeg een centrale voorpost in te nemen. Vlak daarna won ik een schijf en was de partij gedaan!” aldus de ADG-er.

Ben Provoost maakte er 4-0 van door Fred Dammers het nakijken te geven. Al vroeg in de partij ging de UDG-er naar veld 22. Dat leverde Ben een dankbaar aanknopingspunt op. Het evenwicht werd echter pas verbroken nadat Fred al vroeg in de partij zijn kroonschijf opspeelde. “Nadat Dammers - een prachtige achternaam voor een denksporter op de 100 velden - twee zetten later zich ook nog eens in een hekstelling liet nemen, had ik goud in handen.” Na dertig zetten bleek de zwarte stelling ten dode opgeschreven. Ben boekte schijfwinst en de zwartspeler streek snel de vlag.

Harry de Waard werd door Tiemen Smit uitgedaagd. Diens wens om tegen Harry te spelen, werd goedmoedig ingewilligd. De partij begon klassiek waarbij Tiemen zich op de 13e zet al een hoedje schrok door een uitval van de ADG-er. Er dreigde schijfwinst aan alle kanten. Een ruiltje, de enige juiste oplossing, nivelleerde alles maar de Utrechter werd daarna wel aan zijn rechtervleugel onder druk gezet. Bekwaam manoeuvrerend omzeilde Tiemen alle trucs en doorzag zelfs een venijnige damzet. Sterker nog, De UDG-er wist via een tijdelijk offer orde op zaken te stellen en de stelling was na een grote ruilactie weer in evenwicht. Zelfs een vooruitgeschoven schijf van hem werd verdedigd. Misschien wel té verbeten want na een “change” op de 29e zet nam Harry, na lang nadenken, een twee-om-twee en stond hij plots op doorbreken. “Je zult alles wel goed doorgerekend hebben,” aldus Tiemen en zag van verder spelen af. Misschien toch te vroeg, want weliswaar had Harry een gunstig eindspel voor ogen, maar zeker nog lang geen winnend en was doorspelen nog best de moeite waard, aldus Harry de Waard.

Last but not least was het Gerrit de Bruijn die zijn partij en zijn team op 100% hield. Omdat tegenstander Sjef Valk al snel wat terrein winnende ruiltjes nam, stuurde de ADG’er aan op klassiek. “Dat deed ik echter minder handig, zodat ik met een paar achtergebleven schijven op mijn linkervleugel bleef zitten.” Maar daarna gaf Valk hem de gelegenheid om een (vroege) Ghestemdoorstoot te plaatsen waardoor hij gigantisch voordeel kreeg. Sjef kwam er daarna niet meer uit en moest vlak na de dertigste zet al opgeven.

Op papier waren de viertallen van UDG-Vriendenkring en Zenderstad aan elkaar gewaagd. Maar omdat Zenderstad landelijk uitkomt, zouden de Utrechtenaren aan een 4-4 uitslag genoeg hebben om door te gaan. Dat lukte net niet, met 5-3 trokken de IJsselsteiners aan het langste eind.

Wim de Jong stond in een 6-om-6 eindspel tegen Jacco Scheper onder druk, maar de remise was niet ver weg. Wim is echter helemaal uit vorm en liet zich nog de kaas van het brood eten.

Arie Koster leek het tegen Kumar Bihari moeilijk te krijgen, maar Arie hield het hoofd koel en de remise binnen bereik.

Ruud Klaarenbeek kwam geen moment in gevaar tegen Laura Timmerman. Ook hier was remise de logische uitslag.

Paul de Heus was bij deze 2-4 stand inmiddels in zwaar weer terecht gekomen tegen Ed Kok. Daar waren heel wat verwikkelingen aan vooraf gegaan. Paul meende dat hij rond de 40e zet erg slecht stond. Maar met 31-26, een zet die lange tijd mogelijk was, had hij het beste van het spel gehad. En op de 47e zet was 31-26 misschien wel de winnende zet. Zoals het ging, kwam Ed een schijf voor die vervolgens in wederzijdse tijdnood resulteerde in een onverwachte remise.

Zenderstad 2 wist te winnen van Austerlitz met 6-2. Opvallend was de partij tussen Theo van Londen en Jan Geleijnse. Theo nam in deze wedstrijd een combinatie met wederzijds dammen. Na enige heen en weer geschuif met de dubbeldekkers gingen beide eraf. Theo was daarmee spekkoper want van de overgebleven stand wist Jan Geleijnse geen chocola meer te maken.

Namens Zenderstad won ook Gerard Bakker, dat ging ten koste van Herman Keereweer. De overige twee partijen eindigden in remise.

In Woudenberg wist de combinatie Loenen/Loosdrecht te winnen van ADC, dat voor de gelegenheid hun wedstrijd bij DAWO afwerkte. Ad Vreeswijk won vlot van Wim van Stempvoort. Heel wat langer werk had Bert van Oosterom. Bert had veel moeite met Jaap van Laar. Jaap ruilde een hoop waardoor remise lang dichtbij was, helaas voor hem waren zijn ruilen wel zo passief dat Bert het toch rond kreeg. Jaap Langerak won ondanks goede aanvallende intenties niet van Evert van Grondelle. Bram Boer redde met een leuk offer een puntje tegen René Runhaar, die halverwege een schijf had gewonnen.

In Nieuwerburg werden twee duels afgewerkt. Beide gingen echter verloren voor de thuisclub. Het Groene Hart 1 speelde 4-4 gelijk tegen LDV/DCL 1. Omdat Het Groene Hart dit jaar in de hoofdklasse uitkwam en LDV/DCL 1 in de eerste klasse mag laatstgenoemde verder. Dat is zonde voor Max Hanssens want hij wist aan het eerste bord Arie Roos het nakijken te geven. Gerrit van Schaick bleek echter van onschatbare waarde. Met een overwinning op Frans Boot scoorde hij niet alleen een blauwe notering maar ook een plek in de volgende ronde. Gerard Benning won eerder in het PK nog van Ben van der Linden, deze editie eindigde in een puntendeling en Bertus Janssen wist Ton Stoffer niet tot overgave te dwingen. Ook een blauw resultaat voor Ton!

OG Utrecht 2 was daarnaast te sterk voor het tweede van Het Groene Hart. Mahesh Shanker dolf het onderspit tegen Wim Vlooswijk en Aad Boot moest zijn meerdere erkennen in Toys Sheoratan. De andere twee partijen eindigden in remise.

Als laatste plaatste OG Utrecht 1 zich voor de volgende ronde. In Bunschoten rekende het gedecideerd af met Gooi&Eemland 2, sectie Bunschoten. Het werd maar liefst 7-1 voor de domstedelingen maar… Lennart Bolks leverde een opzienbarende prestatie. Met maar liefst 537 ratingpunten verschil wist hij Alfons Ottink op gelijke hoogte te houden. En hoe! Zonder gekke zetten liet hij zijn clubgenoten zien hoe je de sterkste speler van OG neutraliseert, grote klasse.

Voorafgaand aan de stunt van Lennart kwam Gooi&Eemland 2 al op een grote achterstand. Wim Muys blunderde in klassieke stelling tegen Auke Zijlstra. Anne Wouda kon het na een lang gevecht niet bolwerken tegen Wouter van Beek. Wouter kreeg de strategische velden in handen en won geruisloos. Dat was het zeker niet bij Cor de Jong en Cock van Wijk. Een boeiend duel waarin Cor lang dacht de beste kansen te hebben. In de praktijk bleek de klok een grote rol te gaan spelen want in tijdnood nam Cor niet de juiste beslissingen en verloor hij uiteindelijk schijf en partij.UITSLAGEN 1/8 FINALE
 ma 13-2-2017      Gooi & Eemland   -    ADG 2  
3
-
5
 Richard Cousijnsen (1241)  -  Hans Mulder (1111)  0 - 2 4 Partij
 Leo van der Laan (1128)  -  Henk Vos (822)  2 - 0 3 Partij
 Jelmer Martens (1140)  -  Bryan Brank (1050)  0 - 2 3 Partij
 Bert Roest (982)  -  Evert van de Pol (1085)  1 - 1 1 Partij
   UDG - Vriendenkring   -    Zenderstad  
3
-
5
 Paul de Heus (1195)  -  Ed Kok (1162)  1 - 1 4 Partij
 Ruud Klaarenbeek (1082)  -  Laura Timmerman (1135)  1 - 1 3 Partij
 Arie Koster (1011)  -  Kumar Bihari (963)  1 - 1 2 Partij
 Wim de Jong (851)  -  Jacco Scheper (971)  0 - 2 1 Partij
 di 14-2-2017      ADC   -    LDV/DCL 2  
2
-
6
 Jaap van Laar (933)  -  Bert van Oosterom (1139)  0 - 2 4 Partij
 Evert van Grondelle (776)  -  Jaap Langerak (892)  1 - 1 3 Partij
 Bram Boer (757)  -  René Runhaar (780)  1 - 1 2 Partij
 Wim van Stempvoort (620)  -  Ad Vreeswijk (805)  0 - 2 1 Partij
   ADG   -    UDG-Vriendenkring 2  
8
-
0
 Ben Provoost (1453)  -  Fred Dammers (878)  2 - 0 2 Partij
 Cees Strooper (1298)  -  Wim Bes (948)  2 - 0 1 Partij
 Gerrit de Bruijn (1210)  -  Sjef Valk Jr. (907)  2 - 0 3 Partij
 Harry de Waard (1190)  -  Tiemen Smit (861)  2 - 0 4 Partij
   Zenderstad 2   -    Austerlitz  
6
-
2
 Gerard Bakker (994)  -  Herman Keereweer (928)  2 - 0
 Hans Verhoeven (860)  -  Rutger van Santen (911)  1 - 1
 Theo van Londen (899)  -  Jan Geleijnse (907)  2 - 0 Partij
 Arie van Nieuwkerk (876)  -  Henk Zoonen (964)  1 - 1
 do 16-2-2017      Het Groene Hart   -    LDV/DCL 1  
4
-
4
 Max Hanssens (1093)  -  Arie Roos (903)  2 - 0
 Frans Boot (1034)  -  Gerrit van Schaick Sr. (921)  0 - 2
 Gerard Benning (1006)  -  Ben van der Linden (965)  1 - 1
 Bertus Jansen (980)  -  Ton Stoffer (756)  1 - 1
   Het Groene Hart 2   -    Ons Genoegen Utrecht 2  
2
-
6
 M. Shankar (922)  -  Wim Vlooswijk (1115)  0 - 2
 Aad Boot (848)  -  Toys Sheoratan (1103)  0 - 2
 Arie de Jong (827)  -  Gerard Morsink (965)  1 - 1
 Jaap Spruijt (833)  -  Dick de Boer (928)  1 - 1
 vr 17-2-2017      Gooi & Eemland 2   -    Ons Genoegen Utrecht  
1
-
7
 Lennart Bolks (760)  -  Alfons Ottink (1297)  1 - 1 4 Partij
 Anne Wouda (872)  -  Wouter van Beek (1246)  0 - 2 2 Partij
 Cor de Jong (1242)  -  Cock van Wijk (1260)  0 - 2 3 Partij
 Wim Muys (1138)  -  Auke Zijlstra (1214)  0 - 2 1 Partij

Ga naar Toernooibase voor de detailuitslagen