Persoonijk kampioenschap UPDB - Ronde 7

Harry de Waard en René Runhaar
consolideren voorsprong, drietal aan kop
in eerste klasse na misstap Bihari


Foto's van Harry de Waard

In de hoofdklasse van het provinciaal kampioenschap is Harry de Waard nog steeds de te kloppen man. Harry sloeg de aanval af van Cock van Wijk en verkreeg zelfs voordeel maar remise was gezien de andere uitslagen uitstekend. In de eerste klasse liet Kumar Bihari zich piepelen door Bert Roest waardoor Bert, Lucien Farzan en Cor van Setten hebben overgenomen. Dat kan echter tijdelijk zijn want Kumar volgt op één punt en een drietal achtervolgers kan nog roet in het eten gooien! In de tweede klasse kan alleen Robert De Wolf nog volgen. Robert had zelf snel beet met een lichte combinatie maar zag René Runhaar ook winnen, weliswaar met moeite!

Harry de Waard beleefde een moeizaam avondje. Zijn favoriete flankspel werd door tegenstander Cock van Wijk haarscherp tegengespeeld. De OG’er kwam al gemakkelijker uit de opening en zette de koploper met de rug tegen de muur. Harry investeerde daarom veel bedenktijd en had in de loop van de partij al een half uur meer zien wegtikken dan de Domstadddammer. “Op de 35e zet wist ik met een verrassende wending mijn stelling te normaliseren. Een tijdelijk offer gevolgd door een ruil bracht uitkomst,“ aldus Harry. Nu was het Cock die veel tijd investeerde voor een winstpoging. Dit lukte echter niet. Sterker nog, nadat beiden in razende tijdnood waren gekomen en snel moesten afwikkelen was het Harry die met voordeel het eindspel inging. Maar de stelling bleek daarna toch potremise.

Van de achtervolgers rechtte Andrew Tjon A Ong zijn rug na zijn nederlaag een ronde tegen de Waard en overklaste Frits Stuger. Frits probeerde met wat ruiltjes de boel gelijk te houden maar nam zijn ruilen vooral richting de rand. Andrew verkreeg een uiterst sterk centrum en zo was de stelling alleen in materiaal nog gelijk. Frits zocht nog naar een escape maar had daarbij wel verkeerd slaan van Andrew voor nodig. Dat deed de toernooiorganisator van Thailand natuurlijk niet en de punten waren binnen.

Arne van Mourik en Leo van der Laan maakten er een complexe positiepartij van. Beiden zochten spanningen, maar ook hielden ze de remisemarge nauwlettend in het oog, erg veel risico nemen durfden ze niet. Nu de slotfase van het toernooi nadert is een nederlaag immers per definitie 'game over' voor de titel.

De opening werd afgerond nadat Arne door een tijdelijk bezoek aan het kerkhof zijn lange vleugel wist te ontwikkelen. Vervolgens werd het een rekenduel op het middenbord en dat resulteerde uiteindelijk in een symmetrisch aandoend miniatuurtje, met dat verschil dat er een koppel 35/44 extra was. En juist die gevaarlijke randschijf 35 maakte dat Leo zich nog naar een licht voordelig eindspel wist toe te spelen. Arne hield echter het hoofd koel, ook nadat (als gevolg van een foutief ingestelde klok) een zeldzaam fenomeen optrad: twee(!) digitale klokken. Na 73 zetten werd de vrede eindelijk getekend.

Het inhaalduel tussen Wouter van Beek en Laura Timmerman werd toch verrassend gewonnen door Laura. Dat kwam onder meer omdat de partij klassiek werd en Laura een zee aan tempovoorsprong had verkregen. Wouter leek te gaan profiteren van dit voordeel en Laura, nummer 3 van Nederland bij de dames, kwam helemaal plat te staan. Echter… het allerlaatste geintje werd door Wouter over het hoofd gezien. Laura profiteerde optimaal en kaapte beide punten voor de neus van Wouter weg!

Erik Maijenburg had het moeilijk tegen Kennedy Krishnadath. In de aanval was het streven en dat lukte ook maar Kennedy besloot ditmaal toch redelijk goed te omsingelen. Er leek wat voordeel te komen voor Erik en de Woerdenaar overwoog een tijdelijk dubbeloffer om zo de stand open te breken maar de aanval te behouden. Uiteindelijk werd voor een ander plan gekozen. Dat plan ging lelijk mis omdat te lang werd gespeculeerd op een Coupe Turc. Kennedy fietste slinks door de lange vleugel van Erik heen en de competitieleider wist dat hij met het speculeren op de combinatie te ver was gegaan. Gelukkig voor hem begon de tijd ook mee te doen en Kennedy koos niet voor de kansrijkste voortzetting waarna Erik zich nog wist te redden.

Toys Sheoratan zette met wit tegen Jelmer Martens een Keller op het bord. Daar was de zwartspeler echter vertrouwd mee. Toys speculeerde wellicht op een verrassend zetje (13..11-16? 31-27!!+). Jelmer moest nog wel het tijdelijke offer 17..6-11! vinden (met als rechtvaardiging 18.31-27x27? 14-19 etc. met schijfwinst). Toys moest de schijf teruggeven en hield een positionele ravage over. In de Partie Bonnard spelen altijd combinatieve wendingen (bijv. 23..17-21x32? 29-23!), maar door die te omzeilen won Jelmer eenvoudig.

Ton van der Ploeg opende tegen Evert van de Pol met 31-27 en daarna 34-30 halfopen klassiek. Omdat hij daar later weer vanaf week kreeg Evert al vrij snel een sterk centrum en omdat Ton niet reageerde op 16-21 werd deze mooi opgelost en kwam Evert later ook nog op 27 te staan. Wel moest Evert erg opletten voor allerlei combinaties maar uiteindelijk brak hij door en bereikte een winnende positie, 0-2.

Bryan Brank kwam remise overeen met Ruud Klaarenbeek. Bryan ging voor een spannende flankpartij maar daar werkte Ruud niet aan mee. Het werd een beetje een bloedeloos geschuif zonder complicaties. Met enkele ruilen werden de stellingen in evenwicht gehouden en zo was remise onafwendbaar.

Peter Frans Koops won reglementair van Willem Bor.

Eerste klasse

In de eerste klasse is Lucien Farzan terug aan kop! In een vooruit gespeelde partij wist hij snel combinatief toe te slaan tegen Chris Schippers. De partij begon klassiek maar Chris kon dit niet vasthouden en verloor ietwat de controle over het centrum. Op de 28e zet kwam dit tot uiting. 03-09 was geboden om niet een versneld einde te krijgen maar Chris speelde 01-06? Lucien zag de dubbele slagzet wel zitten en stond twee schijven voor waarna Chris opgaf.

Ook Bert Roest doet mee en staat op weerstand 3e! Bert liet er met wit geen twijfel over bestaan wat hij wilde spelen: klassiek. En daarin ging koploper Kumar Bihari mee. Door verwarrende zetwisselingen binnen de klassieke partij probeerde Bert de zwarte vleugel kwetsbaar te maken. Dat lukte, waarna Kumar uiteindelijk er voor koos op het Kerkhof te gaan staan. In het middenspel hoopte hij druk te zetten door een (te) brutale afruil met die kerkhof schijf. Dat kostte Kumar uiteindelijk een schijf. Daarnaast had Bert een zee van tempovoordeel plus een betere centrumpositie. Het eindspel werd door secuur spel door Bert gewonnen.

Ook Cor van Setten doet goed mee en staat nu 2e door de misstap van Kumar. In een klassieke partij schakelde hij Gerard Benning nagenoeg uit voor het podium. Op de 24e zet ging Gerard in de fout met 34-30. Cor liep achter de schijf en Gerard zag spoken door ook nog te gaan ruilen met 27-22. Cor kon een tweede schijf ophalen door 12-18 te spelen. Na de slagwisseling die volgde kon Gerard het beste opgeven, wat hij ook deed. Op 2 punten achter de koplopers volgt een drietal. Arie van Nieuwkerk was niet blij met zijn reglementaire zege op Eric Dubelaar. Eric zag echter door een stevige griep de partij tijdig in te halen en gaf op.

Dick de Boer moest er iets harder voor werken. Hans Verhoeven verdedigde aanvankelijk consequent en Dick bereikte niet veel. Toen Hans echter de deur op de 26e zet wagenwijd openzette door in een overbekend zetje te lopen waren de punten sneller dan verwacht binnen!

De derde speler van het drietal is Jan Ongelosono. Hij wist knap te winnen van Ben van der Linden. In wederom klassiek was het lang lastig te taxeren wie er beter stond. Wat zou een rol gaan spelen, de overvolle lange vleugel van Ben of de achtergebleven schijf op 46 van Jan. Uiteindelijk wist Jan schijf 46 op te lossen en verkreeg een doorbraak. Ben dacht deze op een ludieke wijze op te lossen maar kwam erachter dat het een zelfmoordcombinatie was.

Titelverdediger Arie Koster is uitgeschakeld voor prolongatie. Tegen Cor Vonk wilde het niet vlotten en zo ging de speler van Loenen in de partij zelfs volledig aan de leiding. Een krachtige stelling voor Cor en Arie moest nauwlettend opereren om niet tegen een nederlaag op te lopen. Dat lukte en uiteindelijk kantelde de partij zelfs in het voordeel voor Arie. Voldoende om te winnen was het echter niet.

Het duel tussen Adri Timp en Hennie van Lambalgen was een duel dat alle kanten op kon. Na de 39e zet van Adri offerde Hennie een schijf waarna hij een doorbraak had. In deze fase hadden beide spelers tijdnood en waren er meerdere varianten mogelijk. Een daarvan is dat Hennie dam had kunnen geven met daarna een rondslag. Of dat voldoende was geweest voor de winst is de vraag. Zoals de partij verliep kreeg Hennie alsnog een winstkans met op de 50e zet: 50-6. Deze werd gemist waarna Adri wist te ontsnappen.

Tussen Ad Vreeswijk en Leo van Raay ontwikkelde zich een klassieke partij. In dit “klassiekje” had Ad een tempo meer. De stelling was goed voor Leo maar Ad kon meerdere malen naar remise afwikkelen. Eenmaal vergat Ad een schijf erbij te geven en eerder had hij al ongeveer dezelfde remisecombinatie kunnen nemen als dat uw verslaggever ooit nam in het ADG toernooi tegen Grootmeester Boulatov. De kansen werden gemist, waarna Leo zijn voordeel wist uit te buiten.

Deze keer trof Henny Pikker een oude bekende. Ook vorig jaar stond het duel tegen Hans Loots op het programma. Destijds werd de partij na uren heen en weer geschuif remise en Henny was bang dat dit ook nu weer zou gebeuren. Zijn voorgevoel kwam uit en de partij was de langste van de avond. Nadat de gelijkwaardige partij in het eindspel was beland had Hans drie dammen en Henny één. Normaliter remise maar Hans speelde stug door en bereikte uiteindelijk nog een overwinning, tot teleurstelling van Henny.

René Nurmohamed begon met een verkeerde opbouw aan zijn partij tegen Harry Vredeveldt. Hierna moest René in de verdediging om zijn stelling weer een beetje te kunnen optimaliseren. Dat lukte en uiteindelijk zette de volledig uit vorm zijnde Harry een 2 om 3 naar dam open. René was er als de kippen bij om van dit foutje te kunnen profiteren. De overgebleven stelling werd feilloos in winst omgezet.

Sjef Valk jr. speelde een goede klassieke partij tegen Wim de Jong. Doordat Wim al snel een schijf op 26 en 28 had speelde combinaties een grote rol. Wim wist ze te ontwijken maar dat ging ten koste van zijn stelling. Uiteindelijk wist Sjef Wim een schijf afhandig te maken door hem te laten vastlopen en besliste later met een tweede schijfwinst de partij.

De partij Jaap Langerak versus Saan Bouw was lange tijd een gelijk opgaande strijd. Op de 47e zet bood Saan remise aan. Jaap wilde doorspelen; 8 zetten later speelde hij 10 – 4 en bood hij remise aan. Inderdaad was slaan naar 46 en vervolgens 36 – 31 potremise , maar ik zag meteen een verraderlijke finesse. In plaats van slaan naar 46, sloeg ik naar 41 en moest hij vervolgen met 36 * 47. Er volgde damafname met 8 – 13 en Jaap gaf onthutst op.

Hans Vermeij had in zijn partij lange tijd gelijk spel tegen Nico Verhoeven. Hans kreeg ook enkele kansen om tot goed spel te komen maar miste een klein zetje na een onschuldig lijkende ruil. De dam kon nog afgepakt worden maar de partij was reddeloos verloren.

Tweede klasse

René Runhaar blijft fier aan kop. Lang ging de strijd met Ruud de Koning gelijk op en misschien had René wel minder spel na een goede ruil van Ruud rond de 28e zet. René kreeg geen kansrijk plan en nadat beide doorbraken leek de partij remise te worden. René probeerde het toch en had alle geluk van de wereld dat Ruud in het allerlaatste geintje liep.

Tot en met de 26e zet gebeurde er eigenlijk vrij weinig in de partij tussen Robert De Wolf en Ad Beuk, met dien verstande dat zwart toch wat meer centrum opbouw en meer tempi als voordeel had verkregen. Met de ruil ingezet op de 27e zet gooide Robert echter de knuppel in het hoenderhok. Ad moest nu toch echt keuzes maken: ga ik consolideren (centrum!?), of ga ik Roberts lange vleugel aanvallen. Met 29. 39-33(?) leek wit voor het laatste te kiezen. Echter een combinatie van 3 zetten maakte een plotseling eind aan deze bedoeling. Robert kwam daarmee op dam op 46 en enkele zetten later gaf Ad dan ook op.

De partij liep wat stroef voor Piet van Dijk. Tegenstander Andreas Ongers gaf goed tegenstand. In het latere middenspel dacht Andreas een zetje uit te halen maar die klopte echter niet en Piet kon op meerdere manieren slaan. Piet nam de goede variant en kon daarna de partij rustig uitspelen.

Ook de wedstrijd tussen Adriaan Noorman en Frits Frijlink kwam in klassieke wateren terecht. Voor beide partijen was er nog niet veel aan de hand totdat Frits in een klein zetje liep waarna hij direct kon opgeven.


Uitslagen en standen

 UITSLAGEN HOOFDKLASSE 
 wo 05-04-2017   Harry de Waard (1190)  -  Cock van Wijk (1260)  1 - 1 Partij
 Arne van Mourik (1241)  -  Leo van der Laan (1128)  1 - 1 Partij
 Frits Stuger (933)  -  Andrew Tjon A Ong (1270)  0 - 2 Partij
 Erik Maijenburg (1175)  -  Kennedy Krishnadath (956)  1 - 1 Partij
 Toys Sheoratan (1103)  -  Jelmer Martens (1140)  0 - 2 Partij
 Bryan Brank (1050)  -  Ruud Klaarenbeek (1082)  1 - 1 Partij
 Ton van der Ploeg (1003)  -  Evert van de Pol (1085)  0 - 2 Partij
 Willem Bor (1019)  -  Peter Frans Koops (1129)  0 - 2 R
 vr 07-04-2017   Wouter van Beek (1246)  -  Laura Timmerman (1135)  0 - 2 Partij

STAND
Pl Naam Rating Cat. We Wi Re Ve Pu Wp SB
1   Harry de Waard  MF  1190   H   7 4 3 0 11 57 89
2   Arne van Mourik   1241   H   7 2 5 0 9 60 73
3   Cock van Wijk   1260   H   7 2 5 0 9 56 72
4   Leo van der Laan   1128   H   7 2 5 0 9 55 69
5   Andrew Tjon A Ong  MF  1270   H   7 3 3 1 9 52 57
6   Laura Timmerman   1135   H   7 4 1 2 9 52 55
7   Frits Stuger   933   H   7 2 3 2 7 53 43
8   Wouter van Beek   1246   H   7 2 3 2 7 51 47
9   Peter Frans Koops   1129   H   7 2 3 2 7 48 41
10   Kennedy Krishnadath   956   H   7 2 3 2 7 47 41
11   Erik Maijenburg   1175   H   7 1 5 1 7 45 45
12   Evert van de Pol   1085   H   7 2 3 2 7 42 36
13   Bryan Brank   1050   H   8 1 5 2 7 57 41
14   Toys Sheoratan   1103   H   8 3 1 4 7 57 39
15   Ruud Klaarenbeek   1082   H   7 1 4 2 6 43 31
16   Jelmer Martens   1140   H   8 1 4 3 6 49 33
17   Ton van der Ploeg   1003   H   7 0 4 3 4 50 29
18   Willem Bor   1019   H   8 0 2 6 2 58 13 UITSLAGEN EERSTE KLASSE  
 wo 05-04-2017   Bert Roest (982)  -  Kumar Bihari (963)  2 - 0 Partij
 Lucien Farzan   -  Chris Schippers (784)  2 - 0 Partij
 Gerard Benning (1006)  -  Cor van Setten (996)  0 - 2 Partij
 Arie Koster (1011)  -  Cor Vonk (796)  1 - 1 Partij
 Dick de Boer (928)  -  Hans Verhoeven (860)  2 - 0 Partij
 Jan Ongolesono   -  Ben van der Linden (965)  2 - 0 Partij
 Adri Timp (956)  -  Hennie van Lambalgen (753)  1 - 1 Partij
 Wim de Jong (851)  -  Sjef Valk Jr. (907)  0 - 2 Partij
 Jaap Langerak (892)  -  Saan Bouw (862)  0 - 2 Partij
 Hans Vermeij (752)  -  Nico Verhoeven (928)  0 - 2 Partij
 Henny Pikker (620)  -  Hans Loots (875)  0 - 2 Partij
 Ad Vreeswijk (805)  -  Leo van Raay (840)  0 - 2 Partij
 Harry Vredeveldt (812)  -  René Nurmohamed (650)  0 - 2 Partij
 Arie van Nieuwkerk (876)  -  Eric Dubelaar (867)  2 - 0 R

STAND
Pl Naam Rating Cat. We Wi Re Ve Pu Wp SB
1   Lucien Farzan    1e   7 5 1 1 11 61 94
2   Cor van Setten   996   1e   7 5 1 1 11 58 87
3   Bert Roest   982   1e   7 5 1 1 11 52 74
4   Kumar Bihari   963   1e   7 4 2 1 10 58 77
5   Dick de Boer   928   1e   7 3 3 1 9 52 58
6   Arie van Nieuwkerk   876   1e   7 3 3 1 9 51 61
7   Jan Ongolesono    1e   7 3 3 1 9 49 57
8   Gerard Benning   1006   1e   7 3 2 2 8 60 55
9   Arie Koster   1011   1e   7 2 4 1 8 54 54
10   Hennie van Lambalgen   753   1e   7 1 5 1 7 59 55
11   Ben van der Linden   965   1e   7 3 1 3 7 53 47
12   Cor Vonk   796   1e   7 1 5 1 7 51 46
13   Hans Verhoeven   860   1e   7 2 3 2 7 51 44
14   Chris Schippers   784   1e   7 2 3 2 7 49 40
15   Eric Dubelaar   867   1e   7 1 5 1 7 48 46
16   Sjef Valk Jr.   907   1e   7 2 3 2 7 46 38
17   Saan Bouw   862   1e   7 3 1 3 7 44 33
18   Adri Timp   956   1e   7 1 5 1 7 41 39
19   Nico Verhoeven   928   1e   7 2 2 3 6 48 33
20   Hans Loots   875   1e   7 1 4 2 6 44 30
21   Leo van Raay   840   1e   7 1 4 2 6 42 26
22   Jaap Langerak   892   1e   7 1 3 3 5 46 26
23   Wim de Jong   851   1e   7 1 3 3 5 43 26
24   René Nurmohamed   650   1e   7 1 3 3 5 42 25
25   Ad Vreeswijk   805   1e   7 1 2 4 4 44 18
26   Henny Pikker   620   1e   7 1 2 4 4 44 17
27   Hans Vermeij   752   1e   7 1 2 4 4 41 15
28   Harry Vredeveldt   812   1e   7 0 2 5 2 41 13  UITSLAGEN TWEEDE KLASSE 
 wo 05-04-2017   Ruud de Koning (706)  -  René Runhaar (780)  0 - 2 Partij
 Ad Beuk   -  Robert De Wolf (740)  0 - 2 Partij
 Piet van Dijk (734)  -  Andreas Ongers (453)  2 - 0 Partij
 Adriaan Noorman (655)  -  Frits Frijlink (601)  2 - 0 Partij
 Anton van Ginkel (648)  -  Henk Krops (471)  2 - 0 R

STAND
Pl Naam Rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  We  Wi  Re  Ve  Pt  SB 
1  René Runhaar    780  X .. 2 .. 2 2 2 2 2 2 7 7 0 0 14 70
2  Robert De Wolf    740  .. X .. 2 2 2 2 0 2 2 7 6 0 1 12 62
3  Ruud de Koning    706  0 .. X 2 0 2 2 .. 1 2 7 4 1 2 9 45
   Adriaan Noorman   655  .. 0 0 X 2 .. 2 2 1 2 7 4 1 2 9 35
5  Piet van Dijk    734  0 0 2 0 X 1 .. 2 2 .. 7 3 1 3 7 39
   Anton van Ginkel   648  0 0 0 .. 1 X .. 2 2 2 7 3 1 3 7 21
7  Frits Frijlink    601  0 0 0 0 .. .. X 2 1 2 7 2 1 4 5 11
8  Andreas Ongers    453  0 2 .. 0 0 0 0 X .. 2 7 2 0 5 4 24
9  Ad Beuk   0 0 1 1 0 0 1 .. X .. 7 0 3 4 3 23
10  Henk Krops    471  0 0 0 0 .. 0 0 0 .. X 7 0 0 7 0 0

Loting 8e ronde

Hoofdklasse:
Leo van der Laan - Harry de Waard; Evert van de Pol - Arne van Mourik; Cock van Wijk - Erik Maijenburg; Laura Timmerman - Andrew Tjon a Ong; Wouter van Beek - Frits Stuger; Kennedy Krishnadath - Peter Frans Koops; Jelmer Martens - Bryan Brank; Ruud Klaarenbeek - Ton van der Ploeg; Toys Sheoratan - Wim Bor 2-0 (reglementair).

Eerste klasse:
Arie van Nieuwkerk - Lucien Farzan; Cor van Setten - Bert Roest; Kumar Bihari - Jan Ongolesono; Arie Koster - Dick de Boer; Gerard Benning - Adri Timp (20 april); Hennie van Lambalgen - Saan Bouw; Chris Schippers - Ben van der Linden; Cor Vonk - Sjef Valk jr.; Hans Verhoeven - Eric Dubelaar; Nico Verhoeven - Rene Nurmohamed; Hans Loots - Leo van Raay; Harry Vredeveldt - Jaap Langerak; Wim de Jong - Henny Pikker; Hans Vermeij - Ad Vreeswijk;

Tweede klasse:
René Runhaar - Adriaan Noorman; Frits Frijlink - Anton van Ginkel; Henk Krops - Piet van Dijk 0-2; Andreas Ongers - Ad Beuk; Robert De Wolf - Ruud de Koning;

Ga naar Toernooibase voor de detailuitslagen