Persoonijk kampioenschap UPDB - Ronde 5

Harry de Waard slaat aanval op koppositie af


Foto's van Harry de Waard

In de vijfde ronde van het persoonlijk kampioenschap wist Harry de Waard een aanval van Arne van Mourik op zijn eerste plek af te slaan. Hierdoor wist concurrent Andrew Tjon a Ong iets van zijn achterstand ongedaan te maken. In de Eerste klasse blijft Lucien Farzan verbazen. Nu wist hij in tweede instantie combinatief toe te slaan tegen Gerard Benning. Kumar Bihari blijft achtervolgen nadat hij wist te winnen van Nico Verhoeven. Dick de Boer en Cor van Setten volgen op twee punten achterstand maar daar kunnen nog enkele spelers bij komen. In de tweede klasse heeft René Runhaar een mooi gat geslagen met de concurrentie. Zelf wist hij nog alle partijen te winnen. Dat lukte Ruud de Koning lange tijd ook maar nu moest hij het onderspit delven tegen Piet van Dijk.

Zoals vermeld sloeg koploper Harry de Waard de aanval op zijn positie, van plaatsgenoot Arne van Mourik, bekwaam af. Na ampele overwegingen besloot Arne al vroeg een 'losse zwarte randschijf' op veld 25 te plaatsen, in de hoop dat Harry zijn korte vleugel te vol zou laten. Inderdaad ontstond er langzamerhand spanning aan de andere vleugel, zeker toen Harry een bruggenhoofd 27 aandurfde. De scherpste variant kwam op het bord, maar geen van beiden maakte een fout. Op zijn 39e zet moest Harry wel oppassen voor een dreiging. Maar op hetzelfde moment kon de ADG-er een doorbraakcombinatie nemen die pas achteraf door hem werd gezien. Die doorbraak gaf wel een gunstig uitgangspunt voor Harry maar of deze gewonnen zou zijn geweest….. (39. 34-30 25x34 40. 37-31 26x37 41. 32x41 21x23 42. 33-28 23x43 43. 48x08).
In de tijdnoodfase die volgde waren beiden ook op hun qui vive toen het een echt centrum-omsingelingspelletje werd. Nadat met plak-en damwerk bijna alle stukken van het bord waren verdwenen werd de vrede getekend.

Door deze remise zag Andrew Tjon A Ong kans om terug te komen in de titelstrijd. Lang had de kampioen van 2015 en 2016 weinig in te brengen tegen Toys Sheoratan. Toys opereerde in klassiek rustig en zijn stelling was dan ook goed speelbaar. Echter, een ruil naar de rand zorgde ervoor dat hij het centrum aan Andrew moest laten. Die maakte daar op zijn beurt handig gebruik van en na een kleine lokzet was het gelijk uit.

Cock van Wijk verzuimde om naast koploper De Waard te komen. Leo van der Laan kwam goed uit de opening maar het vervolgde was niet best zodat Cock steeds beter kwam te staan. Uiteindelijk wist Cock een gewonnen stelling op het bord te toveren, maar de enige echte fout kwam ook van hem waardoor Leo nog tevreden met een punt huiswaarts mocht keren.

Zonder geluk vaart niemand wel. Frits Stüger kan erover meepraten want hij kwam in grote problemen tegen Peter Frans Koops. Na een rustige opening werd het toch vrij vlot spannend omdat Frits een ruil deed om flankspel op het bord te krijgen. Deze actie was onbesuisd want Frits kwam in een technisch verloren stelling terecht. Peter Frans Koops had zeeën van tijd, zelfs meer dan een uur maar wist zijn gewonnen stelling niet over de streep te trekken tegen Frits, die in hevige tijdnood toch optimaal profiteerde van een zwakke zet van Koops met remise tot gevolg.

Ook Laura Timmerman kruipt langzaam weer terug naar de top. Dit ging ten koste van Kennedy Krishnadath. Lang was er helemaal niets aan de hand voor de UDG-er. Met een ruiltje hier en daar kwam Laura wel wat makkelijker uit de opening maar van de hoge hek ging nog weinig dreiging uit. Kennedy overzag echter een 3 om 2 doorbraak die bij gebrek aan een vangstelling ook gelijk uit was.

Ton van der Ploeg wist als enige hoofdklasser een blauwe notering te scoren. Tegenstander Wouter van Beek is ondanks zijn hoge rating de afgelopen jaren weinig succesvol in het PK en bereikte in klassiek ook nu bitter weinig. De partij begon klassiek maar switchte naar een KVO. Op dat moment leek Wouter even iets grip te krijgen maar secuur spel van Ton zorgde ervoor dat de spelers terugkeerden naar klassiek met een goede stelling voor de Gooi&Eemland-speler. Wouter zag zich dan ook genoodzaakt om op de 48e zet naar remise af te wikkelen om grotere averij te voorkomen.

De nummer drie van vorig jaar is ook nog niet in goeden doen. Wel speelde Erik Maijenburg veruit zijn beste partij van het kampioenschap tot op heden. Aanvallen was het devies maar Evert van de Pol verleende aanvankelijk weinig medewerking en hield de rijen gesloten. Om toch tot attractief spel te komen besloot Erik een ruil met 18-23x22 in het spel te gooien. Optisch beter spel voor Evert maar Erik kon rustig aansluiten en wachten op de beslissingen van Evert. Uiteindelijk bereikte Erik met sterk laveren zijn doel en kon naar 28 ruilen met een mooi aanvalsblok. Niet veel later gaf niemand meer een cent voor de stelling van Evert maar de stelling was moeilijker te winnen dan gedacht. Een a-positionele ruil werd niet genomen door Erik. Zonde, want dat was de enige winstgang. In de partij kon Evert na een foutieve ruil door het oog van de naald ontsnappen.

Jelmer Martens en Ruud Klaarenbeek maakten er een spannende partij van. Dat kwam met name omdat Ruud een afwikkeling over het hoofd zag die hem bijna een schijf kostte. Of Jelmer met beter spel de schijf wel zou kunnen behouden is de vraag. In het vervolg koos Jelmer voor een aanval op schijf 24. Dit mislukte echter waardoor Ruud nog in het voordeel kwam. Uiteindelijk wist Ruud sneller op dam te komen maar Jelmer kon door middel van een schijfoffer het punt veilig stellen.

Bryan Brank doet het goed en steeg met stip naar de middenmoot na zijn zege op Willem Bor. Bryan kreeg een flankaanval op het bord met enorm terreinvoordeel. Wel moest Bryan erg op zijn tellen passen wat hem veel tijd kostte. Hierdoor moest Bryan nog 28 zetten doen in 12 minuten en dat leek teveel van het goede. Willem had kunnen profiteren op de 42e zet maar miste schijfwinst. In het vervolg kwam het terreinvoordeel van Bryan tot uiting en kon Willem de aanval niet meer tegenhouden.

Eerste klasse

Lucien Farzan blijft maar winnen! Gerard Benning was ditmaal de klos. Lang leek dit echter niet zo te zijn. De aanval van Gerard leek echter soeverein en de omsingeling van Lucien wat omslachtig. In het middenspel maakte Gerard echter de eerste fout waardoor Lucien op de 28e zet al een winnende doorbraak of schijfwinst had kunnen boeken. Dit werd niet gemist maar om onduidelijke redenen niet verzilverd door Lucien.

Misschien wilde hij een zet later met damgeven veel mooier winnen? Gerard trapte er niet in en het spel ging verder maar… Lucien had er weer wat ingevlochten en op de 32e zet was het wel bingo! Gerard verzuimde zijn stelling te consolideren, liep op met 28-23 en ging er combinatief aan.

Eerder wist Kumar Bihari al te winnen, dit ging ten koste van Nico Verhoeven. Nico koos voor de aanval en verkreeg een mooie stelling. Een grote ruil nemen op de 28e zet en de problemen waren voor Kumar niet te overzien zijn geweest. Echter, er zat ook een dammetje in en Nico besloot deze te nemen. Kumar had deze dam echter op fraaie wijze vergiftigd. Nico bleef op slag, Kumar had een vrij tempo en sloeg er zo vier af naar 45. Omdat het dammetje van Nico ook wat materiaal had gekost was doorspelen met drie schijven minder uiteraard kansloos.

Dick de Boer blijft achtervolgen na een puntendeling. Eric Dubelaar speelde goed en degelijk tegen waardoor Dick in de partij niets bereikte. Sterker nog: in het late eindspel waren de kansen zondermeer voor de speler van LDV. Eric en Dick besloten echter tot remise op de 56e zet maar Eric had een eindspel met een dam meer wellicht nog wel even aan moeten gaan.

Cor van Setten en Jan Ongolesono maakten er een foutenfestival van. De eerste fout was van Jan omdat hij een bekende slagwending over het hoofd zag. Na 9 zetten mocht Jan met een schijf minder verder maar Cor ‘blunderde’ en liet een dam toe. Hij had echter het geluk dat deze gelijk weer af te pakken was, met nog steeds een schijfje meer. Gelukkig voor Cor bleef hij daarna goed bij de les en kan zodoende weer aansluiten bij de top.

In de middenmoot wist Hennie van Lambalgen een mooie, dwingende stand op het bord te krijgen tegen Arie van Nieuwkerk. Uiteindelijk wist Hennie door een combinatie schijfwinst te boeken maar moest deze teruggegeven om een doorbraak te voorkomen. In het vervolg moesten beide spelers opletten om niet in een dubbele oppositie terecht te komen wat beiden lukte.

In een mooie klassieke partij probeerde Sjef Valk jr het centrum te veroveren. Maar Chris Schippers gaf goed tegenspel door af te ruilen en het centrum weer terug te snoeien. Halverwege had Sjef een keurige geometrische ruit op het bord getoverd. Maar van echt voordeel was geen sprake. Sjef profiteerde niet van de uitgedunde korte vleugel. Maar hij viel aan op de degelijk opgebouwde lange vleugel van Chris. Op de 34e zet gooide wit de boel op door een flinke afruil. Aanvankelijk leek er voordeel voor Sjef te zijn. Maar na 41. ... 23-28 kon wit zich los ruilen en kwamen de spelers remise overeen.

De partij Saan Bouw versus Ad Vreeswijk was helaas van korte duur. Zwart koos op de 10e zet voor de hek met 19-24 en ging links over op flankaanval met 11… 16-21. Op de 13e zet verbrak Ad de hek door terug af te ruilen en ging links verder met de opbouw. Wit nam het centrum en ruilde met 30-24, 19x30, 34x25. Ad speelde 14-19 op de 19e zet en trapte in een zetje. Ad nam de dam af ten koste van twee schijven en gaf het daarna op.

De partij tussen Ben van der Linden en Henny Pikker werd een positionele partij. Lang leek deze gelijk op te gaan. Ben kreeg echter in een negen om negen grip op de stelling en wist uiteindelijk schijf- en partijwinst te boeken.

Harry Vredeveldt kan zijn draai ook nog niet vinden en moest nu zijn meerdere erkennen in Hans Vermeij. Lange tijd had Harry echter het beste van het spel en moest Hans genoegen nemen met een verdedigende rol. Harry had een mooie aanval op de lange vleugel maar liet het voordeel verwateren waar Hans optimaal van profiteerde. Toen Harry goed dacht te doen met een drie om drie ruil verloor hij binding op beide vleugels. Om dit te herstellen koos hij niet het juiste plan. Hans profiteerde optimaal, dreigde met kleine zetjes en dwong een gewonnen stelling af die hij ook verzilverde.

René Nurmohamed blijft het goed doen in de eerste klasse. Tegenstander Jaap Langerak dacht de lange vleugel van René lam te kunnen leggen maar deed dit foutief waarna René 24-29 speelde en zelfs het beste van het spel had. Door zorgvuldig spel kon Jaap de stelling wel weer in evenwicht krijgen maar meer ook niet en zo scoorde René een dik verdiend punt!

Leo van Raaij wist zijn schijfwinst niet te verzilveren tegen Wim de Jong. Lang ging het gelijk op maar uiteindelijk wist Leo met een hoge hek toch mooi voordeel te bewerkstelligen. Toen Wim in een eenvoudige truc liep leek het gedaan. Leo offerde een schijf om op dam te komen maar mocht geen dam halen. Hij deed dit toch, waarna deze er weer af ging. Leo behield hierdoor wel zijn plusschijf maar de stelling was potremise omdat Wim zo door de korte vleugel kon lopen van Leo.

De wedstrijden tussen Arie Koster – Hans Verhoeven; Cor Vonk – Adri Timp en Bert Roest – Hans Loots worden later ingehaald.

Tweede klasse

In de tweede klasse heeft René Runhaar alleen de koppositie ingenomen. Zijn partij tegen Ad Beuk kende vanuit de opening klassiek en nadat Ad vroegtijdig ruilde naar het kerkhofveld stuurde René aan op een kansrijke omsingeling. Die lukte mede omdat Runhaar er een mooi kleinigheidje inbracht wat hem schijfwinst opleverde. Ad probeerde met een schijf minder nog wel het een en ander maar was in het vervolg kansloos.

Ruud de Koning kon helaas niet volgen en verloor van Piet van Dijk. In een rustige partij zonder moeilijkheden of hoogtepunten ging het lange tijd gelijk op. Dat bleef zo doorgaan tot de 43e zet. Toen overzag Ruud een lichte combinatie. Piet miste deze niet en de overgebleven stelling was niet moeilijk meer naar winst te voeren.

Robert De Wolf en Anton van Ginkel leverden een bijzonder duel. Lang ging het gelijk op maar in klassiek wist Robert toch het beste van het spel te krijgen en een schijf voor te komen. Anton vocht echter door en omdat Robert niet de beste voortzettingen koos, moest hij de schijf weer teruggeven. Maar hij deed dit verkeerd waardoor hij zelf met een houtje minder verder moest. De tijd was inmiddels ook een rol gaan spelen en Anton moest nog een aantal zetten doen binnen 30 seconden. Dat lukte niet, en met een zet te weinig ging Van Ginkel in een gewonnen stelling door de klok.

De strijd tussen de clubgenoten Adriaan Noorman en Andreas Ongers werd in het voordeel van Adriaan beslist. Lange tijd leek dit niet zo te verlopen en Andreas wist zelfs een houtje voor te komen. In het vervolg raakte hij echter toch nog het spoor bijster waarvan Adriaan profiteerde.


Uitslagen en standen

 UITSLAGEN HOOFDKLASSE 
 ma 06-03-2017   Evert van de Pol (1085)  -  Erik Maijenburg (1175)  1 - 1 Partij
 wo 08-03-2017   Harry de Waard (1190)  -  Arne van Mourik (1241)  1 - 1 Partij
 Cock van Wijk (1260)  -  Leo van der Laan (1128)  1 - 1 Partij
 Andrew Tjon A Ong (1270)  -  Toys Sheoratan (1103)  2 - 0 Partij
 Laura Timmerman (1135)  -  Kennedy Krishnadath (956)  2 - 0 Partij
 Wouter van Beek (1246)  -  Ton van der Ploeg (1003)  1 - 1 Partij
 Frits Stuger (933)  -  Peter Frans Koops (1129)  1 - 1 Partij
 Bryan Brank (1050)  -  Willem Bor (1019)  2 - 0 Partij
 Jelmer Martens (1140)  -  Ruud Klaarenbeek (1082)  1 - 1 Partij

STAND  
1   Harry de Waard  MF  1190 H 5 3 2 0 8 29 46
2   Arne van Mourik   1241 H 5 2 3 0 7 30 38
3   Cock van Wijk   1260 H 5 2 3 0 7 28 39
4   Andrew Tjon A Ong  MF  1270 H 5 2 3 0 7 25 32
5   Leo van der Laan   1128 H 5 1 4 0 6 27 30
6   Laura Timmerman   1135 H 5 3 0 2 6 26 22
7   Frits Stuger   933 H 5 2 2 1 6 24 23
8   Toys Sheoratan   1103 H 5 2 1 2 5 27 18
9   Peter Frans Koops   1129 H 5 1 3 1 5 26 23
10   Wouter van Beek   1246 H 5 1 3 1 5 25 22
11   Bryan Brank   1050 H 5 1 3 1 5 24 20
12   Ton van der Ploeg   1003 H 5 0 4 1 4 25 19
13   Kennedy Krishnadath   956 H 5 1 2 2 4 25 17
14   Erik Maijenburg   1175 H 5 0 4 1 4 20 15
15   Evert van de Pol   1085 H 5 0 3 2 3 22 11
16   Jelmer Martens   1140 H 5 0 3 2 3 22 9
17   Ruud Klaarenbeek   1082 H 5 0 3 2 3 21 12
18   Willem Bor   1019 H 5 0 2 3 2 24 6UITSLAGEN EERSTE KLASSE
 di 14-02-2017   Nico Verhoeven (928)  -  Kumar Bihari (963)  0 - 2 Partij
 wo 08-03-2017   Gerard Benning (1006)  -  Lucien Farzan   0 - 2 Partij
 Dick de Boer (928)  -  Eric Dubelaar (867)  1 - 1 Partij
 Arie van Nieuwkerk (876)  -  Hennie van Lambalgen (753)  1 - 1 Partij
 Jan Ongolesono   -  Cor van Setten (996)  0 - 2 Partij
 Chris Schippers (784)  -  Sjef Valk Jr. (907)  1 - 1 Partij
 Saan Bouw (862)  -  Ad Vreeswijk (805)  2 - 0 Partij
 Ben van der Linden (965)  -  Henny Pikker (620)  2 - 0 Partij
 Hans Vermeij (752)  -  Harry Vredeveldt (812)  2 - 0 Partij
 René Nurmohamed (650)  -  Jaap Langerak (892)  1 - 1 Partij
 Wim de Jong (851)  -  Leo van Raay (840)  1 - 1 Partij
 Arie Koster (1011)  -  Hans Verhoeven (860)  -  
 di 14-03-2017   Cor Vonk (796)  -  Adri Timp (956)  -  
 ma 20-03-2017   Bert Roest (982)  -  Hans Loots (875)  -  

STAND
Pl Naam Rating Cat. We Wi Re Ve Pu Wp SB
1   Lucien Farzan    1e   5 4 1 0 9 26 47
2   Kumar Bihari   963   1e   5 3 2 0 8 25 37
3   Dick de Boer   928   1e   5 2 3 0 7 27 34
4   Cor van Setten   996   1e   5 3 1 1 7 27 31
5   Gerard Benning   1006   1e   5 2 2 1 6 30 29
6   Hennie van Lambalgen   753   1e   5 1 4 0 6 28 33
7   Arie van Nieuwkerk   876   1e   5 2 2 1 6 25 25
8   Eric Dubelaar   867   1e   5 1 4 0 6 21 26
9   Arie Koster   1011   1e   4 2 1 1 5 23 27
10   Bert Roest   982   1e   4 2 1 1 5 22 20
11   Hans Verhoeven   860   1e   4 2 1 1 5 17 17
12   Ben van der Linden   965   1e   5 2 1 2 5 27 23
13   Jan Ongolesono    1e   5 1 3 1 5 26 24
14   Chris Schippers   784   1e   5 1 3 1 5 22 19
15   Sjef Valk Jr.   907   1e   5 1 3 1 5 22 18
16   Saan Bouw   862   1e   5 2 1 2 5 21 17
17   Jaap Langerak   892   1e   5 1 3 1 5 16 13
18   Hans Loots   875   1e   4 0 4 0 4 15 15
19   Nico Verhoeven   928   1e   5 1 2 2 4 25 13
20   Hans Vermeij   752   1e   5 1 2 2 4 18 10
21   Cor Vonk   796   1e   4 0 3 1 3 21 14
22   Adri Timp   956   1e   4 0 3 1 3 17 13
23   Leo van Raay   840   1e   5 0 3 2 3 27 12
24   René Nurmohamed   650   1e   5 0 3 2 3 23 13
25   Wim de Jong   851   1e   5 0 3 2 3 22 11
26   Henny Pikker   620   1e   5 1 1 3 3 22 7
27   Ad Vreeswijk   805   1e   5 0 2 3 2 28 10
28   Harry Vredeveldt   812   1e   5 0 2 3 2 22 10UITSLAGEN TWEEDE KLASSE
 wo 08-03-2017   Ad Beuk   -  René Runhaar (780)  0 - 2 Partij
 Piet van Dijk (734)  -  Ruud de Koning (706)  2 - 0 Partij
 Anton van Ginkel (648)  -  Robert De Wolf (740)  0 - 2 Partij
 Adriaan Noorman (655)  -  Andreas Ongers (453)  2 - 0 Partij
 Frits Frijlink (601)  -  Henk Krops (471)  2 - 0  

STAND
Pl Naam Rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  We  Wi  Re  Ve  Pt  SB 
1  René Runhaar    780  X .. .. 2 .. .. 2 2 2 2 5 5 0 0 10 28
2  Robert De Wolf  740  .. X .. .. 2 2 0 2 .. 2 5 4 0 1 8 26
3  Ruud de Koning    706  .. .. X 0 2 2 .. 2 .. 2 5 4 0 1 8 26
4  Piet van Dijk    734  0 .. 2 X 0 .. .. 1 2 .. 5 2 1 2 5 23
5  Adriaan Noorman   655  .. 0 0 2 X .. 2 .. 1 .. 5 2 1 2 5 20
6  Frits Frijlink    601  .. 0 0 .. .. X 2 .. 1 2 5 2 1 2 5 10
7  Andreas Ongers    453  0 2 .. .. 0 0 X .. .. 2 5 2 0 3 4 16
8  Anton van Ginkel  648  0 0 0 1 .. .. .. X 2 .. 5 1 1 3 3 9
9  Ad Beuk     0 .. .. 0 1 1 .. 0 X .. 5 0 2 3 2 10
10  Henk Krops    471  0 0 0 .. .. 0 0 .. .. X 5 0 0 5 0 0

Loting 6e ronde

Hoofdklasse:
Andrew Tjon A Ong – Harry de Waard; Laura Timmerman – Arne van Mourik; Frits Stuger – Cock van Wijk; Leo van der Laan – Bryan Brank; Toys Sheoratan – Erik Maijenburg; Peter Frans Koops – Wouter van Beek; Kennedy Krishnadath – Ton van der Ploeg; Jelmer Martens – Evert van de Pol; Ruud Klaarenbeek – Wim Bor

Eerste klasse:

Omdat de partij tussen Bert Roest en Hans Loots pas maandagavond wordt ingehaald,
heb ik vast besloten te loten voor de volgende ronde zodat iedereen zich indien gewenst een beetje kan voorbereiden.
- Erik Maijenburg

Kumar Bihari - Lucien Farzan; Cor van Setten - Dick de Boer; Jaap Langerak - Gerard Benning; Eric Dubelaar - Arie Koster; Hennie van Lambalgen - Bert Roest; Hans Verhoeven - Arie van Nieuwkerk; Saan Bouw - Jan Ongelosono; Sjef Valk - Ben van der Linden; Hans Loots - Chris Schippers; Cor Vonk - Nico Verhoeven; Adri Timp - Hans Vermeij; Leo van Raay- Henny Pikker; Rene Nurmohamed - Wim de Jong; Harry Vredeveldt - Ad Vreeswijk

Tweede klasse:
René Runhaar – Frits Frijlink; Henk Krops – Adriaan Noorman; Andreas Ongers – Anton van Ginkel; Robert De Wolf – Piet van Dijk; Ruud de Koning – Ad Beuk


Ga naar Toernooibase voor de detailuitslagen