Beker gaat naar Zenderstad
(verslag Maarten Kolsloot)
DC Hilversum stond verrassend in de bekerfinale van de UPDB. Zenderstad was de tegenstander en ook zwaar favoriet: met een legertje 1300-spelers is de club bijna niet te kloppen in wedstrijden met viertallen. Voordeel: vier remises waren genoeg voor de bezoekers om de beker mee naar Hilversum te nemen. Dat was ook een beetje het doel.
Meevallertje vooraf: Rik Verboon was er niet bij, kennelijk ziek als ik het goed hoorde en dat scheelde een slok op een borrel. Dat betekende ook dat Wim Vlooswijk aan bord 4 Bert Habets trof en niet een veel sterkere tegenstander.
Peter van Heun trof op het eerste bord Martijn de Leeuw en daar verscheen een interessante opening met opgedrongen randschijven. Peter speelde al zijn basisschijven op. Het oogde niet overal even evenwichtig qua schijvenverdeling, maar Peter lachte dat na afloop vrolijk weg. Dat zal wel terecht geweest zijn want het werd remise.
Ton Bollebakker mocht het een treetje lager, op bord 2, proberen tegen Koos van Amerongen. Een opening met een offer leverde spel met een randschijf op. Ergens overzag Koos iets in de opbouw en Ton kwam sterk in het spel. Uit m’n ooghoek zag ik allemaal geschuif met dammen. En er werd driftig geanalyseerd na afloop. Ton had kansen, maar dat is tegen Koos niet altijd genoeg. De uitslag was remise.
Best gunstig want hiermee waren de twee sterkste IJsselsteiners aan banden gelegd. Wim mocht dat ook doen met Bert Habets. Een rustige opening, een klassiekje en ergens was het remise alsof het nooit anders gekund had. Maar dat kan ook aan de uitstraling van Wim liggen: niks aan de hand. In ieder geval goed gedaan door Wim. En 3-3 betekende dat Maarten het vierde punt alleen maar hoefde binnen te koppen.
Tja. Dat ging niet zo. Maarten speelde tegen Martijn van der Klis een beetje moeizaam. Te langzaam en niet helemaal scherp op het moment dat het moest. Van der Klis offerde om nog wat te creëren toen het lastigste eigenlijk achter de rug was voor Maarten. Een tegenoffer met 25-30 en 23-29 gaat richting een punt. Nu overzag Maarten een dreigende twee om twee en werd een kansloos eindspel bereikt. Van der Klis won verdiend en Zenderstad klopte weer een topteam met minimaal verschil: 5-3. Dat is natuurlijk ook gewoon een kwaliteit.
De beker ging dan ook terecht naar Zenderstad. Er was applaus er waren vriendelijke handdrukken en de herinnering aan een goed toernooi voor DC Hilversum. De landelijke finale is bereikt en dat is een prijs op zich.
Scroll naar boven