In de Hoofdklasse vielen maar liefst vier remises te noteren. Alleen Andrew Tjon A Ong deed goede zaken door Evert van de Pol te verslaan. Hij nam daardoor de koppositie over van de ADG’er.
Kort maar krachtig kon Evert van de Pol zijn over zijn optreden tegen Andrew,

gesloten klassiek waarbij hij meende dat het allemaal speelbaar was. Na een ruil naar veld 22 kwam er een Hoogland op het bord. Evert onderschatte de stelling compleet en zo had de Maarssenaar al na 30 zetten de partij beslist.

Fred Wortel en Bram Cysouw speelden een vlakke opening. In het klassieke middenspel stond Fred wat gemakkelijker, maar door een onnauwkeurige zet kreeg de Barnevelder groot voordeel. In een complex eindspel werd de winst niet gevonden en eindigde de partij toch in remise.

Vanuit de 33-29 19-24 opening, die door Kennedy Krishnadath wel vaker wordt gehanteerd om afwachtend laveerspel te kunnen spelen, slaagde tegenstander Cock van Wijk er niet goed in actief een sterk centrum op te bouwen. Hij hield er namelijk lange tijd rekening mee dat de Utrechter op een goed moment naar gesloten klassiek zou willen switchen. Maar omdat hij niet voor deze variant koos en nog meer de rand opzocht, probeerde Cock met een wat opportunistische centrumaanval zijn tegenstander tot wat meer actie te provoceren. Kennedy bleef echter volharden in zijn gedegen omsingelingsspel dat hem zelfs de betere positie opleverde. Wel dunde het materiaal verder uit en in een geladen (en vooral voor Cock gevaarlijke) 7-om-7 stelling  bood Kennedy remise aan dat door Cock werd aanvaard.

Ook Wim Vlooswijk deelde de punten met Jelmer Martens. De Hilversummer speelde de Roozenburg-opening van Jelmer wat onvoorzichtig tegen. Hij loste dit op via een leuk tijdelijk offer, al leek de Gooilanddammer door de randschijven van Wim wat gemakkelijker te staan. In het middenspel nam de speler van dcHilversum het initiatief terug en omsingelde de centrale voorpost van Jelmer. Maar nadat deze van het bord ging, werd het snel remise.

Harry de Waard had weer moeite met Jan Ongolesono, de ‘ongrijpbare.’ Vanuit klassiek kreeg de Zeistenaar positioneel nadeel, maar met behendig manoeuvreren wist hij het hoofd boven water te houden en zijn stelling de veilige remisehaven in te schuiven. Het zoveelste duel van Harry waarbij Jan de meerdere was maar niet tot winst kon komen.

De partij Ton van der Ploeg – Arne van Mourik en Leo van der Laan – Lucien Farzan zijn uitgesteld en worden maandag 6 maart gespeeld.

In de Eerste klasse vergrootte Hensley Nepomuceno zijn voorsprong door te winnen van Harry Vredeveldt, terwijl zijn concurrenten remise speelden. Dirk Bijkerk, Gerard Benning en Hans Verhoeven wonnen en stijgen daardoor op de ranglijst. Lange tijd leek het erop dat Eric Dubelaar ook zou winnen, maar hij liet  Hans Vermeij onnodig glippen naar remise.

Harry Vredeveldt liet zich de kaas van het brood eten door Hensley Nepomuceno, door in een gemakkelijke stand op de 33e zet voor een verkeerd plan te kiezen om de aanval op zijn lange vleugel te ontregelen. Een verkeerde afruil In het eindspel deed hem de das om, waardoor hij vastliep. Hensley heeft nu 2 punten voorsprong op Ben van der Linden, die in een spannende partij remiseerde met Arie Koster.

Dirk Bijkerk won na vier remises eindelijk eens een keer en hoe: met een vijfklapper gaf hij Jaap Langerak het nakijken. Volgens Dirk ging dit als volgt: In de later naar klassiek afwikkelende partij ontwikkelde Dirk met wit zijn lange vleugel lage tijd niet, en evenzo Jaap met zwart zijn korte vleugel niet. De strijd concentreerde  zich dan ook rond de bezetting van de centrumvelden  en activiteiten op de andere vleugel. Zwart maakte het zichzelf positioneel moeilijk door de kroonschijf op te spelen en niet lang daarna een heuse vijfklapper over het hoofd te zien. Jaap reikte onmiddellijk de hand nadat de combinatie Dirk een dam opleverde inclusief twee stukken winst.

Arie Koster en Ben van der Linden lieten elkaar zweten. Ben haalde dam, die Arie weer af kon nemen en het initiatief over kon nemen. Het befaamde drukspel van Arie leverde dit keer niet meer dan remise op.

Ook Hans Loots sleepte tegen Jan Koerselman een remise uit het vuur en er werd nog lang nagespeeld om te zien of het een terechte uitslag was. Voor Hans in ieder geval een prima resultaat, gezien het ratingverschil.

Mahesh Shankhar beet in het zand tegen de grieperige Gerard Benning, die al vroeg op de avond twee punten op zijn naam schreef

Eric Dubelaar leek in het eindspel recht op de winst af te gaan; iedere speler zou het daarna voor gezien houden, maar Hans Vermeij – met een steeds roder wordend hoofd – echter niet. Hij bleef op kansjes loeren om tot remise te komen. Tot verbazing van de kijkers lukte het hem na een lange avond dan toch!

In de Tweede klasse speelde koploper Sjef Valk remise tegen Peter van der Zwaag in een foutloos duel. Dit kan niet worden gezegd van de overige partijen. Gewonnen standen werden remise en Jan Drijver kreeg de overwinning in remisestand cadeau van Mario Lambrechts.

Sjef Valk en Peter van der Zwaag waren tevreden over hun partij: geen fouten in de spannende strijd om het middenveld, bezorgden ze elkaar een genoeglijke damavond.

Jan Drijver leek aan de mindere hand, maar toen Mario ging offeren voor een tweede dam, ging het vervolg op in goede bedoelingen van remisekansen tot een absurd verlies. Mario schrijft hierover: “In de partij Mario – Jan leek het erop dat Mario met wit zijn eerste winst ging pakken, toen hij 2 dammen en een paar schijven tegen 1 dam en een schijf stond. Doordat wit dacht de zwarte dam vast te kunnen zetten op de lange diagonaal, gaf Mario de dam om dat te bereiken, maar dat bleek niet te kloppen. Een paar zetten later zette wit zijn dam verkeerd neer waardoor zwart met een schijf afdwong dat de witte dam en een schijf geslagen werden. En zo was een winnende stelling alsnog verloren”. Jan kon tevreden huiswaarts keren en staat nu gedeeld drie met 6 uit 5. De volgende speelt hij tegen de Dummy en komt dan op 8 uit 6; voorlopig een prima resultaat.

Roy Verveer en Ruud de Koning hielden het ten slotte op remise, nadat Roy dam haalde op het minst kansrijke veld 2. Ruud blijft hierdoor tweede met één punt achterstand van de leider in het klassement.

Piet van Dijk miste in een gewonnen stand jammerlijk de winst tegen Andreas Ongers, die daardoor voor de tweede keer achter elkaar een blauwe notering scoorde. Piet stond zelfs nog gewonnen toen de partij remise gegeven werd.

De uitslagen: Hoofdklasse Evert van de Pol – Andrew Tjon A Ong 0-2; Bram Cysouw – Fred Wortel 1-1; Ton van der Ploeg – Arne van Mourik uitgesteld; Leo van der Laan – Lucien Farzan uitgesteld; Jan Ongolesono – Harry de Waard 1-1; Cock van Wijk – Kennedy Krishnadath 1-1; Jelmer Martens – Wim Vlooswijk 1-1.
Eerste klasse Harry Vredeveldt – Hensley Nepomuceno 0-2; Arie Koster – Ben van der Linden 1-1; Jan Koerselman – Hans Loots 1-1; Dirk Bijkerk – Jaap Langerak 2-0; Mahesh Shankar – Gerard Benning 0-2; Hans Verhoeven – Cor Vonk 2-0; Karel Hammacher – Leo van Raaij 1-1; Eric Dubelaar – Hans Vermeij 1-1.
Tweede klasse
Peter van der Zwaag – Sjef Valk 1-1; Roy Verveer – Ruud de Koning 1-1; Mario Lambrechts – Jan Drijver 0-2; Piet van Dijk – Andreas Ongers 1-1; René Runhaar – Dummy 2-0.

 

Scroll naar boven