UDG-Vriendenkring 1 te sterk voor de eigen reserves

Verslag Paul de Heus

Ester van Muijen had in Kennedy Krishnadath een tegenstander die altijd wat passief speelt, maar ook altijd loert op een zetje. Geduldig bouwde Ester aan een mooie centrumstand en drukte Kennedy van het bord.

Ruud Klaarenbeek was een sterke vervanger van Sjef Valk. Hij hield vrij moeiteloos Paul de Heus op remise. In een slecht klassiek standje moest Paul naar remise combineren.

Patrick van der Tol bouwde zijn stand veel beter op dan Jan Ongolesono. Een grote tempovoorsprong in een klassieke stand dwong Jan een schijf te offeren. Helaas deed Patrick het daarna in tijdnood niet goed en kon Jan een benauwde remise scoren.

Arie Koster had een off-day. Hij kwam er niet aan te pas tegen Dirk Bijkerk die een sterke partij speelde.

 

Zenderstad 2 bekert verder na snelle winst op DAWO 1
Verslag Ed Kok
In de eerste ronde van de provinciale bekercompetitie won Zenderstad 2 door twee blunders van de Woudenbergers vrij eenvoudig met 6-2. Grappig detail was dat beide Woudenbergse blunders dezelfde zet 45-40 betroffen. Om 22.00 waren alle partijen al gespeeld.

Jacco Scheper (bord 4) profiteerde van de ongebruikelijke opbouw van zijn tegenstander Gerrit Pul door met een aanvalsschijf op 27 de opbouw van Gerrit te ontregelen. In een poging om met 45-40 achtergebleven schijven bij te trekken liep Gerrit in een 2 om 3 doorbraak en gaf gelijk op, 2-0.
Piet Schep speelde tegen Saan Bouw op een zetje en verwaarloosde daarbij een beetje zijn stand. De stand verwaterde daardoor en liep al snel naar remise, 3-1.
Stef Baerends nam de handschoen op van tegenstander Dick van der Velden, die onvervaard met 34-30, 20-25, 30-24 opende. In een spannend spel wat volgde gebruikte Dick wat meer tijd en had in het middenspel niet zoveel tijd meer. Dit werd fataal want ook hier volgde met het bijtrekken van achtergebleven schijf 45-40 een simpel zetje naar dam, 5-1.
Op bord 1 gingen Karl van der Horst en tegenstander Cor van Setten de complicaties uit de weg. Het was nog wel even oppassen maar na de 5-1 tussenstand werd al gauw de punten gedeeld, 6-2.

 

Zenderstad wint bekerkraker van ADG
Verslag Koos van Amerongen

Op dinsdag 31 januari speelde het eerste team van Zenderstad in wijkcentrum Het Klokhuis te Amersfoort de uitgestelde bekerwedstrijd tegen ADG. Een wedstrijd uit de eerste ronde, die ook als (halve) finale niet had misstaan. Waar de Amersfoorters met hun basisteam aantraden, speelden bij IJsselstein naast basisspelers Martijn de Leeuw en Koos van Amerongen invallers Bert Habets en Martijn van der Klis mee. Omdat de ADG’ers bij vier remises door zouden bekeren, móest er minimaal één partij gewonnen worden.

Aan het eerste bord troffen de beide kopmannen, Ben Provoost en Martijn de Leeuw, elkaar. Martijn besefte dat hij niet de aangewezen persoon was om te winnen. Toen het uit de opening enigszins spannend werd, besloot hij – tot teleurstelling van Ben – een vervlakkende variant te kiezen. De klassieke stelling die vervolgens ontstond bevatte leuke varianten, maar bood geen serieuze kansen voor beiden (1-1). Achteraf bleek Martijn nog een verrassende winst gemist te hebben.

Op dat moment waren Koos van Amerongen en Cees Strooper al klaar. Koos kwam met een klein voordeeltje uit de opening en schotelde Cees een aantal lastige opbouwkeuzes voor. Dat doorstond Cees goed, totdat hij in een klassieke stand na een typische ‘onmogelijke zet’ niet voor de beste voortzetting ging. In het laat klassieke standje dat overbleef stond Koos goed doordat hij beide vleugels controleerde. Toen Cees vervolgens een wending overzag was het op slag uit. (3-1)

Aan het tweede bord ontspon zich een boeiende strijd tussen Martijn van der Klis en Jan de Ruiter. Martijn stuurde vanuit de opening aan op een flankaanval, kreeg deze ook en Jan probeerde deze te omsingelen. Net op het moment dat de aanval van Martijn aan kracht leek te winnen, nam hij een ogenschijnlijk kansrijke dam voor twee schijven die – mede dankzij een handige meerslagfinesse –  niet bleek te winnen (4-2).

Tot slot speelde Bert Habets tegen Harry de Waard een vermakelijke partij. Na aanvankelijk een rustige opbouw van beiden volgde een gesloten klassieke stelling waarin Bert met de 2-om-2 25-20 14×34 40×20 controle over het o zo belangrijke veld 24 wist te pakken. Harry had niet beter dan een schijf offeren, maar daarmee was zijn verzet nog geenszins gebroken. Toen Bert het juiste idee (32-28!) vond maar drie zetten te laat uitvoerde, was het toch nog remise. (5-3)

In navolging van het tweede team is daarmee ook het eerste team van Zenderstad door naar de volgende ronde. Daarin wachten maandag al weer de dammers van Gooi & Eemland 2.

Scroll naar boven