In de hoofdklasse werd er weer – zoals gewoonlijk – fel gestreden om de punten. Er vielen slechts 2 puntendelingen te noteren
(verslag Harry de Waard)

Een daarvan was het gelijke spel tussen Arne van Mourik en Lucien Farzan.

De dammer uit Bunnik schreef zelf dat hij worstelt met zijn vorm. Halverwege de partij meende de OG’er eindelijk weer eens te gaan winnen.

“Maar niet heus,” aldus Arne. “Met zijn ‘grillige zetten’ wist Lucien zich gewoon los te werken, de stelling werd dunner en dunner en wat ik ook probeerde, er was niets meer te halen.” Arne moest zelfs nog oppassen zich niet te laten verleiden tot een schimmige offervariant, die er weliswaar goed uitzag maar wellicht was gestrand op een vangstelling, als Lucien het helemaal goed zou hebben gespeeld. Dat ging Arne te ver en dus werd de vrede getekend.

Ook Bram Cysouw, debutant in dit gezelschap, deelde de punten met Leo van der Laan. Maar hij kreeg beslist te weinig. Er kwam een spannende hekstelling op het bord waarbij de Baarnse dammer in het middenspel noodgedwongen een schijfje prijs moest geven. Maar op dat moment was Bram niet op zijn best. Ondanks meerdere winstvarianten werd de winst niet gevonden en uiteindelijk tot remise besloten.

Voorts vielen er in de hoofdklasse maar liefst 5 winstpartijen te noteren. Fred Wortel en Evert van de Pol kunnen nog steeds 100% noteren.

Na hun verrassende winstpartij in de eerste ronde mochten Fred en Jan Ongolesono de degens met elkaar kruisen. De LDV’er deed wat onorthodoxe zetten in de opening en kwam daardoor wat moeilijker te staan in het klassieke middenspel. Hij kwam op de 37ste zet goed weg toen Jan een winnende dreiging voorbij liet gaan. Nog geen vijf zetten later overzag de Fred een schijfwinst. Op de 48ste zet dacht Jan af te wikkelen naar remise, maar onfortuinlijk genoeg leidde dit tot een oppositie eindspel in zijn nadeel.

Ook Evert van de Pol zorgde voor zijn 2e winstpartij maar vraag niet hoe!!

Tegenstander Wim Vlooswijk wilde zich testen omdat hij een zware week met ziekenhuisopname en een medische ingreep achter de rug had. Evert speelde een spannende Roozenburgaanval met zwart, die na een afwikkeling toch niet erg sterk leek. Wim wilde zijn voordeel te snel verzilveren en liep in een simpele 3 om 2 doorbraak waardoor de punten naar de ADG’er rolden. Wim verloor, maar dat hij weer kon spelen was volgens hem winst.
In een aanvankelijk gesloten klassieke partij werd het al vroeg spannend nadat Cock van Wijk tegen Andrew Tjon a Ong te vroeg zijn linkervleugel tot ontwikkeling bracht. Andrew vlocht subtiel dam dreigingen in het spel en daarmee werd de OG’er in verlegenheid gebracht vanwege Coup Royal dreigingen. Na veel rekenwerk vond Cock een uitweg via een goed getimede Ghestem-doorstoot. Dat verraste Andrew enigszins, die kon geen weerlegging vinden en hij besloot de voorpost af te ruilen met nog steeds gemakkelijker spel. In de tijdnoodfase liep Cock achter een schijf en werd verrast door een ietwat verborgen zetje van Weiss dat Andrew enkele zetten eerder al had onderkend. De dam kon voor schijfverlies worden afgenomen, maar Cock besloot direct op te geven want er was geen compensatie.

Harry de Waard en Kennedy Krishnadath speelden een rustige gelijkopgaande partij die in klassieke vaarwateren belandde. Kennedy probeerde zoveel mogelijk de ontwikkeling van de Zeister vleugel tegen te houden door een dubbele ruil op de 25e zet toe te passen. Omdat de Harry constant met combinaties dreigde, gebruikte Kennedy (te) veel tijd, hetgeen hem ook opbrak. Door een ernstige positiefout werd hij van het bord gecombineerd! De rest was voor Harry geen probleem.

Jelmer Martens moest voor de 2e keer buigen. Dit keer werd hij door Ton van der Ploeg verslagen die een blauwe notering mocht incasseren. Beide spelers schoven de stelling in elkaar en ontstond er een boeiend maar moeilijk flankspel. Beide spelers schoven de stellingen in elkaar en er ontstond een boeiend maar moeilijk flankspel, alhoewel Ton het een vreselijke a-positionele opbouw vond. Met een krachteloze rechtervleugel en een omsingeling moest Jelmer wel alle zeilen bijzetten om niet tegen schijfverlies aan te lopen. De Baarnse dammer kwam steeds gemakkelijker te staan, temeer daar Jelmer per abuis ook nog eens meende naar de rand te moeten ruilen. Vervolgens kreeg hij een aanval over zich heen die niet meer te stoppen was.

Favorieten eerste klasse spelen remise
(verslag Harry Vredeveldt)

Woensdagavond was de avond van gemiste kansen. Zo miste Dirk Bijkerk de winst in een fascinerende partij tegen Jan Koerselman, herstelde Mahesh Shankar zich prima na damhalen van Ben van der Linden, maar ging hij ten onder door tijdoverschrijding en kreeg Cor Vonk te weinig door een foute 50e zet, waardoor Jaap Langerak goed weg kwam met de volle winst.

Hans Verhoeven deed het nu wel goed in zijn partij tegen Karel Hammacher nadat Karel voor een dubieuze achterloop koos en Hans een prachtige truc uit de doos toverde en de partij meteen uit was. Leo van Raaij verliest niet veel, daarom was de winst van Hans Loots des te opmerkelijk; de zege van Hans was wel terecht, want Leo produceerde in het eindspel een paar zwakke zetten, waarna Hans zijn kans greep voor de twee punten. De partij Harry Vredeveldt tegen Hans Vermeij werd uitgesteld vanwege ziekte van Hans.

Hensley Nepomuceno bouwde tegen Arie Koster een prachtige piramide op, maar Arie wist in het vervolg steeds de juiste zet te vinden om het initiatief van Hensley te neutraliseren. Beide spelers speelden het afspel foutloos en besloten in een 3 om 3 tot remise.

Over zijn partij tegen Dirk Bijkerk schreef Jan Koerselman het volgende: “In het begin van de partij tussen Jan Koerselman en Dirk Bijkerk waren er veel ruilen en weinig vuurwerk. De 31ste zet van Jan (42-37) was echter zeer zwak. Door de sterke reactie van Dirk met 17-21, 26×17 en 12×21 kon Jan, ondanks een overtal, zijn Lange Vleugel niet verder ontwikkelen. Hierdoor moest hij alle zeilen bijzetten op de Korte Vleugel. Het werd ineens een bijzonder spannende en ingewikkelde partij. Dirk kreeg echter steeds meer voordeel. Op de 51ste zet miste hij de winnende zet (zie Analyseopmerking Toernooibase). De partijvariant was nog wel gewonnen voor Dirk maar daarvoor zou hij wel nauwkeurig moeten spelen. Met de winst in zicht werd hij echter toch nog in de boot genomen en bereikte Jan de veilige remisehaven”” .

Ben van der Linden over zijn partij tegen Mahesh Shankhar: “Na een slordige en matige opening van vooral wit nam zwart een doorbraak (zet 29) naar 44 ten koste van 1 schijf. Maar hierdoor werd zijn linkervleugel wel erg leeg. Toen zwart nog een schijf offerde aan zijn linkervleugel werd het voor zwart met een dam toch lastig om nog voor de winst te gaan. Na een derde offer (zet 38) van zwart kwam er toch een doorbraak van wit. Door alle mogelijkheden die toen ontstonden ging zwart door zijn klok. En zo won wit wat niet erg bevredigend was”.

In de tweede klasse moest Rien Lambrechts zich om persoonlijke redenen terugtrekken en de partij tussen René Runhaar en Ruud de Koning werd uitgesteld maar is inmiddels gespeeld, Ruud won. Sjef Valk gaat hier voorlopig alleen aan de leiding met vier punten.

Jan Drijver smaakte het genoegen om Andreas Ongers te verslaan. Andreas zag een aardige combinatie: damgeven en doorslaan richting dam, maar vergiste zich  en kon direct opgeven. Piet van Dijk won van Mario Lambrechts: “Ik stond niet best en had het moeilijk, gelukkig kon ik een doorbraak forceren en alsnog de partij winnen”.

Peter van der Zwaag en Roy Verveer deelden de punten. Peter: “Het was een prachtige partij.”

De uitslagen:

Hoofdklasse: Cock van Wijk -Andrew Tjon A Ong 0-2; Bram Cysouw-Leo v.d. Laan 1-1; Wim Vlooswijk-Evert v.d. Pol 0-2; Jelmer Martens-Ton v.d. Ploeg 0-2; Arne van Mourik-Lucien Farzan 1-1; Fred Wortel- Jan Ongolesono 2-0; Kennedy Krishnadath-Harry de Waard 0-2.

Eerste klasse: Hensley Nepomuceno- Arie Koster 1-1; Harry Vredeveldt-Hans Vermeij uitgesteld; Eric Dubelaar-Gerard Benning 1-1; Jan Koerselman-Dik Bijkerk 1-1; Ben v.d. Linden-Mahesh Shankhar 2-0; Leo van Raaij-Hans Loots 0-2; Karel Hammacher-Hans Verhoeven 0-2; Jaap Langerak-Cor Vonk 2-0.

Tweede klasse: Ron Verveer-Peter v.d. Zwaag 1-1; René Runhaar-Ruud de Koning 0-2; Andreas Ongers-Jan Drijver 0-2; Piet van Dijk-Mario Lambrechts 2-0. Dummy-Sjef Valk 0-2.

Scroll naar boven