Eerste ronde PK begint met hilarisch incident

De eerste ronde van het provinciaal damkampioen schap kende een rumoerige start. Het was niet alleen het rumoer dat af en toe de kop opstak, maar ook werd het duel Vlooswijk – Krishnadath in de hoofdklasse ontsierd door een incident.

Rond de 50e zet offerde Wim een schijf. Nadat deze was geslagen door zijn tegenstander kroonde hij deze schijf tot dam om vervolgens zelf de stap naar de damlijn voort te zetten. Voordat hij de klok ingedrukt had, zag de Hilversummer wat er mis was gegaan en ontkroonde weer de “onterechte” dam. Dit bracht wat onrust teweeg, maar het werd in der minne geschikt.

In de Hoofdklasse vielen maar liefst vier beslissingen waarbij de partijzege van Fred Wortel op Harry de Waard in het oog springt. De speler van LDV was goed op de hoogte van de speelstijl van Harry en wilde graag weten of hij weerstand kon bieden in een opening die hij vaker speelt. Fred had zich derhalve goed voorbereid al liep het middenspel niet helemaal zoals hij in gedachte had. Hoewel de stelling in evenwicht was leek de ADG’er optisch in het voordeel. Met zijn 41e dreigde Harry met een doorbraak naar dam, maar het enig verweer van zijn tegenstander was wel direct de winnende. Het afspel zou remise zijn geworden omdat de LDV’er op zijn 55e zet verkeerd afwikkelde. De Waard overzag echter deze remisetruc!

Ook Evert van de Pol haalde de volle buit binnen ten koste van Ton van der Ploeg. Na een gelijk opgaande opening kreeg de Barnevelder in het middenspel een voorpost, maar had ook te maken met een druk op zijn linkervleugel. Naarmate de strijd vorderde kreeg Evert nog een voorpost erbij waarna de tandem was geboren. Dit voelde voor Evert wel prettig. Kort daarna maakte Ton een grote fout en kwam Evert gemakkelijk op dam en won snel de partij.

Jelmer Martens leverde een wanprestatie tegen Jan Ongolesono. Althans dat waren zijn eigen woorden. De Gooi & Eemlanddammer overzag in zijn flankpartij een bekende 2×2 achteruit ruil, waardoor zijn voorpost op veld 27 plotseling verloren dreigde te gaan. Zijn tegenstander gaf hem nog een kans op remise, maar nadat de Zeistenaar ook nog een 3×3 doorbraak overzag, kon hij direct opgeven.

Voorts vielen er 3 remisepartijen te noteren. Cock van Wijk en Leo van der Laan deelden de punten in een KVO-partij. De Vleutenaar leek voordeliger te staan maar door een kleine onoplettendheid wist de Gooi & Eemlanddammer zich los te wreken uit de korte vleugel opsluiting. En toch moest de Baarnse dammer voor de 2e keer diep gaan om de veilige remisehaven te bereiken.

Lucien Farzan gaf op de 16e set debutant Bram Cysouw aanknopingspunten om het hem moeilijk te maken. Maar door een kleine onnauwkeurigheid in het middenspel kreeg Farzan toch wat meer lucht. Ondanks dat moest de Maarssenaar alle zeilen bijzetten om niet onderdoor te gaan. In een steeds moeilijkere stelling moest hij behendig manouveren om de partij niet alsnog verloren te laten gaan. Eindspel was spannend met een paar venijnige afwikkelingen maar dit werd door de OG’er  onderkend.

Regerend UPDB-kampioen Andrew Tjon  A Ong kwam niet verder dan een puntendeling met Arne van Mourik. Het was een puur positioneel duel, waarbij spektakel uitbleef.

In de Eerste klasse een opmerkelijke winst voor Hans Vermeij, die Karel Hammacher versloeg. Verder boekte Arie Koster een belangrijke zege op Jaap Langerak.

Er werd woensdagavond in de eerste klasse volop strijd geleverd en dan worden er ook wel misrekeningen gemaakt. Zo dacht Hans Verhoeven Harry Vredeveldt definitief te vellen door er een combinatie uit te halen, nadat hij Harry van begin af aan onder druk had gezet. Hij vergiste zich echter en gaf pardoes een schijf weg. In het vervolg woog het schijfverlies te zwaar en maakte de zwartspeler geen fout en kon hij twee punten opstrijken.

Zo ook Jaap Langerak, die met inventief spel de nuchtere Arie Koster trachtte te verslaan: “Nadat Jaap de winstvariant op de 35zet miste, werd het, na veel gespartel van de witspeler, Jaap misschien te veel en liet hij zich toch in het eindspel door een zetje verrassen”.

Hans Vermeij hoeft tegenwoordig voor niemand meer bang te zijn. Ook nu weer speelde hij zijn eigen degelijke spel en kon hij wachten op een foutje van Karel Hammacher, in de vorige aflevering kampioen van de Tweede klasse. Karel raakte een schijfje achter en werd geruisloos naar een nederlaag gespeeld.

Dirk Bijkerk had nog iets recht te zetten tegen Leo van Raaij: vorig jaar greep hij ontstellend mis na een misser van Leo. Het werd een klassieke partij met ingewikkelde keuzes en zoals zo vaak bij dit soort botsingen was het ineens uit en werd besloten tot remise. Dirk moet weer een jaartje wachten: “De partij had vanaf het begin een klassieke opbouw en dat is tot het eind toe zo gebleven. Langzamerhand kreeg Dirk een betere stand en Leo besloot om naar voren te ruilen. Dit zou uiteindelijk tot schijfverlies leiden als Dirk bij de slagkeuze de veilige manier had gekozen. Een moeizaam overmachtseindspel zou dan resteren, maar waarschijnlijk wel winnen. De variant die echter op het bord kwam was niet meer winstgevend”.

Gerard Benning kreeg een veelbelovende stelling tegen Jan Koerselman, maar zocht te vergeefs naar de winst, omdat Jan knap een muizengaatje vond om te ontsnappen. Voor de neutrale toeschouwer een grappige vondst, maar voor Gerard waren de druiven zuur: “Jan en ik hadden een rustig partijverloop aan het begin. In het middenspel dacht ik te gaan verliezen door een wat zwakkere rechtervleugel, maar wist toch de juiste zetten te vinden. In de  aanloop naar het eindspel verraste ik Jan met een oploop van schijf 45 waarmee ik een schijf dreigde te winnen. Hij moest achter 2 schijven lopen, waarna ik ook achterliep en er 4 sloeg. Na nog een schijf offeren door Jan hadden we een 6 om 3 bereikt met een vrije doorloop naar dam voor beiden. Door te veel schijven in het midden van het bord liep het toch remise. Ook het onverbiddelijke KingsRow gaf remise aan”.

Mahesh Shankar, ook van het Groene Hart, speelde een prima partij tegen Eric Dubelaar en leek met een schijfje meer het eindspel te gaan winnen. Beide spelers haalden dam, maar Eric moest nog een schijf meer geven. Wellicht heeft Mahesh de winst gemist en moest hij de vier om 2-stand remise geven.

Al snel bleek dat Hans Loots en Ben van der Linden aan elkaar gewaagd waren en beide spelers speelden behoedzaam de schijven naar voren. Hans kreeg naarmate de partij vorderde gelegenheid om het klassiek te maken met tempovoordeel en Ben moest de juiste zetten spelen om niet meteen overlopen te worden. Ben deed de goede zetten maar beide spelers verloren hierdoor bedenktijd en dan moeten er keuzes worden gemaakt. Door goed rekenwerk behield Hans voordeel maar zag ook dat Ben de mogelijkheid kreeg om dam te halen waardoor remise in het verschiet lag. Remise en beide heren waren tevreden.

Cor Vonk verloor van Hensley Nepomuceno en was onder de indruk van het sterke spel van zijn tegenstander.  Hensley lijkt nu al een van de titelkandidaten en een kandidaat voor de Hoofdklasse.

In de Tweede klasse was er o.a. winst van Sjef Valk, terwijl ook René Runhaar zich kandidaat stelde voor de titel.

Sjef Valk speelde een vlekkeloze partij tegen Piet van Dijk en boekte groot positioneel voordeel, waar Piet geen antwoord op had en de strijd moest staken.

Ook René Runhaar won door het eindspel veel beter te behandelen dan Roy Verveer en via een overmachtseindspel de mooie winst te pakken.

Vader en zoon Lambrechts maakten met wisselend succes hun debuut bij dit PK. Rien combineerde tegen Andreas Ongers naar de winst: “In mijn partij tegen Andreas Ongers wilde hij in het begin niet meewerken aan mijn plan na 32-28, 20-24 om zijn korte vleugel te verdunnen. Hij liet zijn schijf heel lang op 30 staan, zodat er niet geruild werd. Nadat hij achter een schijf liep op mijn korte vleugel., kreeg ik een tempo om juist met een combinatie die schijf te gaan winnen. Kort daarna zag Andreas een combinatie over het hoofd en er volgde een 4 klapper met nog eens 2 schijven winst en nog een schijf die ook na 1 zet verloren zou gaan. Andreas gaf toen op, hoeveel geluk en hoeveel pech kun je bij de openingswedstrijd hebben”.

Al snel bleek dat Hans Loots en Ben van der Linden aan elkaar gewaagd waren en beide spelers speelden behoedzaam de schijven naar voren. Hans kreeg naarmate de partij vorderde gelegenheid om het klassiek te maken met tempo nadeel wat in het voordeel van Hans was en Ben moest de juiste zetten spelen om niet meteen overlopen te worden. Ben deed de goede zetten maar beide spelers verloren hierdoor bedenktijd en dan moeten er keuzes worden gemaakt. Door beter rekenwerk kreeg Hans voordeel maar zag ook dat Ben de mogelijkheid kreeg om dam te halen waardoor remise in het verschiet lag. Bij de 40ste zet bood Ben remise aan en dit aanvaarde Hans.

Zoon Mario Lambrechts deed het minder tegen de veel meer ervaren Ruud de Koning, die in zijn nopjes was met de twee punten.

Jan Drijver maakte zijn debuut bij dit PK en stond lange tijd goed tegen Peter van der Zwaag, maar een vergissing maakte een einde aan de illusie om met een goed resultaat de terugreis naar Ermelo te aanvaarden.

Uitslagen: Hoofdklasse: Leo van der Laan-Cock van Wijk 1-1; Andrew Tjon A Ong-Arne van Mourik 1-1; Harry de Waard-Fred Wortel 0-2; Evert van de Pol-Ton van der Ploeg 2-0; Jan Ongolesono-Jelmer Martens 2-0; Lucien Farzan-Bram Cysouw 1-1; Wim Vlooswijk-Kennedy Krishnadath 2-0.

Eerste klasse: Gerard Benning-Jan Koerselman 1-1; Mahesh Shankar-Eric Dubelaar 1-1; Arie Koster-Jaap Langerak 2-0; Dirk Bijkerk-Leo van Raaij 1-1; Hans Loots-Ben van der Linden 1-1; Hans Vermeij – Karel Hammacher 2-0; Hans Verhoeven-Harry Vredeveldt 0-2; Cor Vonk-Hensley Nepomuceno 0-2.

Tweede klasse: Ruud de Koning-Mario Lambrechts 2-0; Jan Drijver-Peter van der Zwaag 0-2;  Sjef Valk Jr-Piet van Dijk 2-0; Andreas Ongers-Rien Lambrechts 0-2; René Runhaar-Roy Verveer 2-0.

 

 

 

Scroll naar boven