Combinaties doen Ons Genoegen de das om

Verslag Auke Zijlstra

 Enige consternatie vooraf: nadat Wim Vlooswijk zich vrijdag al wegens ziekte had afgemeld, bleek op zaterdagochtend ook Gerard Morsink ziek te zijn geworden. Gelukkig bleken Kennedy Krishnadath en Hensley Nepomuceno bereid om in te vallen.

In het begin zag alles er goed uit. Toys Sheoratan was heel snel uit toen Fred Ivens inging op een variant waarin Toys op dam kwam. Fred dacht de dam weer 1 om 1 af te ruilen, maar kon meteen opgeven toen Toys er twee bleek te slaan.

Het was Wouter van Beek, nog steeds lid van Ons Genoegen maar sinds zijn verhuizing spelend voor Wageningen, die de stand weer in evenwicht bracht via een kleine combinatie in een overigens gelijkwaardige stand.

Jan Ongolesono kwam na een afwikkeling tegen Arie Janssen van Doorn in een gewonnen 5 tegen 5 eindspel terecht. Jan wikkelde echter af naar een drie tegen drie stand, waar nog net een remise in bleek te zitten. Jan had ook door kunnen lopen, waarna Arie nog wel op dam had kunnen komen, maar in een kansloos eindspel.

Auke Zijlstra kwam tegen oud-wereldkampioene Darja Tkatsjenko erg slecht te staan na een mislukte opening. Het enige plan was afbraak en zowaar lukte het nog in een zes tegen zes eindspel via een offer de stand min of meer te laten vastlopen. Darja koos voor een eindspel waarin Auke met twee schijven minder, maar wel een dam en een doorgebroken schijf zonder grote problemen remise kon maken.

Hierna begonnen de problemen: Arne van Mourik dacht winst te forceren maar liep in een eenvoudig zetje (3 om 5). Hensley Nepomuceno haalde nog wel een punt. Na een fout in de opening van Robert-Jan van Steenbergen kwam hij tijdelijk een schijf voor. De schijf kon met veel moeite worden teruggewonnen, maar Hensley hield een goede stand, met een schijf op 15 tegenover een schijf op 5 (zonder schijf op 4). Toen hierna ook Lucien Farzan in een kleine combinatie liep tegen Marie Gabbert was het duidelijk dat we gingen verliezen.

Teamleider Alfons Ottink, meestal goed voor 2 punten, kwam in problemen tegen Marcel Monteba (wel een speler met ongeveer dezelfde hoge rating), toen hij uit twee zetten die er beide goed uitzagen de zet koos die de beste winstkansen leek te bieden, om er een zet later achter te komen dat de geplande voortzetting was verhinderd door een geniepige combinatie. Hierna moest Alfons een slechte stand verdedigen, wat niet lukte.

Kennedy Krishnadath bouwde de stand enigszins onhandig op tegen Luise Gabbert, en verloor na een doorbraakje.

Cock van Wijk had het initiatief tegen Simon Oosting, maar kon de winst niet rondkrijgen.

Door deze uitslag blijft Ons Genoegen onderin staan, maar door het verlies van Gooi- en Eemland nog wel steeds als hoogste Utrechtse club.

 

ADG dendert door via ruime winst op directe concurrent Brainsport Eindhoven  
Verslag Cees Strooper

 Via een ruime 12 – 4 overwinning op Brainsport Eindhoven hebben de dammers van ADG op niet mis te verstane wijze aangegeven klaar te zijn voor promotie naar de landelijke Hoofdklasse. Tamelijk sensationeel was de snelle winst van invaller Hans Mulder tegen het ‘kanon’ van de tegenstander Yuriy Lagoda. Omdat de enige andere concurrent voor de titel WSDV 3 een wedstrijdpunt verspeelde is de voorsprong van ADG opgelopen naar vijf punten, met nog slechts vier ronden voor de boeg.

 Binnen een tijdsbestek van een uur had Mulder de overwinning binnen. Daar ging wel een grove fout van topspeler Lagoda aan vooraf, mogelijk als gevolg van concentratieverlies. Deze opsteker werd gevolgd door een overwinning van Ton Bollebakker tegen de talentvolle jeugdspeelster Tania-Marie Cnossen. Zij maakte een foutje in de ‘overhoring’ van een bekend systeem uit de openingstheorie. Daarna was er voor haar geen redden meer aan. Gerrit de Bruijn speelde de Molimard-variant. Dit openingssysteem heeft als doel om de tegenstander een onevenwichtige schijvenverdeling ‘aan te smeren’. Dat ging ook goed, maar in het middenspel slaagde tegenstander Wiebe Cnossen er in om zijn overtollige schijven aan zijn linkerflank  te activeren. Gerrit de Bruijn realiseerde zich dat hij te weinig grip had op de positie van zijn tegenstander. Hij combineerde naar dam maar zowel hij als tegenstander Cnossen overzagen dat Cnossen een remise brengende tegenactie had kunnen uitvoeren. Toen dat dus uitbleef dwong De Bruijn snel de winst af. Als vierde was Jan de Ruiter uit. Hij toonde opnieuw zijn uitstekende vorm aan. Tegenstander David Riupassa speelde de opening net niet handig. Dat bood Jan de Ruiter de mogelijkheid om met een altijd verrassend ‘geintje’ schijfwinst te behalen. Daarna leek er sprake van enige compensatie, maar Jan voerde de partij snel naar winst. Dus na vier partijen stond een riante 8 – 0 voorsprong op het bord!

Brainsport Eindhoven deed wel wat terug. Jeugdspeelster Sasha Chumachenko won van Marcel Everloo. Laatstgenoemde liet in het middenspel na om het spel in klassieke banen te leiden. Hij kreeg vervolgens een aanval over zich heen, met schijfverlies. Daarna liep ze dwars door de linies. Harry de Waard hoopte zijn geliefde Keller-systeem op het bord te krijgen. Dat gebeurde niet omdat tegenstander Jacco Sandee afweek. Dat bekwam Harry niet goed want Sandee bouwde een solide aanvalsstand op. In die fase had Sandee het wellicht beter kunnen doen. Zoals het ging bereikte De Waard de remise. Zo werd het negende punt binnengehaald en was de winst voor ADG zeker. Cees Strooper speelde tegen de taaie oude baas Jan van den Hooff. Na een symmetrische opening gedurende 14 zetten verkreeg Strooper toch positioneel voordelig spel. Dat voordeel bleef behouden nadat Van den Hooff een randveld had opgezocht. In het late middenspel leek Strooper een ideale schijvenconfiguratie te hebben maar Van den Hooff had met een bekend offer de partij kunnen doen kantelen. Nadat hij dat overzag won Strooper snel. Als laatste was Ton van der Ploeg bezig tegen de zeer talentvolle jeugdspeler Alexei Ovsyanko. Ton had zijn handen vol om een punt binnen te halen en dat ging net goed omdat hij in het eindspel zeer actief kon optreden met zijn dam.

Zo werd het dus een zeer ruime 12 – 4 overwinning.  De platte kar kan worden besteld.

 

Waarddammers 2 – Zenderstad
Verslag Karl van der Horst

Waarddammers heeft een abonnement op 9-7 en 8-8 en ook dit keer werd het 9-7 in hun voordeel. Had ook andersom kunnen zijn, trouwens. Wederom zonder Laurens Fijn van Draat werd op een zeer koude dag hartverwarmend gestreden.

Dat er gestreden werd was wel duidelijk, want om drie uur waren alle partijen nog bezig.

Wellicht was de instelling van Wout Weghorst een mooi voorbeeld. Grenzen opzoeken kan weleens tot succes leiden. Dat dit persoonlijk succes niet altijd tot een team-succes leidt was ook het lot van Zenderstad deze dag.

De opstelling was een normale opstelling. Geen tactisch foefje nodig, want Waarddammers kent spelers die allemaal 1100-waardig zijn en het ook meestal zijn.

De eerste punt werd door Karl gehaald tegen Martin Westerlof. Toch (weer) een betere stand langzaam weg laten glippen en de meest kansrijke variant gemist waardoor een eindstand ontstond waar voornamelijk remisevarianten in overbleven. 1-1

Niet veel later, was Ed aan de beurt om na een spookvrije partij een fraai resultaat aan te laten tekenen tegen de sterkste speler Herman Meyer (rating 1276). Ed was strontverkouden en waar vroeger rook in iemands gezicht geblazen werd, verdoezelde hij de tegenstander met proesten. Remise werd overeengekomen terwijl beiden nog 9 schijven op het bord hadden staan. Voor Ed gewoon toch in zekere zin een winst. 2-2

Een voorsprong werd netjes door Piet gerealiseerd. De Heer werd positioneel zeer fraai kapot gespeeld en duidelijk gemaakt dat “niet op tijd zijn” nog niet betekent dat Piet “niet bij de tijd” is.

Zoals gezegd fraai gedaan! 2-4.

Helaas had Gerard Bakker met Trapman sr. een van de sterksten op zijn bord gekregen en dat bleek ook wel. Hij werd op een gegeven ogenblik overlopen en de stand werd rechtgetrokken. 4-4

Jacco Scheepers viel in voor Ben van der Linden en werd op zijn lange vleugel overvleugeld. Wim Verschoor (de tweede hoge rating van het Waarddammers-team) nutte het goed uit en leidde de voorsprong in. 6-4

Nog niets aan de hand, want Bert deed het lekker aan bord 1 tegen Ad de Hek, Arie stond ook goed en ook Patrick had een betere stelling.

Bij Patrick bleek dat de remise-kans bij dammen groot is. Patrick verliest niet gauw, maar winnen is net zo lastig. Tegen Joop Roedolph pakte hij een dik verdiende punt, maar liet een winstkans liggen. 7-5

Arie Koster zat tegen de andere Roedolph (Fred). Rating bijna 200 hoger dan die van Arie. Althans, dit jaar nog, want Arie gaat stappen maken met zijn prestaties. Ook nu een fraaie prestatie aan bord 3 met een remise waar het een beetje meezat. Betekende wel voor de Waarddammers dat het achtste punt binnen was.

Alle hoop was op Bert gevestigd, want die leek een overmachtsspel te kunnen inzetten. Het werd helaas een remise. Tot ieders schrik blijkt bij nadere analyse dat er inderdaad wellicht een winst gemist is. Het is jammer, maar doet geen afbreuk aan de fraaie prestatie van Bert.

Wederom een “net niet”. Niet weggespeeld. Volgend jaar 14 januari starten we tegen koploper VAD in de Oase. Dan maar voor een verrassing zorgen ?

In de stand staan we voorlaatste en is alleen Van Stigt Thans nog direct in te halen. Dan volgt er een rits met 6 tot 8 wedstrijdpunten. Wij moeten Alblasserdam sowieso aftroeven en dan nog punten zien te halen tegen sterke teams VAD, Gouda en ‘s-Gravenpolder (alle in de top 4). De uitslagen bewijzen wel dat, op VAD na, iedereen te verslaan is. Ook door Zenderstad.

Eerst genieten van de feestdagen en op 14 januari er een mooie start van het jaar van maken.

Tot volgend jaar.

Gooi&Eemland 2 boekt nuttige 6-10 overwinning tegen Rijnsburg 2
Verslag Harry Vredeveldt

De reserves van G&E pakten de draad weer op en wonnen met zes remises en twee winstpartijen in het verre Rijnsburg. Tevreden met de winst op zak keerde men in dichte mist weer huiswaarts.

G&E had voor een tactische opstelling gekozen met Jude Kasangaki aan het laatste bord tegen het jongste lid van de dammende Kromhout-familie. In een anusante partij werd de bittere nasmaak van zijn vorige competitienederlaag weg gespoeld. Viviënne haalde met een verrassende combinatie keurig een dam, maar had niet ver genoeg gekeken. Toen de mist in de schiettent weer was opgetrokken, met twee keer damgeven door Jude, was de partij uit. Dit betekende een 2-0 voorsprong, waarna Harry Vredeveldt ten koste van een schijf naar dam kon lopen, de verschillende dreigingen doorzag en de tweede winst aantekende. De overige partijen  eindigden in remise met ook weer een keurige remise van Douwe de Graaf, die opnieuw geen ontzag toonde voor de beduidend hogere rating van zijn tegenstander.

Ook Peter de Graaf deed het goed: in zijn interessante partij tegen Casper Vroegop (rating 1015), kwam hij geen moment in gevaar en liet hij tevreden remise aantekenen. Henk de Groot berustte in remise na een reddingspoging van tegenstander Eric van ’t Hof; Eric toonde na afloop een winnende combinatie voor Henk aan.

Michiel Luiten stuurde op remise aan, omdat de teamoverwinning dan binnen handbereik zou liggen. Lambert Korlaar miste de winnende voortzetting, liet zijn positioneel voordeel wegsijpelen, kwam in de problemen, maar wist na halsbrekende toeren een prima remisestand over te houden.

Als laatste sloot Jaap Langerak met remise af in een verloren stand! Omdat Jaap bleef doorspelen, gebruikte tegenstander Alexander Zwanenburg te veel tijd om de winnende voortzetting te vinden en raakte hij in tijdnood. Tegen half vijf, met nog 12 seconden bedenktijd, bood hij remise aan.

Een dik verdiende overwinning voor het tweede tiental van Gooi&Eemland!

Scroll naar boven