Zenderstad kampioen UPDB!
Door Rik Verboon

Eindelijk was het dan zover, de laatste ronde van de provinciale clubcompetitie 2022 UPDB. De matadoren van Zenderstad 1 waren al zo goed als verzekerd van een eerste plek in de hoofdklasse door in de voorgaande rondes (zij het soms met moeite) al hun tegenstanders ongenadig hard van het bord af te zetten. Met toch wat zenuwen werd er aangetreden tegen het sterrenensemble van OG 1. Tot grote opluchting was vedette Wouter Ludwig in geen velden of wegen te bekennen en trad OG 1 aan met een qua rating iets verzwakt team.
Koos liet zichzelf en zijn tegenstander alle spreekwoordelijke hoeken van het dambord zien. Naar horen zeggen had Koos alles onder controle en dit bleek uiteindelijk te kloppen 2-0.
Martijn, toch onderhand wel de sterspeler van het team, speelde weer heerlijk zijn eigen spel. Geen risico’s en toch elke keer weer de beste zet vinden. Het was pas in het late middenspel dat zijn tegenstander Arne van Mourik door de bomen het bos niet meer zag en zichzelf vakkundig ophing in een giftig klassiekje 4-0.
Daarna was het beurt aan kersvers Nederlands dameskampioene Laura. Het seizoen ging al van een leien dakje, echter mocht ze nu aantreden tegen een angstgegner. Cock van Wijk bood dapper weerstand maar ook Laura wist hem te verschalken in een klassiekje, prachtig gedaan! 6-0.
Ten slotte was het de beurt aan Rik, wederom werd zijn hoofd door kopman Koos op het hakblok gelegd door hem op het eerste bord vast te lijmen. Alfons Ottink, inmiddels een bekende tegenspeler wilde wel spelen! Na een leuke opening kwam er een spannende stand op het bord waar beide spelers wel content mee waren. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleef er een gelijkspel over, 7-1.
Dit betekent dat Zenderstand 1 officieel kampioen is van de clubcompetitie hoofdklasse UPDB. In het bijzonder ook dank aan Laurens, Ed en Bert die de nodige punten hebben bijgedragen. Super gedaan en het was weer een fantastisch jaar!

Ons Genoegen 2 de klos na een 4-4 tegen Het Groene Hart 1
Verslag Wim Vlooswijk

 Bij het tweede team van OG tegen het Groene Hart stond er veel op het spel.
OG moest winnen om in de Hoofdklasse te blijven. De tegenstanders hadden aan een 4-4 genoeg voor lijfsbehoud.
Aan bord 1 speelde invaller Lucien Farzan tegen Arie van de Knaap. Lucien liet zich een beetje
naar de zijkanten en naar achteren wegdrukken. Toen hij dacht met 48-42 het evenwicht te kunnen herstellen volgde een niet al te moeilijke 4 om 3 naar dam. 0-2 Lucien heeft er slecht van geslapen!
Aan bord 2 probeerde Wim Vlooswijk Cees Kuijer onder druk te zetten, maar Cees verdedigde uitstekend. Het was een strijd met nogal wat wederzijdse combinatiedreigingen. Wim zette dat te lang door en bracht daarmee zijn stand in gevaar. Toen Cees via een 2 om 2 Wims voorpost wegruilde was het direct remise. Maar in plaats van de afruil had hij eerst 18-23 kunnen spelen en dan was Wim er niet meer aan te pas gekomen. Wim was dus blij met de afruil en de remise. 1-3
Aan bord 3 wist Peter Kolkman via een sterk centrum Frans Boot onder druk te zetten. Peter won een schijf en won fraai de partij. 3-3
Aan bord 4 stond op dat moment Gerard Morsink een schijf achter tegen Gerard Benning.
Morsink wist nog een dammeneindspel te bereiken, waarbij eindspelkenner Benning het niet goed deed en Gerard Morsink toch nog een onverwacht punt binnen sleepte. 4-4
Een kleine troost voor de OG’ers dat ze in deze competitie dan toch een wedstrijdpunt hadden gehaald. De degradatie was een feit en de Groene Harters keerden tevreden huiswaarts.

 ADG sluit positief af
Verslag Harry de Waard

De slotronde van de provinciale competitie wist ADG winnend af te sluiten, zij het dat het de grootste moeite kostte. Tegenstander UDG-Vriendenkring liet nog eens het achterste van de tong zien en gaf flink partij. Alleen invaller Hans Mulder wist te winnen zodat de einduitslag 3-5 voor ADG werd. De Amersfoorters finishten in de reguliere competitie als tweede, achter damreus Zenderstad, dat met gemak het kampioenschap op haar naam schreef.

Paul de Heus en Harry de Waard begonnen voortvarend met in de opening een Roozenburger. Een voorpost werd door de UDG’er even onder vuur genomen, maar hij zag van verdere pogingen af. Sterker nog, de flankaanval werd in zijn geheel weggeruild en er ontstond er een open positionele strijd waarbij nergens het evenwicht werd verbroken.
Maaarrrr……op de 24e zag De Waard een zetje schemeren. De ADG’er had een gedachtenkronkel en nam deze toch niet. Bij analyse bleek de doorbraak-klapper toch goed te zijn.

Vervolgens remiseerde Marcel Everloo met Jan Ongolesono. Beide matadoren waren aan elkaar gewaagd en hielden elkaar in evenwicht. In het middenspel creëerde de Utrechter een klein tempo voordeel waardoor hij enige druk kon zetten op de stelling van Marcel. Maar dit leidde niet tot voldoende kracht om door te zetten waardoor de partij remise liep.

Ben Provoost mocht de degens kruisen met Ester van Muijen. Beiden maakten er met de Roozenburger een spannend geheel van. De witspeelster nam een scherpe Springer-doorstoot en zo waren beide spelers al snel uit de theorie. Hierdoor ontstond er een ingewikkeld speltype waarbij nauwkeurig gerekend moest worden om geen (groot) nadeel op te lopen. Na twintig zetten was de stelling overzichtelijker. In het ontstane speltype van aanval en omsingeling leken er kansen voor wit en zwart, hoewel de ADG’er met genoegen van kleur had willen ruilen. Na 25 zetten vervlakte de stelling door een grote ruil. Provoost leek in de resterende stand van wederzijds tien schijven wat voordeel te hebben, maar slaagde er bij lange na niet in dat duidelijk te maken. Na 49 zetten werd dan ook de vrede getekend.

De enige winstpartij aan ADG-zijde kwam op naam van Hans Mulder. Vanuit de opening kreeg de ADG’er al iets voordeel, zeker na een paar ruiltjes naar voren kon hij zijn stelling prettig opbouwen. Uiteindelijk werd de druk op de korte vleugel van tegenstander Dirk Bijkerk iets teveel, terwijl de schijven van de Amersfoorter zo opgesteld stonden dat een doorbraak voor hem langer zou duren. De toevlucht om een schijf te offeren mocht uiteindelijk niet baten en was het eindspel winnend voor de ADG’er.

 

Tweede Klasse

Hilversum 3 – Zenderstad 3  3-5

Verlag Wim Vlooswijk

Zenderstad 3 was al kampioen en het was dus een wedstrijd om des keizers baard.
Deze gezellige wedstrijd werd door de kampioenen met 5-3 gewonnen.
Aan bord 1 speelden Wim Vlooswijk en Jacco Scheper een leuke partij, die bij wederzijds correct spel altijd remise is. Wim kreeg wat voordeel, maar Jacco verdedigde goed. Een terechte 1-1
Aan bord 2 speelde René Runhaar en Gerard Bakker een klassieke partij, die lange tijd in evenwicht bleef. René maakte na een goede wedstrijd een paar positionele fouten waardoor Gerard toch aan het langste eind trok. 1-3
Jan Kooistra en Arie van Nieuwkerk speelden aan bord 3 ook klassiek. Jan won een schijf en had de partij moeten winnen. Hij liet Arie te ver komen en moest vanwege dreigende plakkers in remise berusten.
Tenslotte speelden aan bord 4 de ‘oude rotten’ Ruud de Koning en Hans Verhoeven tegen elkaar. Er is geen goede notatie beschikbaar, maar ik weet wel dat het heel gezellig was. De partij eindigde  dan ook in een remise. 3-5.
Een krappe overwinning voor de kampioenen en een uitslag die er heel ander had kunnen uitzien.

Scroll naar boven