Ron Heusdens wint 41e Open Kampioenschap Dammen van Amersfoort
Verslag Cees Strooper

In een zinderende zevende ronde van het Open Kampioenschap van Amersfoort legde grootmeester Ron Heusdens voor de derde maal beslag op de titel. Na zes ronden stonden zes spelers met elk negen punten bovenaan. In de laatste ronde wist alleen Heusdens zijn partij te winnen waardoor hij de titel veroverde. Het was voor het Amersfoorts Dam Genootschap de 41e maal dat het toernooi werd georganiseerd.

In de gezellige atmosfeer van Het Klokhuis aan de Weberstraat in Amersfoort waren 39 dammers vanaf woensdag 19 oktober tot en met zaterdag 22 oktober druk in de weer met hun denksport. Het toernooi werd geopend door KNDB-voorzitter Frans de Jonge. Wederom slaagde toernooidirecteur en co-sponsor Marcel Everloo er in om een sterk deelnemersveld op de been te brengen, waaronder vijf internationaal grootmeesters Alexander Schwarzman, Jean Marc Ndjofang, Aleksej Domchev, Ron Heusdens en Hein Meijer.

Bij het ingaan van de slotronde stonden zes spelers aan kop en de computer bepaalde dat deze zes tegen elkaar moesten uitkomen. Dit waren de partijen Ron Heusdens –  Guido van den Berg, Alexander Schwarzman – Hein Meijer en Christian Niami – Harry de Waard. Dat maakte dat elk van deze spelers kans maakte op de eindoverwinning. De verrassing hierbij was de Zeister nestor Harry de Waard, die met zijn leeftijd van 74 jaar (!) aantoonde dat een denksport als dammen buitengewoon goed is voor het vermogen om te concentreren. In de slotwedstrijd moest De Waard diep gaan om na bijna vijf uur hard werken de remise binnen te halen tegen Christian Niami uit Kameroen. In de vierde ronde had De Waard nog voor een daverende verrassing gezorgd door grootmeester Jean Marc Ndjofang zodanig in problemen te brengen dat hij een nederlaag op de klok niet kon voorkomen. Bij het bijwerken van de zetten na de hectische tijdnoodfase bleek namelijk dat Ndjofang één zet te weinig had  voltooid hetgeen hem op een reglementaire nederlaag kwam te staan.

Dat er volop scherp op winst gespeeld werd bleek wel uit het duel in de zesde ronde tussen  Ron Heusdens en oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman. Tijdens de partij ‘zag’ Heusdens een winnende voortzetting, maar op het laatst veranderde hij in grote tijdnood zijn plan omdat hij dacht het ook anders te kunnen doen. Dat was echter niet sluitend waardoor Schwarzman nog net met remise kon ontsnappen.

Door de winst in de laatste ronde veroverde Heusdens voor de derde maal de titel. Daarmee evenaarde hij Ndjofang, Schwarzman en Kalmakov, maar zesvoudig winnaar Krajenbrink is nog buiten bereik.

De eindstand aan de kop:

1e plaats: 11 uit 7, Ron Heusdens;

2e t/m 6e plaats: 10 uit 7, Christian Niami (62 weerstandspunten); Hein Meijer (60 WP);  Harry de Waard (58 WP); Alexander Schwarzman (56 WP); Thomy Lucien Mbongo (50 WP);

7e t/m 10e plaats: 9 uit 7, Guido van den Berg (60 WP); Bhiem Ramdien (55 WP); Damien Alligna Messinga (55 WP); Krijn ter Braake (53 WP).

Scroll naar boven