UDG-Vriendenkring uit degradatiezone na 8-0 tegen OG 2
(Verslag Paul de Heus)

Op papier waren de twee teams aan elkaar gewaagd, maar Ons Genoegen 2 leek volstrekt kansloos in het duel met zustervereniging UDG-Vriendenkring. Was de 7-1 vorig jaar geflatteerd, ook nu viel er op de uitslag wel wat af te dingen.

In een principiële partij stond Peter Kolkman steeds wat onder druk tegen Ruud Klaarenbeek, maar op het moment dat de remise binnen handbereik leek, beging hij een blundertje dat hem meteen de partij kostte.

Jan Ongolesono had het moeilijk tegen Gerard Morsink. Jan offerde noodgedwongen een schijf maar in het vervolg raakte Gerard een beetje de weg kwijt, verzuimde de voor de hand liggende winnende zetten te doen, trapte in een doorbraak en werd toen snel naar de slachtbank geleid.

Dirk Bijkerk profiteerde van één slechte zet van Hensley Nepomuceno: 42.27-22? De naam kerkhofschijf was weer eens volkomen terecht. Dirk zette alle schijven van Hensley vast en won met overmacht.

Wim Vlooswijk bouwde de klassieke stand tegen Paul de Heus niet helemaal goed op, kwam in de problemen maar wist met enige moeite het materiële evenwicht te bewaren. Direct daarna trapte hij in een doorbraakcombinatie. Het eindspel was waarschijnlijk nog net remise, maar die remise werd niet gevonden door Wim.

Ons Genoegen 1 – Het Groene Hart 1  7-1

In de thuiswedstrijd had het 1e team van Ons Genoegen het niet al te moeilijk tegen degradatiekandidaat Het Groene Hart. Op bord 1 was Wouter Ludwig een maatje te groot voor Arie van der Knaap. Laatstgenoemde verloor in de opening bewust tempi om daarna naar gesloten klassiek te switchen. Maar Wouter stelde daar drukspel op de lange vleugel van Arie tegenover en veroverde de controle op het centrum. In tijdnood blunderde Arie door een 3-om-3 naar dam te overzien, maar zijn stand was toch al niet meer te redden (2-0).

Op bord 3 trok Gerard Benning ten aanval tegen Cock van Wijk. Cock liet dat toe, omdat hij nog een flexibele stand had met veel basisstukken en de aanval van Gerard wat onevenwichtig leek. De climax kwam op de 30e zet, met beiden al in tijdnood. Gerard dacht met 23-29 sterker op het centrum te komen, maar doordat Cock anders sloeg dan hij dacht werd zijn stelling in tweeën gespleten. Enkele zetten later pakte Cock schijf- en partijwinst (4-0).

Arne van Mourik trof op bord 4 oud-OG lid Bertus Jansen. De inmiddels 90! jarige Linschotenaar speelde een puike klassiekachtige laveerpartij tegen Arne. Een vroege klaverbladopsluiting aan z’n lange vleugel werd kordaat tegen gespeeld en op het juiste moment stapte hij eruit met 27-22. Arne bleef de lange vleugel omsingelen en toen Bertus in de tijdnoodfase niet het beste plan vond (zie Toernooibase voor de fraaie analyse van Wouter Ludwig) , kon Arne toch afwikkelen naar een mooie winst (6-0).

De eer werd voor Het Groene Hart gered door Cees Kuijer. Dat was op zich al een prestatie tegen de veel hoger aangeschreven OG’er Alfons Ottink. Maar Alfons was niet erg fit (hij meldde zich eerst af voor de onderlinge, maar Auke vertelde dat de wedstrijd tegen Het Groene Hart op het programma stond en kwam toen toch) en dat bleek al uit zijn openingsbehandeling, normaal een sterk punt van Alfons. Maar nu werd het snel gesloten klassiek met 6 tempi overontwikkeling voor Alfons. In het late middenspel volgde een positionele blunder waardoor Cees een gezonde schijf voor kwam. In de afwerking echter beging Cees een onnauwkeurigheid en Alfons combineerde nog naar dam. Het 4-om-2 dammen eindspel bleek net niet gewonnen voor Cees. Daarmee kwam de eindstand op 7-1 voor Ons Genoegen.

DVSB 1 wint fors van DAWO 1: 6-2

Verslag Bert Roest

Bert Roest had het in zijn partij tegen Saan Bouw voorzien op diens lange vleugel.
Saan verwaarloosde zijn verdediging aldaar en kon in het eindspel niet meer bolwerken.

Jelmer Martens had het zwaar tegen Jaap Veld. Beide lange vleugels waren opgesloten.  Het overwicht na de opening kon Jelmer niet verzilveren en hij mocht blij zijn met remise.

Richard Cousijnsen speelde een puike partij tegen Cor van Setten. Richard was vanaf het begin dreigend richting korte vleugel van Cor. Uiteindelijk brak hij daar door en won de partij.

Tot slot Leo van der Laan. Tegen Dick van der Velden kreeg hij geen voordeel. Sterker nog, in het eindspel moest Leo offeren om door te kunnen breken naar dam. Resultaat een logische remise.

 

UDG-Vriendenkring 2 kansloos tegen Zenderstad 2
Verslag Paul de Heus

De uitslag 3-5 zou anders doen vermoeden, maar eigenlijk heeft er nooit meer ingezeten voor de Utrechters.

Kennedy Krishnadath kreeg van Ed Kok een aanval over zich heen. Hij had geen enkel verweer tegen het sterke spel van Ed, een kansloze nederlaag.

Patrick van der Tol kwam onder druk te staan tegen Bert Habets, maar hij bracht een kleine combinatie in de stand die een niet te pareren doorbraak opleverde, een goede remise.

Evert Muis had zijn lange vleugel wat ongelukkig opgebouwd, maar Piet Schep kon daar niet van profiteren. In een klassiek standje kon Evert de remise binnen handbereik houden.

Arie Koster, voor iedereen een taaie tegenstander, kwam tegen Stef Baerends verloren te staan. Stef zag de winnende variant wel, maar helaas voor hem pas ná de partij. Een krappe remise voor Arie.

Zenderstadteams blijven winnen
Verslag Ed Kok
In de vierde ronde van de UPDB competitie kwamen Zenderstad 2 en Zenderstad 3 in actie. Beide teams wonnen hun wedstijd met 5-3. De Zenderstad teams zijn deze competitie enorm sterk begonnen met maar liefst 19 punten uit 10 wedstijden (Zenderstad 1: 3-6, Zenderstad 2: 3-6, Zenderstad 3: 4-7)! De sterkste tegenstanders moeten echter nog komen, zo moet Zenderstad 1 nog tegen onder meer medekoploper ADG 1 en OG Utrecht 1, Zenderstad 2 onder meer tegen de (voor de eerste klasse) zeer sterke medekoploper Gooi & Eemland 1 en Zenderstad 3 nog tegen onder meer DAWO 2.

UDG Vriendenkring 2 – Zenderstad 2: 3-5
Zenderstad 2 won nipt van een stug UDG- Vriendenkring 2.
Ed Kok (bord 1) ging in de aanval tegen Kennedy Krisnadath. Na een gelijk opgaande opening liet Kennedy het centrum aan Ed die gelijk wat tempo meepikte. In een gestroomlijnde aanval werd de lange vleugel van Kenny overlopen die zelf  een tegenaanval zag doodlopen, 0-2.

Bert Habets (bord 3) bereikte na een spannende opening miniem voordeel tegen Patrick van der Tol. Met twee ruilen haalde Patrick de angel uit de stand en kreeg nog een aanvalletje op de lange vleugel. Bert moest wel een lichte combinatie toelaten om niet in een nadelig eindspel te komen. Na de combinatie was de stand gelijk remise, 1-3.

Piet Schep (bord 4) kon niet profiteren van het onorthodoxe klassieke spel van  Evert Muis. Door steeds net het goede tempo te hebben kon Evert zijn hangende schijven activeren en restte een gelijkwaardige remise, 2-4.

Stef Baerends (bord 2) had een gewaagde 18 om 18 stand tegen Arie Koster. Arie vertrouwde het niet en nam een 4 om 4 ruil, daarmee Stef de controle over de linkervleugel gevend. Stef miste op de 54e zet een (door Stef zelf later aangegeven) winstforcing en kon de goede stand door een tegenplakker niet meer met winst verzilveren met een remise als resultaat, 3-5.

Zenderstad 3 – Het Groene Hart 2: 5-3
Zenderstad 3 haalde een mooie 5-3 overwinning op het Groene Hart 2. Arie van Nieuwkerk (bord 4) profiteerde na een gelijk opgaande wedstrijd in een 7 om 7 stand van de onnauwkeurige zetten van zijn  tegenstander. Arie had een mooie aanvalsstaart, maar zijn tegenstander maakte al een grote fout waardoor het gelijk uit was, 2-0.

De stand werd weer gelijk door een nederlaag van invaller Cees Kok (bord 3) tegen Mahesh Shankar. Ook hier een lang gelijk opgaande partij waar hier ditmaal Cees het spoor in het eindspel kwijt raakte en er vervolgens bekwaam afgetikt werd, 2-2.

Man in vorm, Hans Verhoeven (bord 2) behaalde fraaie overwinning tegen Hans Loots. Onze Hans profiteerde optimaal van de veelal achterwaartse ruilen van zijn tegenstander. Hans hield goed druk op de ketel. Met 9 tempi voor en een mooie flankaanval kon zijn tegenstander in een hopeloze 7 om 7 stand al opgeven, 4-2.

Teamcaptain Jacco Scheper (bord 1) speelde tegen de sterke Hans de Knikker. Met een actief tegenspel hield Jacco zijn tegenstander in bedwang. Jacco wisselde zijn voorpost in voor een sterke centrumstand en speelde probleemloos naar remise, de teamwinst daarmee binnenhalend, 5-3!

DBS en Hilversum 3 in evenwicht
Verslag Jan van de Veen

Vrijdag 28 oktober speelden Dbs en Hilversum 3 hun 4e wedstrijd in de 2e klasse. Het werd uiteindelijk een gelijkspel. DBS steeg naar de tweede plaats en Hilversum 3 bleef zesde.

Al na 1,5 uur spelen werd het 1-1. Jaap Langerak haalde een knappe remise en een blauwe notering tegen Jan van de Veen. Laatstgenoemde kampt al een maand met concentratieproblemen. In deze partij had Van de Veen het betere van het spel maar het was niet genoeg omdat Langerak geen grote fouten maakte en de stand deze dunner werd zonder groot overwicht.

Het werd 2-2 toen Karel Hammacher en René Runhaar tot remise besloten. Beiden speelden veel normal.moves in dit klassieke duel. Een zeer goede prestatie van Runhaar die niet trapte in de valletjes van Hammacher.

De eerste beslissing kwam op het scorebord toen Rinus Lambrechts won van Ruud de Koning. Een knappe prestatie van Lambrechts die een grote aanwinst voor Dbs is nadat hij jarenlang niet gedamd heeft. Eerder kwam hij uit voor Vad, Adg en Dvsb. In deze partij liet hij weer zien dat hij gedegen positioneel spel combineert met combinatieve vaardigheid. Met 6 uit 4 wedstrijden staat hij 4e op de topscorerslijst van de 2e klasse. Complimenten!

De laatste partij moest de beslissing brengen. Als de voorzitters Ton van der Ploeg en Wim Vlooswijk remise zouden spelen of bij winst van Van der Ploeg dan zou Dbs winnen. Niets van dat alles: Wim Vlooswijk won glansrijk!  Hij speelde geduldig en bleef positioneel vanuit het centrum de betere. Het late middenspel en eindspel was prachtig.

De eindstand kwam daarmee op 4-4.

Scroll naar boven