Zenderstad 3 wint van titelfavoriet DBS

In de derde ronde van de provinciale UPDB competitie kwamen Zenderstad 1 en Zenderstad 3 in actie. Zenderstad 2 was deze ronde vrij. Zenderstad 1 won uit met 6 -2 tegen Ons Genoegen 2 en blijft op titelkoers. De verrassing van deze ronde was de overtuigende 6 – 2 winst van Zenderstad 3 op DBS 1, de grote titelfavoriet in de 2e klasse. Nu gaat Zenderstad 3 zelf aan kop!
Lees de verslagen van Zenderstad 1 en Zenderstad 3, de laatste door de ogen van de tegenstander.

Anders dan anders
Verslag Koos van Amerongen

In de derde ronde van de provinciale clubcompetitie gingen de dammers van Zenderstad op bezoek bij Ons Genoegen voor een wedstrijd tegen diens tweede team. Op naar Den Hommel dus! Oh nee, de Utrechters spelen tegenwoordig in Buurtcentrum De Pijler in de wijk Vleuten-De Meern. Ook goed. We moesten het deze keer stellen zonder basiskracht Laura Timmerman, die aan het bijkomen is van een zwaar EK Vrouwen. In voorzitter Ed Kok hadden we natuurlijk een prima vervanger.

Het werd een 6-2 overwinning. Daarmee deden de Utrechters het beter dan onze vorige tegenstanders (tweemaal 7-1) en dat was gezien het enorme krachtsverschil (gemiddeld zo’n 300 punten per bord) een uitstekende prestatie. Waar de vorige overwinningen enigszins geflatteerd waren, zat er deze keer juist meer in voor de IJsselsteiners.

Martijn de Leeuw was als eerste klaar. Met een thematisch offer in de flankomsingeling wist hij de goedlachse kopman Wim Vlooswijk al vroeg in de partij te verschalken (2-0). Op de andere borden verdedigden de Utrechters zich uitstekend. Koos van Amerongen zag Gerard Morsink in een drukstandje lang de juiste zetten vinden, maar toen Gerard twee minder goede zetten speelde was het snel gedaan (4-0). Ondertussen had Rik Verboon op voor hem typerende wijze de aanval ingezet tegen de taaie Peter Kolkman. Rik bouwde zijn voordeel langzaam uit, maar nét toen hij het rond had overzag hij een kleine combinatie, die Peter wél zag. Gelukkig was het nog remise (5-1).
Ondertussen had Ed Kok in een gestroomlijnde positionele partij een schijf afgepeuzeld van de onorthodox spelende Hensley Nepomuceno. Maar daarmee was diens verzet nog niet gebroken. Toen Ed in het late middenspel niet de beste voorzetting vond wist Hensley zich ten koste van twee schijven aan beide kanten van het bord naar dam te wringen. Genoeg voor remise (6-2).

Zenderstad gaat nu met 6-uit-3 aan kop en is in de volgende ronde vrij.

 

In de derde ronde verliest DBS met 6-2 van Zenderstad 3 in de 2e klasse
Verslag Jan van de Veen

 

Na de eerste twee ronden in de provinciale bondscompetitie stond het viertal van DBS bovenaan. Beide wedstrijden werden met 6-2 gewonnen. Afgelopen dinsdag was de uitwedstrijd tegen Zenderstad 3 die tweede stond. Het werd een ware titanenstrijd die pas laat op de avond na 4 uur spelen werd beslist. De wedstrijd werd makkelijk gewonnen met 6-2 door Zenderstad 3 en die pakte met dit resultaat de leiding in deze spannende klasse.

Als eerste maakte Marinus Lambrechts bekwaam remise tegen Arie van Nieuwkerk. Het was een gelijkmatige partij met gedegen positiespel. Prima gedaan weer. Zijn persoonlijke score bracht hij op 4 punten uit drie wedstrijden. Zonder te verliezen!
Een tegenvaller was het verlies van de sterke Karel Hammacher. Positioneel kwam hij na 1 slechte zet (15-20) slechter te staan en uiteindelijk won zijn ervaren tegenstander Gerard Bakker mede daardoor. Winst of verlies liggen dus dicht bij elkaar. 1 zet kan bepalend zijn.

Jan van de Veen zat weer aan het eerste bord en hoort op dit niveau te winnen. Ook gelet op zijn tegenstander Hans Verhoeven die hij 14 jaar geleden wegspeelde. Aldus de woorden vooraf van Verhoeven. Van de Veen kampt de laatste maanden met concentratieproblemen. Met name na drie uur spelen. Ook in deze partij was dit het geval. Hij speelde heel snel en miste een aantal keren de winst na een uitgesproken sterke aanvalspartij. Ook deed hij een foutieve achteruitruil waarvan Verhoeven overigens niet profiteerde. Na 3,5 uur spelen kon Verhoeven ternauwernood remise maken en dat deed hij goed. De tussenstand kwam op 4-2 voor Zenderstad 3.

Deze krachtmeting liet ook weer zien waarom dammen zo leuk is. Winst of verlies liggen zoals al gezegd namelijk dicht bij elkaar. Dat kwam het duidelijkst naar voren in de partij van de DBS voorzitter Ton van der Ploeg tegen Jacco Scheper. Hij liet de winst in de partij liggen en kwam prompt verloren te staan. Dat kwam zelfs naar voren in een aantal momenten tijdens  de partij. Het was zelfs iedere keer een kwestie van 1 zet. 1 tempo dus! Dat is het bijzondere van dammen!  Daar kwam bij dat bij winst van Van der Ploeg  DBS nog steeds koploper geweest omdat de eindstand dan voor het team in 4-4 was geëindigd.

 

Jeugddammers Hilversum van slag      

Verslag Bert Roest

Dinsdagavond 11 oktober gingen de jeugddammers van DC Hilversum met goede moed naar DAWO Woudenberg. Na het daverende succes de week er voor, ging het niet zo best. Het verlies met 8-0 kon iets milder zijn, wanneer beter opgelet werd. Jasmina bouwde haar partij zorgvuldig op tot… ze volledig damblind vergat een simpele damzet te vermijden. Ze speelde (te) lang door om het lot te aanvaarden. Haar broer bracht Leo van Raay in verwarring door een ingewikkelde kerkhofstelling in te nemen. Leo kreeg het even benauwd, maar na een offer van wit was het uit. Sybe Cornelisse gaf zijn solide klassieke stelling een verkeerde wending door 31-26 te spelen. In het verloop van de partij wist Henny van Lambalgen daarvan te profiteren, won een schijf en later de partij. Tenslotte Thijmen de Boer maakte het zich moeilijk om zijn korte vleugel te laten opsluiten. Hij wist deze los te breken maar dat was te risicovol, verloor later een schijf en verlies van de partij was niet meer te voorkomen.

 

Hilversum 1 verplettert UDG-Vriendenkring 1

Verslag Paul de Heus

Vanwege het ontbreken door ziekte van Ester van Muijen mocht Ruud Klaarenbeek voor de derde invallen. Hij speelde een spannende partij tegen Peter van Heun maar na 36…14-20? verloor hij een schijf en al snel de partij.

Dirk Bijkerk verloor vorig jaar van Ton Bollebakker en misschien speelde hij daarom nu wat te passief tegen deze tegenstander. Hij werd van het centrum gedrukt en toen hij in een zetje-met-doorbraak trapte, gaf hij het op.

Jan Ongolesono, terug van vakantie, liet Maarten Kolsloot een groot deel van het bord in bezit nemen. De aanval van Maarten was echter niet helemaal risicoloos voor de Hilversummer. Maar Jan speelde wat te afwachtend, overzag een kleine combinatie en verloor.

Paul de Heus zat tegen Bert Roest, langzamerhand een Angstgegner. Ook nu bereikte Paul niets en toen hij een positionele blunder beging (45.47-41?) moest hij alle zeilen bijzetten om niet te verliezen. Dat lukte, in een moeilijk eindspel kon Bert de misschien wel aanwezige winst niet vinden.

 

ADG verslaat Het Groene Hart

Het viertal van ADG heeft ook de tweede wedstrijd in de provinciale damcompetitie gewonnen. Na de overwinning op Ons Genoegen I werd nu de verre uitwedstrijd tegen Het Groene Hart in Nieuwerbrug met 6-2 gewonnen. Overwinningen van Jan de Ruiter en Hans Mulder waren daarvoor voldoende.

 Opnieuw was Jan de Ruiter als eerste uit, met een soepele overwinning. In een interessante middenspelpositie verleidde hij zijn tegenstander tot een actie (die hooguit tot vervlakking van de stand zou hebben geleid). Jan toonde aan dat die actie echter faalde op een leuke combinatieve wending die hem ofwel schijfwinst ofwel een ongestoorde gang naar de damlijn zou hebben gegeven. Tegenstander Cees Kuijer liet het zich niet meer bewijzen en gaf direct op.

Hans Mulder tastte de aanvalspositie van tegenstander Frans Boot goed aan door diens rechtervleugel consequent aan te vallen. Omdat hij een aanvaller méér had dan zijn tegenstander leek een overrompeling van die kwetsbare vleugel mogelijk. Het is niet helemaal duidelijk waarom Mulder niet voortging op de ingeslagen weg. Zoals het ging leek het er sterk op dat Boot zijn verdediging voldoende kon organiseren (en dus de boot kon afhouden). De uitkomst van deze partij was zeker wel van belang omdat Harry de Waard inmiddels problemen kreeg in zijn partij en Strooper weinig bereikte. Maar Boot nam een dure combinatie die beiden op dam bracht. Bovendien had Boot enkele losse schijven die door Mulder onder vuur konden worden genomen. Zover kwam het uiteindelijk niet want Boot liet zich in de boot nemen omdat hij een gemakkelijke damvangst over het hoofd zag. Zo stond het dus 4-0 voor ADG.

Cees Strooper nam vanuit de opening een halve hekstelling in tegen Arie van der Knaap. Dat leidt vaak tot een tamelijk taai speltype. Van der Knaap liet Strooper ver komen, met nogal wat terreinwinst. Op het beslissende moment was Van der Knaap bij de les en na enkele voorwaartse ruilen ontstond een volkomen gelijkwaardige remise-stand.

Tenslotte Harry de Waard, die in het Keller-systeem omsingelende acties probeerde te verwezenlijken. Dat ging door de behoedzame reacties van tegenstander Arie de Bruijn niet helemaal naar wens. De Waard moest toestaan dat de aanvalspositie van De Bruijn in tact bleef terwijl de omsingeling leek dood te lopen. Uiteindelijk kreeg De Bruijn het toch niet ‘rond’ waardoor er een afwikkeling naar remise volgde.

Scroll naar boven