UDG-Vriendenkring 1 – Het Groene Hart 1 5-3
(verslag Paul de Heus)
Een vrij normale uitslag die op een bijzondere manier tot stand kwam. Eigenlijk kwam geen enkele partij normaal tot een eind.
Ester van Muijen kreeg tegen Arie van der Knaap een gewonnen stand, met Arie al vanaf de 20e zet in tijdnood. Maar in plaats van 2-0 werd het 0-2 toen Ester één verkeerde beslissing nam (39. 27-22? i.p.v. 39.34-29!).
Dirk Bijkerk bracht een listig zetje in de stelling tegen Gerard Benning. Deze trapte erin in een betere stand. Dus 2-0, i.p.v. 1-1.
Ruud Klaarenbeek mocht weer invallen en brak door naar dam toen Frans Boot even niet oplette. Maar i.p.v. 2-0 werd het 1-1 toen Ruud op zijn beurt een doorbraakcombinatie toeliet.
Paul de Heus ten slotte, mocht zijn handen dichtknijpen toen Kees Kuijer de winnende zet 34.28-22! over het hoofd zag en even later verkeerd sloeg en verloren kwam te staan. Het duurde tot na twaalven tot de 2-0 op het scorebord kwam.
Zenderstad-viertallen ook op dreef in 2e ronde UPDB
(verslag Ed Kok)
In de tweede ronde van de provinciale UPDB competitie kwamen ook alle drie de Zenderstad viertallen in actie. Zenderstad 1 had verzocht haar wedstrijd tegen DC Hilversum al een week eerder te mogen spelen en dat was gelukt met de medewerking van DC Hilversum.
Zenderstad 1 – DC Hilversum 1: Afmaken of afbreken?
door Martijn de Leeuw
Na een lange damavond in de Oase toonde het scorebord ruim na middernacht een overtuigende 7-1 overwinning van Zenderstad op DC Hilversum. Een bedrieglijke uitslag want de wedstrijd zelf was veel spannender dan de uitslag doet vermoeden.
Met het snelle speeltempo in de provinciale competitie is het van belang om direct scherp te zijn. Om dit te bewerkstelligen trakteerde Koos de aanwezigen al na 2 zetten op een fijnzinnigheidje. Waar alle openingsschema’s na 1. 32-28 16-21 2. 31-26 11-16. 3. 37-32 verder gaan met 3. 07-11 introduceerde Koos 3.19-23×23. Na 36-31 07-11 ontstond weliswaar de standaardpositie maar als teamgenoot ben je toch direct wakker. Ook Martijn ging voortvarend te werk en toverde in recordtempo een hekstelling op het bord. Even zo snel werd echter geconstateerd dat hier weinig kracht van uit ging en een afwikkeling naar een dunne stand onvermijdelijk was. Niet getreurd, snel doorspelen en daar maar weer verder zien was het devies.
Ondertussen waren Laura en Laurens bezig hun tegenstanders met een aanvallende aanpak meer en meer onder druk te zetten. Na een onnauwkeurigheid van Bert Roest wist Laura te winnend te combineren en de score te openen. Met een offer in een ingewikkelde partij met zijn geliefde korte vleugel opsluiting dacht Koos als eerst de damlijn te bereiken. Twee zetten later brak helaas ook Peter van Heun listig door. In een nadelig eindspel wist Koos gelukkig wel een puntje voor de club te scoren.
Laurens en Martijn probeerden ook nog een overwinning te scoren in een dun standje. Het goede voorbeeld werd gegeven door Laurens die Ton Bollebakker zolang onder druk had gezet dat de remisemogelijkheden in het eindspel gemist werden. Martijn maakte het nog bonter door een dusdanig lang eindspel te spelen dat er een nieuw notatiebiljet nodig was en er achter zijn rug al over ‘afbreken!’ werd gemompeld. Na een kleine onnauwkeurigheid van Maarten Kolsloot wist Martijn de partij alsnog in zijn voordeel af te maken en daarmee stond de 7-1 uitslag op het bord. De competitie wordt op maandag 10 oktober vervolgd tegen Ons Genoegen 2.
Zenderstad 2 – Austerlitz 1
In de wedstrijd tegen Austerlitz neemt Stef Baerends tegen Harry Vredeveldt met zwart een Korte Vleugel Opsluiting in. Stef speelt op de 15e zet heel listig 10-15, Harry uitnodigend om een 2 om 2 uitruil te nemen. Harry neemt deze met 28-23 ook maar, wordt verrast door een heel venijnige damzet. De dam werd later ten koste van twee schijven afgenomen en met de schijf voor liet Stef de winst niet meer glippen.
Al snel werd de voorsprong verdubbeld door Piet Schep die in een gesloten klassieke stand met een mooie meerslagfinesse de formatie van zijn tegenstander, Wim van de Broek, aan gort sloeg.
Bert Habets had ook een gesloten klassieke stand, maar met een slechte drie tempi voor. Bert dreigde vast te lopen en nam een vlucht naar voren naar het kerkhofveld. Zijn tegenstander Henk Zoonen had nu twee schijven kunnen winnen door eerst en 2 om 2 ruil te nemen gevolgd door een niet meer te weerleggen achterloop op Berts voorpost. In plaats daarvan stuurde Henk aan op een damcombinatie waarbij de dam echter direct verloren ging en Berts tegendoorbraak direct winnend was. Een beetje mazzel dus!
Karl zijn tegenstander Herman Keereweer ging alle complicaties uit de weg door zoveel mogelijk af te ruilen, maar leek daar uiteindelijk in een 4 om 4 micro-eindspel nog ten onder aan te gaan. Er zat echter nog een remise-variant in zodat Karl moest berusten in een gelijkspel.
Uiteindelijk een 7-1 winst op Austerlitz.
ADG verslaat Ons Genoegen
(verslag Cees Strooper)
Het viertal van ADG is de provinciale damcompetitie goed begonnen door in de tweede ronde (ADG was in de eerste ronde vrij) te winnen van het altijd lastige Ons Genoegen I. Toch kwam de 5 – 3 overwinning bepaald niet zonde slag of stoot tot stand.
Harry de Waard moest het onderspit delven tegen Cock van Wijk. Harry zal achteraf betreuren dat hij een enorme kans verzaakte in het vroege middenspel. Hij had op dat moment, geholpen door meerdere dreigingen, een schijf kunnen winnen. Toen Harry dat overzag kwam hij in een positioneel mindere stand terecht. De aanvalspositie die Van Wijk opbouwde bood geen kansen op omsingeling. Van Wijk wikkelde met gemak af naar winst, via een kleine doorbraakcombinatie.
De uitslag in de partij tussen Jan de Ruiter en Toys Sheoratan verraste menigeen. Na schijfwinst en aanstaande doorbraak naar dam leek Jan de Ruiter een gemakkelijke winst tegemoet te gaan. Hij heeft het in die fase zeker iets te gemakkelijk opgevat, maar het moet gezegd dat Sheoratan behendig het minderheidseindspel richting remise laveerde doordat zijn dam op de tric-trac het door De Ruiter halen van een winnende tweede dam verhinderde. Resultaat: remise! Dat was een teleurstelling voor de Amersfoorters.
Het laveren in de partij tussen Cees Strooper en Auke Zijlstra leidde uiteindelijk misschien tot enig voordeel voor Cees Strooper, maar een overwinning was ver weg. Zijlstra voelde zich kennelijk niet helemaal op zijn gemak, want hij besloot ten koste van een schijf door te breken naar dam, daarbij de hindernis van ‘het stroopertje’ omzeilend. Het gevolg was een gang naar de damlijn voor beide spelers. In die fase overzag Strooper een eenvoudige winst. Omdat Strooper zijn dam geen actieve bestemming kon geven, ondanks de schijf voorsprong, was remise een te verwachten resultaat. Strooper ging er toch met de winst vandoor omdat Zijlstra een grove fout beging toen hij de remise feitelijk had afgedwongen. Dat was dus een meevaller voor de Amersfoorters.
Zo stond het 3 – 3 gelijk, maar kopman Ben Provoost was als laatste bezig om Arne van Mourik stevig aan de tand te voelen. Ondanks zeer onorthodox spel van Van Mourik was de partij lang in een soort van evenwicht. Terwijl door onafwendbare ruilmanoeuvres de stand verder uitdunde leek Van Mourik in zijn opzet te slagen. Hoewel het niet helemaal duidelijk is waar de beslissende fout werd gemaakt rolde het toch de kant op van Provoost. Omdat hij eerder op dam kwam kon hij verder schijfverlies bij Van Mourik afdwingen waarna winst eenvoudig was.
LDV Loenen 1 – Zenderstad 3
(verslag Ed Kok)
In de uitwedstrijd van Zenderstad tegen LDV Loenen werd het een 4-4 gelijkspel maar daarmee kwam LDV Loenen heel goed weg.
Gerard Bakker gaf op in een 9 om 9 stand omdat hij dacht een achterloop door Fred Wortel niet meer te kunnen pareren. Het meest logische vervolg was inderdaad verhinderd maar er zat nog een drie om drie in met een gelijkwaardige stand.
Theo van Londen nam een verrassende 4 om 4 doorbraak door eerst zijn tegenstander Bert Jagt een dam te geven en daarmee te combineren.
Bart moest een schijf offeren om spel te houden maar werd daarna keurig door Theo van het bord getikt.
Tussen Nico Verhoeven en (ook Zenderstad lid) Ben van der Linden kwam eerst Nico een schijf voor, door Ben min of meer naar het kerkhofveld te dwingen en deze schijf te gaan winnen. Even later ging Nico zelf naar het kerkhofveld en dat buitenkansje liet Ben niet liggen om ook deze voorpost geforceerd winnen. Met weer een gelijke stand volgde een moeilijk gesloten klassieke stand met weer beiden (deze keer een goede) kerkhofveld-bezetting. Met een plakker leek Nico een zeer goede 6 om 6 stand te krijgen, maar Ben had nog een remise-truc achter de hand.
Hans Verhoeven en Eric Dubelaar hadden een mooie flankaanval met beide kansen. Hans kwam heel goed te staan, maar nam op de 46e zet een foute forcing voortzetting. Met een listige plakker weerlegde Eric de forcing. Hans moest daarna nog secuur spelen om de remise binnen te halen. In plaats van de geprobeerde forcing had Hans op de 46e zet eerst met 23-19 moeten doorlopen waarna schijfwinst zou volgen.
Jammer van de 4-4 eindstand, er had meer ingezeten. De meeste kwartjes rolden echter de verkeerde kant op.
DAWO – UDG-Vriendenkring 2
(verslag Dick van der Velden)
Helaas wist de tegenstander van Cor van Setten, de weg naar Woudenberg niet te vinden. Cor verplaatste zijn aandacht naar Ajax , maar of hij daar nu zoveel plezier van beleefd heeft weet ik eerlijk gezegd niet.
Op bord 1 moest Jaap Veld na achterlopen van een schijf , zoals zo velen van ons, ervaren dat een dergelijke manoeuvre niet altijd ongestraft kan plaatsvinden. Arie Koster profiteerde maximaal en mepte Jaap met een combinatie grotendeels van het bord . 2 – 2. Op bord 3 kreeg Sjef Valk het tegen Dick van der Velden na zware druk op het centrum steeds lastiger en moest uiteindelijk een schijf afstaan. Dit verlies kwam hij niet meer te boven en ondanks een hevig verzet gingen de punten naar DAWO 4 – 2. Dan moest de beslissing komen van Saan Bouw en Evert Muis op bord 4. Evert ken ik o.a van de 65+ , persoonlijke kampioenschappen en is altijd “gevaarlijk “. Hij maakte zijn reputatie ook weer waar. Muisstil verbeterde hij zijn positie en Saan was blij dat een kleine onnauwkeurigheid van Evert in het eindspel voor hem de remise binnen bereik bracht. DAWO won na een mooie gezellige damavond met 5 tegen 3. Jammer van de ontbrekende speler.
Ongelijke strijd dammers DVSB (Gooi&Eemland)
(verslag Bert Roest)
In de UPDB competitie 1e klasse speelden maandag 3 oktober de twee viertallen van DVSB tegen elkaar. Vooraf al bestempeld als een té ongelijke strijd en dat werd het: 8-0 voor het eerste viertal. Er is geen moment geweest dat er een verrassende partij op het bord kwam. Michiel Luiten was binnen het uur uit tegen Richard Cousijnsen door een domme 22e zet in een partij waar nog van alles mogelijk was. Hoewel de korte vleugel van Michiel erg zwak oogt. Leo van der Laan deed er een stuk langer over. Hij speelde tegen Henk de Groot een partij die uiteindelijk klassiek werd. En dan komt het meestal aan: wie heeft het laatste tempo. Die was voor Leo en maakte het vervolgens af met een damzet. Hans Vermeij deed in een klassieke stand opmerkelijke zetten: hangende schijf op 10, opspelen kroonschijn en brutaal op het ‘kerkhof’ staan. Het leidde tot te veel dreiging, kostte schijven en het was uit. Toch had het anders kunnen lopen, wanneer Hans actiever was op zijn korte vleugel.
Jelmer Martens maakte er een circus van in zijn partij tegen Jude Kasangaki. Eenvoudig won Jelmer een schijf maar raakte die meteen kwijt door een foute slagenwisseling. In het eindspel verraste Jelmer – hij stond al beter – Jude met een grappig slagzetje.
Jeugddammers Hilversum slaan toe!
(verslag Bert Roest)
Op woensdagavond 5 oktober kwam ’t Groene Hart uit Woerden op bezoek in Hilversum. Het jeugdteam van Hilversum kreeg punten cadeau door een gemiste dammer uit Woerden. Wat er daarna gebeurde grenst aan het ongelooflijke. De onervaren jonge spelers/ster wisten alle drie punten te scoren. Sybe Cornelisse verkeek zich tegen Aad Boot op een afruil waardoor hij een schijf moest inleveren. In het eindspel met een 8 om 9 stand wist Sybe toch mooi een remise uit het vuur te slepen. Mohammed Benhari stuntte met winst tegen Hans Loots. In de opzet van de partij had Hans steviger tegenspel kunnen bieden, maar in het eindspel deed Mohammed het voortreffelijk. Hans moest offeren en kon uiteindelijk geen kant meer uit. Door een foutje bij de korte vleugelopsluiting moest Mahesh Shankar een schijf prijsgeven tegen Jasmina Benhari. In het eindspel deed Jasmina in hevige tijdnood op de 34 e zet een verkeerde voorzetting, waarna Mahesh zijn schijf weer kon terugwinnen. Jasmina kreeg nog kansen, maar de remise was toch al klasse.
Met ons aller medewerking – UPDB, clubs 2e klasse en ouders – kon de jeugd in de 2e klasse van de UPDB clubcompetitie meedoen. Dat betekent korte partijen van 30 min + 30 sec. en start van de wedstrijden om 19.00 uur. Het geeft de jonge dammers de kans door de weeks wat langere partijen te spelen. Hetgeen in Hilversum in de onderlinge competitie ook al gebeurt.
Tot ieders verrassing betaalt dat zich nu al uit. Niet alleen maar vluggertjes maar vooral ook wat langere serieuze partijen.
DBS verslaat LDV 2
(verslag Jan van der Veen)
Afgelopen week vond de tweede ronde plaats van de tweede klasse van de provinciale bondscompetitie van de provincie Utrecht. Dit seizoen doen er acht viertallen aan mee. DBS doet sinds haar bestaan voor de derde maal mee. In 2018 werd Dbs tweede. Gelet op de bezetting van het huidige team dan is een topklassering dit seizoen zeker mogelijk.
De eerste ronde was er in en tegen het eerste team van Ldv Loenen met 6-2 gewonnen. Een goede start van de competitie dus. Afgelopen vrijdag stond in Baarn de thuiswedstrijd tegen het tweede team van Ldv op het programma. Weer won Dbs afgetekend met 6-2. Opvallend was de snelheid waarmee deze overwinning gepaard ging. Want binnen 2,5 uur was het bekeken. Jan van de Veen en Marinus Lambrechts wonnen met een combinatie. Ook Ton van der Ploeg won zijn partij. Karel Hammacher deed zijn best maar kon verlies niet voorkomen. Dbs staat met 1 punt voor op Zenderstad 3 op de eerste plaats. Dinsdag is het belangrijke duel tussen beide ploegen.