(verslag Auke Zijlstra)
Zenderstad met 11 – 5 ten onder tegen getergd HDC Haarlem
(verslag Ed Kok)
Zonder sterspeler Laurens Fijn van Draat speelde Zenderstad in Haarlem tegen HDC 1. Dit team had twee weken ervoor tegen het op papier veel zwakkere Leids Damgenootschap met 12 – 4 een pak slaag gehad en was nu dus uitermate getergd om dat recht te zetten.
Ondanks het grotere ratingoverwicht van HDC ging de strijd lang gelijk op.
Stef Baerends (bord 7) zijn tegenstander nam veel tijd voor elke zet waarbij Stef olie op het vuur gooide door flink wat rottigheidjes in de stand te brengen. Na een Coupe Royal dreiging raakte zijn stegenstander de draad helemaal kwijt en belandde in een verloren 10 om 10 stand met onontkoombaar schijfverlies of dam. Een mooie overwinning van Stef!
Ebbo de Jong (bord 8) verslikte zich in een lastige 8 om 8. Ebbo moest offeren om tegenspel te houden maar kwam er niet meer aan te pas.
Ed Kok (bord 1) zag in tijdnood een offer over het hoofd en hield een verloren opgesloten stand over.
Bert Habets (bord 2) had een mooie doorbraak ten koste van 1 schijf. Volgens Bert heeft hij daarna de winst gemist en moest hij berusten in een tegendoorbraak met remise.
Arie Koster (bord 5) en Piet Schep (bord 3) haalden goede remises, misschien had er bij Piet nog wel meer in gezeten.
Bij Hans Verhoeven (bord 4) en Gerard Bakker (bord 8) ging de strijd lang gelijk op maar werden zij in het midden- en eindspel door hun sterkere tegenstanders teveel in het defensief gedrongen en verloren beiden.
ADG wint ruim van CTD Arnhem
(verslag Cees Strooper)
In de tweede ronde van de nationale damcompetitie hebben de dammers van het Amersfoorts Dam Genootschap een ruime 12 – 4 overwinning geboekt tegen CTD Arnhem II.
ADG kreeg de eerste twee punten letterlijk cadeau want de tegenstander van Marcel Everloo kwam niet opdagen. Als tweede was Jan de Ruiter klaar die opvallend weinig moeite had met een van de betere spelers van de Arnhemmers, Sander Neutel. Jan wist zijn tegenstander zodanig in moeilijkheden te brengen dat het verlies van meerdere schijven onafwendbaar werd. Dat was het juiste moment om te capituleren.
Ton Bollebakker leek vanuit een half-open klassieke opening tot een voordelige stand te komen, maar hij werd vermoedelijk verrast door een combinatieve wending van oud-Amersfoorter Arnout Mossink. Daarna slaagde geen van beide spelers er meer in om tot voordeel te komen.
Cees Strooper kreeg moeilijk vat op het taaie maar sterke spel van tegenstander Jan Riesthuis. Omdat laatstgenoemde beide vleugels beheerste werd de starre centrumpositie een zorgenkindje voor Strooper. Riesthuis liet echter een bevrijdingsactie door Strooper toe. Daarmee leek de partij eenvoudig aan te koersen op remise, maar in het zicht van die haven maakte Riesthuis een volkomen onnodige fout. In plaats van doorbreken richting de damlijn speelde Riesthuis met zijn achterste (?) schijf waardoor Strooper met zijn dam dood en verderf kon zaaien. De overgebleven schijf van Riesthuis werd door Strooper het damhalen belet. Zo stond het halverwege geflatteerd 7 – 1.
Gerrit de Bruijn kwam tot mooi spel tegen Henk Mahboeb waardoor deze veel tijd moest gebruiken om in de wedstrijd te blijven. Maar het moet gezegd dat laatstgenoemde dat uitstekend deed. De Bruijn probeerde nog van alles, zoals een Ghestem-doorstoot, maar deze hindernissen werden vakkundig opgeruimd. Uiteindelijk kon Gerrit wel een schijfje voorkomen, maar dat voorkwam de remise niet.
De beste partij van de dag werd gespeeld door Ton van der Ploeg. Tegen de combinatief gevaarlijke Leo Aliar speelde Ton degelijk en alert. Even leek het er op dat Aliar de centrumschijf van Ton kon bedreigen, maar alles werd doorzien door laatstgenoemde. In het latere middenspel had Van der Ploeg zijn sterke spel kunnen bekronen door een schijfwinst af te dwingen. Helaas overzag Ton dat waardoor Aliar kon ontsnappen met remise. Een puike partij van Ton!
Harry de Waard en Aroen Bholasingh hielde elkaar gedurende de hele partij in evenwicht. De remise kwam geen moment in gevaar. Zo stond het inmiddels 10 – 4 voor ADG. Als laatste was Nico Kruijswijk bezig die zijn tegenstander in een fraaie hoge opsluiting had ‘genomen’. De stand was absoluut gewonnen voor Kruijswijk omdat Rommy Moerlie nauwelijks nog speelbare schijven had. In die fase ging het toch niet helemaal goed, en daar was tijdnood schuldig aan. Zoals het ging kregen beide spelers een dam, maar Nico had uitzicht op promotie naar dam van al zijn resterende drie schijven. Moerlie had dat uitzicht niet omdat de dam van Kruijswijk de verdere doortocht belette. In het vervolg bleek dat Kruijswijk geen enkele haast had om meer dammen te halen. In plaats daarvan speelde hij op de ‘tweekoppige slang’, een gemene wending die echter werd doorzien. Na nog diverse zetten maakte Moerlie een grote fout. Uit teleurstelling gaf hij niet de hand van overgave en beende hij de zaal uit. Zo werd het dus 12 – 4 voor ADG.
Gooi&Eemland 2 wint met kleinst mogelijke verschil
(verslag Harry Vredeveldt)
Na twee wedstrijden is het tweede team van G&E verrassend medekoploper. Na de ruime overwinning op de IJmuidense Damcombinatie in de eerste ronde werd het favoriete tweede team van Haarlem verslagen. Dat zag er aanvankelijk niet naar uit op de borden: meer dan remises leek er niet in te zitten en Peter de Graaf stond al snel slechter.
Henk de Groot, Lennart Bolks en Jude Kadangaki schoven al snel naar remise, waarna Peter het moest opgeven. Jaap Langerak en Hans Loots stonden iets beter, maar Hans kwam toch niet verder dan remise. Michiel Luiten nam daarna de nodige risico’s, die niet goed werden onderkend door zijn tegenstander en wikkelde bekwaam af naar winst. De stand was hiermee weer gelijk. Harry Vredeveldt kwam langzamerhand steeds beter te staan en besliste met een forcing de partij, waarna Jaap Langerak remise overeenkwam met zijn tegenstander, waardoor G&E 2 won en op 100% bleef staan, samen met o.a. het sterke Hofstad Dammers.