2022-09-24   Vliegende start Zenderstad-viertallen (verslag Ed Kok)

In de eerste ronde van de provinciale UPDB competitie boekten alle drie de Zenderstad viertallen een ruime overwinning. De overwinning van Zenderstad 1 was echter behoorlijk geflatteerd.

In de UPDB 2e klasse won Zenderstad 3 thuis met maar liefst 8 – 0 van DC Hilversum 2, het jeugdviertal van de gelijknamige vereniging. Er werd al begonnen om 19.00 uur en gespeeld in een versneld Fischer tempo van 30 minuten met 30 seconden extra per zet. Op deze wijze is het ook voor de jonge jeugd goed mogelijk om weer op tijd thuis te zijn.

Jacco Scheper (bord 3) won vrij makkelijk van Colman van Dinther, die nog even moet warm draaien. Meer moeite had Arie van Nieuwkerk (bord 4) tegen Sybe Cornelissen. In het middenspel had Sybe niet veel keus meer en na een foute achterwaartse ruil kon Arie gelijk dam halen.
Gerard Bakker (bord 2) en Mohammed Benhari gingen lange tijd gelijk op. In het naderende eindspel kon Gerard echter eerder doorbreken naar dam waarna een overmachts-eindspel de overwinning opleverde.
Jasmina Benhari nam iets te optimistisch een voorpost in tegen Nico Verhoeven. Nico omsingelde deze voorpost van Jasmina en haalde een heel fraaie damzet uit.

In de UPDB 1e klasse speelde Zenderstad 2 uit tegen DAWO Woudenberg. DAWO Woudenberg was vorig jaar gedegradeerd uit de Hoofdklasse en is al jaren de heen-en-weer (tussen de 1e en hoofklasse) van de UPDB. Zenderstad 2 was dus gewaarschuwd. Maar Zenderstad 2 won nu eigenlijk vrij gemakkelijk met 7-1 van DAWO 1.  De spelers van Zenderstad 2 hadden de zaterdag ervoor al in de landelijke competitie gespeeld en waren duidelijk beter geconcentreerd dan hun Woudenbergse tegenstanders die nu hun eerste competitieduel speelden.

Ed Kok (bord 2) speelde tegen Cor van Setten en probeerde de zware lange vleugel zoveel mogelijk te hinderen. In een poging actief spel te houden speelde Cor 15-20 en liep daarmee in een verraderlijk zetje.

Karl van der Horst (bord 4) speelde tegen Saan Bouw. In een gelijk opgaande partij stak Saan met zijn 34e zet 23-28 het hoofd in de strop. Deze centrumaanval werd door Karl met het snel op te bouwen vorkje 36-31-27  weerlegd en Saan zou altijd een schijf verliezen. In het vervolg kwam Saan er ook niet meer aan te pas.
Op bord 3 speelde Piet Schep tegen Dick van der Velden. Piet heeft al een heel mooie actieve stand opgebouwd als Dick een beslissende fout maakt. Na 43. 38-32 volgde een drie om drie naar dam waarna Dick gelijk kon opgeven.
Bert Habets (bord 1) speelde tegen de clubkampioen van DAWO, Jaap Veld. Bert nam een hoge randschijf (op veld 36) in, met altijd leuk spel. Jaap ruilde deze echter geforceerd weer af, waarmee Bert op 6 tempi voorsprong kwam. Bert had echter al heel wat tijd verbruikt en moest nu snelle beslissingen nemen. In een gesloten klassieke stand  kon Bert het net niet uittikken. Jaap maakte het daarna zichzelf nog onnodig moeilijk maar wist toch met een remise de Woudenbergse eer te redden.

Afgelopen donderdag speelde Zenderstad 1 in de UPDB Hoofdklasse de uitwedstrijd tegen Het Groene Hart 1. Het Groene Hart is vorig jaar gepromoveerd naar de Hoofdklasse en kan een gedegen team op de been brengen (het won bijvoorbeeld vorig jaar een beslissende wedstrijd om promotie tegen ons eigen Zenderstad 2).
Hoewel Het Groene Hart en Zenderstad niet in de sterkste opstelling verschenen, had Zenderstad toch het op papier veel sterkere team. Halverwege de avond was hier echter weinig van te merken en leek de wedstrijd op een 4 -4 gelijkspel af te steven. Uiteindelijke won Zenderstad nog behoorlijk geflatteerd met 7 -1, met late winstpartijen van Rik Verboon tegen Arie van der Knaap, Laura Timmerman tegen Cees Kuijer, Laurens Fijn van Draat tegen Frans Boot en een gelijkspel van invaller Bert Habets tegen Gerard Benning.

 

UDG-Vriendenkring begint met twee nederlagen (verslag Paul de Heus)

Het eerste viertal van de Utrechters begon tegen Ons Genoegen. Paul de Heus maakte tegen Wouter Ludwig een positionele fout in de opening, wist het daarna met kunst en vliegwerk nog gelijk te houden, maar de positie was dermate beroerd dat winst voor Ludwig een kwestie van tijd was.

Ester van Muijen speelde een goede partij tegen Alfons Ottink en dacht zelfs even aan winst, maar Ottink had het beter gezien en de remise was gelijkwaardig.

Dirk Bijkerk had een boeiende partij tegen Arne van Mourik, maar die liet zien dat hij niet voor niets 300 ratingpunten meer heeft. Een positioneel foutje werd door Van Mourik afgestraft.

Invaller Ruud Klaarenbeek verraste door een overwinning op Cock van Wijk. In een klassiek middenspel was de lange vleugel van Van Wijk weggeruild en dat werd hem fataal. Een blauwe uitslag voor Klaarenbeek.

Het tweede viertal miste twee vaste spelers. De vaste invallers konden niet invallen en zo speelde Jan van der Lit sinds enige jaren weer een partij. Hij kwam ver tegen Henk de Groot maar moest toch het hoofd buigen. De andere invaller was Marja van Baalen, voor de gelegenheid lid geworden. Tegen Adri Butzelaar was ze uiteraard kansloos.

Sjef Valk verloor van de sterke Michiel Luiten en Arie Koster en Jude Kasangaki hielden elkaar in evenwicht.

 

DAWO 1 – Zenderstad 2 (verslag Cor van Setten)

De wedstrijd DAWO – Zenderstad werd een gelopen race voor de dammers uit IJsselstein. Met een rating van de gasten van gemiddeld ruim 100 meer, hadden de Woudenbergers geen illusie op een overwinning en werd het een duidelijke 1 – 7 zege voor de gasten. Allereerst liep Cor van Setten tegen Ed Kok in een venijnig damzetje en na afname van de dam, kostte het toch een schijfje en later de partij. Saan Bouw tegen Karl van de Horst ging aardig tegen elkaar op, maar op de 38e zet gaf Saan zomaar een schijf weg, wat hij niet meer kon repareren.  De partij Dick van der Velden  – Piet Schep werd er over en weer regelmatig geruild, en was er direct geen voordeel voor één van beide, maar op de 43e zet liep Dick toch nog in een 3 om 3 naar dam en kon de hand geven. Het enige punt van DAWO werd behaald door kampioen Jaap Veld, die tegen Bert Habets alle zeilen moest bijzetten om remise te halen. Op de 45e zet liet Jaap een 2 om 3 toe en zou je zeggen, dat Bert het wel af zou maken, maar even later werd de vrede getekend. 4 oktober zal men tegen UDG-Vriendenkring 2 uit een ander vaatje moeten tappen om de onderste plaats te ontlopen.

DVSB wint… (verslag Leo van der Laan)

Tjonge jonge jonge, wat een mazzel nog.

Het wil DVSB maar niet lukken, het juk van de eerste klasse fatsoenlijk te ontvluchten.

We begonnen met een nederlaag, want Richard Cousijnsen bleek door persoonlijk ongemak, thuis te blijven. In de openingen konden Jelmer Martens en Henk Vogelenzang de Jong niets bereiken, maar leek Leo van der Laan met een sterk centrum goed te staan. Echter, in het verdere verloop verliep zijn voordeel en weigerde Wim van de Broek een fout te maken, dus remise. Ook in het middenspel bereikten Jelmer en Henk weinig of niets. Tja, en dan winnen we toch nog door twee eenvoudige combinaties naar dam, in het eindspel.

Scroll naar boven