Dag 3 – Evert v.d. Pol doet goede zaken
Verslag en foto’s: Harry de Waard

Door op de 3e speeldag 2 keer de winst naar zich toe trekken is Evert v.d. Pol alleen op kop gekomen in het 65+kampioenschap van de UPDB. In de ochtendronde versloeg de Barneveldse dammer Bert Habets en wist enkele uurtjes later in de 4e ronde medekoploper Lucien Farzan te verslaan. Door dit resultaat heeft Evert aan kop zich losgeweekt en 2 punten voorsprong op de naaste concurrentie.

Op deze loodzware speeldag waar een dubbele ronde werd afgewerkt, waren de winst/verliespartijen en de remises in beide ronden in evenwicht. Op sommige borden speelde Vrouwe Fortuna enkele dammers parten. Zo speelde Wim Vlooswijk een gelijkwaardige partij tegen Lucien Farzan maar blunderde in het eindspel. Een lucky dus voor de Maarssenaar. Bert Habets overzag een finesse en kon direct daarna opgeven.
Herman van Westerloo boekte de eerste punten ten koste van Evert Muis. De speler van UDG-Vriendenkring had het positioneel zwaar en werd uiteindelijk slachtoffer van een ludieke damcombinatie. Alle overige duels uit de ochtendronde eindigden in een punten deling.

In de middagronde haalden Bert Habets en Evert Muis de volle winst binnen ten koste van Frits Stuger en Gerrit van Schaick. Frits speelde met zwart vanaf het begin van de partij een halve hekstelling . Dat leidde tot wat ruilen op zijn korte vleugel. Na het verbreken van de halve hek bleef hij zitten met nogal wat ontwikkelingsachterstand. Dat bood Bert Habets de kans om een grote aanval op te zetten. Frits zette daar een aantal formaties tegenover maar leek wat weggedrukt te worden. Hij had nog een troefkaart een verrassend offer met een kettingstelling en meteen een dubbele dreiging. Die leek te gaan winnen, maar helaas bevatte de spelgang een lek. Vervolgens was hij zo van de wijs dat hij ook nog verkeerd sloeg zodat de actie niet één maar twee schijven kostte. Gerrit van Schaick verslikte zich in het eindspel en kon Evert zijn eerste partijzege binnenhalen. De speler van UDG-Vriendenkring kon zijn geluk niet op!

Ook in de middagsessie kwamen 3 remises uit de bus rollen. De opvallendste puntendeling was die van Jan Koerselman tegen de nestor van het gezelschap, Herman van Westerloo. Het ratingverschil van bijna 200 punten in het nadeel van Jan gaf duidelijk aan wie er voor de winst en de wie voor de remise ging. Jan nam tot tweemaal toe een dubbele terugruil om de stelling voor hem overzichtelijk te houden. Dit leidde wel tot een tempo-nadeel. Herman wist hiervan echter niet te profiteren zodat de dammer uit Loenen (Gld) zijn stelling simpel de veilige remisehaven wist in te loodsen. Leo van der Laan en Harry de Waard vochten een verbeten positioneel duel uit waarbij de stelling steeds gecompliceerder werd. In de slotfase heeft Harry wellicht de winst gemist.

Scroll naar boven