Dag 1 – Veel beslissingen in openingsronde

Dag 1 – Veel beslissingen in openingsronde
Verslag en foto’s: Harry de Waard

Ook al is de deelname minimaal te noemen, de stemming zat er bij dit handjevol dammers wel degelijk in. Enthousiast werd begonnen aan de openingsronde van het provinciaal damkampioenschap voor 65-plussers, dat een deelnemersveld telt van (slechts) 12 dammers.  Het clublokaal van LDV Loenen vormt tot en met vrijdag het decor voor dit evenement dat voor de 6e keer plaatsvindt.

Er vielen veel beslissingen op de eerste speeldag en werden op slechts 2 borden de punten gedeeld. Kortom, er werd veel strijd geleverd.

Zo kon Evert van de Pol al vroeg achterover zitten omdat hij de eerste dammer was die het volle pond binnenhaalde ten koste van mede organisator Ben v.d. Linden.

De LDV’er nam een hekstelling in met 2 schijven op de hoofdlijn, enkele zetten later gevolgd door een 3e schijf.  Naarmate de strijd vorderde kwam hij later op zijn rechtervleugel behoorlijk vast te staan. Nadat de Barnevelder 2 schijven meer in het doosje had vond Ben het welletjes en staakte de ongelijke strijd.

Daarna volgde Wim Vlooswijk die Leo van der Laan het nakijken gaf. Na een voorzichtige opening kwam er een Roozenburger op het bord, waarbij de Hilversummer de aanvallende partij was. Leo omsingelde logischerwijs, maar kon niet voorkomen dat hij met enkele randschijven bleef zitten. Omdat de dammer van Gooi- en Eemland ook nog eens een doorbraakje overzag pakte Wim dit buitenkansje en won daarna vrij eenvoudig.

Ook Frits Stuger haalde de volle buit binnen ten koste van Gerrit van Schaick, die op het laatste moment inviel. Een klassieke partijopzet, waarbij de LDV’er omzichtig speelde. Af en toe ruilde hij bijtijds af, kennelijk bevreesd voor de bekende klassieke combinaties.  In het middenspel  stoomde de Amersfoorter op en nam de linkervleugel van zijn tegenstander in de tang waardoor hij noodgedwongen een schijf moest offeren om groter nadeel in het eindspel te omzeilen.  Met een schijf  meer moest Stuger in het slot goed uitkijken om remise te elimineren, maar dit leverde verder geen problemen op.

De langste partij kwam op naam van Bert Habets en Herman van Westerloo. Na bijna 5 uur spelen wist de IJsselsteinse dammer in een zeer boeiend duel uiteindelijk de punten binnen te halen. Van Westerloo, een zeer gerenommeerde speler en “Keller” aanhanger, kreeg een zeer aanvallende Habets tegenover zich. Naarmate de strijd vorderde werd de Amsterdammer steeds meer de verdediging ingedrukt. Weliswaar brak Herman ten koste van een schijf door, maar kon niet voorkomen dat Habets ook naar dam door stiefelde en uiteindelijk nog een schijfje oppeuzelde. De overmacht was op dat moment duidelijk zichtbaar waardoor de winnaar van het 65+toernooi 2020 capituleerde.

Van de 2 puntendelingen sprong de remise van Evert Muis tegen Jan Koerselman het meest in het oog. Na wat schermutselingen in de opening zette Jan rond de 27ste zet een flankaanval in door het veld 27 te bezetten. Hierna bouwde hij zijn aanval verder uit. Op de andere vleugel leek Evert eveneens vast te lopen. Het begon er voor de dammer van UDG-Vriendenkring steeds somberder uit te zien en dacht verloren te staan. Als een ervaren routinier bleef hij echter loeren op een kansje. En zowaar, die kwam er ook.

Even was zijn tegenstander niet alert waardoor Evert ten koste van een schijf wist door te breken. Enigszins beduusd kwam Jan enkele zetten later tot de conclusie dat de eindstand door een finesse toch remise bleek te zijn. Jan kon op dat moment zijn geluk niet op.

De vrede werd ook getekend in de partij tussen Harry de Waard en Lucien Farzan. Na een onregelmatige opening kwam langzaam maar zeker klassiek op het bord. Dit hield lange tijd gelijke tred. Naarmate de stelling dunner werd waarbij aan beide kanten nog een keer een remiseaanbod was afgeslagen, werden uiteindelijk de punten toch gedeeld.

Foto’s Dag 1: Harry de Waard

Scroll naar boven