Dag 2 – Opnieuw veel winstpartijen
Verslag en foto’s: Harry de Waard

Ook de 2e ronde van het kampioenschap van de UPDB 65+ heeft veel partijzeges opgeleverd. Vandaag was het de beurt aan enkele spelers die in de eerste ronde niet tot winst kwamen.

Zo pakte Ben v.d. Linden de punten van clubgenoot Gerrit van Schaick. Na een ruilerige opening ging het in het middenspel aan weerskanten om schijfbezetting. De dammer uit het mooie Nederhorst den Berg had op zijn vleugel een houtje meer en creëerde doorbraakkansen. Zoals veelal het geval is gaat het dan juist om de positie aan de andere kant van het bord. Dit ging de UPDB-bestuurder iets beter af waardoor hij zijn clubgenoot een nul kon bezorgen.

Zijn partij tegen Evert Muis was een taaie bedoening, die Lucien Farzan moeizaam over de streep kon trekken. Het zag er lange tijd naar uit dat dit duel in een puntendeling zou eindigen maar na de 44e zet kwam Evert in ademnood, offerde een schijf voor meer speelvrijheid maar kwam er daarna toch niet meer aan te pas.
Harry de Waard was de meerdere over Jan Koerselman. De dammer uit Loenen (Gld) raakte zonder zich er van bewust te zijn verstrikt in de huisvlijtvariant van de ADG’er.  Het pleitte voor Jan dat hij tot de 17de zet steeds de sterkste voortzetting nam. Daarna ging hij op avontuur met een drie om drie ruil dat uiteindelijk niet goed afliep. De verdediging van zijn voorpost ging lange tijd goed, maar hij maakte toch uiteindelijk de beslissende fout. Schijfverlies nam Jan voor lief maar meende daarbij voldoende compensatie over te houden. Door een meerslagfinesse trok de Zeistenaar de volle buit naar zich toe.

Pijnlijk was de 2e nederlaag van Herman van Westerloo, die zijn meerdere moest erkennen in Leo van der Laan. Beiden schuwden het flankspel niet waardoor het een boeiende strijd werd. Gewaagd maar effectief was het ruiltje op het centrum die de Baarnse dammer uiteindelijk terreinvoordeel opleverde. De Amsterdammer nam via een twee om tweetje een doorbraak, maar kreeg vervolgens de deksel op zijn neus door een tegenactie!

Bijna had Frits Stuger het voor elkaar, maar moest uiteindelijk toch met een (teleurstellende) puntendeling genoegen nemen. Leek het in zijn partij tegen Evert v.d. Pol dat ook hier flankspel op het bord kwam, later ging het over in klassiek. Om zijn achtergebleven randschijf  15 te ontwikkelen nam Evert een onnodige afruil, die direct verliesgevend was.  De Amersfoorter profiteerde niet (voldoende) van dit buitenkansje, door Kingsrow nog eens fijntjes uitgelegd. Tijdnood speelde Frits duidelijk parten. Met de remise die vervolgens tot stand kwam moest Evert wel dik tevreden zijn.

De  partij tussen Bert Habets en Wim Vlooswijk kende een aftastend begin met een iets gemakkelijker opbouw voor de Hilversummer. Na ca 20 zetten besloot Habets alle basisschijven op te spelen om daarna de formaties te laten werken. Dat lukte niet helemaal. Vlooswijk had zijn stelling goed ingericht en kreeg vervolgens grote kansen tegen de uitgedunde lange vleugel. De IJsselsteiner moest vervolgens onder druk van de stelling en de klok secuur spelen om de puntendeling uit het vuur te slepen.

Scroll naar boven