Uitslagen (zie voor de details de verslagen en Toernooibase):

HOOFDKLASSE:
Andrew Tjon A Ong-Cock van Wijk 2-0; Arne van Mourik-Auke Zijlstra 2-0; Jan van der Veen-Evert van de Pol 2-0; Frits Stüger-Wim Vlooswijk 2-0; Ruud Klaarenbeek-Fred Wortel 0-2; Ton van der Ploeg-Harry de Waard 0-2.

EERSTE / TWEEDE KLASSE:
Ben van der Linden-Karel Hammacher 0-2; Jan Koerselman-Dick van der Velden 0-2; Leo van Raaij-Hans Verhoeven uitgesteld; Anton van Ginkel-Hans Loots 0-2; René Runhaar-Jeffrey Verwoerd 1-1; Harry Vredeveldt-Cor Vonk 1-1; Evert Muis-Peter de Graaf 2-0 (regl.); Dirk Bijkerk-Jude Kasangaki 2-0 (regl.); Andreas Ongers-Jaap Langerak 0-2.

Wedstrijdverslagen:

Jan van der Veen-Evert van de Pol 2-0; De opening was voorzichtig maar daarna werd het spannend. In het klassiek kreeg Van de Veen de druk erop. Nadat hij naar het kerkhof was gegaan kwam Van de Pol in het nauw. In een moeilijke stand en onder tijdsdruk pakte een 2-om 2-ruil geheel verkeerd uit. Jan had gezien dat hij met een ruil naar 24 winnend voordeel kreeg en Evert gaf in een 6-om-6-stand op.

Andrew Tjon A Ong-Cock van Wijk 2-0: Vanuit een gesloten klassieke stand zette Andrew een aanval op links in. Cock verdedigde zich niet op zijn sterkst en werd toen zowel aan de linker als aan de rechtervleugel vastgezet en kon opgeven. Een mooi resultaat van Andrew, hoewel hij reeds op de 32ste zet een winnende doorbraak overzag.

Arne van Mourik-Auke Zijlstra 2-0: Omdat Auke Zijlstra voor werk en vakantie overzee ging, speelde hij zijn partij tegen Arne van Mourik al meteen na de vijfde ronde. Het werd een rustige partij, die regelrecht op remise leek af te stevenen. In een 8-om-8-stand kreeg Arne echter pardoes wat grip op het centrum, waarna hij met behulp van een paar finesses zijn voordeel uitbreidde. Hoewel Auke nog wel een punt had kunnen pakken koos hij een eindspel, dat kansloos verloor.

Ton van der Ploeg-Harry de Waard 0-2: Door een ietwat vreemde opening niet goed te hebben ingeschat door wit, liep de partij vast in het voordeel van Harry. Ton werd weggespeeld en mocht schijven weggeven en daar was Harry niet vies van. “Oppeuzelen ging lekker en hij ging met de winst aan de haal”.

Jan Koerselman-Dick van der Velden 0-2: Dick van der Velden bleek in zijn partij tegen Jan Koerselman een ware hek(werk)specialist. Vanuit de opening kwam er een hekstelling op het bord. Nadat Jan deze met een drie om drie ruil had opgeruimd, bouwde Dick een halve hekstelling op. De partijen bleven aardig in evenwicht.

Op de veertigste zet nam Dick echter een op het oog onschuldig ruiltje. Hierdoor kreeg hij een overwicht en tempovoordeel op zijn rechtervleugel. Achteraf bleek het – 20 zetten later – de winnende zet. Het eindspel moest daarvoor wel heel secuur gespeeld worden.

Jan kwam met een schijf nog op veld 7. Bij het tot dam kronen op veld 1 of op veld 2 zou de dam echter in een hinderlaag lopen op veld 31. Jan liet het zich allemaal niet meer bewijzen en capituleerde. Een mooie en verdiende overwinning voor Dick, die nu alleen op kop gaat in de Eerste Klasse.

Harry Vredeveldt-Cor Vonk 1-1: Harry kwam goed uit de hekstelling en leek via een sterk centrum de overhand te krijgen. Niets was minder waar: Cor sloeg met enkele voorwaartse ruiltjes de stelling in puin en kreeg de overhand op de korte vleugel van wit. Door een onnauwkeurigheid van de zwartspeler, kon Harry naar dam lopen, wat Cor weer door 2 schijven te offeren wilde verhinderen. Maar tevergeefs: er ontstond een eindspel met twee schijven voorsprong voor wit, wat Cor met slim spel tot remise bracht.

Foto’s van Harry de Waard:

Scroll naar boven