Hoofdklasse B

Heijmans Excelsior – Ons Genoegen 12-8

(verslag Auke Zijlstra)

De laatste ronde, of eigenlijk ronde 8 die nog ingehaald moest worden, stond voor Ons Genoegen klassenbehoud op het spel. Hiervoor moest ofwel gewonnen worden van topper Heijmans, of WSDV 2 moest verliezen van SNA. In het laatste geval volstond zelfs een 16-4 nederlaag.

Lucien Farzan, die wegens ziekte niet mee kon spelen, had een alternatieve opstelling bedacht, waarbij de sterkste spelers aan de borden 5, 6 en 7 zaten, terwijl het Surinaams/Antilliaanse smaldeel de bovenste borden voor hun rekening nam. Het pakte niet helemaal uit zoals gepland: Aan de borden 1 t/m 4 bleek de tegenstand toch te groot, alleen Toys Sheoratan wist een punt veilig te stellen tegen Ad de Hoon, maar Kennedy Krishnadath, Jan Ongolesono en Hensley Nepomuceno verloren allemaal van tegenstanders met een veel hogere rating.

Ook aan de middenborden ging het niet helemaal zoals gepland: Alfons Ottink bereikte wel voordeel en zelfs schijfwinst, maar de partij eindigde toch in remise. Cock van Wijk speelde een mooie omsingeling tegen Harry Kolk, en boekte een overtuigende overwinning. Arne van Mourik daarentegen leed één van zijn zeldzame nederlagen.

Aan de onderste drie borden speelde Auke Zijlstra een slechte partij, maar kwam weg met remise doordat de tegenstander in lichte tijdnood in gewonnen stand een damzetje overzag. Wim Vlooswijk boekte een keurige overwinning, en Gerard Morsink speelde een enigszins moeizame remise, waarmee hij het seizoen met een plusscore wist af te sluiten.

Hiermee was het nog niet afgelopen. Het bleek dat de tussenstand in Wageningen 8-10 was, en de laatste partij die bezig was zou gezien het ratingverschil wel eens in het voordeel van Wageningen uit kunnen vallen. Even later bleek de partij echter in remise te zijn geëindigd, waarmee Ons Genoegen de nacompetitie ontloopt. Na afloop werd er nog samen met de tegenstanders genoten van het wokbuffet bij de plaatselijke Chinees, om zo het seizoen af te sluiten.

 

Tweede Klasse D

Zenderstad eindigt op tweede plaats, hoogste plaats in landelijke competitie ooit!

(verslag Ed Kok)

Al ruim 15 jaar speelt Zenderstad in de tweede klasse van de KNDB. Afgelopen zaterdag werd een tweede plaats veilig gesteld met een moeizame winst op Gooi & Eemland 2. Hiermee is Zenderstad geplaatst voor een promotiewedstrijd naar de eerste klasse! In al de 15 jaren op nationaal niveau is dit de hoogste plaats ooit bereikt!

De thuiswedstrijd tegen Gooi & Eemland 2 was erg spannend. Gooi & Eemland, dat zelf bij winst tweede zou zijn, kwam in de normale opstelling. Dat was heel sportief van hen en gunstig voor ons want ze hadden ook een beroep op hun zeer sterke reserves van hun eerste team kunnen doen. Zelf waren we eigenlijk per ongeluk versterkt doordat Hans Verhoeven op vrijdagavond wegens behoorlijke verkoudheid afbelde. In Laurens Fijn van Draat hadden we natuurlijk een zeer goede vervanger.

Ondanks een groot ratingoverwicht kwam Zenderstad goed weg. Gooi & Eemland 2 nam brutaal de leiding. Theo van Londen (bord 5), herstellende van een staaroperatie, dacht er iets te makkelijk over het terugwinnen van een schijf. Theo wachtte een zet en kreeg een zetje om de oren die de schijfwinst en partijwinst veilig stelde. Laurens Fijn van Draat (bord 3) maakte de stand direct weer gelijk. Een a-positionele opstelling in het vroege middenspel van zijn tegenstander werd vakkundig afgestraft.
Ben van der Linden en zijn tegenstander speelden een voorbeeldige klassieke partij. Ben leek zijn tegenstander uit te gaan tikken maar die liet gewoon een licht zetje toe, waarna door een achterloop Ben nog even op moest passen (3-3). Gerard Bakker (bord 8) haalde een 5 om 6 combinatie uit, maar had onvoldoende verdediging om doorloop naar dam van zijn tegenstander te verhinderen. Wat te vroeg werd hier remise overeen gekomen. Gerard kon in ieder geval niet meer verliezen, en wellicht zat er nog een dammenovermachtsspel in.

Ed Kok (bord 1) bereikte helemaal niets. Ondanks het grote ratingverschil maakte zijn tegenstander geen enkele fout en liet zich niet afbluffen. Ed kwam in een nadelige stand terecht maar kon zich nog redden naar de remise door de stand uit te laten dunnen en een offer met een verplicht terug-offer te plaatsen. Piet Schep bracht Zenderstad op voorsprong (7-5). In het beginnend eindspel zag Piet te laat een dreigende 2 om 2 en moest een noodplan toepassen. Dit noodplan was toch niet zo slecht als het er in eerste instantie uitzag en Piet kon zelfs met schijfwinst doorbreken. In een dammen-eindspel met een schijf voor (wat waarschijnlijk wel remise was) had Piet nog een grappig dam-vangetje om met oppositie direct te winnen.

Patrick van der Tol (bord 6)  leed een zeldzame nederlaag. In een gelijk opgaande wedstrijd leek er in een 7 om 7 weinig aan de hand. Zijn tegenstander had echter beter doorgerekend en kon een opsluiting forceren met schijf- en precies de partijwinst. Bij Bert Habets (bord 1) was het net andersom. Zijn opportunistisch spelende tegenstander dacht  in een 8 om 8 stand nog gelijkwaardig te staan. Bert had echter beter gerekend. Een dreigend offer met doorloop kon met een terug offer en winnende oppositie gepareerd worden. Een noodoffer dan maar werd door Bert bekwaam opgevangen met winst.

Met deze 9 – 7 winst, en de tweede plaats, plaatst Zenderstad zich voor een promotiewedstrijd naar de 1e klasse die op 16 april gespeeld zal worden. Tegenstander en locatie is nog niet bekend.

Scroll naar boven