Uitslagen hoofdklasse: Arne van Mourik -Andrew Tjon A Ong 0-2; Auke Zijlstra–Ruud Klaarenbeek 2-0; Cock van Wijk–Jan van de Veen 1-1; Harry de Waard-Evert van de Pol 0-2; Ton van der Ploeg-Wim Vlooswijk 0-2; Frits Stüger-Fred Wortel 0-2

Uitslagen eerste/tweede klasse: Dick van der Velden-Cor Vonk uitgesteld; Hans Verhoeven-Ben van der Linden uitgesteld; Hans Loots-Jan Koerselman 0-2; Leo van Raaij-Anton van Ginkel 1-1; Peter de Graaf-Jude Kasangaki 2-0 (reglementair); Harry Vredeveldt-Evert Muis 1-1; Karel Hammacher-Andreas Ongers 2-0; Jeffrey Verwoerd-Dirk Bijkerk 2-0; René Runhaar-Dummy 2-0.

Gedetailleerde verslagen:

Arne van Mourik – Andrew Tjon A Ong 0-2: Het duel tussen de lijstaanvoerders Arne van Mourik en Andrew Tjon A Ong kenmerkte zich vanaf de opening door een achtergebleven schijf 46 van Arne. Zou hij erin slagen op het centrum en op de korte vleugel voldoende tegenwicht te bieden? Het leek er wel op, maar Andrew vond het beste plan (4-10-15!). Hoewel hij het niet van plan was geweest, liet Arne even later een opsluiting van zijn lange vleugel toe en in tijdnood koos hij ook nog eens het meest kansloze plan. Achteraf bleek ook een opstoot naar het centrum geen redding te zijn geweest; dan was Andrew winnend op de kort vleugel doorgebroken. Een dik verdiende strategische overwinning dus voor de Maarssenaar!

Auke Zijlstra-Ruud Klaarenbeek 2-0: Na de opening ontstond een open stand waarin het niet meeviel om kansen te creëren. Pas in het late middenspel ging Ruud de fout in door te proberen een onmogelijke aanval op schijf 27 door te zetten, terwijl afruilen tot een voordeelremise zou hebben geleid. Nu kreeg Auke kansen, Auke wachtte echter lang met het forceren van de doorbraak en Ruud kon door twee schijven te laten slaan doorbreken. Hij liep echter niet via veld 37 maar via 36, waardoor Auke een 1 om 1 vang in de stand kon brengen met 48-42. De vang had geresulteerd in remise, maar Ruud zag dit niet en offerde nog twee schijven, waarna het eindspel met 5 schijven tegen 1 dam makkelijk won.

Harry de Waard – Evert van de Pol 0-2: Evert ging van meet af aan in de aanval en zette tegenstander Harry de Waard al snel onder druk. Wellicht trad de ADG’er iets te passief op, want hij koos voor een dubieuze omsingeling. Toch hield zijn stelling aardig stand en naarmate het spel uitdunde, verdween ook langzaam het positionele voordeel voor Evert.
Een blunder versnelde het einde van de partij en gingen de (verdiende) punten toch naar Barneveld.

Cock van Wijk – Jan van de Veen (1-1): Jan speelde met zwart een haarscherpe Roozenburg partij, waarbij hij afweek van de theorie. Cock stak er veel tijd in, maar kon niet direct een winnend plan vinden. Hij misrekende zich vervolgens met 19. 42-37, waardoor Jan zich met een afwikkeling kon bevrijden uit de Roozenburg opstelling. Het klassiek was beter voor Jan, maar Cock kon later afwikkelen naar een dammen eindspel met een schijf meer dat snel remise liep.

Leo van Raaij-Anton van Ginkel 1-1. Twee DAWO dammers elkaar. De opening was klassiek en werd vlot gespeeld. In de 30ste zet nam Anton de aanval d.m.v. het bezetten van veld 29. Eindelijk kwam er spanning in de partij. Leo koos voor het aanvallen van de zwarte schijf op veld 29 en zo eventuele ruimte te creëren voor een mogelijke doorbraak. Anton overwoog in de 40ste zet een doorbraak te nemen ten kosten van 2 schijven door 19-24 te spelen. Anton vond dit te kostbaar en speelde 17-21 waarna het behoedzaam manoeuvreren werd in het eindspel. Toen beiden de mogelijkheid kregen om door te breken, werd de vrede getekend.

Jeffrey Verwoerd – Dirk Bijkerk (2-0): Na een rustige opening pakte Dirk in het middenspel het centrum en kon in de aanval gaan. Jeffrey koos voor omsingeling en stuurde aan op een hekstelling aan zwarts lange vleugel. Daar had zwart in principe een deugdelijke verdediging tegen, ware het niet dat er plotseling een niet-pareerbare damdreiging op het bord kwam. Gelukkig kon zwart die dam van wit direct met gelijke stukken afnemen. In het 4-om-4 eindspel dat nu resteerde, koos zwart voor de verkeerde voortzetting en in plaats van een remise-afwikkeling liep Dirk uiteindelijk vast tegen Jeffreys dam op de tric-trac lijnen.

Harry Vredeveldt-Evert Muis 1-1: Harry ontwikkelde een sterk centrum, terwijl Evert meer de randen van het bord opzocht. Door een onachtzaamheid van wit, kwam zwart een schijf voor en keerde de partij, waarna Harry aan de bak moest om Evert van de winst af te houden. In de langste partij van de avond moest Evert tenslotte in remise berusten. Omstanders stelden vast dat Evert de winst gemist had.

Scroll naar boven