Hoofdklasse B

Ons Genoegen – CEMA/De Vaste Zet 7-13

(verslag Auke Zijlstra)

Voor Ons Genoegen was dit een laatste kans om iets aan de laatste positie op de ranglijst te doen. Dat lukte weer niet, al had er duidelijk meer in gezeten. Het begon al slecht met een nederlaag van Jan Ongolesono, die blijkbaar nog niet helemaal wakker was en na 4 zetten in een haarlemmer liep.

Wim Vlooswijk speelde een degelijke remise tegen de sterke, maar niet erg aandringende Martijn van Gortel.

De achterstand werd onnodig vergroot door een nederlaag van Toys Sheoratan. Hij trof met Erwin Heunen één van de sterkste tegenstanders, maar Toys nam in de opening een korte vleugelopsluiting in en kwam zo goed als gewonnen te staan. Echter, in deze stand kon hij de verleiding niet weerstaan en nam een damzetje. De dam bleek er weer af te gaan, waarna in de overgebleven stand het aantal schijven gelijk was, maar de positie niet.

Alfons Ottink deed wat terug na een nogal ingewikkelde partij tegen Adiatu Ibrahim. Alfons leek lange tijd moeilijk te staan, maar mogelijk was dit gezichtsbedrog, zoals bij Alfons wel vaker het geval is. In het late middenspel nam Alfons een doorbraak, waarna Ibrahim in verloren positie door de vlag ging. Een nederlaag van Cock van Wijk, die gezien de stand probeerde te winnen maar daarbij iets te ver ging tegen voormalig Belgisch kampioen Patrick Casaril en dat vergrootte de achterstand weer. Hensley Nepomuceno speelde een prima partij tegen Dieter van Gortel. In een klassieke stand had hij via een Ghestem een eindpel met een schijf meer kunnen bereiken. Hensley ruilde terug wat twee zetten later in een remiseafwikkeling uitmondde.

Auke Zijlstra bereikte niets tegen André Maertzdorf, sterker nog, hij kwam bijna verloren te staan nadat een geplande schijfwinst niet goed was berekend, omdat er een doorbraak volgde.

Gerard Morsink stond iets minder tegen Clemens Crucius, maar wist toen het uitdunde de weg naar remise eenvoudig te vinden.

Ook Arne van Mourik kon deze ronde geen potten breken tegen Wiel Maertzdorf. Wiel nam een voorpost in op 28, en hier bleek niets constructiefs tegen te verzinnen.

Als laatste was Kennedy Krishnadath klaar, tegen de op papier veel sterkere Tomi Nyamsi. In de partij kwam dit verschil er niet helemaal uit, en mogelijk stond Kennedy in het late middenspel zelfs gewonnen. Hij nam echter een variant die in een wederzijdse doorbraak resulteerde, waarna Kennedy het niet helemaal handig speelde en nog verloor door een eenvoudige damvangst.

 

Eerste Klasse C

Worden we gewoon kampioen zonder opzet!

(verslag Leo van der Laan)

Weer zat het voor Gooi&Eemland niet tegen, hun 1300 speler was thuisgebleven. Op de borden begon het niet goed, Gerard Benning kwam al vlot in een nadelige hekstelling, bekwaam afgedongen door Depaepe die dus later won.

Al in een betere stand, kon Bertus de Harder een doorbraak naar dam nemen die fataal bleek.

We kwamen op voorsprong door een onverwachte winst van Leo van der Laan, Theo waagde iets te veel en Leo liep nergens in en Theo liep vast.

Bij Cor de Jong leek het aanvankelijk ook heel goed te gaan, optisch bedrog, de computer ziet hem niets bereiken, maar ziet wel zijn blunder die Harry ook niet ziet. De Tilburger geeft ook nog eens te snel remise.

Volgende remise van Wim Muijs, evenwicht met Sarah bleef, terwijl we dachten dat hij kansen had.

Een fraaie overwinning van Anne Wouda, vanuit de opening aanvallend spelend, Alex had niet het goede verweer hiertegen, zag te laat schijfverlies aankomen en kreeg geen kans meer.

De laatste twee partijen van Jelmer Martens en Henk Vogelenzang de Jong waren het zwaarst, tegen lichtere tegenstanders wil men winnen, maar bij beiden lukte dit niet. Geeft niet, tenslotte gaat het om de teamoverwinning en die was deze keer verdiend. Over twee weken spelen we weer thuis tegen Ead Asten en bij winst zijn we kampioen en mogen we de laatste wedstrijd verliezen.

 

Gelijkspel ADG tegen Lunteren 2
(verslag Cees Strooper)

In de landelijke damcompetitie wist het achttal dammers van het Amersfoorts Dam Genootschap niet te winnen tegen een verzwakt Lunteren 2 dat enkele spelers had moeten afstaan aan hun eerste team dat in de landelijke Ereklasse strijdt om lijfsbehoud. Tegen nederlagen van Strooper en De Bruijn stonden overwinningen van Bollebakker en Van der Ploeg.

Nico Kruijswijk leek in een klassiek middenspel in het voordeel te komen tegen Jaap van Hierden sr. Toen hij even niet alert was kon Van Hierden de positie open gooien. Daarna was er voor geen van beide kleuren nog aanleiding om voor de winst te kunnen gaan.

Cees Strooper ging de mist in door een essentiële regel in het dammen te negeren: zetcontrole alvorens een zet daadwerkelijk te spelen. Na een voortvarende opening vergooide hij zijn positie door volkomen onnodig een elementaire  4×4-ruil toe te staan, gevolgd door een onafwendbare doorbraak naar dam. Nog wat gespartel door Strooper kon de nederlaag niet afwenden.

Ton Bollebakker zette een flankaanval in tegen Annemieke Stunnenberg. Laatstgenoemde leek met combinatieve dreigingen zijn stelling in problemen te brengen, maar Ton loste dat op. De winst was niet moeilijk meer toen hij haar verraste met een damcombinatie.

Gerrit de Bruijn zette tegen Evert van de Pol alles in op een totale omsingeling. Waar dat niet goed ging is moeilijk vast te stellen. Mogelijk was een niet-ideale schijvenverdeling daar schuld aan. Zoals het ging loste Evert al zijn positionele problemen op en kwam hij tot een sterke aanval. De stand was waarschijnlijk nog houdbaar maar De Bruijn overzag aan het slot ook nog een kleine doorbraakcombinatie. Dat alles overziende was de overwinning voor Van de Pol meer dan terecht. Zo stond het halverwege dus 5 – 3 voor Lunteren.

Maar daar was de in bloedvorm verkerende Ton van der Ploeg! Met provocerend omsingelingsspel bracht hij het hoofd van Michel Hendriksen jr op hol. Deze dacht verder te kunnen oprukken in de stelling van Van der Ploeg. Dat was precies waar deze op had gehoopt. Met een kleine maar verdekte combinatie behaalde deze schijf- en partijwinst.

Jan de Ruiter bestreed een door tegenstander Johan Top ingenomen hekstelling. Laatstgenoemde moest zich daar in het middenspel uitwerken omdat zijn positie niet bleek te deugen. Daarna had De Ruiter zeker voordeel, maar tot concrete kansen leidde dat niet. Remise dus.

Frits Stüger en Wim Schaafsma hielden elkaar gedurende de hele partij in bedwang. De gelijkwaardige remise was de logische uitslag.

Als laatste speelde Harry de Waard tegen Evert Evers. Laatstgenoemde nam in de opening een speculatieve positie in, die objectief niet door de beugel kon. Het lukte Harry de Waard bijna in om zijn gelijk aan te tonen, maar de dam die hij behaalde via het Zetje van Weiss werd direct weer afgenomen. Daarna was het eindspel zelfs voordelig voor Evers, maar Harry maakte bekwaam remise.

 

Tweede Klasse D

Zenderstad wint van De Waarddammers 3
(verslag Ed Kok)

De Waarddammers 3 had te maken met een erg late afzegging van een speler en miscommunicatie in de reis-afspraken. Daardoor ontbraken twee spelers. Door eerst ook nog naar het verkeerde clublokaal te gaan (naar De Oase in plaats van Heritage Auctions Europe) kwamen de resterende 6 dammers nog maar net voor aanvang binnen. We begonnen maar wat later, om eerst de Waarddammers op adem laten komen en de teleurstelling van incompleet uit te komen te laten verwerken.
Door te melden dat in de vorige 2 wedstrijden Zenderstad ook gauw  op een 4 – 0 voorsprong kwam waarbij toch beide keren een 8 – 8 gelijkspel het resultaat was, steeg de stemming aanmerkelijk bij de Waarddammers en werd flink tegenstand gegeven.
Door het niet opkomen van de twee spelers hadden Ed Kok (bord 2) en Kumar Bihari (bord 8) een gratis overwinning. Ben van der Linden (bord 6) vergrootte de voorsprong naar 6-0 door een vroege hekstelling in te nemen met maar 1 schijf op de lange lijn. Door de rechtervleugel leeg te ruilen, kwam zijn tegenstander steeds meer in de problemen. Een eenvoudige slagzet versnelde zijn verlies.
Jaap Kok (bord 7) trof een jonge jeugdspeler die de fijne kneepjes van het dammen al behoorlijk onder de knie heeft. Met een goed getimede ruil gevolgd door een geforceerde schijfwinst kwam Jaap in de problemen. Jaap wilde middels een directe achterloop de verloren schijf te snel terug winnen en werd direct met een doorbraak naar dam afgestraft. Jaap stribbelde nog lang tegen maar verlies was niet meer te ontkomen (6 – 2).
Hierna volgden allemaal gelijkwaardige remises. Piet Schep (bord 1) kwam niet in gevaar tegen de sterkste speler van de Waarddammers, hier een vrij snelle remise. Patrick van der Tol (bord 3) had een flankaanval maar een beetje teveel schijven in de verdediging van zijn voorpost. Zijn tegenstander speelde consequent tegen en bood  Patrick geen enkele mogelijkheid om zijn volle vleugel op te lossen. Uiteindelijk kwam Patrick toch los en werd ook hier een gelijkwaardige remise behaald.
Hans Verhoeven (bord 4)  dreigde in een gesloten klassiek met een achtergebleven schijf terecht te komen maar wist op tijd zijn tegenstander een 4 om 4 ruil op te dringen. Hierna werden al gauw de punten gedeeld.
Gerard Bakker (bord 5) had een mooie aanval. Om vastlopen te voorkomen moest Gerard in het late eindspel  een 2 om 2 ruil nemen waardoor zijn tempi-voorsprong verloren ging en ook hier remise het resultaat was.

Met de 10 – 6 winst blijft Zenderstad goed in de race voor de tweede plaats welke recht op promotie-wedstrijden geeft. Met nog twee wedstrijden te gaan is de stand aan kop in de tweede klasse D:

  1. Alblasserdam met 13 uit 7
  2. Zenderstad met 11 uit 7
  3. NDV Nieuwland met 10 uit 7
  4. Gooi & Eemland 2 met 10 uit 7

Zenderstad speelt nog tegen NDV Nieuwland en Gooi& Eemland 2. Twee heel spannende wedstrijden dus.

 

 

Scroll naar boven