Derde ronde persoonlijk kampioenschap UPDB levert geen verrassingen op

(verslag Harry Vredeveldt)
In een aangenaam stille speelzaal van NDC Den Hommel werd weer met volle overgave gestreden om de punten. In de hoofdklasse eindigden vijf van de zes partijen in een beslissing(!) en maakten de titelkandidaten geen fouten. Alleen koploper Arne van Mourik moest genoegen nemen met remise tegen Cock van Wijk. Beide spelers maakten er een wat ongewone partij van, met Arne vol in de aanval, maar uiteindelijk bleef er een gelijkwaardige remisestand  over.

Andrew Tjon A Ong kwam in het middenspel een schijf voor tegen Evert van de Pol en boekte zijn eerste overwinning en sloot daardoor aan bij de achtervolgers. Harry de Waard boekte een nuttige overwinning op Frits Stüger. Wim Vlooswijk – tegen Auke Zijlstra – vergiste zich lelijk in de stand en moest al snel de schijven in het doosje doen.

Jan van de Veen was bijzonder te spreken over zijn overwinning op Fred Wortel. De partij tussen Jan en Fred was op voorhand al beladen. Hun eerdere en enige ontmoeting komt nog uit hun aspirantentijd ruim 30 jaar geleden. In de laatste ronde van het provinciale aspiranten kampioenschap won Fred nog van Jan en pakte daarmee het kampioenschap. Nu waren de rollen omgedraaid: Zo behaalde Jan na ruim 30 jaar eindelijk zijn revanche!

Ton van der Ploeg is dit kampioenschap uit vorm en boekte opnieuw een nederlaag, dit keer tegen Ruud Klaarenbeek.

In de eerste/tweede klasse nam de sterk spelende Ben van der Linden Jeffrey Verwoerd in de tang, waardoor Jeffrey geen goede zet meer had. Ben gaat nu aan de leiding en is de te kloppen man!

Anton van Ginkel doet het ook dit jaar weer goed; dit keer combineerde hij eerste-klasser Peter de Graaf van het bord en Jan Koerselman en Dirk Bijkerk hielden elkaar keurig in evenwicht.

Cor Vonk zette René Runhaar vast: einde verhaal voor onze man uit Bussum en Evert Muis sleepte in de langste partij remise uit het vuur tegen Jaap Langerak. Verder vergiste Ruud de Koning zich pijnlijk tegen Andreas Ongers en moest hierdoor de punten delen. Karel Hammacher en Harry Vredeveldt speelden beiden op winst en belandden in een interessant eindspel, wat beide spelers een punt opleverde.

De uitslagen in de Hoofdklasse:

Cock van Wijk – Arne van Mourik 1-1; Evert van de Pol – Andrew Tjon A Ong 0-2; Harry de Waard – Frits Stuger 2-0; Wim Vlooswijk – Auke Zijlstra 0-2; Fred Wortel – Jan van der Veen  0-2; Ruud – Klaarenbeek – Ton van der Ploeg 2-0.

Eerste/tweede klasse:
Jan Koerselman – Dirk Bijkerk 1-1; Hans Verhoeven – Arie Koster uitgesteld; Jeffrey Verwoerd – Ben van der Linden 0-2; Jude Kasangaki – Hans Loots 1-1; Leo van Raaij – Dick van der Velden uitgesteld ; Cor Vonk – René Runhaar 2-0; Evert Muis – Jaap Langerak 1-1; Karel Hammacher-Harry Vredeveldt 1-1 Peter de Graaf – Anton van Ginkel O-2; Ruud de Koning – Andreas Ongers 1-1.

Gedetailleerde verslagen, zie voor de partijen Toernooibase:

Cock van Wijk – Arne van Mourik 1-1: Koploper Arne van Mourik had het in de opening lastig om een kansrijk plan te vinden tegen een tactisch spelende Cock van Wijk. In het middenspel vlocht Arne een verborgen damcombinatie in de stand, die Cock alleen kon verhinderen door het half open klassiek te verbreken. Dat leverde Arne een gunstige aanval op, maar Cock bleef koelbloedig verdedigen en bereikte toch een gelijkwaardige remise.

Fred Wortel – Jan van der Veen0-2: Na een voorzichtige opening nam Jan het heft in handen en bouwde een sterk centrum op. Op de 29ste zet verraste hij met een tijdelijk offer. De mogelijke plakker leverde wel schijfwinst op voor wit, maar de 3 om 3 doorbraak daarna werd terecht als verliezend getaxeerd. Er zat niets anders op dan voor een gelijke afwikkeling te kiezen. Door de berekening van deze varianten was wit duidelijk in tijdnood gekomen, wat hem in het late middenspel fataal werd. Op de 37ste zet ging hij in de fout, waarna Jan gedecideerd de winst binnenhaalde.

Harry de Waard – Frits Stüger 2-0: Tussen Harry en Frits ontstond klassiek – het geliefde spel van de Amersfoorter – maar dat pakte verkeerd voor hem uit. De partij kabbelde rustig voort tot ver in het middenspel. Door een uitval in het centrum nekte hij zichzelf: er volgde een omsingeling met schijfwinst voor onze man uit Zeist en daarna was de het snel gepiept!

Jan Koerselman – Dirk Bijkerk 1-1: De partij tussen Jan Koerselman en Dirk Bijkerk was een gelijkopgaande strijd, waarbij geen onnodige risico’s werden genomen. Beurtelings werden staarten en vorken opgebouwd, die vervolgens weer werden afgebroken. Toen het materiaal dusdanig was geminimaliseerd dat dit niet meer mogelijk was, werd in een 5 om 5 stand tot remise besloten.

Evert Muis – Jaap Langerak 1-1: Evert en Jaap maakten er een spannende lange pot van met gemiste kansen en een mooi eindspel. Om kort te gaan: Evert mist op de 40e zet een winnende variant. En Jaap doet dapper mee op de 45e zet. Uiteindelijk staat Jaap wel makkelijker in het eindspel. Maar Evert doorziet alle laatste trucjes, offert op tijd een schijf en de 4 om 3 die ontstaat, is niet meer te winnen voor Jaap.

Foto’s van Harry de Waard:

Scroll naar boven