Gooi&Eemland 1 door ADG uit bekertoernooi geknikkerd

(verslag Bert Roest)

Het werd een 6-2 nederlaag voor de Baarnse dammers tegen het Amersfoortse ADG. Die overwinning was volledig verdiend. Het begon goed voor Gooi&Eemland. Richard Cousijnsen won van Harry de Waard via een niet al te moeilijks slagzet (4 om 3 naar dam). Terwijl Harry een onontwikkelde lange vleugel had en steeds uit was op een slagzet, trapte hij er zelf in. Bert Roest was een maatje te klein voor Cees Strooper. Bert pakte brutaal het ‘kerkhof’ en dat werd het ook voor hem. Cees zette Bert mat en maakte het af met een plakker. Leo van der Laan sloot tegenstander Jan de Ruiter op zijn lange vleugel op, maar de druk van Jan in het middenspel leidde tot een noodzakelijk offer van Leo. In het eindspel kon Leo geen potten meer breken. Tot slot Jelmer Martens tegen Ton van der Ploeg. In het middenspel was de stand min of meer in evenwicht. Jelmer kwam in tijdnood “daardoor maakte ik een rekenfout in het eindspel” en Ton kon doorbreken en de winst pakken. Het 1e viertal stelde teleur, het 2e viertal verraste juist en bekert verder in Utrecht.

Soepele bekerwinst ADG na vroege achterstand
(verslag Cees Strooper)

In de eerste ronde van het provinciale Utrechtse bekertoernooi hebben de dammers van ADG een tamelijk eenvoudige overwinning behaald op Gooi en Eemland. Een vroege achterstand werd omgebogen in een 6 – 2 overwinning.

Harry de Waard speelde zijn geliefde Keller-opening, maar dit keer in de omsingelende rol. Dat zien we Harry niet zo vaak doen. In een spannende middenspelpositie speelde Harry een logische zet, alleen zat daar één probleem aan vast: een direct winnende combinatie naar dam voor zijn sterke tegenstander Richard Cousijnsen. Laatstgenoemde liet zich deze kans niet ontnemen en incasseerde alzo de twee overwinningspunten. Dit was zonder meer een tegenslag voor het viertal van ADG, dat ook verzwakt was door de afwezigheid van crack Ben Provoost.

Cees Strooper deed wat terug door Bert Roest ‘aan de tand te voelen’. Bert liet onbedoeld toe dat Strooper een gunstige positie innam, inclusief een dreigende doorbraak op de verzwakte rechtervleugel van Roest. Strooper dwong met een wachtzet een verdere verzwakking af van die vleugel, waarna hij de aanval aldaar inzette. Bert dacht op enig moment een neutraliserende afwikkeling te kunnen afdwingen, maar Strooper had verder gekeken. Met een ‘plakker’ naar dam werd de partij op slag beslist.

Zonder de andere spelers te kort te doen moet gezegd dat Ton van de Ploeg de beste prestatie van de avond neerzette. Tegen Jelmer Martens was hij zeker de underdog, maar hij vocht zich in de wedstrijd en bereikte een voordelig middenspel. In die fase had Martens op zoek moeten gaan naar remise, maar dat deed hij niet. Vervolgens kreeg hij het deksel op de neus. Van de Ploeg brak snel door naar de damlijn en na een sterk gespeeld eindspel won hij eerst materiaal. Daarna blokkeerde hij de overige schijven van Martens. Door deze fraaie winst kwam ADG op een 4 – 2 voorsprong.

Tenslotte bestreed Jan de Ruiter good old Leo van der Laan. Het leek alsof Van der Laan gevaarlijke druk uitoefende op de linkervleugel van De Ruiter. Dat was schijn want De Ruiter weerlegde die dreiging met alert spel, daarbij geholpen door een mogelijke combinatie naar dam. Dat was de reden dat Van der Laan op klaarlichte dag schijfverlies moest toestaan. Daarna was de winstvoering voor Jan niet moeilijk meer.

Gooi&Eemland 2 veegt Het Groene Hart van het bord

(verslag Adrie Butzelaar)

Het 2e provinciale viertal speelde op maandag 28 februari voor de beker thuis tegen een combinatieteam van het Groene Hart 1 en 2. Het Woerdense team heeft twee spelers die ook bij DVSB/Gooi&Eemland landelijk spelen.

De eerste partij die klaar was, was die tussen Henk de Groot en Hans Loots. Het zetje van Lochtenberg was voor Hans nog te overzien, maar de combinatie, die erop volgde was voor Hans fataal en vóór de tweede koffieronde waren de eerste twee punten binnen. Ruim twee uur later was het Jude Kasangaki , die zijn veel sterkere geachte tegenstander, Arie van der Knaap, van de mat veegde. Dat zorgde voor Jude een blauwe uitslag en een verrassende 4-0 voorsprong. Ook Henk Vogelenzang de Jong bewees zijn UPDB vorm door met verschillende doorbraken Gerard Benning te verschalken. Gerard maakte in het eindspel vervelende fouten. Met nog carnaval tussen zijn oren, moest Adrie Butzelaar aantreden tegen de veel sterkere Frans Boot. Frans nam duidelijk het initiatief en Adrie kon er weinig tegen doen. Uiteindelijk zette Adrie aan het eind een 1 om 3 open voor Frans. Die verdiende de enige twee punten voor Het Groen Hart. DVSB/G&E 2 behield zijn UPDB vorm en kijkt uit naar de volgende tegenstander.

Scroll naar boven