Uitslagen en verslagen

Hoofdklasse:
Auke Zijlstra – Jan van de Veen 1-1; Wim Vlooswijk – Andrew Tjon A Ong 1-1; Evert van de Pol – Fred Wortel 2-0; Harry de Waard – Ruud Klaarenbeek 2-0; Ton van der Ploeg – Cock van Wijk 0-2; Arne van Mourik – Frits Stüger 2-0..

Eerste klasse/Tweede klasse:
Hans Verhoeven – René Runhaar 1-1; Dirk Bijkerk – Jaap Langerak 1-1; Jan Koerselman – Arie Koster (maandag 7 februari); Jeffrey Verwoerd – Harry Vredeveldt 1-1; Andreas Ongers – Anton van Ginkel 1-1; Dick van der Velden – Jude Kasangaki 1-1i; Ruud de Koning – Karl-Hamacher 1-1; Evert Muis – Cor Vonk 1-1; Leo van Raaij – Ben van der Linden 1-1; Peter de Graaf – Hans Loots uitgesteld.

De wedstrijden in detail                

Harry de Waard-Ruud Klaarenbeek: Harry nam via de flanken Ruud in de tang en stelde hem voor onoverkomelijk problemen, waardoor hij te veel tijd moest gebruiken om uit de problemen te komen en op de klok verloor.

Wim Vlooswijk kwam tegen Andrew Tjon A Ong onder zware druk, maar vond steeds de juiste verdediging. In het late middenspel nam Wim een (niet meer te voorkomen) afwikkeling, waarbij hij ten koste van een schijf kon doorbreken. Na het offeren van nog een schijf verhinderde hij dat zwart kon doorlopen naar dam. Er ontstond een eindspel dat door Andrew niet meer te winnen was. Na 66 zetten (laatste partij van de avond) werd de vrede getekend.

Arne van Mourik-Frits Stüger: Onversneden flankspel in de partij tussen Arne (gek genoeg nog altijd titelverdediger!) en Frits. Terwijl de spanning langzaam opliep nam de beschikbare tijd langzaam af. Met weinig tijd over besloot Stüger de spanning op te heffen, maar dat ging een beetje ten koste van zijn positie. Erg veel aan de hand was er niet, maar omdat Frits niet op het centrum durfde te spelen (bang voor zetjes?!) produceerde hij een positionele blunder. Van Mourik was alert, pakte een paar centrumvelden en hoefde vervolgens alleen maar aan te schuiven om de twee punten in ontvangst te nemen.

Auke Zijlstra – Jan van de Veen: De partij leek wel een beetje op de WK-match: na de opening 33-29 19-23 32-28×28 verdwenen al snel een flink aantal schijven in het doosje. Hierna begon een opbouwfase, waarna het spel overging in gesloten klassiek. Dit leek nog even spannend te worden, maar omdat Jan het offer van Dussaut achter de hand had moest Auke een uitval naar 29 toelaten. Auke zag geen andere optie dan de schijf er middels een drie om drie af te ruilen, waarna de spanning uit de stand was en tot remise werd besloten.

Evert van de Pol – Fred Wortel: Deze partij kan heel kort samengevat worden. Fred had zich zijn debuut in de Hoofdklasse totaal anders voorgesteld. Al op de 11e zet ging hij volledig in de fout en zag veel te laat dat de schijf helemaal niet teruggewonnen kon worden. Evert nam dit cadeautje graag in ontvangst en had geen moeite om met schijfwinst de partij naar zich toe te trekken.

Dik Bijkerk – Jaap Langerak: De partij was bepaald niet volgens het boekje. Zowel Jaap als Dirk probeerden langs strategische weg voordeel te behalen, maar uiteindelijk bleek het eindspel in zo goed als alle gevallen remise. Kennelijk hebben beiden even goed (voor de cynicus: ‘even matig’) gespeeld.

Leo van Raaij – Ben van der linden: Na een rustige opening kwam de eerste dreiging van Ben op de 24e zet, maar dat werd gezien. Hierna maakte Ben een afruil (14-20) waardoor Leo de mogelijkheid kreeg om Bens linker vleugel onder druk te gaan zetten. Er volgde een spannend verloop waarin de linker vleugel van Ben vast kwam te staan en een betere positie voor Leo in het spel ontstond. Na zet 37 kwam de mogelijkheid voor Ben om uit de linker vleugelopsluiting te komen. Hierna volgde een gelijkwaardige stand, die naar remise leidde. Mogelijk had Leo een iets betere kans op de 40e zet door 48-42 te spelen.

Ruud de Koning speelde tegen debutant Karl Hammacher van DBS. Karl verraste in het middenspel met een leuke dam. Helaas voor hem ging deze er gelijk weer af. Er bleef een 5 om 5 stand over.  Even later offerde Ruud, niet zo handig een schijf. Karl gaf het schijfje direct terug en had daarna vrije doortocht naar dam. Maar met secuur spel wist Ruud er toch noch een punt uit te slepen.

Jeffrey Verwoerd – Harry Vredeveldt: Veel tijd werd door beide gebruikt in de opening waarbij Harry zeer veel schijven verzamelde op de lange lijn. Op de 21e zet kon Jeffrey een combinatie naar dam nemen. Deze dam verdween wel gelijk weer van het bord. Maar de korte vleugel van Harry was toen wel erg uitgedund. Dit leverde een doorbraak aan die vleugel op voor Jeffrey met winst als gevolg.

Foto’s van Lennart Bolks

 

Scroll naar boven