Mazzel dammers Gooi & Eemland tegen Maastricht
Verslag: Bert Roest
Zaterdag 29 januari is de uitgestelde wedstrijd in de 1e klasse C van de KNDB in een benauwde winst voor Gooi&Eemland geëindigd: 9-7. En dat terwijl het Maastrichtse Raes al begon met vier verliespunten i.v.m. corona uitval van twee spelers. Toch leek het lang een gelijkspel (8-8) te worden. Edoch Maarten Kolsloot wist als laatste dammer met een offer remise te versieren.
Het begon slecht voor G&E. Bert Roest verkeek zich in een klassieke partij met een 3-om-3 afruil, waarna een rampzalige lange vleugel voor hem overbleef. Dat was tegen Renzo Rubele, een Italiaan die in Brussel woont en helemaal naar Bunschoten reisde. Renzo won afgetekend. Cor de Jong speelde een technische partij tegen Gijs Schoenmaker. Beide dammers maakten geen fout en de remise van de gelijkwaardige spelers was terecht. Wim Muijs was qua rating veel sterker dan Luc Jennes, die de partij kapot maakte door voortdurend af te ruilen. Voor Wim bleef een stand over, die niet meer dan een remise opleverde.
Leo van der Laan werd twee keer verrast met een voor hem vervelende verwikkeling. Dat liep tegen Eric Conrad goed af en in het eindspel waren er misschien kansen, maar daar stak Eric een stokje voor: remise. Jelmer Martens kwam terecht in een klassieke partij. Door de kerkhofpositie in te nemen leek hij tegen Andy Damen beter te komen staan. Dat bleek schijn, want het liep regelrecht naar een eindspel, dat in remise eindigde. Tot slot Maarten Kolsloot. De spannendste partij van de middag, die tegenstander Dennis Joosten had moeten winnen. In het middenspel bouwde Dennis een krachtige centrumpositie op, die een schijf voorsprong opleverde. Bovendien stond hij superieur. Knap van Maarten om tóch remise en de winst voor G&E binnen te halen.
Knappe zege ADG tegen koploper Dammend Tilburg
Verslag: Cees Strooper
In de zesde ronde van de landelijke damcompetitie wist het achttal dammers van het Amersfoorts Dam Genootschap een knappe en overtuigende overwinning te behalen op de koploper in de landelijke Eerste Klasse C, Dammend Tilburg. De 7 – 9 uitslag kwam tot stand via overwinningen van De Bruijn, Everloo en De Ruiter, tegen twee nederlagen van Van der Ploeg en Strooper.
Vrij snel kwam ADG op achterstand. Ton van der Ploeg zat duidelijk niet lekker in de wedstrijd tegen de Belg Jim Depaepe. Via meerdere ruilen probeerde hij daar wat aan te doen, maar een te druistige ruil op het middenbord werd hem fataal omdat Depaepe direct schijfwinst afdwong. Daarna was de rechtervleugel van Ton niet meer bestand tegen een aanval.
Gerrit de Bruijn trof in Alex Poliakov een zeer ondernemende jeugdspeler. Laatstgenoemde trad zijn tegenstander zonder vrees tegemoet, wel met wat onorthodox spel. Dat bezorgde De Bruijn een voordelige maar toch onduidelijke positie. Gerrit dwong een schijfwinst af, maar bij een juiste voortzetting zou die niet permanent zijn. Poliakov overzag de verrassende slagwending, kwam nog wel dicht bij de damlijn, maar toen maakte Gerrit het uit met een aardige combinatie.
Ton Bollebakker en Harry Verdoolaege hielden elkaar op afstand omdat ze elkaar diverse nivellerende ruilen aanboden. De partij liep volkomen gelijkwaardig remise.
Cees Strooper trad aan tegen de Tilburgse kopman Toby Hage. Al kort na de opening kwam een scherpe positie op het bord, waarbij Strooper de aanval had en Hage de omsingeling. Strooper moest in de uit de theorie bekende opening wel een ernstig ‘gat’ in zijn defensie accepteren, in ruil voor de aanval. Dat bleef in de rest van de partij meer dan een ‘dingetje’. Hage beteugelde de aanval van Strooper met actief spel, waar hij zijn formaties goed bij gebruikte. In de tijdnoodfase greep Strooper mis waardoor Hage met voorwaartse ruilen de aanval volkomen overnam en met een combinatie de partij uitmaakte. Later werd ontdekt dat Strooper in de tijdnoodfase een waarschijnlijk winnende combinatie had overzien… Zo stond het 5 – 3 voor de Tilburgers.
Jan de Ruiter trof ook al een talentvolle jeugdspeler in Yuri Derks. Jan pakte het strategisch sterk aan. De zwakke linkervleugel van zijn tegenstander werd langzaam maar zeker leeggeplukt. Toen de vrije doortocht naar dam onafwendbaar was gaf Derks op. Een sterke partij!
Harry de Waard trof oud-bondsbestuurder Theo van den Hoek. In het klassieke spel dat in het middenspel op het bord kwam bleek Harry duidelijk de overhand te hebben. Hij dwong een damcombinatie af, die volgens eindspeldeskundige Gerrit de Bruijn gewonnen was. In de partij vond Harry die winst niet. (opm. Harry de Waard: Gerrit de Bruijn toonde mij aan dat de winst voor mij wel degelijk aanwezig was als ik de damcombinatie NIET had genomen!)
Marcel Everloo speelde een prima partij tegen Sarah Rijgersberg. Een flank-centrum aanval, in combinatie met een solide verdediging was bij Marcel in goede handen. Omdat zijn tegenstandster misschien iets te vaak achterwaarts ruilde raakte het geitenpaadje naar remise buiten bereik. Zo kwam ADG op een voorsprong van 8 – 6, met nog één partij te spelen.
In die partij had Nico Kruijswijk het lastig tegen Toine Vermeer. Daar kwam een toenemend tijdgebrek bij. Het moet gezegd dat Nico in die fase in het dammeneindspel goed van zich afbeet door het behalen van een tweede dam door zijn tegenstander te beletten. De partij liep naar remise omdat Vermeer met zijn ene dam te weinig kon uitrichten. Zo werd het dus een verdiende 9 – 7 overwinning voor ADG dat zo met een score van 7 uit 6 opklom naar de vierde plaats in de poule.