Hoofdklasse

Zenderstad 1 wint kraker van OG Utrecht 1 (door Koos van Amerongen)

In de vijfde ronde van de UPDB Clubcompetitie heeft Zenderstad de topper tegen Ons Genoegen met 5-3 gewonnen. Beide teams hadden tot nu toe alle wedstrijden gewonnen en verschenen in hun basisformatie achter de borden.

Al snel ontstond er op alle borden een boeiend gevecht. Koos van Amerongen en Alfons Ottink toverden een waar spektakelstuk op het bord: een vastloopvariant met alle schijven nog op het bord! Koos meende dat de slotstand goed voor hem was, maar Alfons wíst dat dat niet zo was. Net toen hij schijfwinst kon verzilveren, overzag hij een trucje en kwam pardoes minder te staan.

Rik Verboon had ondertussen tegen Cock van Wijk een open aanval ingezet: eerst via 22, toen via 23 en daarna via 24. Cock speelde consequent door maar moest toch toezien hoe Rik steeds steviger op het centrum kwam te staan. Rik rekende goed en Cock was genoodzaakt voor drie schijven naar dam door te breken. Riks schijven stonden los, maar konden wel door naar dam. Zou het ook winnen?

Op papier moesten de kansen van OG vooral komen van Wouter Ludwig. Tegen Laura Timmerman slaagde hij erin om de stand complex te maken. Laura wist echter wel raad met het ontstane flankspel en kwam iets beter te staan. Toen ze een kansrijke variant miste, werd het snel een gelijkwaardige remise. Punt voor het team!

Martijn de Leeuw had toen de punten al gedeeld met Arne van Mourik. In een opening met onderhuidse spanningen kreeg hij na een vereenvoudiging lichte druk op de lange vleugel van Arne. Die ontweek de problemen door op zijn korte vleugel te spelen en ruimte te creëren. Remise was een logisch resultaat.

Met twee kansrijke borden te gaan zat Zenderstad op rozen. Koos wist zijn gelukkig verkregen voordeel uit te bouwen en naar een gunstig eindspel af te wikkelen, waarin Alfons zich uitstekend verdedigde: remise. Cock probeerde ondertussen nog wat schijven terug te winnen van Rik, maar verder dan één schijf kwam hij niet, met een verliezend 4-om-2 eindspel tot gevolg.

Hoofdklasse

UDG-Vriendenkring kansloos bij ADG (door Paul de Heus)

De Utrechters waren nog ongeslagen maar zij hadden de op papier drie zwakste teams gehad. Ester van Muijen aan bord 1 trof Ben Provoost. Een mooie strategische overwinning voor Provoost. Cees Strooper kreeg aan bord 2 de Molimard-variant op het bord tegen Paul de Heus. Strooper liet zien hoe je deze variant met zwart moet spelen, het werd een tamelijk kansloze nederlaag voor De Heus. Dirk Bijkerk speelde een prima partij tegen Harry de Waard. In een gelijke maar lastige stand sloeg Bijkerk verkeerd waardoor De Waard een gelukkige overwinning kon boeken. Invaller Ton van der Ploeg kreeg Jan Ongolesono tegenover zich aan bord 4. Van der Ploeg omsingelde het witte centrum en het leek een gemakkelijke overwinning te worden tot Ongolesono een (dure) doorbraak nam die verrassend genoeg een punt opleverde. Het enige voor de Utrechters.

Eerste Klasse

Zenderstad 3 strijdend ten onder bij Gooi & Eemland 1 (door Ed Kok)

Gooi & Eemland nam geen enkel risico en kwam, voor het eerst in deze UPDB competitie,  in de allersterkste formatie achter de borden. Met een gemiddeld rating verschil van maar liefst 270 punten leek er voor Zenderstad weinig te halen in Baarn. Dat viel echter nog wel mee.
Hans Verhoeven (op bord 2) ging gelijk op tegen Jelmer Martens. Een te dunne lange vleugel brak Hans echter op. In een poging deze te verdedigen speelde Hans zijn Kroonschijf op. Jelmer plaatste gelijk een aanval welke afgerond werd met een fraai verborgen zetje.
Theo van Londen (bord 4) kwam tegen Bert Roest vanaf het middenspel in de problemen. Als een ware Houdini wist Theo zich echter uit een venijnige opsluiting te bevrijden en in het dunne eindspel een mooi punt te pakken!
Op bord 1 speelde Ed Kok tegen Richard Cousijnsen een buigen of barsten partij met wisselende kansen. Richard brak de stand open en kwam door de tempi voorsprong waarschijnlijk beter te staan.  Om vastloopvarianten te voorkomen moest Richard toch ter ondersteuning ook een belangrijk verdedigings-schijf opspelen waardoor zijn korte vleugel door onderbezetting kwetsbaar werd. Ed zette echter te snel de forcering om door te breken in, en liep in een fatale combinatie naar dam.
Bram Bekkers (bord 3) kon tegen Leo van der Laan zijn hekstelling niet in stand houden en moest een vlucht naar de rand nemen. Leo’s centrum-voorpost kon Bram via handige manoeuvres weer afruilen waardoor de stand weer in evenwicht was.  Leo vlocht nog doorbraak-forcing in de stand maar Bram vond de weg naar de remise in de uitgedunde stand. Een mooie diepblauwe notering op Toernooibase als resultaat!

Scroll naar boven