Hoofdklasse

(verslagen Ed Kok en Paul de Heus)

Zenderstad 1 – Ons Genoegen 2: 6 – 2
Zenderstad 1 speelde thuis tegen het tweede team van Ons Genoegen. Zenderstad speelde met twee luxe invallers: Laurens Fijn van Draat en Bert Habets voor Koos van Amerongen en Rik Verboon die verhinderd waren. Al gauw kwam Zenderstad op voorsprong. Martijn de Leeuw haalde een verrassende en direct beslissende slagzet uit tegen Lucien Farzan door eerst Lucien drie schijven naar dam te laten slaan en vervolgens deze dam te gebruiken in een eigen slag naar dam.
Laurens Fijn van Draat wist geen gat te vinden in de actieve verdediging van Wim Vlooswijk en moest in een gelijkwaardige remise berusten. Laura Timmerman speelde een gewaagde flankaanval tegen Peter Kolkman. In het middenspel werden veel tempi gewonnen en kreeg Laura de stand onder controle. Vakkundig werd uitgespeeld naar de winst.
Bert Habets kwam ver tegen Gerard Morsink. Een hekstelling op de lange vleugel werd ingeruild voor een lange termijn doorbraak naar dam voor slechts één schijf. De doorbraak kwam echter net te laat, Gerard kon op tijd ook een weg naar de damlijn forceren met remise als gevolg.

UDG-Vriendenkring – dc Hilversum: 5 – 3

UDG-Vriendenkring was in de eerste ronde vrij en trof in de tweede ronde het sterker geachte Hilversum. Waar de Utrechters op volgorde van kracht zaten, hadden de Hilversummers de volgorde juist omgedraaid.

Ester van Muijen kreeg nu Jaap Langerak tegenover zich. Jaap speelde geen slechte partij, maar Ester omsingelde de kerkhofschijf met geduld en won. Paul de Heus had in Maarten Kolsloot een tegenstander die nooit op afbraak speelt. Na een afruil van de schijf op 22 wist Paul een omsingeling op te zetten die in een mooie winst resulteerde. Maar op de voorlaatste zet had Maarten direct remise kunnen maken. Een gelukje voor de Utrechters.

Dirk Bijkerk hield het lang vol tegen de sterkte Ton Bollebakker maar Ton wist met subtiel spel de verdediging van Dirk te ontregelen. Een goede overwinning.

Jan Ongolesono had in Peter van Heun de sterkste tegenstander. Na een slechte opening leek Jan onder de voet te worden gelopen, maar na de 30e zet klopte het allemaal niet meer voor Peter en zelfs had Jan een misschien wel winnende dam kunnen nemen. Zoals het nu ging kreeg Jan nog wel een nadelig eindspel, maar hij voerde dat bekwaam naar remise. Een blauwe uitslag!

Eerste Klasse

Austerlitz 1 – Zenderstad 2:  2 – 6
Bij de uitwedstrijd tegen Austerlitz werden de spelers van Zenderstad geconfronteerd met het moeten tonen van een Corona Toegangs Bewijs voor de speellokatie van Austerlitz (dorpshuis Het Trefpunt).  Het was even een gedoe maar Zenderstad liet zich niet uit het veld slaan.
Gerard Bakker won op knappe wijze van Harry Vredeveldt. Ook Stef Baerends leek te gaan winnen. Middels een schijnoffer werd het centrum van tegenstander Herman Keereweer ontregeld. Herman sloeg ook nog eens verkeerd waardoor Stef ook een schijf voor kwam. Stef speelde echter te veel op zijn rechtervleugel waardoor Herman zich door het dunne centrum van Stef heen kon wurmen naar de damlijn en de remise kon binnenhalen.
Jacco Scheper profiteerde in het late middenspel van de mindere positionele zetten van zijn tegenstander Wim van de Broek. Door een zeer sterke centrumschijf van Jacco kon Wim geen formaties meer maken en werd uiteindelijk overlopen door Jacco.
Met de winst van Zenderstad al een feit besloten Karl van der Horst en Henk Zoonen vervolgens de punten te delen.

Zenderstad 3 – UDG-Vriendenkring 2:  4 – 4
Zenderstad 3 haalde een gelukkig gelijkspel tegen UDG-Vriendenkring 2. De tegenstander van Piet Schep was op het laatste moment verhinderd. Zo had Piet een gratis overwinning cadeau en kon meedoen met de interne competitie van Zenderstad.
Theo van Londen verloor van Patrick van der Tol. Theo had een lange termijn offer in gedachten maar daar wist Patrick wel raad mee. Theo kwam er niet meer aan te pas en verloor kansloos.
Heel fijn was dat bij UDG Sjef Valk Jr. weer meedeed. Arie van Nieuwkerk mocht het tegen Sjef opnemen. In het verleden hebben zij beiden bij NDG Nieuwegein al heel wat duels uitgevochten.
Nu was het Arie die erg goed wegkwam, want Sjef overzag een mooie rondslag met schijfwinst die hij kon nemen. In een 8 om 8 stand accepteerde Sjef te snel het remise aanbod van Arie. Een schijfwinst of doorbraak kon geforceerd worden.
Hans Verhoeven gaf lang niets toe tegen de sterke Arie Koster. In een 6 om 6 stand kwam Arie wat beter te staan, maar in de dunne stand kwam de terechte remise niet meer in gevaar.

Scroll naar boven